Overgewicht en mogelijke oorzaken
Gezondheid wordt steeds belangrijker voor mensen en een gezond gewicht is daar een groot onderdeel van. Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van overgewicht en wat zijn de mogelijke oorzaken ervan?
Wanneer is er sprake van overgewicht?
Bij overgewicht is er sprake van een te grote vetvoorraad en een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Als er namelijk alleen sprake is van overgewicht, hoeft het niet altijd te betekenen dat een persoon te dik is, dit geldt bijvoorbeeld voor bodybuilders en andere topsporters.
Er zijn 2 handige manieren om te bepalen of er sprake is van overgewicht. De eerste is door middel van de Body Mass Index (BMI). Deze methode kan toegepast worden bij volwassenen van 18 jaar en ouder. Om je BMI te bepalen deel je je lichaamsgewicht door je lichaamslengte. Aan het antwoord dat daaruit komt, kan bepaalt worden of je te zwaar bent. De volgende waarden gelden hierbij:
- Lager dan 18,5 betekent ondergewicht
- Tussen 18,5 en 25 betekent normaal gewicht
- Tussen 25 en 30 betekent overgewicht
- Tussen 30 en 40 betekent obesitas (medisch overgewicht)
- Boven de 40 betekent morbide (=ziekelijke) obesitas
Een voorbeeld: je weegt 80 kg en je bent 1.70 meter. Som: 80 / 1.70 x 1.70 = 27,7. Dit zit tussen de 25 en 30 en betekent dat er sprake is van overgewicht.
Een andere methode is de middelomtrek. Met een meetlint meet je de taille, dit is het smalste gedeelte van de buik.
Voor mannen geldt:
- Lager dan 94 = probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)
- Tussen 94 en 102 = blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)
- Hoger dan 102 = probeer af te vallen (verhoogd risico)
Voor vrouwen geldt:
- Lager dan 80 = probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)
- Tussen 80 en 88 = blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)
- Hoger dan 88 = probeer af te vallen (verhoogd risico)
Mogelijke oorzaken van overgewicht
Wanneer iemand last heeft van overgewicht is de oorzaak soms meteen duidelijk, en in andere gevallen is het lang zoeken naar een duidelijke oorzaak.
- Een erg vaak voorkomende oorzaak is natuurlijk te veel eten. Wanneer iemand meer calorieën eet dan dat hij verbruikt lijdt dit vaak tot overgewicht. Maar waarom eten mensen nou eigenlijk te veel? Dit kan te maken hebben met psychische factoren. Er wordt vaak gesproken over ‘emotionele eters’. Dit houdt in dat wanneer iemand verdrietig, depressief of eenzaam is uit troost gaat eten. Omdat iemand zich dan zo rot voelt, kan het eten op dat moment iemand beter laten voelen. Dit kan zelfs gebeuren bij verveling.
- Een andere oorzaak van overgewicht is medicijngebruik. Sommige medicijnen zorgen voor een toenemend hongergevoel. Andere medicijnen kunnen zorgen voor een grotere vetopslag of het vasthouden van vocht. Enkele voorbeelden van dit soort medicijnen zijn: antidepressiva, prednison, psychofarmaca, anti-epileptica en bètablokkers.
- Verder kan overgewicht veroorzaakt worden door erfelijke factoren. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan, maar dit komt voornamelijk door een gendefect waardoor extreme vraatzucht kan ontstaan. Ook hormonale factoren kunnen zorgen voor overgewicht.
Als er sprake is van overgewicht, dan is het belangrijk om te gaan afvallen. Als er sprake is van obesitas of zelfs morbide obesitas is het absoluut noodzakelijk om te gaan afvallen! Als het zelf niet lukt, ga dan niet vanalles uitproberen, maar probeer hulp van een deskundige in te schakelen. Dit kan een huisarts zijn, maar ook een diëtist of gewichtsconsulente.
Het is belangrijk dat je niet zelf allerlei diëten uit gaat proberen, omdat dit een aanslag kan zijn op de stofwisseling.
Wil je meer informatie over (zelf) verantwoord afvallen, lees dan de special:
Gezond gewicht.
Kijk voor meer informatie ook eens op: www.voedingscentrum.nl