Rimpels in het gezicht: behandeling van gezichtsrimpels
Lachlijnen zien er charmant uit. Maar wanneer kleine inkepingen diepe lijnen worden, ervaren vooral vrouwen dit als cosmetisch storend. De wens om een einde te maken aan het natuurlijke verouderingsproces of om de tekenen van de tijd te laten verdwijnen, brengt veel geld in het laatje van de cosmetica-industrie en plastische chirurgie. Vanuit medisch perspectief zijn rimpels niet bijzonder belangrijk. Het is geen ziekte of een symptoom van een aandoening. Rimpels weerspiegelen het natuurlijke verouderingsproces en zijn een normaal verschijnsel. Rimpels en dan met name rimpels in het gezicht worden soms als storend ervaren en in dat geval kan je ze laten verhelpen met bepaalde behandelingen, zoals botox.
Wat zijn rimpels?
Rimpels verschijnen meestal met het ouder worden, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze ook verschijnen als je jonger bent. Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak. De huid is samengesteld uit verschillende lagen. Vetcellen, eiwitten als waterreservoirs en bindweefsel bevinden zich in de onderste huidlagen. Samen geven ze de huid een stevige en elastische uitstraling. Onder bepaalde omstandigheden is er een vermindering van het aantal vetcellen en eiwitten. Ook wordt het bindweefsel in toenemende mate afgebroken. Door de afname van
collageen en elastine in het bindweefsel ontstaan er rimpels. Als gevolg hiervan verliezen de huidlagen hun elasticiteit en kunnen er rimpels ontstaan. Expressielijnen in het gelaat worden veroorzaakt door de beweging van de gezichtsspieren. Of het nu gaat om lachlijnen of fronslijnen, als de huid herhaaldelijk op dezelfde plaats wordt gevouwen, komen daar vroeg of laat fijne lijnen die allengs transformeren naar diepere rimpels. Voorbeelden zijn rimpels op het voorhoofd en kraaienpootjes, dit zijn lachrimpels rondom de ogen.
Er zijn verschillende redenen voor het verschijnen van rimpels in het gezicht of elders. De meest voorkomende oorzaak is een zwakte in het bindweefsel van de huid, die verschillende uitlokkers kan hebben. De belangrijkste uitlokkende factor is het ouder worden. Door natuurlijke processen in het lichaam nemen de stabiliteit en elasticiteit in de loop van de jaren af. Verzwakt bindweefsel is onderhevig aan zwaartekracht en er ontstaan rimpels in de wangen, hals en kin. Vaak herhaalde bewegingen van de gezichtsspieren laten ook sporen achter in de huid in het geval van zwak bindweefsel en kunnen mettertijd blijven rimpels achterlaten.
Tegenwoordig is alom bekend dat de ergste vijand van de huid niet de tijd is, maar de zon. Huidveroudering en rimpels zijn het gevolg van veelvuldige blootstelling aan de zon. Naast zonnebaden is roken een grote boosdoener.
Oorzaken van rimpels in het gezicht
Natuurlijke huidveroudering
Natuurlijke huidveroudering is een intrinsiek proces dat begin twintiger jaren aanvangt en waarvan het tempo afhankelijk is van je genetische aanleg en externe factoren. Het lichaam produceert geleidelijk minder collageen en elastine, de celvernieuwing vertraagt en de huid verliest:
- gladheid en uitstraling
- spanning, elasticiteit en volume
- vocht en veerkracht
- gelijkmatige teint (er ontstaan ouderdomsvlekken)
Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dunner en fragieler.
Een overdaad aan zon is slecht voor de huid /
Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaVoortijdige huidveroudering
Men spreekt van voortijdige huidveroudering als het proces van natuurlijke huidveroudering wordt versneld door externe factoren. Dit wordt zichtbaar door rimpels, pigmentveranderingen en een slappe huid, vooral op het gezicht en bij vrouwen ook in het decolleté. De meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige veroudering zijn:
- UV-blootstelling (blootstelling aan de zon)
- roken
- overmatig alcoholgebruik
- onvoldoende toevoer van voedingsstoffen
- spanning en stress
Huidveroudering door UV-straling
Grofweg 80 procent van de zichtbare tekenen van veroudering zoals rimpels wordt veroorzaakt door te veel zon. De UV-stralen beschadigen de huid tot in de diepe lagen. Zogenaamde vrije radicalen, agressieve zuurstofmoleculen, ontstaan en vallen de collageen en elastine aan die belangrijk zijn voor een sterke en elastische huid. De huid in de hals en gezicht begint op een gegeven moment zijn jeugdige elasticiteit te verliezen.
Roken en voeding
Als je de nummer twee huidvijand toevoegt, namelijk roken, dan is het echt geen wonder dat de oorspronkelijke lichte rimpels door de jaren heen dieper worden. Dit komt doordat roken de bloedtoevoer naar de huid verstoort, wat op zijn beurt de toevoer van voedingsstoffen naar alle huidlagen vermindert. Als je stopt met roken, verbetert echter de doorbloeding van de huid direct. Als je dan ook nog eens een eenzijdig dieet hebt met te veel vet en
suiker, dan zijn rimpels onvermijdelijk.
Oorzaken van extreem snelle huidveroudering
Er zijn een aantal ziekten die verband houden met versnelde veroudering van de huid:
- hormonale aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing (hierbij heb je te veel cortisol ofwel stresshormoon in je lichaam), maar ook leeftijdgerelateerde hormonale veranderingen, zoals de overgang
- diabetes mellitus
- hart- en vaatziekten
- interne ziekten van de schildklier, lever en nieren
- aangeboren bindweefselaandoeningen, onder meer Ehlers-Danlos syndromen (EDS, een groep erfelijke aandoeningen van het bindweefsel)
Andere mogelijke oorzaken van extreem snelle huidveroudering zijn bijwerkingen van medicatie, waaronder corticoïden en fluorochinolonen (antibiotica die gebruikt worden voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties), of radiotherapie bij kanker.
Onderzoek en diagnose
Rimpels – ze zijn misschien een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar dat betekent niet dat ze zomaar uit het niets verschijnen. Je huid vertelt je veel over je levensstijl, gezondheid en de zorg die je eraan besteedt. Wil je weten waar die lijnen vandaan komen en wat je eraan kunt doen? We duiken in het onderzoek en de diagnose van rimpels in je gezicht!
Het gesprek: Hoe oud voelt je huid?
Het begint allemaal met een gesprek. De arts of specialist vraagt je naar je huidverzorgingsroutine en levensstijl. Heb je veel zonneschade opgelopen? Gebruik je dagelijks zonnebrandcrème? En hoe zit het met roken of stress, twee bekende veroorzakers van vroegtijdige rimpels? Ook is het belangrijk te weten hoe je eet en of je voldoende water drinkt – want hydratatie speelt een grote rol bij de elasticiteit van je huid. Elk detail helpt de arts om te begrijpen waarom je huid rimpels vertoont en wat de beste aanpak is.
Lichamelijk onderzoek: Wat zegt je huidstructuur?
Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de specialist je huid nauwkeurig onderzoeken. Hoe diep zijn de rimpels? Zijn ze vooral zichtbaar op je voorhoofd, rond je ogen (kraaienpootjes), of in de buurt van je mond? Worden ze veroorzaakt door uitdroging, verslapte huid, of het verlies van collageen? Door te kijken naar de textuur en veerkracht van je huid kan de arts bepalen welke factoren bijdragen aan de vorming van rimpels.
Zonneschade: Heeft UV-straling je huid aangetast?
Een belangrijke vraag bij het onderzoek naar rimpels is hoeveel zonneschade je huid heeft opgelopen. UV-straling breekt het collageen en de elastine in je huid af, wat leidt tot verslapping en rimpels. Met behulp van speciale apparatuur, zoals een UV-lamp, kan de arts zien hoeveel schade de zon je huid heeft toegebracht. Dit helpt om te bepalen of je huid vooral bescherming nodig heeft of dat er verdere behandeling nodig is.
Hydratatieniveau: Is je huid droog en gedehydrateerd?
Een gedehydrateerde huid is vatbaarder voor rimpels. Tijdens het onderzoek kan de specialist de vochtbalans in je huid meten met speciale huidanalyseapparatuur. Dit geeft een duidelijk beeld van hoe goed je huid gehydrateerd is en of een gebrek aan vocht bijdraagt aan de rimpels. Soms kan het simpelweg verhogen van je waterinname en het gebruiken van een goede vochtinbrengende crème een groot verschil maken.
Allergieën of gevoeligheden: Reageert je huid ergens op?
Rimpels kunnen ook het gevolg zijn van irritatie of een reactie op bepaalde huidverzorgingsproducten. Als je regelmatig last hebt van roodheid, een trekkerig gevoel, of huidirritatie, kan de arts een allergietest overwegen. Dit helpt om uit te sluiten of je rimpels wellicht te maken hebben met een allergie of gevoeligheid voor bepaalde ingrediënten in je huidverzorging.
Huidveroudering of iets anders?
In sommige gevallen kunnen rimpels worden verward met andere huidaandoeningen, zoals acne-littekens of een aandoening zoals rosacea, waarbij de huid sneller veroudert door ontstekingen. Als de specialist twijfelt over de exacte oorzaak, kan verder onderzoek zoals een huidbiopsie of een diepere huidanalyse nodig zijn om te kijken of er meer aan de hand is dan alleen veroudering.
Zonnebrandcrème /
Bron: Asiandelight/Shutterstock.comBehandeling van gezichtsrimpels
Bescherming tegen de zon
De beste behandeling voor rimpels is om onbeschermd en uitgebreid zonnebaden te voorkomen. Als je toch wilt zonnen, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng deze regelmatig aan, vooral na het zwemmen. In de schaduw bruint de huid zachter en intensiever. Hetzelfde geldt voor de zonnebank, die bij veel mensen populair is: kies in plaats van een supersnelle turbo-bruiner de zachte en huidvriendelijke versie.
Stoppen met roken
Stoppen met roken voorkomt rimpels en de schadelijke bijwerkingen van nicotine. Je huisarts kan je advies geven over stoppen met roken. Daarnaast kan je huisarts je hulpmiddelen voorschrijven zoals nicotinevervangers.
Matig alcoholgebruik
Hetzelfde geldt ook voor een te hoog alcoholgebruik; het beste kun je helemaal niet drinken of zeer matig. Het is algemeen bekend dat alcohol vocht onttrekt aan de huid.
Gezonde voeding /
Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezond en gevarieerd eten
Een uitgebalanceerd en voedingsrijk dieet is verstandig, omdat je op deze manier de huid voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen en dus de vorming van rimpels wordt voorkomen. Als geheim wapen tegen rimpels wordt de consumptie van bessen aanbevolen, bijvoorbeeld in de vorm van
vlierbessensap, maar ook groenten zoals
spinazie of
broccoli voorkomen dat de vrije radicalen de natuurlijke rimpels verdiepen. In combinatie met minimaal twee liter vloeistof per dag blijft de huid daar elastisch en stevig.
Rimpelcrèmes als wondermiddel tegen rimpels?
Antirimpelcrèmes of antiverouderingscrèmes kunnen rimpels helpen voorkomen en bestaande rimpels verminderen. De volgende ingrediënten worden gebruikt:
- Antioxidanten bestrijden vrije radicalen, bijvoorbeeld flavonoïden en andere polyfenolen.
- Hyaluron of hyaluronzuur verbetert het vasthouden van vocht (verkrijgbaar als hyaluroncrème of sterk geconcentreerd hyaluron-serum).
- Collageen om de lichaamsprocessen te ondersteunen in collageencrème.
- Niacine (vitamine B3) bevordert de celvernieuwing.
- Peptiden bevorderen celvernieuwing en collageenvorming, beschermen tegen glycosylatie (een enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit).
- Fytohormonen stimuleren celvernieuwing.
- Fytolipiden voor optimalisatie van vocht.
- Retinoïden of retinol (vitamine A) verhoogt de collageenproductie en remt Matrixmetalloproteases (MMP's), een groep enzymen die in staat zijn het bindweefsel tussen de cellen in af te breken.
- Vitamine C bevordert de collageenvorming, bestrijdt vrije radicalen en verlicht pigmentvlekken.
- Vitamine E reguleert de synthese van vocht en collageen.
Vooral voor het gevoelige ooggebied is er een hele reeks oogverzorgingsproducten, van oogcrème voor
donkere kringen tot oogmaskers die het gebied rond de ogen verfrissen en donkere kringen helpen verwijderen.
Gezichtsmassage tegen rimpels
Gezichtsmassages hebben een positief effect op de teint van de gezichtshuid, maar hun effectiviteit moet niet worden overschat: bestaande rimpels kunnen niet echt weg worden gemasseerd. Het volgende effect van de gezichtsmassage is echter aanwezig:
- Verbeterde huidreiniging door een zachte borstelmassage.
- verbeterde bloedcirculatie en dus verbeterde toevoer van voedingsstoffen naar de huid.
- Verbeterde lymfestroom, wat helpt bij gezwollen ogen.
- Verbeterde opname van de ingrediënten in verzorgingsproducten.
Cosmetische rimpelbehandeling
Verschillende manieren om de huid te verbeteren
Er zijn verschillende behandelingen die de huidtextuur kunnen verbeteren en rimpels kunnen verminderen:
- Verwijdering van de bovenste huidlaag om het natuurlijke regeneratieproces te stimuleren en nieuwe, gladdere huid te laten groeien. Je kunt kiezen tussen chemische peelings en dermabrasie.
- Stimulatie van de diepere huidlagen om de collageenproductie te stimuleren. Er is een keuze uit thermage-behandeling met radiofrequentiegolven waarbij door middel van radiofrequente energie (geluidsgolven) de huid strakker en soepeler wordt of micro needling, een effectieve natuurlijke manier om de huid in de diepte te vernieuwen en te verbeteren zonder de opperhuid te beschadigen.
- Lasertherapie veroorzaakt zowel selectieve verwijdering van de bovenste huidlaag als stimulatie van collageenproductie in de diepere lagen van de huid.
Fillers
Met fillers kunnen rimpels worden opgevuld. Met deze methode worden statische rimpels behandeld. Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Dit zijn ook wel de diepere rimpels langs de mondhoeken en in het voorhoofd. Een filler vult een rimpel van binnenuit op waardoor deze gladgestreken wordt.
Botox
Botox wordt gebruikt voor dynamische rimpels, ook wel expressierimpels genoemd, welke reeds op jonge leeftijd zichtbaar zijn. Dit zijn rimpels die ontstaan wanneer het gezicht beweegt met praten of lachen. Met Botox is het mogelijk dynamische rimpels te behandelen. Botox is een merknaam voor het medicijn botuline toxine. Botox-behandeling en kan ook worden gecombineerd met een andere vulstof zoals hyaluronzuur. Het kan worden gebruikt voor:
- voorhoofdsrimpels
- glabella fronslijnen
- kraaienpootjes.
- rimpels op de wang
- mondrimpels
- neuslijnen of 'bunny lines' (rechte, licht diagonale lijnen die zich uitstrekken over beide zijden van de neus wanneer je glimlacht of lacht)
- marionetlijnen (de plooien die vanuit de mondhoeken naar de kaaklijn lopen)
Lees verder