Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips

Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips De zomer kan een delicate periode zijn voor wie gevoelig is voor depressie. Ironisch genoeg is het net in de periode dat iedereen geacht wordt te genieten en gelukkig te zijn, dat je een depressie kan ontwikkelen. Het probleem is dat er een soort stress kan ontstaan om blij en enthousiast te zijn in de zomer. De zomer brengt alleen maar positieve dingen met zich mee, toch? Niets blijkt minder waar. Net die verwachtingen van blijheid en plezier kunnen stresserend zijn. Bovendien word je helemaal uit je normale routine van school of werk gehaald en is het niet vanzelfsprekend om daar ontspannen mee om te gaan. Om je weer wat fut te geven en die zomerdip te overwinnen kunnen voedingssupplementen met aminozuren nuttig zijn. Welke tips kunnen nog zoal helpen bij de behandeling van een zomerdepressie?

Vakantie en toch depressief

Zowat de hele bevolking kijkt maandenlang uit naar de zomer en de vakantie. Als de vakantie aanbreekt, dan herken je bij veel mensen dan ook een gevoel van opluchting en enthousiasme. Je bent blij dat je niet meer naar school hoeft te gaan of niet meer naar je werk moet. Je kan uitslapen en alles lekker rustig aan doen omdat je in de vakantie niet zoveel verplichtingen hebt als in het jaar. Toch kan ook de vakantie gevoelens van depressie met zich meebrengen.

Oorzaken zomerdepressie

Verveling

Ironisch genoeg kan het zijn dat je precies in de zomer, de periode waar je zolang hebt naar uitgekeken, een gevoel van leegte en doelloosheid ervaart. De eerste dagen zal je er waarschijnlijk van genieten om uit te slapen en wat meer ongeorganiseerd te kunnen leven, maar na een tijdje bestaat de mogelijkheid dat je daar ook weer aan went. Dan kan er verveling optreden: niet meer weten hoe je je tijd moet verdrijven. Denk maar aan kinderen die na enkele weken vakantie al uitkijken naar het begin van het schooljaar omdat ze zich vervelen.

Doelloosheid

Het kan zijn dat je met een soort van gemis zal voelen omdat je in je vakantie geen echt doel hebt, zoals je schooltaken of je werk. Je wordt gedwongen om zelf je tijd in te delen. Dit kan in ernstige vorm leiden tot zomerdip of zomerdepressie. Precies omdat sommige mensen niet met dat gebrek aan organisatie om kunnen gaan kunnen er gevoelens van ongemak, droefenis en depressie ontstaan.

"Zomerstress"

Bovendien wordt ook van je verwacht dat je gelukkig bent in de zomer: wie is er immers niet blij om vakantie te hebben? Geluk lijkt dan zo vanzelfsprekend maar daarom is het dat nog niet. Dit kan leiden tot gevoelens van stress: je moet de perfecte reis organiseren, je vakantie moet geweldig zijn, en je moet avontuurlijke dingen meemaken om te kunnen navertellen aan je vrienden. Dit is een soort van zomerstress die sommige mensen behoorlijk wat druk oplegt. Hierdoor geraken ze nogal eens in een dipje, vooral wanneer ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Symptomen zomerdip

Een zomerdip of zomerdepressie kan symptomen met zich meebrengen die vergelijkbaar zijn met de symptomen van depressie in het algemeen. Er kan sprake zijn van een algemeen gevoel van ongemak, onbehagen en somberheid. Wanneer je andere mensen waarneemt die zichtbaar plezier hebben bij zomerse activiteiten (bv. spelende kinderen bij een openluchtzwembad, mensen die ijsjes eten, enz...), kan je last krijgen van somberheid of lusteloosheid. Een zomerdepressie kan bovendien gepaard gaan met stress, spanning en hoofdpijn. Je hongergevoel kan eronder gaan lijden waardoor je je minder fit zal voelen. 's Nachts kan je slechter in slaap geraken en ervaar je mogelijk gevoelens van angst en onrust.

Zomerdepressie: behandeling & tips

  • verander je denkwijze: vergeet je normale routine en gun jezelf een soepelere dagindeling
  • beperk je nachtelijke uitspattingen en slaap voldoende
  • doe aan sport om je fysieke fitheid te bewaren
  • drink voldoende water bij hitte
  • stel een lijstje op met klusjes om te doen tijdens de vakantie, maar leg je eisen niet té hoog
  • lees dat dikke boek dat je al zolang hebt willen lezen

Supplementen tegen depressie

Depressie is een ingewikkeld fenomeen waar alle mogelijkheden qua oorzaken moeten onderzocht worden. De seizoensgebonden depressies als zomerdip moeten vanzelfsprekend in het kader van het betreffende seizoen bekeken worden. Toch kan het in het algemeen goed zijn om je extra bestand te maken tegen depressie door middel van het nemen van voedingssupplementen.

Voedingssupplementen met aminozuren hebben een positieve invloed op de niveaus van serotonine in de hersenen. Bij depressie zijn die niveaus laag; aminozuren kunnen dus nuttig zijn om dit te verhelpen. Het aminozuur 5-hydroxytryptofaan (5HTP) is bijvoorbeeld erg efficiënt om de aanmaak van serotonine in de hersenen te stimuleren.

Lees verder

© 2011 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zon schijnt, iedereen is vrolijk en jij.. voelt je down. Zelfs wanneer je alle redenen hebt om je gelukkig te voelen,…
Zonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesZonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesDe zomer staat niet alleen voor zon, zee en luieren op het strand. Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de warmte k…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Winterdepressie en zomerdepressie: Oorzaken en symptomenWinterdepressie en zomerdepressie: Oorzaken en symptomenEen seizoensgebonden affectieve stoornis is een aandoening waarbij een patiënt terugkerende episodes van depressieve sym…

Tips om benauwdheid bij astma te voorkomenAstma is een ziekte die niet overgaat, maar het voorkomen van prikkels kan er voor zorgen dat patiënten minder last hebb…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Bronnen en referenties
  • http://www.infofyt.com/depressie-natuurlijk-behandelen/ (bron geraadpleegd op 22/05/2016).
  • http://www.sanopharm.com/producten/vitaminen-en-mineralen/5-htp/ (bron geraadpleegd op 04/04/2017).

Reageer op het artikel "Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerrit, 10-08-2018 14:25 #4
Zelf merk ik altijd dat ik in de winter vaak vrij ernstige negatieve gedachtes krijg, na een lange winter houd ik het niet meer in de zomer. Dan ben ik op. In de winter trek ik het dan dus echter wel. Alleen die rek zit er maar een paar maand in (de zomer dus niet meer). Als je er zelf veel last van hebt dan zou ik aanraden om hulpverlening te zoeken, bijv. alleen in de winter als je dat prettiger vindt. Bereid je alvast voor in de winter. Niemand is perfect.

Dhr: A., 30-07-2017 00:38 #3
Ik ervaar de laatste jaren ook zo vanaf half juli een soort van zomerdip, maar bij mij wordt dit juist veroorzaakt doordat ik weet dat we de langste daglicht lengte alweer gehad hebben en we langzaamaan richting de herfst/winter sjokken. (Ik ben dus een liefhebber van lange dagen, zonnig, warm, maar niet té heet zomerweer.) Zo vond ik afgelopen juni een prachtzomermaand, maar geheel volgens mijn verwachting toen zou juli een matige tot slechte zomermaand worden. (Jammer genoeg heb ik gelijk gekregen.) En juist door dat sombere regenachtige weer van afgelopen weken voel ik me neerslachtig. Zeker als ik voor de zoveelste keer kleddernat ben geregend op de fiets. (Op dat soort momenten scheld ik letterlijk hardop de zomer verrot.) En zo gaat het de laatste jaren als vanaf half juli de klad in het zomerweer komt. Vorig jaar maakte september nog een hoop goed, maar ik ga toch spoedig een reis naar het zuiden boeken.

Herfst/winter Mens, 12-07-2017 17:28 #2
Ik hou ook niet (meer) van de zomer. Ten eerste de warmte, alles boven de 18/19 gr vind ik al te warm. Stinkende bbq's. Muggen, wespen, mieren etc. om gek van te worden. Lange dagen waardoor ik slecht slaap. De ik ben bruiner dan jou vergelijking, erg belangrijk.

M., 07-07-2017 23:19 #1
Ik kan er niet in mee gaan dat een zomerdepressie komt door te weinig bezigheid. Mijn ervaring is dat in ieder geval niet. Geen idee waar het wel door komt. Het heeft met de warmte te maken, daar kan ik fysiek slecht tegen. Voel me ziek, zweet veel, snak naar koelte, word apatisch. Daarnaast somber, elk jaar zie ik op tegen de zomer. Warmte, zon, lange hete dagen, het komt allemaal bedreigend over. Ik tel de dagen, voel me angstig of de tuin niet te weinig water zal krijgen, of juist te veel. Dierbaren gaan op vakantie, als ze maar weer heelhuids terug komen. De last van het elke dag boodschappen moeten doen en eten moeten koken. De dagen zijn lang. 's Nachts slecht slapen, vaak muggen ook nog. Elke zomer is een zware periode.

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Seizoensdepressies behandelen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!