Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tips

Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tips Maandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan is daar opeens de verplichting van school of werk, een vooruitzicht waar sommigen depressief van worden. Opnieuw naar kantoor gaan na een teleurstellende vakantie kan leiden tot symptomen als ongeïnteresseerdheid en lusteloosheid, wat kan uitmonden in een post-vakantie depressie. Post-vakantie depressie is een fenomeen dat je duidelijk maakt dat de cyclus van het jaar (school, werk, vakantie) alweer rond is en dat je deze moeilijk kan stoppen of vermijden. Het is met andere woorden de routine die je weer opslorpt zonder dat je er veel kan aan doen. Om die post-vakantie depressie op te vangen kan je eventueel voedingssupplementen nemen zodat je met fut en energie weer aan het werk kan. Wat te doen als je depri bent na de vakantie en het moeilijk hebt om weer op te gaan in de dagelijkse sleur?

Einde zomervakantie

Je kent het gevoel wel: maandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken en vóórdat je het goed en wel beseft is ie weer voorbij. De dagelijkse sleur van school of werk werd je teveel en het was dan ook hoog tijd dat de zomervakantie begon. Je maakte een reis naar een zonnige bestemming of je bleef lekker thuis om te relaxen. Nu je vakantie weer voorbij is, stel je je de vraag of hij wel gebracht heeft wat je ervan had verwacht. Zijn je verwachtingen ingelost? Had je er misschien teveel verwacht, zoals zo vaak? Allemaal vragen die je kunnen doen twijfelen en negatieve gevoelens in gang zetten.

Depri na de vakantie

Van je zomervakantie kan je veel verwachten, maar uiteindelijk kan het altijd weer uitdraaien op een teleurstelling. Het weer was slecht en het zonnetje was weer ver te zoeken, of het hotel waar je verbleef was een tegenvaller. Je had pech met de wagen onderweg of je vliegtuig liep veel vertraging op. Allemaal dingen die een flinke domper kunnen zijn op de vakantievreugde. Misschien blijf je achter met het gevoel dat je je weer een kans gemist hebt.

Oorzaken post-vakantie depressie

Déjà-vu

Na een ontgoochelende zomervakantie is het dubbel moeilijk om weer aan het werk te gaan of opnieuw de schoolbanken op te zoeken. Je komt immers minder uitgerust en minder gemotiveerd uit je vakantie. Het kan zelfs zijn dat je uitgeblust bent nog vóór dat het nieuwe schooljaar begint of vóórdat je weer aan het werk moet. Je kan je maar moeilijk opladen om interesse te hebben in de verplichtingen van je baan wanneer de dagelijkse sleur van het kantoor weer begint. Alles voelt als het ware aan als een déjà-vu: je hebt het allemaal al gezien en meegemaakt, en nu staat je zelfs nog meer van hetzelfde te wachten.

Onmacht

Bovendien zit je met het gevoel dat de cirkel van het werkjaar weer rond is (jaarlijks verlof, schooljaar, einde van het zomerseizoen) en dat de maalstroom van de maatschappij klaarstaat om je weer op te slorpen. Dit kan leiden tot gevoelens van mentale vermoeidheid en zelfs depressie. Het is het typische gevoel van de post-vakantie depressie. De essentiële oorzaak van deze post-vakantie depressie is dus in feite het besef dat de sleur van het leven weer opnieuw begint en je er eigenlijk niet veel kan aan doen. Dit is een gevoel van onmacht dat verpletterend overkomt en vervelende symptomen kan opleveren.

Symptomen post-vakantie depressie

Lichamelijk

Op fysiek vlak kan een post-vakantie depressie zich onder meer uiten in symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid. Je kan last hebben van een gebrek aan energie en je lusteloos voelen. Je nachtrust kan moeilijk of onregelmatig verlopen waardoor je last kan krijgen van slapeloosheid.

Mentaal

Wie het moeilijk heeft na de vakantie kan gevoelens van moedeloosheid ervaren in het vooruitzicht van een nieuwe periode van het jaar, namelijk de periode dat je weer naar school of werk moet gaan. Er kan zich een angst manifesteren om weer opgeslorpt te worden in de dagelijkse sleur. Hierdoor kan je gevoelens van spanning, stress en somberheid gaan ontwikkelen.

Supplementen tegen depressie

Depressie die na het einde van de vakantie toeslaat kan je meteen in moeilijkheden brengen als je opnieuw aan het werk moet. Gevoelens van futloosheid, somberheid en lusteloosheid die je na de vakantie mentaal en fysiek verzwakken kan je eventueel opvangen met voedingssupplementen. Supplementen met L-Tryptofaan hebben een positieve werking op de serotonineniveaus in de hersenen zodat je beter gewapend bent tegen mogelijke depressies. Hoe meer serotonine er aanwezig is in je hersenen, hoe beter je bestand bent tegen angsten, stemmingsstoornissen en depressie. L-Tryptofaan is een aminozuur dat vaak wordt aangeraden aan mensen met stress en depressie doordat het een angstverminderende en stemmingsverbeterende werking kan hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Dipje of depressie?Dipje of depressie?Bijna iedereen voelt zich weleens somber, dat is heel normaal. Als deze dip wel erg lang duurt, kan het zijn dat je een…

Nekpijn: oorzaken nekpijn, pijn in schouder en nekklachtenNekpijn: oorzaken nekpijn, pijn in schouder en nekklachtenNekpijn of pijn in de nek is een veel voorkomende klacht. Nekpijn komt vaak voor. Ongeveer een derde deel van de mensen…
Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: ontsteking, irritatie, gescheurd, gekneusd, pijnlijk. Tussenribspieren zijn spieren die ieder mens tusse…
Bronnen en referenties
  • http://www.tryptofaan.net/tryptofaan/ (bron geraadpleegd op 30/04/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.