7 redenen om te stoppen met roken

7 redenen om te stoppen met roken Waarom zou je nu effectief moeten stoppen met roken? Er kunnen heel wat beweegredenen zijn, maar de doorslaggevende reden dient uiteraard je gezondheid zijn. Het is niet evident om je rookgewoonte achterwege te laten. Het maakt immers onderdeel uit van je leven en op sommige momenten ben je echt gehecht geraakt aan je sigaret. Toch loont het op korte en lange termijn zeker en vast de moeite. Je gezondheid zal er geleidelijk aan op vooruitgaan en bovendien spaar je op jaarbasis een aardig centje uit. Stoppen met roken heeft dus in principe alleen maar voordelen. Het is aan de roker om de wilskracht te tonen om te stoppen met roken.

Verbetering van je gezondheid op korte termijn

Indien je stopt met roken zal je al onmiddellijk enkele positieve veranderingen voor je gezondheid vaststellen. Het is zelfs zo dat na acht uur de zuurstofconcentratie in je bloed toeneemt, waardoor de kans op een trombose of hartaanval afneemt. Na een etmaal verlaat de koolmonoxide, afkomstig uit de sigaret, je lichaam en gaan de longen van start met het verwijderen van teer en slijm. Na een 3-tal dagen is je lichaam volledig vrij van nicotine waardoor je beter zal ruiken, proeven en smaken. Het leuke effect na een 6-tal weken is dat je bloed beter zal circuleren in je lichaam, met als gevolg dat zware inspanningen of sportbeoefening heel wat vlotter zullen gaan.

Verbetering van je gezondheid op lange termijn

 • Op langere termijn zijn er uiteraard heel wat voordelen. Je merkt er niet direct iets van, maar ver in de toekomst kan je er wel de vruchten van plukken. Wie stopt met roken, zal na 4 jaar evenveel risico lopen op een hartinfarct dan een niet-roker. Ook de kans op een beroerte is na een 4-tal jaar gelijk aan deze van een niet-roker.
 • De kans op longkanker daalt geleidelijk aan. Het duurt ongeveer 10 tot 30 jaar alvorens het risico op longkanker kan gelijkgesteld worden met een niet-roker.
 • Ook zullen de trilhaartjes op de slijmvliezen van de luchtwegen zich gaan herstellen. De trilhaartjes zijn verantwoordelijk om alle stofdeeltjes en virussen buiten je lichaam te houden.

Je zal er beter uitzien

Algemeen zal je, na het stoppen met roken, er veel beter gaan uitzien. De doorbloeding van je huid wordt veel beter waardoor je er frisser dan ooit zal uitzien. Tandvleesontstekingen blijven achterwege en je tanden zullen er op termijn opnieuw wit gaan uitzien. Bovendien zullen je lelijke gele vingers eindelijk verdwijnen. Maar het belangrijkste is dat je terug lekker en fris zal gaan ruiken. Rokers dragen een echte “rokersgeur”. Door te stoppen met roken zal dit onaangenaam geurtje verdwijnen.

Je huis zal aangenamer en frisser worden

Door te stoppen met roken ruikt je huis vanaf nu heel fris. Gedaan met die geur van sigaretten of sigaren die in je huis rondhangt. Ook de gordijnen zullen de oorspronkelijk witte kleur behouden, net zoals ze zijn aangekocht. Daarnaast wordt het ook aangenamer voor andere personen om op bezoek te komen bij jou thuis. Sommige mensen vinden het echt vervelend om in een huis te komen waar een rokersgeur hangt. Het is best mogelijk dat deze mensen nu meer zullen langskomen dan vroeger het geval was.

Een betere en snellere zwangerschap

Vrouwen die roken worden moeilijker zwanger dan niet-rokende vrouwen. Een ander nadeel van rokende vrouwen is dat deze meer miskramen zouden hebben, net als vroeggeboortes. Bij het stoppen met roken gaat de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid er fors op vooruit. Bij de mannen zullen de spermacellen in aantal toenemen en meer gaan bewegen. Beweeglijke zaadcellen zijn een must voor een snelle en vlotte bevruchting. Een ander voordeel voor de man is dat zijn testosterongehalte stijgt en de bloedvaten in de penis beter zullen doorstromen, waardoor zijn erectie steviger wordt.

Kinderen van niet-rokende ouders zijn gezonder

Kinderen van rokende ouders zijn veel gevoeliger aan luchtweginfecties. Ook lopen deze kinderen meer risico op hart- en vaatziekten. Algemeen gaat de gezondheid van je kinderen erop vooruit en het minder aantal bezoekjes bij de arts spaart bijgevolg aardig wat centjes uit. Ook zijn de kinderen van rokende ouders dikker.

Financieel een echte meevaller

Sigaretten roken kost heel wat geld. Indien je dagelijks een pakje zou roken, dan kost dat op jaarbasis ongeveer € 2600 (op basis van gegevens uit 2018). Dit is heel wat geld waar je uiteindelijk iets anders mee kan doen. Je zou dit budget perfect kunnen besteden aan een deugddoende vakantie met je partner of gezin.

Tips om te stoppen met roken en vol te houden

 • Tracht indien je zin hebt in een sigaret niet direct toe te geven aan de verleiding. De impuls in je hersenen die je doet zin krijgen in een sigaret verdwijnt heel snel. Doe snel iets anders waardoor je geen tijd hebt om na te denken over de drang naar het roken.
 • Wees fier op jezelf als je al een tijdje van de nicotine af bent. Denk in jezelf dat je er echt heel veel moeite voor gedaan hebt en dat je dat heel graag wil volhouden.
 • De situaties waarin je weet dat het je doet snakken naar een sigaret, vermijd je het best. Indien je bijvoorbeeld na een kop koffie zin hebt in een sigaret, tracht dan die kop koffie te vermijden. Als je merkt dat veel water drinken helpt om van de nicotine af te blijven, dan drink je best zoveel mogelijk water.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijkStoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijkStoppen met roken heeft veel voordelen voor je gezondheid op korte termijn en lange termijn. Sigaretten, sigaren en pijp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Knack.be, http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/kinderen-van-rokende-ouders-zijn-dikker/article-normal-580835.html, 5 juli 2015
 • Seniorennet.be, http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/stoppen_met_roken_redenen.php, 5 juli 2015
 • Nicorette.be, http://www.nicorette.be/succesvol-stoppen/stoppen-met-roken-tips/, 5 juli 2015
 • Cm.be, http://www.cm.be/gezond-leven/leefgewoonten/stoppen-met-roken/verslaving.jsp, 5 juli 2015
 • Gezondheidsniews.be, http://www.gezondheidsnieuws.be/documents/stoppen-met-roken/voordelen-van-stoppen-met-roken.xml?lang=nl, 5 juli 2015
 • Kuleuven.be, http://www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/folders/Stoppen_met_roken.pdf, 5 juli 2015
 • Welingelichtekringen.nl, http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/404885/10-extra-redenen-om-te-stoppen-met-roken.html, 5 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.