Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips

Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips De zomer kan een delicate periode zijn voor wie gevoelig is voor depressie. Ironisch genoeg is het net in de periode dat iedereen geacht wordt te genieten en gelukkig te zijn, dat je een depressie kan ontwikkelen. Het probleem is dat er een soort stress kan ontstaan om blij en enthousiast te zijn in de zomer. De zomer brengt alleen maar positieve dingen met zich mee, toch? Niets blijkt minder waar. Net die verwachtingen van blijheid en plezier kunnen stresserend zijn. Bovendien word je helemaal uit je normale routine van school of werk gehaald en is het niet vanzelfsprekend om daar ontspannen mee om te gaan. Om je weer wat fut te geven en die zomerdip te overwinnen kunnen voedingssupplementen met aminozuren nuttig zijn. Welke tips kunnen nog zoal helpen bij de behandeling van een zomerdepressie?

Vakantie en toch depressief

Zowat de hele bevolking kijkt maandenlang uit naar de zomer en de vakantie. Als de vakantie aanbreekt, dan herken je bij veel mensen dan ook een gevoel van opluchting en enthousiasme. Je bent blij dat je niet meer naar school hoeft te gaan of niet meer naar je werk moet. Je kan uitslapen en alles lekker rustig aan doen omdat je in de vakantie niet zoveel verplichtingen hebt als in het jaar. Toch kan ook de vakantie gevoelens van depressie met zich meebrengen.

Oorzaken zomerdepressie

Verveling

Ironisch genoeg kan het zijn dat je precies in de zomer, de periode waar je zolang hebt naar uitgekeken, een gevoel van leegte en doelloosheid ervaart. De eerste dagen zal je er waarschijnlijk van genieten om uit te slapen en wat meer ongeorganiseerd te kunnen leven, maar na een tijdje bestaat de mogelijkheid dat je daar ook weer aan went. Dan kan er verveling optreden: niet meer weten hoe je je tijd moet verdrijven. Denk maar aan kinderen die na enkele weken vakantie al uitkijken naar het begin van het schooljaar omdat ze zich vervelen.

Doelloosheid

Het kan zijn dat je met een soort van gemis zal voelen omdat je in je vakantie geen echt doel hebt, zoals je schooltaken of je werk. Je wordt gedwongen om zelf je tijd in te delen. Dit kan in ernstige vorm leiden tot zomerdip of zomerdepressie. Precies omdat sommige mensen niet met dat gebrek aan organisatie om kunnen gaan kunnen er gevoelens van ongemak, droefenis en depressie ontstaan.

"Zomerstress"

Bovendien wordt ook van je verwacht dat je gelukkig bent in de zomer: wie is er immers niet blij om vakantie te hebben? Geluk lijkt dan zo vanzelfsprekend maar daarom is het dat nog niet. Dit kan leiden tot gevoelens van stress: je moet de perfecte reis organiseren, je vakantie moet geweldig zijn, en je moet avontuurlijke dingen meemaken om te kunnen navertellen aan je vrienden. Dit is een soort van zomerstress die sommige mensen behoorlijk wat druk oplegt. Hierdoor geraken ze nogal eens in een dipje, vooral wanneer ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Symptomen zomerdip

Een zomerdip of zomerdepressie kan symptomen met zich meebrengen die vergelijkbaar zijn met de symptomen van depressie in het algemeen. Er kan sprake zijn van een algemeen gevoel van ongemak, onbehagen en somberheid. Wanneer je andere mensen waarneemt die zichtbaar plezier hebben bij zomerse activiteiten (bv. spelende kinderen bij een openluchtzwembad, mensen die ijsjes eten, enz...), kan je last krijgen van somberheid of lusteloosheid. Een zomerdepressie kan bovendien gepaard gaan met stress, spanning en hoofdpijn. Je hongergevoel kan eronder gaan lijden waardoor je je minder fit zal voelen. 's Nachts kan je slechter in slaap geraken en ervaar je mogelijk gevoelens van angst en onrust.

Zomerdepressie: behandeling & tips

  • verander je denkwijze: vergeet je normale routine en gun jezelf een soepelere dagindeling
  • beperk je nachtelijke uitspattingen en slaap voldoende
  • doe aan sport om je fysieke fitheid te bewaren
  • drink voldoende water bij hitte
  • stel een lijstje op met klusjes om te doen tijdens de vakantie, maar leg je eisen niet té hoog
  • lees dat dikke boek dat je al zolang hebt willen lezen

Supplementen tegen depressie

Depressie is een ingewikkeld fenomeen waar alle mogelijkheden qua oorzaken moeten onderzocht worden. De seizoensgebonden depressies als zomerdip moeten vanzelfsprekend in het kader van het betreffende seizoen bekeken worden. Toch kan het in het algemeen goed zijn om je extra bestand te maken tegen depressie door middel van het nemen van voedingssupplementen.

Voedingssupplementen met aminozuren hebben een positieve invloed op de niveaus van serotonine in de hersenen. Bij depressie zijn die niveaus laag; aminozuren kunnen dus nuttig zijn om dit te verhelpen. Het aminozuur 5-hydroxytryptofaan (5HTP) is bijvoorbeeld erg efficiënt om de aanmaak van serotonine in de hersenen te stimuleren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zon schijnt, iedereen is vrolijk en jij.. voelt je down. Zelfs wanneer je alle redenen hebt om je gelukkig te voelen,…
Zonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesZonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesDe zomer staat niet alleen voor zon, zee en luieren op het strand. Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de warmte k…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Winterdepressie en zomerdepressie: Oorzaken en symptomenWinterdepressie en zomerdepressie: Oorzaken en symptomenEen seizoensgebonden affectieve stoornis is een aandoening waarbij een patiënt terugkerende episodes van depressieve sym…

Tips om benauwdheid bij astma te voorkomenAstma is een ziekte die niet overgaat, maar het voorkomen van prikkels kan er voor zorgen dat patiënten minder last hebb…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Bronnen en referenties
  • http://www.infofyt.com/depressie-natuurlijk-behandelen/ (bron geraadpleegd op 22/05/2016).
  • http://www.sanopharm.com/producten/vitaminen-en-mineralen/5-htp/ (bron geraadpleegd op 04/04/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.