Stoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijk

Stoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijk Stoppen met roken heeft veel voordelen voor je gezondheid op korte termijn en lange termijn. Sigaretten, sigaren en pijptabak worden gemaakt van gedroogde tabaksbladeren en er worden tevens ingrediënten aan toegevoegd voor de smaak en om het roken te veraangenamen. De rook van deze producten is een complex mengsel van chemische stoffen die vrijkomen of ontstaan bij de verbranding van tabak en de additieven. Tabaksrook bestaat uit meer dan 7.000 chemische stoffen, waaronder 70 die kanker veroorzaken. Deze kankerverwekkende of carcinogene stoffen beschadigen de celkern en verhinderen de reparatie van reeds beschadigde cellen. Sommige van deze stoffen leiden ook tot hart- en longziekten, wat dodelijke gevolgen kan hebben. Het ingrediënt dat het effect veroorzaakt waar rokers op uit zijn, is nicotine, een zeer verslavende stof, zowel lichamelijk als geestelijk. Zodra je gestopt bent met roken, levert je dat al heel snel voordelen op met betrekking tot je gezondheid alsmede je uiterlijk.

Stoppen met roken voordelen

Als je stopt met roken, gaat het lichamelijk meteen beter met je. Sommige verbeteringen vinden zeer snel plaats, terwijl andere meer tijd nodig hebben. Hieronder staan in een tijdschaal de kortetermijnvoordelen en langetermijnvoordelen opgesomd, met verwijzingen naar de literatuur.

TijdstipEffecten en voordelen gezondheid stoppen met roken
20 minutenJe bloeddruk en hartslag zijn weer normaal en de temperatuur van je handen en voeten stijgt.
8 uurHet nicotinegehalte in het bloed is gedaald tot 6,25% van het normale dagelijkse niveau, een vermindering van maar liefst 93.75%. De zuurstofconcentratie in het bloed neemt toe, wat ten gunste komt aan de weefsels en organen in het lichaam. De kans op trombose en een hartaanval nemen reeds af.
12 uurDe hoeveelheid koolmonoxide (dat er voor zorgt dat er minder zuurstof in het bloed aanwezig is) en de hoeveelheid zuurstof in het bloed is weer normaal.
24 uurDe 'grote schoonmaak' kan beginnen. Je longen vangen aan met het opruimen van teer, slijm en andere rookoverblijfselen.
48 uurNa ongeveer 48 uur is er geen nicotine meer in je lichaam aanwezig. Na twee dagen is je reukzin en smaakzin aanzienlijk verbeterd.
2 tot 12 wekenJe krijgt na 2 tot 12 weken een betere bloedsomloop; bewegen zoals wandelen, traplopen en sporten gaat je beter af. Je huidskleur wordt gezonder en je handen en voeten worden warmer. Bovendien krijg je wittere tanden en je ruikt lekkerder.
3 wekenNicotine werkt via nicotine-afhankelijke acetylcholine receptoren. Als je dagelijks rookt, maken je hersenen meer acetylcholine receptoren. Na 21 dagen zit je weer op het oude niveau.[1]
1 maandDe normale balans van de cellen in je luchtwegen herstelt zich en je rokershoestje —als je daar last van had— begint te verdwijnen. De hoestklachten nemen fors af binnen één maand na stoppen met roken. Blijf je desondanks hoesten, raadpleeg dan je huisarts.
4 tot 6 maandenJe hebt minder kans op luchtweginfecties en longontsteking doordat de trilhaartjes van de luchtwegen zich herstellen.
1 tot 9 maandenEen chronische bijholteontsteking die gerelateerd is aan het roken, zal verbeteren. Daarnaast ben je minder vermoeid en is de kortademigheid afgenomen. De trilharen die in de longen zitten, beginnen weer normaal te functioneren. Hierdoor herstelt hun vermogen om slijm en vuildeeltjes uit de longen weg te werken en deze te reinigen, wat de kans op infecties vermindert. Je algehele conditie, uithoudingsvermogen en energieniveau is drastisch toegenomen.
2 tot 4 jaarDe kans op een beroerte is nu hetzelfde als bij niet-rokers en voor COPD-patiënten is de daling van de longfunctie hetzelfde als bij niet-rokers. Hiermee remmen ze de voortgang van hun ziekte.
3 tot 4 jaarNa 3 tot 4 jaar is de kans op een hartaanval hetzelfde als bij niet-rokers.
5 jaarDe kans om diabetes te ontwikkelen is voor vrouwen die gestopt zijn met roken hetzelfde als bij niet-rokers.[2]. Bij mannen duurt dat volgens onderzoek 5 jaar langer.
10 jaarDe kans om diabetes te ontwikkelen is voor mannen die gestopt zijn met roken hetzelfde als bij niet-rokers.[3] Het risico op overlijden aan longkanker is gedaald met bijna de helft als je een gemiddelde roker was, dat wil zeggen als je gemiddeld een pakje sigaretten per dag rookte. Het risico op mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker is aanzienlijk afgenomen.
13 jaarRoken zorgt er voor dat tandvleesontsteking minder snel geneest en het kaakbot verder slinkt. Om die reden hebben rokers een grotere kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers. De gemiddelde roker die het gegund is om 75 jaar te worden, heeft gemiddeld 5,8 tanden en kiezen minder dan een niet-roker.[4] Maar 13 jaar na het stoppen met roken, is het risico van door het roken veroorzaakte verlies van tanden gedaald tot die van een niet-roker.[5]
15 jaarHet risico op coronaire hartziekten (dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders of coronairarteriën), is na 15 jaar hetzelfde als dat van een persoon die nooit heeft gerookt.
20 jaarHet risico op alvleesklierkanker is nu hetzelfde als die van een niet-roker.[6] Het risico voor vrouwen die gestopt zijn met roken om te overlijden aan de gevolgen van alle door het roken gerelateerde oorzaken, waaronder longziekten en kanker, is na 20 jaar teruggebracht tot die van een niet-roker.[7]

Stoppen met roken heeft veel voordelen / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken heeft veel voordelen / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Stoppen met roken: uiterlijk

Rimpels

Stoppen met roken heeft veel voordelen voor je lichamelijke gezondheid, maar je gaat er ook (al snel) beter door uitzien. Je huid weerspiegelt je levensstijl en wat je eet en drinkt. Mensen die zwaar roken krijgen eerder rimpels, vooral de beruchte kraaienpootjes (lachrimpels rond de ogen) en rimpels rond de mond en lippen. Roken breekt namelijk collageen af. Collageen is een bindweefsel dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Andere beruchte collageen-afbrekers zijn de zon en het consumeren van veel suiker. Bovendien hebben verstokte rokers bevlekte, gelige tanden, verkleurde nagels, terugtrekkend tandvlees en dof haar, waardoor ze ouder lijken dan niet-rokers van dezelfde leeftijd.

Bloedvaten in de huid

Bepaalde giftige stoffen in tabaksrook hebben een vernauwend effect op de bloedvaten in de huid, waardoor de bloedtoevoer naar de huid verminderd en een relatief tekort ontstaat aan zuurstof en voedingsstoffen die van belang zijn door het goed functioneren van de huidcellen in de huid.[8] Dit veroorzaakt een grijzige tot grauwe gelaatskleur. Doordat de huid deels verstoken blijft van belangrijke voedingstoffen, krijg je ook sneller last van wallen en donkere kringen onder je ogen. Stoppen met roken geeft je huid een gezondere kleur en je hebt minder snel rimpels.

Vermoeide en rode ogen

Rokers hebben vaak rood gekleurde, vermoeid uitziende ogen vanwege de voortdurende blootstelling aan irriterende stoffen. Mensen met een allergie zijn meer vatbaar voor jeukende, geïrriteerde ogen in een rokerige omgeving. Je krijgt een frissere uitstraling als je stopt met roken. Ook krijg je er wittere tanden door, want door roken kunnen tanden verkleuren.

Tandvleesontsteking

Roken wordt ook geassocieerd met tandvleesontsteking en tanden die uit je mond vallen. Rokers hebben namelijk een sterk verhoogde kans op het krijgen van parodontitis en doordat roken een bloedvatvernauwing geeft, worden de kenmerken van tandvleesontsteking, zoals rood, gezwollen tandvlees dat bloed bij aanraking, gemaskeerd. Dit leidt tot verlies van het steunweefsel, zoals kaakbot. Tanden kunnen loslaten en in het eindstadium van parodontitis is er zoveel kaakbot verdwenen, dat tanden en kiezen spontaan uit de mond vallen. Als je stopt met roken, zal je gebit er beter uit gaan zien en verklein je de kans op parodontitis. Stoppen met roken heeft voor je uiterlijk alleen maar voordelen.

Algehele gezondheid en levensverwachting

Het belangrijkste verschil dat je zult merken na het stoppen met roken is de verbetering van je algehele gezondheid en welzijn. Met het voortschrijden der jaren neemt je longcapaciteit af. Dat geldt voor iedereen. Roken veroorzaakt schade aan je longen, waardoor je longcapaciteit nog eens extra afneemt en je spieren minder zuurstof krijgen. Binnen negen maanden na het stoppen met roken kan de longcapaciteit van een niet-roker echter tot 10% verbeteren. Maximale longcapaciteit op latere leeftijd kan het verschil betekenen tussen een actieve, gezonde leeftijd en piepende ademhaling bij traplopen of lopen.

De helft van alle langdurig rokende rokers sterft vroegtijdig door aan roken gerelateerde ziekten zoals hartaandoeningen, chronische bronchitis en longkanker. Mannen die op 30-jarige leeftijd stoppen met roken, voegen 10 jaar aan hun leven toe. Mensen die de gewoonte opgeven op 60-jarige leeftijd kunnen drie jaar aan hun leven toevoegen. Dus niet-roker zijn voegt niet alleen jaren aan je leven toe, maar vergroot ook je kansen op een gelukkigere, actievere oude dag aanzienlijk.

Minder stress ervaren

Als je stopt met roken, is dat in het begin weliswaar lastig, maar na enkele weken wordt je stressniveau lager en je stemming beter. Hoewel roken stress lijkt te verminderen; De realiteit is dat het gemakkelijk is om normale stress te verwarren met nicotineontwenning, omdat de stress van nicotineontwenning het gevoel van stress kan vergroten. Als u echter eenmaal stopt met roken, daalt uw stressniveau aanzienlijk.

Verbeterde vruchtbaarheid

Stoppen met roken verbetert de vruchtbaarheid. Het is voor niet-rokers gemakkelijker om zwanger te worden? Daarnaast heeft een vrouw minder kans op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook heb je minder kans op problemen in de zwangerschap of rond de geboorte.

Bovendien verhoogt stoppen met roken de kans op een gezonde baby. Dat komt omdat stoppen met roken het sperma van een man sterker kan maken. Een niet-roker heeft gezondere zaadcellen.

Betere slaapkwaliteit door te stoppen met roken

Rokers hebben vier keer meer kans op slaapproblemen. Nicotine is een stimulerend middel is met lichamelijke en psychische effecten. De rustfrequentie van je hart is iets sneller dan die van een niet-roker. Als je geen nicotine meer tot je neemt, voel je je meer ontspannen voordat je naar bed gaat.

Reuk en smaak

Smaak en reuk verbeteren

Een interessant voordeel van stoppen met roken dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je smaakpapillen en reukvermogen verbeteren. Roken tast je smaakpapillen en reukvermogen aan, waardoor voedingsmiddelen minder smakelijk zijn en geuren minder intens worden ervaren. Je smaakpapillen en reukvermogen herstellen zodra je stopt met roken. Vanaf dat moment ontwikkel je een beter gevoel voor smaak en geur. Dit kan leiden tot een verbeterde eetervaring en het gemakkelijker maken om gezonde voedingskeuzes te maken.

Kortom, wanneer je stopt met roken, verbeteren je smaak- en reukzintuigen. Eten smaakt daardoor stukken beter. Aroma's die eerder te subtiel waren om waar te nemen, proef of ruik je nu wel.

Je ruikt beter

Wanneer je rookt, absorberen je huid, haar, vingernagels en kleding de geur van sigarettenrook. Niet-rokers vinden sigarettenrook vaak bijzonder onaangenaams ruiken. Als je stopt met roken, ruik je stukken beter voor jezelf en anderen.

Ademhaling verbeteren

Een betere ademhaling is één van de meest directe voordelen van stoppen met roken. De longcapillairen van een roker zijn vernauwd, maar zodra je stopt met roken, kunnen ze meer bloed opnemen en uitzetten om meer lucht per ademhaling te krijgen. Als niet-roker kun je je reeds binnen 8 dagen na het stoppen energieker voelen.

Geld besparen door te stoppen met roken

Het simpele feit is dat roken veel geld kost. Een pakje van 50 gram Drum (bekend tabaksmerk) kost anno 2021 maar liefst 13,80 euro. Als je rookt, bereken dan gewoon eens hoeveel je elke week, maand of jaar uitgeeft aan het roken van tabak. Zodra je gestopt bent met roken, kun je het geld dat je vroeger uitgaf in een spaarpotje doen en uitgeven aan een ander doel.

Noten:
 1. Mamede M, Ishizu K, Ueda M, Mukai T, Iida Y, Kawashima H, Fukuyama H, Togashi K, Saji H. Temporal change in human nicotinic acetylcholine receptor after smoking cessation: 5IA SPECT study. J Nucl Med. 2007 Nov;48(11):1829-35. Epub 2007 Oct 17.
 2. Will JC, Galuska DA, Ford ES, Mokdad A, Calle EE. Cigarette smoking and diabetes mellitus: evidence of a positive association from a large prospective cohort study. Int J Epidemiol. 2001 Jun;30(3):540-6.
 3. Ibid
 4. Axelsson P, Paulander J, Lindhe J. Relationship between smoking and dental status in 35-, 50-, 65-, and 75-year-old individuals.. J Clin Periodontol. 1998 Apr;25(4):297-305.
 5. Krall EA, Dietrich T, Nunn ME, Garcia RI. Risk of tooth loss after cigarette smoking cessation. Prev Chronic Dis. 2006 Oct;3(4):A115. Epub 2006 Sep 15.
 6. Bosetti C, Lucenteforte E, Silverman DT, Petersen G, Bracci PM, Ji BT, Negri E, Li D, Risch HA, Olson SH, Gallinger S, Miller AB, Bueno-de-Mesquita HB, Talamini R, Polesel J, Ghadirian P, Baghurst PA, Zatonski W, Fontham E, Bamlet WR, Holly EA, Bertuccio P, Gao YT, Hassan M, Yu H, Kurtz RC, Cotterchio M, Su J, Maisonneuve P, Duell EJ, Boffetta P, La Vecchia C. Cigarette smoking and pancreatic cancer: an analysis from the International Pancreatic Cancer Case-Control Consortium (Panc4). Ann Oncol. 2012 Jul;23(7):1880-8. doi: 10.1093/annonc/mdr541. Epub 2011 Nov 21.
 7. Kenfield SA, Stampfer MJ, Rosner BA, Colditz GA. Smoking and smoking cessation in relation to mortality in women.J AMA. 2008 May 7;299(17):2037-47. doi: 10.1001/jama.299.17.2037.
 8. Black CE, Huang N, Neligan PC, Levine RH, Lipa JE, Lintlop S, Forrest CR, Pang CY. Effect of nicotine on vasoconstrictor and vasodilator responses in human skin vasculature. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2001 Oct;281(4):R1097-104.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Voordelen stoppen met roken!Voordelen stoppen met roken!Er zijn natuurlijk voordelen als je gaat stoppen met roken, maar wat zijn de voordelen eigenlijk? Vaak wordt alleen maar…
Tips om te stoppen met rokenTips om te stoppen met rokenVeel mensen willen stoppen met roken, maar lang niet iedereen slaagt erin. Het grootste deel van de rokers gaat uiteinde…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…

7 redenen om te stoppen met roken7 redenen om te stoppen met rokenWaarom zou je nu effectief moeten stoppen met roken? Er kunnen heel wat beweegredenen zijn, maar de doorslaggevende rede…
Verslaafd aan de liefdeVerslaafd aan de liefdeVlinders in je buik. Nergens anders meer aan kunnen denken dan aan die ene persoon. Het gevoel van aangename spanning en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • Axelsson P, Paulander J, Lindhe J. Relationship between smoking and dental status in 35-, 50-, 65-, and 75-year-old individuals.. J Clin Periodontol. 1998 Apr;25(4):297-305.
 • Black CE, Huang N, Neligan PC, Levine RH, Lipa JE, Lintlop S, Forrest CR, Pang CY. Effect of nicotine on vasoconstrictor and vasodilator responses in human skin vasculature. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2001 Oct;281(4):R1097-104.
 • Bosetti C, Lucenteforte E, Silverman DT, Petersen G, Bracci PM, Ji BT, Negri E, Li D, Risch HA, Olson SH, Gallinger S, Miller AB, Bueno-de-Mesquita HB, Talamini R, Polesel J, Ghadirian P, Baghurst PA, Zatonski W, Fontham E, Bamlet WR, Holly EA, Bertuccio P, Gao YT, Hassan M, Yu H, Kurtz RC, Cotterchio M, Su J, Maisonneuve P, Duell EJ, Boffetta P, La Vecchia C. Cigarette smoking and pancreatic cancer: an analysis from the International Pancreatic Cancer Case-Control Consortium (Panc4). Ann Oncol. 2012 Jul;23(7):1880-8. doi: 10.1093/annonc/mdr541. Epub 2011 Nov 21.
 • Kenfield SA, Stampfer MJ, Rosner BA, Colditz GA. Smoking and smoking cessation in relation to mortality in women.J AMA. 2008 May 7;299(17):2037-47. doi: 10.1001/jama.299.17.2037.
 • Krall EA, Dietrich T, Nunn ME, Garcia RI. Risk of tooth loss after cigarette smoking cessation. Prev Chronic Dis. 2006 Oct;3(4):A115. Epub 2006 Sep 15.
 • Mamede M, Ishizu K, Ueda M, Mukai T, Iida Y, Kawashima H, Fukuyama H, Togashi K, Saji H. Temporal change in human nicotinic acetylcholine receptor after smoking cessation: 5IA SPECT study. J Nucl Med. 2007 Nov;48(11):1829-35. Epub 2007 Oct 17.
 • Medipro. Wat doet roken met uw reuk en smaak? https://www.medipro.nl/wat-roken-doet-met-uw-reuk-en-smaak/ (ingezien op 10-5-2023)
 • Will JC, Galuska DA, Ford ES, Mokdad A, Calle EE. Cigarette smoking and diabetes mellitus: evidence of a positive association from a large prospective cohort study. Int J Epidemiol. 2001 Jun;30(3):540-6.
 • Novadic Kentron. Vijf misverstanden over roken. https://www.novadic-kentron.nl/vijf-misverstanden-over-roken/ (ingezien op 1-10-2021)
 • Afbeelding bron 1: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.