Rimpels onder de ogen: behandeling & zelfzorg van oogrimpels

Rimpels onder de ogen: behandeling & zelfzorg van oogrimpels De eerste rimpels onder de ogen verschijnen meestal in het vierde decennium van het leven, maar soms ook eerder. Oogrimpels komen vaak sneller dan je zou willen: sommige mensen zien de eerste rimpels rond de ogen als ze midden 20 zijn, anderen pas eind 30. Dit heeft veel te maken met de genetische aanleg, maar ook met de verzorging van de gevoelige gezichtshuid. Vooral onder de ogen is de huid erg dun, heeft het weinig verstevigende collageenvezels en klieren die vet aanvullen. Dermatologisch onderzoek heeft zeer effectieve producten en methoden ontwikkeld om de vorming van rimpels onder de ogen te gaan. En sommige huismiddeltjes zijn ook effectief tegen rimpels onder de ogen.

Oorzaken van rimpels onder de ogen

Natuurlijk verouderingsproces

De belangrijkste oorzaak van het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels onder de ogen is de afnemende elasticiteit en stevigheid van de huid, een natuurlijk verouderingsproces dat bij iedereen optreedt.

Ongezonde leefstijl

Dit langzame proces van de vorming van rimpels onder de ogen wordt versneld door roken en alcoholgebruik. Te weinig slaap en nauwelijks lichaamsbeweging en een algehele ongezonde levensstijl hebben een negatieve invloed op de vorming van rimpels onder de ogen en rimpels in het algemeen. een dergelijke leefstijl omvat een eenzijdig dieet en onvoldoende vochtinname. Beide hebben een nadelig effect op de huidstructuur, waardoor er sneller rimpels verschijnen onder de ogen.

Gezichtsexpressie

Gezichtsuitdrukkingen maken elke persoon uniek; helaas veroorzaakt dit in de loop van de jaren rimpels, waaronder rimpels onder de ogen. Een gebrek aan of onvoldoende verzorging van deze gevoelige huidgebieden leidt ook tot rimpels onder de ogen. Rimpels die ontstaan door expressie in het gezicht worden 'dynamische rimpels' genoemd.

Blootstelling aan de zon

Intense blootstelling aan de zon op de huid is ook een van de oorzaken van huidveroudering en vooral de rimpels onder de ogen. Langdurig en onbeschermd zonnen moet daarom worden vermeden. En een zorgvuldige bescherming van de huid rond de ogen met een zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor is een must.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Leefstijlmaatregelen om rimpelvorming tegen te gaan

Stoppen met roken en drinken

Roken zorgt voor het versnelt ontstaan van rimpels onder de ogen; fors alcoholgebruik versnelt deze voortijdige veroudering nog eens. Beide factoren verstoren de toevoer van voedingsstoffen van de huid en zorgen voor het vroeg verschijnen van rimpels onder de ogen. Door te stoppen met roken en geen of matig alcohol te drinken ontstaan er veel minder snel rimpels onder je ogen.

Voldoende (water) drinken

Voldoende vochtinname voorkomt dat de huid uitdroogt en gaat de vorming van rimpels rond de ogen tegen. Het is belangrijk om minimaal twee liter vloeistof per dag te consumeren. Van water en groene thee wordt gezegd dat het een rimpelbestrijdend effect heeft.

Oogcrème: welke ingrediënten helpen?

Oogcrèmes bevatten vooral rimpelverminderende en voedende ingrediënten gebruikt. Hyaluronzuur, Q10, collageen, matrikine (eiwitketens die zich van nature in de extracellulaire matrix van de huid bevinden, en die een belangrijke rol spelen in de regulatie van huidcelactiviteiten), vitaminen, squalaan (een stof die van nature in je huid voorkomt en verdwijnt naarmate je ouder wordt) en plantenextracten zijn slechts enkele van de voedende en rimpelverminderende ingrediënten in oogcrèmes.

Het grootste probleem dat veel mensen 's morgens hebben is dat de lymfestroom niet goed op gang komen en dat er zich donkere kringen en wallen onder de ogen vormen. Vitaliserende ingrediënten kunnen hierbij worden gebruikt, zoals vitamine E, aloë vera of kurkuma. Er zijn er nog veel meer.

Hyaluronzuur is een bijzonder goed ingrediënt dat vaak wordt gebruikt tegen rimpels onder de ogen. Hyaluronzuur ligt als een filmlaag op de dunne huid rond de ogen en slaat het vocht eronder op. Als gevolg hiervan kan het rimpels in de ogen verminderen en biedt het bescherming tegen schadelijke omgevingsinvloeden dankzij de lichte filmlaag. Hayluron kan ook gebruikt worden om rimpels rond de ogen zichtbaar te verminderen die komen door droogte van de huid. Maar niet alleen hyaluron, ook vitamine A, ureum (een natuurlijk product dat het vocht in de huid vasthoudt), collageen, matrikines, peptiden en speciale oliën kunnen oogrimpels verwijderen.

Verwijder oogrimpels met cosmetische behandeling

Hyaluronzuurinjecties

Hyaluronzuur injecteren is het meest natuurlijke middel om volume aan te vullen. Het is veilig en oplosbaar. Na een injectie blijft hyaluronzuur ongeveer een jaar zitten, waarna het langzaam oplost.

Lipofilling

Bij lipofilling wordt eigen vetweefsel aangebracht onder de huid om contouren rimpels weg te werken. De officiële benaming van de behandeling is 'autologe vettransplantatie'. Door middel van fillers met eigen vet kun je rimpels wegwerken.

Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Botox

Botox, een samentrekking van 'botulinetoxine', is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Botox ontspant de overactieve spieren en geeft de huid rust waardoor rimpels verzachten. Wanneer er op jongere leeftijd nog geen rimpels onder de ogen zichtbaar zijn, kun je deze met botox voorkomen. Als er reeds rimpels of lijntjes zichtbaar zijn, dan wordt met botox de huid gladder en worden bestaande rimpels niet dieper.

Zelfzorg: verwijder oogrimpels met huismiddeltjes

Er zijn een aantal huismiddeltjes die kunnen helpen bij rimpels rond de ogen.

Massage

Een zorgvuldige massage van het gebied rond de ogen is een zeer effectieve remedie voor de vermoeide en gerimpelde huid. Een gezichtsverzorging of serum tegen oogrimpels moet onder de ogen worden aangebracht en vervolgens voorzichtig in een cirkelvormige beweging worden ingemasseerd. De vastgelopen lymfe kan dan beter weglopen en de bloedcirculatie in de huid komt op gang.

Oogmasker

Een oogmasker tegen rimpels kan ook helpen. Bijvoorbeeld een komkommermasker of een avocadomasker. Degenen die hun huid regelmatig verwennen met een dergelijk oogmasker tegen rimpels, kunnen de eerste rimpels onder de ogen vaak effectief verwijderen. De huid ziet er dan veel jonger en meer ontspannen uit.

Voldoende slaap

Voldoende slaap speelt ook een belangrijke rol. Natuurlijk spelen ook gezond eten (geen fastfood), voldoende beweging, voldoende drinken en niet roken en matig drinken, een belangrijke rol in de gezondheid van je huid.

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Preventie

De volgende maatregelen kunnen het ontstaan van rimpels onder de ogen voorkomen of vertragen:
 • Bescherm de huid tegen UV-stralen: UV-straling remt de collageenproductie. Bescherm jezelf met een zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor.
 • Voldoende slaap helpt om enkele oogrimpels voor een korte tijd te verwijderen of te verminderen.
 • Stop met roken en drink zo min mogelijk alcohol, want beide zullen je huid uitdrogen.
 • Om de huid van binnenuit veel vocht te geven, is het raadzaam om veel water te drinken.
 • Een gezond, voedingsrijk dieet bevordert de collageenproductie. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten vertragen de huidveroudering. Vooral groenten en fruit (bijvoorbeeld broccoli, uien, tomaten, bosbessen en citrusvruchten) bevatten veel antioxidanten.
 • Verminder stressfactoren; dit helpt tegen oogrimpels. Stress beschadigt de huid.
  Tomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comTomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.com
 • Zorgvuldig voor de huid zorgen: Reinig je gezichtshuid twee keer per dag met een zachte reinigingsmelk en voorzie je huid van een vochtinbrengend middel dat de huid stimuleert en vitaliseert. Hoewel de effectiviteit van anti-rimpelcrème voor de ogen niet wetenschappelijk is bewezen, is alles dat de huid rond de ogen hydrateert mooi meegenomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels onder de ogenRimpels onder de ogenRimpels onder de ogen zijn het gevolg van huidveroudering, waardoor iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. Velen…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Tips bij wallen kraaienpootjes en rimpelsTips bij wallen kraaienpootjes en rimpelsDe huid is ons grootste orgaan dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huid houdt ons op temperatuur, bevat d…
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…

De miskende kwaliteiten van harde zeepDe miskende kwaliteiten van harde zeepIs zeep werkelijk slecht voor je huid en heb je beslist al die flesjes en potjes in je badkamer nodig? Misschien heeft z…
Rimpels in het gezicht: behandeling van gezichtsrimpelsRimpels in het gezicht: behandeling van gezichtsrimpelsLachlijnen zien er charmant uit. Maar wanneer kleine inkepingen diepe lijnen worden, ervaren vooral vrouwen dit als cosm…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kelseyannvere, Pixabay
 • https://www.dokterfrodo.nl/hyaluro/hyaluronzuur-injectie-cremenzuur-injectie-of-creme
 • https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/zelfzorg-hyaluronzuur-tegen-rimpels
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rimpel_(huid)
 • http://www.beauty-review.nl/de-rol-van-matrikinen-in-huidveroudering-en-anti-rimpelcremes
 • https://www.cliniquedokterdon.nl/Lichaam/Lipofilling
 • https://www.kliniekveldhoven.nl/injectables/lipofilling/fillers-met-eigen-vet/
 • https://squalan.com/ingredienten/squalaan/
 • https://www.cliniquedokterdon.nl/Lichaam/Lipofilling
 • https://www.artdelabeaute.nl/behandelingen-met-botox/rimpeltjes-onder-de-ogen/
 • https://www.vichy.nl/vmag/hoe-ontstaan-kraaienpootjes-en-wat-kunt-u-er-tegen-doen/vmag43510.aspx
 • https://praktijkelements.nl/rimpels/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852.php
 • https://idealbody.nl/behandelingen/huid/thermage
 • https://www.rokeninfo.nl/publiek/info-over-stoppen/10voordelen
 • https://erfelijkheid.nl/ziektes/ehlers-danlos-syndromen
 • https://www.encyclo.nl/begrip/Glycosylatie
 • https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-cushing/ik-heb-ziekte-van-cushing
 • https://www.drleenarts.com/advies/de-verouderde-huid/
 • https://amstelzijdekliniek.nl/faq/veelgestelde-vragen-botox/wat-is-botox-eigenlijk/
 • https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2019/04/09/bij-gebruik-fluorochinolonen-verhoogd-risico-op-schade-aan-spieren-en-zenuwstelsel
 • https://www.elkerliek.nl/Elkerliek/Aandoeningen/Botox.html
 • https://medicalskinhealing.nl/micro-needling/
 • https://www.huidinfo.nl/lipofilling.html
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rimpels/
 • https://bloomingplastischechirurgie.nl/fillers/
 • https://www.ikstopnu.nl/vraag-en-antwoord/begeleiding/hulp-van-mijn-huisarts-bij-stoppen-met-roken/
 • https://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/10/dit-zijn-de-gevolgen-van-alcohol-voor-je-huid
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Matrixmetalloprotease
 • https://www.webmd.com/beauty/wrinkles
 • https://www.cliniquedokterdon.nl/Gezicht/Rimpels-Injectables/Botuline-Toxine/Bunny-lijnen-strepen-bij-de-neus
 • https://www.velthuiskliniek.nl/aandoeningen/marionetlijnen/
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927
 • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles
 • Afbeelding bron 1: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Asiandelight/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Vlad Teodor/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 38
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.