Dipje of depressie?

Dipje of depressie? Bijna iedereen voelt zich weleens somber, dat is heel normaal. Als deze dip wel erg lang duurt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Gelukkig is een depressie goed te behandelen!

Een dip of een depressie

Tijdens de puberteit maak je een hoop veranderingen door. Je kunt soms heftige gevoelens hebben! Je hebt weleens van die dagen dat je je erg somber voelt en nergens zin in hebt; geen zin in school, sport, of werk. Het liefst zou je de hele dag in je bed blijven liggen. Meestal gaat dit gevoel na een paar dagen weer over, maar als het weken of langer duurt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Een depressie komt vaak voor. Het kan iedereen overkomen, dis je hoeft je niet schuldig te voelen. Ongeveer één op de twintig jongeren heeft een depressie.

Kenmerken en klachten

Je voelt je bijna de hele dag somber, hebt nergens zin in en wordt (bijna) nergens meer blij van. Daarnaast kun je ook last hebben van de volgende klachten:
  • Vaak moe
  • Heel veel of slecht slapen
  • Last van hoofdpijn
  • Last van schuldgevoelens
  • Buikpijn en/of hoofdpijn
  • Eetproblemen
  • Veel nadenken over de dood
  • Onzeker

Hoe krijg je een depressie?

Het is een combinatie van verschillende oorzaken:
  • Je karakter (denk je dat dingen goed gaan, of kijk je alleen naar wat mis gaat)
  • Als er in de familie een depressie voorkomt
  • Het gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen (zoals dieetpillen)
  • Nare gebeurtenissen. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld: gepest worden, als je ouders gaan scheiden of vaak ruzie hebben, als er iemand waar je veel om geeft ernstig ziek wordt of als je slachtoffer van geweld bent.

Hoe kom je van een depressie af?

Gelukkig is een depressie goed te behandelen! De eerste stap is het aan je ouders te vertellen en dan samen kijken welke oplossing het beste bij jou past.

Wat kun je zelf doen?

Wat je zelf kunt doen is op tijd naar bed gaan om meer energie te krijgen. Maak tijd vrij (ook al ben je moe) voor dingen die je echt leuk vindt zoals sporten of met de hond wandelen. Ga er op uit, doe leuke dingen met je vrienden en vriendinnen of ga bij je opa of oma langs.

Waar je hulp bij nodig hebt

Er zijn verschillende instanties waar ze je verder kunnen helpen. Praten helpt vaak heel goed, en soms zijn er medicijnen nodig om van de depressie af te komen; antidepressiva. Een depressie is een serieus probleem, maar gelukkig wel op te lossen!

Meer weten?

Er zijn diverse sites op internet te vinden waar je informatie kunt vinden zoals:
  • www.zwaarweer.nl
  • www.depri-en-dan.nl
  • www.kindertelefoon.nl
© 2014 - 2024 Nathalier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie en symptomenIedereen heeft wel eens een dipje. Maar als dit dipje langer blijft aanhouden kan dat overgaan in een depressie. Dit kan…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Gezondheid van jongeren, pubers en tienersGezondheid van jongeren, pubers en tienersHoe ga je als ouder om met de gezondheid van je opgroeiende kind tijdens de puberteit? Waarom hebben tieners en pubers g…

Ziekte van Ullrich: een erfelijke spierziekteZiekte van Ullrich: een erfelijke spierziekteDe ziekte van Ullrich is een erfelijke aandoening waarbij het spierweefsel in de loop van de tijd verslechtert. Het kan…
De werking van de hypothalamus en hypofyseDe werking van de hypothalamus en hypofyseDe hypothalamus reguleert en stimuleert de automatische (vegetatieve) functies van het lichaam en stemt de interne proce…
Bronnen en referenties
  • http://www.zwaarweer.nl
  • http://www.depri-en-dan.nl
  • http//www.kindertelefoon.nl
  • http://www.ggzrichtlijnen.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=1025&richtlijn_id=85
Nathalier (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.