Hoornvliesinsnijding: radiale keratotomie

Hoornvliesinsnijding: radiale keratotomie Een hoornvliesinsnijding is een techniek die wordt toegepast bij bijziendheid. Iemand die bijziend is, ziet afbeeldingen van veraf niet scherp. Door incisies op een bepaalde manier in het hoornvlies te maken, komen lichtstralen op een andere manier het oog binnen en valt de afbeelding op het netvlies in plaats van ervoor. Dit zorgt voor een herstelt gezichtsvermogen. Een operatie duurt niet lang. Ook kan er gekozen worden voor behandeling met een laser. Laser wordt steeds meer vervangen door een hoornvliesinsnijding.

Wat is een hoornvliesinsnijding?

Een radiale hoornvliesinsnijding oftewel een radiale keratotomie wordt toegepast bij bijziendheid. Bij bijziendheid kan de patiënt voorwerpen van veraf niet scherp zien, maar van dichtbij wel. Een verminderd accommodatievermogen van het oog, een platter oog of een lang oog zorgt ervoor dat een afbeelding vóór het netvlies scherp wordt geprojecteerd. Het brandpunt bevindt zich voor het netvlies en veroorzaakt een wazig beeld bij afbeeldingen die van veraf worden gezien.

Met een radiale hoornvliesinsnijding wordt het hoornvlies op een dermate manier ingesneden, zodat deze doorbuigt. De afbuiging van de lichtstralen wordt door de veranderde vorm zodanig aangepast, dat het beeld op het netvlies komt te liggen. Bijziendheid zal hiermee verdwijnen. Over het algemeen kan met deze techniek bijziendheid van -2 tot -4.5 dioptrieën behandeld worden.

Welke resultaten worden er behaald?

De gezichtsscherpte wordt niet bij iedereen volledig hersteld. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van een volledig herstel: deze patiënten zijn niet langer bijziend. Bij de andere helft is er slechts een lichte verbetering tot helemaal geen verbetering. In ongeveer 3 procent van de gevallen is er sprake van ernstig verlies van gezichtsscherpte. In een aantal gevallen komt een wisselend gezichtsscherpte voor.

Hoewel de behandeling vrij eenvoudig lijkt, is het een techniek die de nodige ervaring vereist. Door deze techniek zal het hoornvlies zwakker worden. Wanneer er een trauma aan het oog wordt opgelopen, is er een verhoogde kans op inscheuren van het hoornvlies.

De behandeling

Het oog wordt verdoofd middels oogdruppels. Met behulp van een microscoop wordt het oog sterk vergroot. Met een diamantmes worden in het hoornvlies incisies gemaakt. Dit wordt op acht of meer plaatsen gedaan. De insnijdingen zijn radiaalsgewijs, dit wil zeggen in een bepaalde hoek van een cirkel (te vergelijken met een ronde taart die in acht punten wordt ingesneden, maar niet tot aan het midden zelf). De insnijdingen zijn vooraf berekend en zorgen ervoor dat het hoornvlies iets doorbuigt. Hierdoor wordt het optisch centrum vlakker en minder sterk. De lengte en diepte van de insnijding wordt bepaald door de aard van de afwijking, de leeftijd van de patiënt, de kromming van het hoornvlies en de oogdruk. De hoornvliezen van de ogen worden apart, tijdens twee verschillende behandelingen, ingesneden.

De behandeling is dankzij de verdovende oogdruppels pijnloos uit te voeren. Tijdens de behandeling kan de patiënt druk op het oog voelen. De behandeling duurt vijftien tot dertig minuten. Na de behandeling kan het oog er rood en geïrriteerd uitzien. Een enkele keer zal er lichte pijn voelbaar zijn na de behandeling. Er wordt gedurende een aantal dagen een oogverband gedragen of een donkere bril. Het herstel duurt enkele maanden.

Een beter gezichtsvermogen zal binnen enkele maanden merkbaar moeten zijn. Soms wordt er een periode aan vooraf gegaan van een wisselend gezichtsscherpte. Dit kan tijdelijk zijn of blijvend.

Laseren in plaats van een hoornvliesinsnijding

Met behulp van een computergestuurde laser kan het hoornvlies worden afgevlakt door hoornvliescellen te verdampen. Een behandeling duurt ongeveer zes seconde per oog, maar de voorbereiding duurt dertig tot veertig minuten. Het herstel gaat sneller dan bij een hoornvliesinsnijding: ongeveer drie tot vier weken. Er wordt gebruikt gemaakt van de Excimer Laser. Bijziendheid van -8 tot 12 dioptrieën kan hiermee behandeld worden. Soms leidt deze techniek tot een verslechtering van het gezichtsvermogen, hoewel dit zeldzaam is. Laseren wordt steeds meer toegepast in plaats van een hoornvliesinsnijding. Ook staan sommige artsen negatief tegenover een hoornvliesinsnijding omdat het onvoldoende resultaten zou boeken tegenover een behandeling met laser. Welke techniek het beste bij de patiënt past, wordt vooraf besproken en hangt af van de te verwachtte resultaten. Beiden technieken hebben voor-en nadelen.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een oogoperatie met laserEen oogoperatie met laserEen oogoperatie met een laser kan je voorgoed van bril of contactlenzen afhelpen. Maar is het altijd de meest ideale opl…
Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Door uw ogen te laten laseren bent u eindelijk af van lenzen en brillen. Hier vindt u een overzicht van de bekendste oog…
Refractiechirurgie in het oog: Chirurgie en ooglaserenRefractiechirurgie in het oog: Chirurgie en ooglaserenDe oogarts zet chirurgische en laserbehandelingen (refractiechirurgie) in voor de behandeling refractieafwijkingen aan d…
Laser oogbehandelingEen operatieve ooglaser behandeling wordt toegepast voor het verhelpen van bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme.…

Pijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijnPijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijnPijn in handen of een pijnlijke hand kan zeer vervelend zijn en interfereren met je dagelijkse bezigheden. Je kunt last…
Zeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuisZeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuisVeel ouderen met dementie kunnen niet meer met een uitstapje mee. Weliswaar organiseren zorgcentra en verpleeghuizen dag…
Bronnen en referenties
  • Ooglaser-select
  • Oogheelkunde: J.S. Stilma, Th.B. Voorn
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.