Pijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmen

Pijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmen Pijn in de handpalm of handpalmen is een relatief veel voorkomende klacht. Veel mensen hebben last van pijnlijke handpalmen. Vaak is slechts één handpalm getroffen door pijn. Er zijn meerdere oorzaken van pijn in de handpalm. In de meeste gevallen zijn het ongevaarlijke oorzaken zoals overbelasting van de handspieren die verantwoordelijk zijn voor het ongemak. Soms is er sprake van een onderliggende ziekte of aandoening, zoals een peesontsteking, artrose van de duim of reumatoïde artritis. De behandeling van pijn in de palm van de hand is in eerste instantie gebaseerd op de symptomen. Je kunt bij tijdelijke klachten pijnstillers nemen, maar ook zalven zoals Voltaren kunnen de pijn verlichten. Vaak is een extra stabilisatie van de aangetaste pols door een verband of tape ook nuttig. Bovendien moet de behandeling oorzakelijk zijn, zodat de oorzaak van de pijn wordt aangepakt. Een chronische overbelasting kan meestal alleen worden behandeld door rust en immobilisatie van de pols.

Pijn in de handpalm

Hand

De hand is het grijporgaan en bestaat uit een brede handpalm die de binnenkant van de hand vormt, de handrug en vijf vingers. De hand is bevestigd aan de onderarm door een verbinding genaamd de pols. Vanwege de delicate structuur is de hand vaak erg gevoelig voor overmatig gebruik, artrose (waarbij het kraakbeen van je handgewrichten verandert) of letsel. Om deze reden is handpalmpijn geen zeldzame klacht. De pijn kan komen en gaan en variëren van mild tot ernstig of acuut tot chronisch. Pijn in de handpalm kan worden waargenomen als brandend, trekkend, kloppend, stekend of dof. De pijn is vaak lokaal, maar soms straalt de pijn uit naar andere delen van het lichaam.

Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pijn in de binnenste of buitenste handpalm

In de geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen pijn aan de binnenste en buitenste handpalmen. Pijn in de binnenste handpalm wordt meestal gezien op de bal of muis van een pink ofwel pinkmuis (hypothenar). Deze pijn meestal veroorzaakt door zenuwirritatie door overbelasting of door beknelling van de elleboogzenuw (Nervus ulnaris). Pijn in de buitenste palm, ook wel duimmuis (thenar) genoemd, wordt meestal komt meestal door een peesontsteking of artrose van het duimzadelgewricht.

Bijkomende symptomen

Symptomen van pijnlijke handpalmen hangen vaak af van de onderliggende aandoening. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende symptomen, afhankelijk van de oorzaak.

Symptomen van een trauma

 • bloeden of blauwe plekken
 • blaren
 • brandend gevoel
 • moeite met het bewegen van de handen

Infectie

 • roodheid
 • warmte
 • zwelling
 • pijn
 • bewegingsbeperkingen

Pijn in de handpalm / Bron: FineShine/Shutterstock.comPijn in de handpalm / Bron: FineShine/Shutterstock.com

Neuromusculaire symptomen


Andere mogelijke symptomen


Oorzaken van pijnlijke handpalmen

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken van een pijnlijke handpalm zijn:
 • peesontsteking (tendinitis)
 • reumatoïde artritis (RA)
 • sportblessures
 • artrose van de duim (waarbij het kraakbeen van het carpometacarpale gewricht van de duim is aangedaan)
 • carpaal tunnel syndroom (CTS)
 • letsel of verminking (na een val of ander ongeval)
 • fenomeen van Raynaud
 • ganglion cyste
 • huidziekten
 • infecties
 • jicht
 • lupus
 • problemen met de bloedsomloop
 • spiertrekkingen in de duim
 • spierkrampen
 • trigger finger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans)
 • tendovaginitis van De Quervain (veroorzaakt een doffe, branderige pijn en zwelling over de duimzijde van de pols)

Handpalm en vingers / Bron: Marc Mongenet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Handpalm en vingers / Bron: Marc Mongenet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overbelasting van de spieren in de hand

De oorzaken van pijn in de handpalm zijn zeer gevarieerd. De meeste van hen hebben onschadelijke triggers zoals het overbelasten van de handspieren. Ze worden vaak veroorzaakt door monotone bewegingen zoals bij bepaalde sporten of door veelvuldig te schrijven. Spieren raken overbelast door een korte te zware belasting of een te langdurige lichte belasting. Maar ook verschillende ziekten worden beschouwd als de oorzaak van pijnlijke handpalmen. Deze omvatten onder andere het carpaal tunnel syndroom en peesontsteking.

Peesontsteking

Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting, wat leidt tot irritatie van de lange vingerpezen. Deze hebben hun loop binnen peesschedes. Deze peesschedes zorgen ervoor dat de pezen op het handbot kunnen glijden. Het is er om de pees te beschermen tegen wrijving en drukkrachten. Als je echter gedurende een lange periode dezelfde bewegingen blijft uitvoeren, resulteert dit in een overbelasting van de pezen en peesschedes, wat uiteindelijk een ontsteking veroorzaakt. Het is vooral de peesschede van de duimpees die wordt getroffen door een peesontsteking. In sommige gevallen zijn bacteriën verantwoordelijk voor de peesontsteking. Deze ziekteverwekkers dringen dan via een bloedig handletsel naar binnen om vervolgens een ontsteking te veroorzaken.

Letsel of trauma aan de hand

Een andere oorzaak voor pijn aan de handpalm is letsel aan de spieren en zenuwen van de hand. Deze beperkingen worden meestal veroorzaakt door sportblessures of ongelukken. Spierscheuren worden als bijzonder pijnlijk beschouwd. Naast de pijn lijd je vaak ook aan krachtbeperking van de hand en zwelling (gezwollen hand) en blauwe plekken.

Duimartrose

Een andere oorzaak van handpijn is artrose van het duimzadelgewricht. Dit gewricht is erg belangrijk voor de grijpende bewegingen. Vanwege de constante belasting van het duimzadelgewricht is er echter een verhoogd risico op artrose. In de duim verschijnt lastafhankelijke pijn en beperkingen van de grijpfunctie.

Reumatoïde artritis

Andere oorzaken van pijn in de handpalmen zijn reumatische veranderingen in de pols en handgewrichten (reumatoïde artritis). De pijn treedt ook op in de duimbasis en duimmuis, die vaak warm of gezwollen is. Dit resulteert in een verminderde demping, wat op zijn beurt stresspijn veroorzaakt.

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat doordat de urinezuurspiegel in je lichaam te hoog is. Het urinezuur hoopt zich daardoor op en er kunnen uraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan om ze op te ruimen en dit kan plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen teweegbrengen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom (CTS)

carpaal tunnel syndroom ontstaat door de compressie van de handzenuw (nervus medianus) die door een tunnel in je pols loopt, de carpale tunnel genaamd. Het kan leiden tot een gevoel van pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de handen en vingers. Carpaal tunnel syndroom ontwikkelt zich vaak geleidelijk en de klachten zijn vaak 's nachts het ergst.

Huidaandoeningen

De huid van je handen komt elke dag in contact met veel verschillende ziekteverwekkers. Hoewel de huid de eerste verdedigingslinie is, is het gevoelig voor inflammatoire huidaandoeningen die het onderliggende weefsel kunnen beschadigen, waardoor het wordt blootgesteld aan infecties. Allergenen kunnen ook een reactie op de huid veroorzaken, waardoor deze ontstoken raakt, zoals wordt gezien bij contactteczeem.

Lupus

Lupus is een een auto-immuunziekte die vaker bij vrouwen voorkomt. De aandoening kan letterlijk elk deel van het menselijk lichaam treffen. Gewrichtspijn in de pols en vingers die leidt tot pijn in de handpalmen is slechts een van de symptomen die lupus kan veroorzaken.

Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ganglion cyste

Een ganglion cyste is een zwelling die vaak voorkomt op de pols maar soms ook op de vingers. Een ganglion kan zo groot zijn als een erwt, maar ze kunnen ook de grootte aannemen van ene pingpongballetje of groter. Hun locatie kan soms de gewrichtsbeweging verstoren, en hoewel ze over het algemeen pijnvrij zijn, kan het de oorzaak zijn van pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte.

Triggerfinger

Een triggerfinger wordt gekenmerkt door een knappend geluid en/of hokkende beweging bij flexie en extensie van de vinger (triggerfenomeen). Een triggerfinger kan pijn en stijfheid van de hand veroorzaken.

Syndroom van De Quervain (stenoserende tenosynovitis)

Bij het syndroom van De Quervain zijn de twee strekpezen en/of de glijlaagjes geïrriteerd. Dit is een gevolg van een peesontsteking van duim en pols. Het kan leiden tot pijn in de handpalm.

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen, waarbij je aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen krijgt.

Infecties

Lokale en systemische bacteriële infecties kunnen leiden tot pijn in de handpalmen of pijn in de handen. Van schimmelinfecties is ook bekend dat ze de handen kunnen treffen, alhoewel dit niet vaak tot pijn leidt.

Spieren

Je handen zijn samengesteld uit veel verschillende spieren die constant worden gebruikt. Pezen, verbonden met botten, helpen om vingers te bewegen en de greep te verbeteren. Overmatig gebruik van deze handstructuren kan leiden tot spierkrampen die kunnen leiden tot pijnontwikkeling in de handpalm.

Bloedsomloop

Net als andere organen en weefsels in het menselijk lichaam, hebben handen een constante bloedtoevoer nodig om te overleven en normaal te functioneren. Aandoeningen zoals Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) beperken de bloedtoevoer vaak van de ledematen zoals de handen en benen, wat kan leiden tot pijn. Vasculitis wordt gekenmerkt door ontsteking van de bloedvaten en leidt tot pijn de handpalm als gevolg van een infectie, verwonding of auto-immuunziekte.

Arts onderzoekt de hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comArts onderzoekt de hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Als het niet mogelijk voor je is om objecten vast te houden, vast te pakken of te dragen vanwege de pijn aan je hand(palm), moet je huisarts worden geraadpleegd. Als pijn zich naar de vingers of over de pols in de onderarm verspreidt, moet een arts worden geraadpleegd. Als het ongemak optreedt na het trainen of uitvoeren van handmatige activiteiten, kunnen er verwondingen aan het bot, spieren of pezen zijn die moeten worden behandeld.

Als de symptomen in intensiteit toenemen, is beoordeling van een arts nodig om de oorzaak van de problemen te diagnosticeren. Als het gaat om huidveranderingen, zoals verkleuring of zwelling, moet een arts worden geraadpleegd. Er moet een arts worden gecontacteerd voordat een analgeticum wordt gebruikt. Het optreden van mogelijke risico's en bijwerkingen zoals maagproblemen of vermoeidheid moeten worden besproken.

Als de pijn in de palm van je hand gedurende meerdere dagen aanhoudt, moet medisch onderzoek worden uitgevoerd. Als de symptomen gedurende een langere periode van enkele weken of maanden aanwezig zijn, zijn er vaak chronische ziekten aanwezig. Aangezien deze moeten worden behandeld met medicijnen en anderszins, is een bezoek aan een arts noodzakelijk. Als de pijn leidt tot een verslechtering van je welzijn, is het raadzaam als de symptomen door een arts te laten beoordelen.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek met de arts

Als pijn in de handpalm niet vanzelf overgaat of na een paar dagen verergert, moet een arts worden bezocht. Hetzelfde geldt voor ernstig handletsel of inflammatoire zwelling. Als onderdeel van de anamnese (medische geschiedenis) stelt de arts je eerst enkele vragen over sinds wanneer de pijn optreedt, op welk punt het precies pijn doet, op welke momenten het meer of minder pijn doet, etc. De arts verzamelt ook informatie over mogelijke reeds bestaande aandoeningen zoals reuma of artritis.

Vervolgonderzoek

Na de anamnese wordt de hand nauwkeurig door de arts onderzocht. Voor dit doel kunnen speciale bewegingstests worden uitgevoerd. In sommige gevallen is beeldvormend onderzoek nodig, zoals het nemen van röntgenfoto's. Het verloop van de pijn in de handpalm is meestal positief, als de veroorzaken ziekte of verwonding adequaat wordt behandeld.

Complicaties

Botschade kan de pijn in de handpalm veroorzaken. Het dragen van een gipsverband is dan vaak nodig. Stoornissen van de bloedcirculatie of ontsteking van de zenuwen in de hand kunnen leiden tot het gevoel van pijn. Bij een ontsteking kunnen de veroorzakende ziektekiemen zich via de bloedbaan verder verspreiden. In sommige gevallen is chirurgische ingreep nodig om de infectie te stoppen. De door de infectie aangetaste botdelen worden verwijderd. Peesschedes en het gewricht worden doorgespoeld. Chronische aandoeningen zoals jicht, reuma of artrose kunnen pijn in de handpalm veroorzaken.

Behandeling van pijn in de handpalm

De behandeling van pijn in de handpalm is afhankelijk van de oorzaak. Als de symptomen worden veroorzaakt door een overbelasting, is het meestal voldoende om de hand een paar dagen te laten rusten zodat de pijn weer verdwijnt. Bovendien kan het aanbrengen van een verband met diclofenac-zalf nuttig zijn bij het bestrijden van de pijn. Andere geschikte pijnstillers om ontstekingen te verlichten zijn acetylsalicylzuur (bekend onder de merknaam 'aspirine'), lokale anesthetica of cortison. Een pijnlijk carpaal tunnel syndroom vereist soms een operatie.

In het geval van peesontsteking wordt de aangedane hand geïmmobiliseerd door een pleisterspalk of een klittenbandverband. Als de peesschedes aan elkaar zijn verkleefd, dan zal dit gecorrigeerd worden middels een operatie. Als er sprake is van duimartrose, dan zal de arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven en koude- of warmtetoepassingen adviseren. Chirurgische interventies kunnen soms ook nodig zijn. Bij reuma zijn, naast de toediening van pijnstillers, gerichte oefeningen en een uitgebalanceerd dieet van belang. Soms ook huismiddeltjes of natuurlijke remedies zoals medicinale planten om de pijn te verlichten.

Preventie

Om pijn aan de handpalm te voorkomen, is het verstandig om repetitieve handbewegingen zoals op de computer te voorkomen. Er zijn echter nauwelijks preventieve maatregelen beschikbaar tegen reuma of artrose. Bij het voorkomen van artrose speelt fysieke activiteit een ingewikkelde rol. Enerzijds kan overmatige belasting van het gewricht schade berokkenen, terwijl een intermitterende belasting van het gewricht en een optimale spierkracht juist voor bescherming zorgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handpalmpijn: Oorzaken van pijn in handpalm of handpalmenHandpalmpijn: Oorzaken van pijn in handpalm of handpalmenPijn in de handpalm is het gevolg van schade door een acuut letsel aan de botten, gewrichten of zenuwen van de hand. De…
Rode handpalmen (erythema palmare): oorzaken en symptomenRode handpalmen (erythema palmare): oorzaken en symptomenRode handpalmen of erythema palmare is een zeldzame huidaandoening die de handpalmen en vingers aantast. Het wordt meest…
VingeroefeningenVooral Noord-Europese mannen lopen het risico op latere leeftijd te worden geconfronteerd met een knobbel in de handpalm…
Contractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingContractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingEen Dupuytren-contractuur is een handmisvorming die meestal geleidelijk ontstaat. De aandoening treft een laagje weefsel…

Atypische depressie: Depressie met atypische kenmerkenAtypische depressie: Depressie met atypische kenmerkenVaak zorgt een depressie ervoor dat patiënten zich verdrietig voelen en niet genieten van het dagelijks leven. Een depre…
Voetboogpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in voetboogVoetboogpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in voetboogDe voetboog is een gebied langs de onderkant van de voet tussen de bal en de hiel. De voetboog absorbeert schokken, bewa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alice Day/Shutterstock.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hand
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Carpometacarpaal_gewricht
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/111259-pijn-in-de-pols-oorzaken-en-symptomen-van-pijnlijke-pols.html#tendovaginitis-van-de-quervain
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324967.php
 • http://www.praktijkgroenewolddeventer.nl/massageoverbelasting.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peesschede
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/peesontsteking
 • https://www.henw.org/artikelen/bewegen-en-artrose
 • https://www.belmarrahealth.com/pain-palm-hand-palm-pain-causes-treatment/
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: FineShine/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Marc Mongenet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 5: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.