Laser oogbehandeling
Een operatieve ooglaser behandeling wordt toegepast voor het verhelpen van bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme. Veel patiënten kiezen voor de Lasik ooglaser behandeling als een alternatief voor het dragen van een corrigerende bril of contactlenzen. Naast een operatieve heb je ook niet niet operatieve ooglaser behandeling voor het verwijderen van bloedvaatjes in het oog, scheurtjes in het netvlies enz.
Lasik Technologie, operatieve ooglaser behandeling
De Lasik techniek werd mogelijk gemaakt door de Colombiaanse oogarts Jose Barraquer, die rond 1950 in zijn kliniek in Bogotá, de eerste microkeratoom ontwikkelde. Deze techniek laat toe om kleine veranderingen in het hoornvlies aan te brengen zodat de vorm van het hoornvlies kan gemanipuleerd worden. Deze techniek wordt keratomileusis genoemd.
In 1968 op de Northrop Corporation Research and Technology Center van de Universiteit van Californië, is er een groep van wetenschappers die werkten aan de ontwikkeling van een koolstof-dioxide laser. Later zou hun werk uitgroeien tot wat het nu zou worden, de Excimeerlaser. De algemene term voor het veranderen van optische zichtbaarheid van een patiënt door middel van een operatie, noemt met refractieve chirurgie. De invoering van lasers in refractieve chirurgie, kwam voort uit Rangaswamy Srinivasan's werk. In 1980 is Srinivasan werkzaam bij IBM Research Lab en ontdekte hij dat een ultraviolete excimeerlaser, levend weefsel op een nauwkeurige wijze, zonder thermische schade aan het omliggende gebied, kon bewerken. Hij noemde het verschijnsel ablatieve Photodecomposition (APD).
De Procedure voor ooglaser behandeling
Er zijn verschillende noodzakelijke voorbereidingen in de preoperatieve periode. De operatie zelf, gaat gepaard met het creëren van een dunne klep/flap op het oog, het vouwen van de flap en de remodellering van het weefsel met een ooglaser.
Preoperatieve behandeling
Patiënten die zachte contactlenzen dragen, worden meestal opgedragen om te stoppen met het dragen van contactlenzen 5 tot 21 dagen voor de operatie. Patiënten die harde contactlenzen dragen, moet stoppen met het dragen van de contactlenzen minimum zes weken voor de operatie.
Vóór de ooglaser behandeling wordt het hoornvlies van de patiënt onderzocht met een Pachymeter en een topograaf om de dikte en de contour van het hoornvlies te meten. Een topograaf creëert als het ware een stafkaart van het hoornvlies. Dit proces detecteert ook astigmatisme en andere onregelmatigheden in de vorm van het hoornvlies. Met behulp van deze informatie, kan de chirurg nagaan waar en hoeveel weefsel er tijdens de operatie kan verwijderd worden. Na de ooglaser behandeling, krijgt de patiënt antibioticum voorgeschreven om het risico op infectie na de ingreep te minimaliseren.
De ooglaser behandeling
De patiënt blijft wakker tijdens de ooglaser behandeling. Soms krijgen de patiënten wel een kalmerend verdovingsmiddel maar meestal blijft het tot oogdruppels die de weefsels rondom verdoven.
De Lasik procedure wordt uitgevoerd in drie stappen. De eerste stap is het maken van een flap in het hoornweefsel. De tweede stap is remodelering van het hoornvlies onder de klep met de ooglaser. Ten slotte wordt de klep opnieuw gesloten.
De flap creatie
Vooreerst wordt er een soort zuigring geplaatst die er voor zorgt dan het oog op zijn plaats blijft. Deze stap in de procedure kan soms leiden tot kleine bloedvaten die barsten, wat resulteert in subconjunctivale bloeding in het wit (sclera) van het oog, een onschuldige bijwerking die verdwijnt na enkele weken. Verhoogde zuigkracht veroorzaakt meestal een voorbijgaande verduistering van het gezichtsvermogen in het behandelde oog. Zodra het oog wordt geïmmobiliseerd, wordt de flap gemaakt. Dit proces wordt bereikt met behulp van een mechanische microkeratoom of een femtoseconde laser microkeratoom (procedure bekend als IntraLASIK).
Laser remodeling
In de tweede stap van de procedure gebruikt men de Excimeerlaser (193 nm). Deze laser verdampt weefsel op een gecontroleerde manier zonder schade te berokkenen aan de aangrenzende stroma. Tijdens de tweede stap van de ooglaser behandeling, is het zicht van de patiënt erg wazig zodra de klep/flap wordt opgeheven. Zij kunnen alleen nog wit licht zien rond het oranje licht van de laser. Dit kan tijdelijk leiden tot milde desoriëntatie.
Herpositionering van de flap
De flap wordt gedicht. Na de ooglaser behandeling wordt de flap zorgvuldig gecontroleerd op de aanwezigheid van luchtbellen, puin en of het oog de goede pasvorm heeft. De klep verdwijnt al shet oog volledig genezen is.
Postoperatieve zorg
Patiënten krijgen na de ooglaser behandeling antibiotica toegediend in de vorm van oogdruppels. De patiënten worden aangeraden veel te slapen en krijgen een paar dagen zwarte oogkleppen op om hun ogen te beschermen tegen fel licht en om te voorkomen dat de patiënten tijdens het slapen in de ogen wrijven.
Complicaties van een operatieve ooglaser behandeling
Een subconjunctivale bloeding is een complicatie die veel voorkomt maar niet ernstig is. De meest voorkomende complicatie van refractieve chirurgie, is "droge ogen” . Deze complicatie kan blijvend zijn tot zes maanden na de operatie. Volgens de FDA (Food and Drugs Administration) website is in bepaalde gevallen "droge ogen" een complicatie die blijvend kan zijn. Er zijn een aantal succesvolle behandelingen voor droge ogen met inbegrip van kunstmatige tranen en punctal occlusie. Punctal occlusie wordt bereikt door het plaatsen van een collageen plug in de natuurlijke afvoer van het oog. Andere mogelijke bijwerkingen zijn het lijden aan storende visuele bijwerkingen zoals halo's, dubbelzien, verlies van contrast gevoeligheid, verlies in gezichtsscherpte en schittering na LASIK.
Leeftijdsoverwegingen van een ooglaser behandeling
Patiënten die een leeftijd hebben van rond de 40 of 50 en die hun gezichtsvermogen willen verbeteren, opteren liever voor implanteerbare lenzen. Bij deze procedure zijn minder complicaties mogelijk.
De FDA heeft de LASIK ooglaser behandeling goedgekeurd voor mensen met een leeftijd tussen de 18 jaar en ouder. Belangrijker is dat het oog van de patiënt gedurende twee jaar stabiel (zelfde aandoening) moet zijn eerdat deze persoon in aanmerking komt voor een ooglaser behandeling.
Ooglaser behandeling zonder chirurgische ingreep
Men dient niet altijd een operatie te ondergaan indien met spreekt over het laseren van de ogen. Een eenvoudige ooglaser behandeling wordt toegepast op volgende aandoeningen:
- Scheurtjes in het netvlies
- Suikerziekte in het oog
- Hoge oogdruk
- Gesprongen bloedvaatjes
- Na-staar
- Andere aandoeningen van het netvlies
De werking van een niet operatieve ooglaser behandeling
Voor een eenvoudige ooglaser behandeling, hoeft u geen specifieke voorbereidingen te treffen. U dient een half uur voor de behandeling, in de polikliniek aanwezig te zijn. In de polikliniek krijgt u oogdruppels toegediend om de pupillen groot te maken. Het oog wordt verdoofd door middel van oogdruppels maar soms kan men ook gebruik maken van een injectie met een verdovende vloeistof die men inspuit achter het oog. De oogarts plaatst nu een glazen lensje op het hoornvlies. De laserstralen worden doorheen deze lens gericht op de afwijking die behandeld dient te worden. De ooglaser behandeling is pijnloos en duurt ongeveer 15 tot 45 minuten afhankelijk van de aandoening en de soort behandeling. Soms kan men lichte pijn voelen bij langdurige behandelingen. De lichtflitsen die men door de ooglaser behandeling ziet, worden meestal als onaangenaam ervaren. Na de ooglaser behandeling ziet men vaak onscherp en wazig. Om de ogen te laten rusten wordt er soms een oogverband met oogzalf aangebracht. Na de ooglaser behandeling kan u onmiddelijk naar huis maar u kan niet zelf autorijden.
Voordelen eenvoudige ooglaser behandeling
- Het oog hoeft niet chirurgisch te worden geopend. Er is geen gevaar voor infectie.
- Een ooglaser behandeling is minder pijnlijk en gebeurt zonder opname in het ziekenhuis.
- Door de uiterst dunne laserstraal die men gebruikt, is het mogelijk nauwkeuriger te werken dan bij een operatieve ooglaser behandeling.