Voorhoofdsrimpels: behandeling van rimpels op het voorhoofd

Voorhoofdsrimpels: behandeling van rimpels op het voorhoofd Rimpels in het gelaat en vooral voorhoofdrimpels worden vaak als cosmetisch storend ervaren in onze huidige samenleving. Een rimpelvrij gezicht wordt als jeugdig, vitaal en gezond beschouwd. Een voorhoofdsrimpel zorgt veelal voor een oudere of soms zelfs een verontruste uitstraling. Daarom willen veel mensen tot op hoge leeftijd een voorhoofd zonder rimpels. Tal van maatregelen beloven effectief te zijn en rimpelvorming tegen te gaan, maar kunnen deze beloften meestal niet waarmaken. Een paar methoden kunnen niettemin effectief voorhoofdrimpels verlichten of zelfs (tijdelijk) elimineren. Voorhoofdsrimpels zijn eenvoudig te behandelen met een tijdelijke spierontspanner of fillers. Wrijven helpt niet, evenals smeren, maar Botox biedt wel soelaas. Om rimpels op het voorhoofd op oudere leeftijd te voorkomen, kunnen crèmes en andere antirimpelproducten vanaf jonge leeftijd worden gebruikt. Dit maakt het gemakkelijker om de voorhoofdrimpels op oudere leeftijd te behandelen.
Fronslijnen / Bron: Geralt, PixabayFronslijnen / Bron: Geralt, Pixabay

Wat zijn voorhoofdrimpels?

Rimpels op het voorhoofd is het op natuurlijke wijze ontstaan van één of meer rimpels tussen de haarlijn en wenkbrauwen, wat meestal optreedt bij het ouder worden. In de regel worden hier de dwarse plooien van het voorhoofd mee bedoeld. Soms wordt hier ook abusievelijk de fronslijn mee aangeduid zijn die zich tussen de wenkbrauwen boven de neus kan vormen. Fronslijnen ontstaan door het samentrekken van spieren tussen de wenkbrauwen. Sommige mensen hebben één rimpel op het voorhoofd, terwijl anderen er meerdere hebben. Ze kunnen slechts enkele centimeters kort zijn of zich uitstrekken van slaap tot slaap over het gehele voorhoofd.

Oorzaken van rimpels op het voorhoofd

Ouder worden en invloeden van buitenaf

De belangrijkste oorzaak van de vorming van rimpels op het voorhoofd is de verhoogde afbraak van collageen in het weefsel. Collageen wordt onder meer in de huid aangemaakt, maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. Zonblootstelling, roken, maar ook bepaalde voeding, zorgt voor afbraak van collageenvezels in de huid. De afnemende 'vulling' van de huid creëert min of meer uitgesproken rimpels op het voorhoofd. Dit is een natuurlijk proces, die je enigszins kan beïnvloeden door externe factoren die leiden tot collageenafbraak te vermijden, zoals roken, slechte voeding en blootstelling aan de zon.

Fronsspier / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fronsspier / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Veelvuldig fronsen

Ook door het veelvuldig fronsen, verbaasd of bezorgd kijken, ontstaan vaak rimpels. Elke keer als de musculus occipitofrontalis of fronsspier (een spier die boven op de schedel ligt) zich aanspant, verschijnen er verticale plooien tussen de wenkbrauwen en een horizontale boven de neus. Als de spier zich ontspant, verdwijnen de lijnen weer. Doch wanneer de fronsspier zeer sterk is of vaak wordt aangespannen, dan kunnen de lijnen in de huid zichtbaar blijven, vooral als de conditie van de huid ook nog eens afneemt door ouderdom en onder invloed van externe factoren.

Complicaties

Rimpels in het voorhoofd zijn geen complicaties, duiden niet op een onderliggende ziekte en zijn ongevaarlijk voor het lichaam. Voorhoofdrimpels zijn een onschadelijk symptoom dat de meeste mensen in de loop van hun leven ontwikkelen en kunnen worden beschouwd als een bijwerking van het verouderingsproces. De rimpels op het voorhoofd veroorzaken geen medische of lichamelijke klachten. De voorhoofdrimpels zijn echter voor veel mensen wel een esthetisch of cosmetisch probleem, waardoor mensen vaak niet tevreden zijn met hun uiterlijk. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en kan ook depressie en andere psychische problemen veroorzaken. Behandeling van de rimpels op het voorhoofd is medisch gezien echter niet noodzakelijk, maar vanuit cosmetisch oogpunt kan ervoor gekozen worden om rimpels op het voorhoofd te behandelen. De huid kan worden gladgestreken met behulp van een chirurgische ingreep, een zogeheten 'voorhoofdslift'. Er zijn geen verdere klachten of complicaties na de operatie. Het gebruik van crèmes en andere verzorgingsproducten helpt vaak niet.

Huisarts raadplegen

In het geval van rimpels op het voorhoofd is het meestal niet nodig om een ​​arts te raadplegen. Dit symptoom is geen gezondheidsbedreigend symptoom dat direct moet worden behandeld. Voorhoofdrimpels kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren, maar de rimpels van het voorhoofd vormen geen gezondheidsrisico voor het lichaam. Bij sommige mensen veroorzaken de rimpels op het voorhoofd psychische problemen. Dit gebeurt vooral wanneer de voorhoofdrimpels op jonge leeftijd verschijnen. Behandeling door een dermatoloog of schoonheidsspecialiste is ook mogelijk, maar niet absoluut noodzakelijk.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt altijd klinisch gesteld, dat wil zeggen door met het blote oog naar het voorhoofd te kijken, waarvan de spieren niet actief gespannen mogen zijn. Gespannen voorhoofdspieren veroorzaken voorhoofdrimpels bij iedereen, maar ze zijn fundamenteel omkeerbaar, dat wil zeggen dat ze verdwijnen wanneer het voorhoofd weer ontspant. Het verloop van rimpels op het voorhoofd is progressief. In het begin zijn er fijne lijntjes die in de loop van de tijd dieper worden en door de jaren heen kunnen zich diepe lijnen vormen.

Rimpels op het voorhoofd zijn echter niet schadelijk voor de gezondheid en ze duiden ook niet op een onderliggend gezondheidsprobleem, het is een puur cosmetisch probleem. Sommige mensen ontwikkelen reeds op zeer jonge leeftijd voorhoofdrimpels, terwijl anderen er pas op late leeftijd mee worden geconfronteerd. Dit heeft onder meer te maken met je zogeheten genetische make-up, maar externe factoren zoals roken, alcoholgebruik, blootstelling aan de zon en voeding spelen ook een niet te onderschatten rol.

Behandeling van voorhoofdrimpels

Er zijn meerdere manieren om voorhoofdrimpels te behandelen.

Vitamine A-zuur of tretinoïne

De rimpels op het voorhoofd kunnen gemakkelijk worden tegengegaan met vitamine A-zuur of tretinoïne. Volgens vele artsen is dit de enige anti-rimpelcrème die echt werkt.

Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Botox-injecties

De meest effectieve manier om rimpels op het voorhoofd te behandelen, is om botulinumtoxine (Botox) te gebruiken in de vorm van injecties. Ontspanning van de voorhoofdspieren (frontalisspier) verzacht het voorhoofd. Teneinde een onnatuurlijke uitdrukking te voorkomen, is het belangrijk dat je een botoxbehandeling van de voorhoofdrimpels bij een erkende kliniek laat uitvoeren.

Botulinetoxine is een neurotoxine die voor het eerst in de geneeskunde werd gebruikt om spierspasmen te behandelen. Het heeft een spierverslappend (ontspannend) effect dat enkele maanden aanhoudt, maar na verloop van tijd geleidelijk zijn effectiviteit verliest, omdat het actieve ingrediënt geleidelijk in het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd. Wanneer botulinumtoxine voor het eerst wordt gebruikt, duren de effecten aanvankelijk voor een relatief korte periode, in feite een paar weken tot een paar maanden. Hoe meer injecties met botulinumtoxine op dezelfde plaats worden gebruikt, hoe langer de periode tot de volgende toepassing nodig is. Gemiddeld kan een periode van ongeveer zes maanden worden bereikt op de lange termijn tot de volgende vereiste injectie.

Filler op basis van hyaluronzuur

Zeer diepe rimpels op het voorhoofd kunnen ook worden opgevuld met hyaluronzuur. Een filler is een heldere gel die in kleine hoeveelheden in de huid wordt ingebracht (geïnjecteerd) om de vorm en structuur van de gezichtshuid te verbeteren. Hyaluronzuur zorgt voor meer volume en hydratatie van de huid.

Zelfzorgmaatregelen

Je levensstijl heeft een enorme invloed op de gezondheid van je huid en de ontwikkeling van rimpels. Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen om de huid gezond te houden en de vorming van rimpels tegen te gaan.

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Vermijd de zon

Langdurige blootstelling aan ultraviolette stralen van de zon draagt ​​bij aan vroegtijdige huidveroudering en rimpelvorming. Smeer de huid altijd in met zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger om de veroudering van de huid tegen te gaan en zonnevlekken en rimpels te voorkomen.

Vermijd een overdaad aan stress

Van piekeren krijg je rimpels in het voorhoofd. Het is moeilijk om te stoppen met piekeren en van alle stress af te komen, maar het is belangrijk om het onder controle te houden.

Voldoende drinken

Een droge huid zorgt ervoor dat rimpels duidelijker zichtbaar worden. Een goed gehydrateerde huid helpt het uiterlijk van rimpels op het voorhoofd te verminderen. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende (water) drinkt.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Stoppen met roken

Roken is een hoofdoorzaak van vroegtijdige veroudering en rimpelvorming. De gifstoffen en chemicaliën in tabaksrook verminderen de collageenproductie en beschadigen de elasticiteit van de huid, wat leidt tot vroegtijdige veroudering en rimpels. Stoppen met roken is daarom een must als je rimpels wilt voorkomen.

Eet gezond en gevarieerd

Voeding speelt een belangrijke rol bij huidveroudering. De juiste voeding helpt de huid wel een beetje. Voor een gezonde en stralende huid zijn in het bijzonder de volgende vitaminen en mineralen belangrijk:

Gezonde leefstijl is meer dan alleen gezonde voeding / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.comGezonde leefstijl is meer dan alleen gezonde voeding / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.com

Preventie

Het opzettelijk vermijden van fronsen is in principe nuttig om de vorming van voorhoofdslijnen en fronslijnen te voorkomen, maar deze maatregel vereist regelmatige training om je natuurlijke gezichtsuitdrukkingen permanent te veranderen. Zalven en crèmes, ongeacht de prijsklasse, worden over het algemeen als ondoeltreffend beschouwd ondanks grote beloften, uitgezonderd vitamine A-zuur of tretinoïne. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk, door niet te roken en te drinken, niet te veel te zonnen en een ontspannen, piekervrij leven te leiden. Gezond en gevarieerd eten maakt ook onderdeel uit van een gezonde leefstijl.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Botox - Ervaringen en resultatenBotox - Ervaringen en resultatenWil je de strijd aanbinden met de rimpels en plooien op je voorhoofd en rond je ogen? Heb je aan Botox gedacht, maar ben…
Wat Botox voor u kan doenBotox, injecteerbaren en vullers je hebt ze allemaal. In dit artikel lees je wat je met welke stof kunt doen.

Aardappelallergie of intolerantie voor aardappelAardappelallergie of intolerantie voor aardappelIn Nederland wordt de aardappel veel gegeten en vormt vaak de basis van onze maaltijd. Er zijn vele soorten aardappelpla…
Tegengif (antidotum): Werking & lijst tegengiffen (antidota)Tegengif (antidotum): Werking & lijst tegengiffen (antidota)Een overmatige blootstelling aan een stof is vaak geassocieerd met vergiftiging. De absorptie (opname) van deze stof in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Travelwayoflife / Bruce1ee, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • https://www.velthuiskliniek.nl/aandoeningen/voorhoofdsrimpel/
 • https://www.vanrosmalenkliniek.nl/botox/voorhoofdsrimpels/
 • https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/filler-op-basis-van-hyaluronzuur/
 • http://www.ingeresthetics.nl/informatie/behandelingen/fronslijn
 • https://tomvaneijkkliniek.nl/fronslijnen/
 • https://www.bodyclinic.nl/behandelingen/botox/fronsrimpels/
 • https://www.townandcountrymag.com/style/beauty-products/a27887945/forehead-wrinkles-treatment/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_occipitofrontalis
 • https://www.trouw.nl/nieuws/expressief-gezicht-gaat-niet-lang-mee~bad616f6/
 • https://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/voorhoofdslift/
 • https://www.knapinstitute.nl/en/cosmetische-vragen/forehead-wrinkles/
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rimpels/
 • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/forehead-wrinkles
 • https://flo.health/menstrual-cycle/lifestyle/hygiene-and-beauty/forehead-wrinkles
 • https://www.bodyclinic.nl/behandelingen/hyaluronzuur/
 • https://www.hetkanwel.nl/2011/10/11/met-deze-vitamines-krijg-je-een-stralende-huid/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Asiandelight/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Anna Shepulova/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.