Voetboogpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in voetboog

Voetboogpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in voetboog De voetboog is een gebied langs de onderkant van de voet tussen de bal en de hiel. De voetboog absorbeert schokken, bewaart het evenwicht, draagt gewicht, laat de voet zich aanpassen aan terreinveranderingen tijdens het lopen of rennen en stabiliseert bewegingen. Pijn in de voetboog is een veel voorkomend probleem, vooral bij sporters. De boog bestaat uit drie afzonderlijke bogen die een driehoek vormen. Elke boog bestaat uit botten, ligamenten en pezen. Diverse mogelijke oorzaken zijn bekend voor voetboogpijn, zoals bijvoorbeeld platvoeten en een peesplaatontsteking. Mogelijk is ook pijn aanwezig in andere lichaamsdelen, zoals de benen en de rug. Een snelle behandeling voorkomt rug- of knieblessures. Strekoefeningen, rusten en ijs toepassen zijn enkele behandelingsopties voor pijn aan de voetboog. Helpen deze maatregelen niet, dan is medisch advies nodig.

Oorzaken van pijn in voetboog

Meestal is een pijnlijke voetboog te wijten aan een verwonding of een structurele afwijking (hoge of lage boog of een voetafwijking). Verschillende factoren veroorzaken of verergeren deze problemen waaronder:
 • een gewichtstoename
 • lichamelijke stress
 • neurologische aandoeningen
 • overmatig gebruik
 • veroudering

Holvoet

Bij een holvoet ontstaat een hoge boog. Deze structurele afwijking is te wijten aan onder meer de ziekte van Charcot-Marie-Tooth, een beroerte, genetische factoren en een hersenverlamming (symptomen aan spieren en bewegingen). De boogpijn is voelbaar tijdens het lopen of staan, en daarnaast hebben patiënten een verminderde stabiliteit. Hierdoor kampen veel patiënten met enkelverstuikingen en verwondingen. Mogelijk heeft een patiënt andere voetproblemen zoals eelt, een hamerteen en/of een klauwteen. Het dragen van ondersteunende schoenen of steunzolen stabiliseert de voeten en voorkomt pijn en letsels.

Overpronatie

Overpronatie duidt op de voetbewegingen tijdens het wandelen, rennen of joggen. Bij overpronatie slaat het buitenste gedeelte van de hiel eerst op de grond. Bij het voltooien van deze stap, rolt de voet te ver op de boog. Hierdoor ontstaat extra druk op de zool, waardoor deze platter wordt. Na een tijdje ontstaat dan schade aan de pezen, spieren en ligamenten. Een patiënt kampt dan met pijn in de voetboog, knie, heup of rug. Verder ervaart een patiënt dan mogelijk ook een hamerteen (abnormale bocht in middelste gewricht van teen) en eelt. Extra ondersteuning is nodig, zoals steunzolen of speciale orthopedische schoenen.

Plantaire fasciitis (peesplaatontsteking)

Plantaire fasciitis verwijst naar een degeneratieve aandoening van de plantaire fascia (peesplaat). De plantaire fascia is een ligament dat de achterkant van de voet verbindt met de voorkant. Veelvoorkomende oorzaken van plantaire fasciitis zijn onder meer een letsel, een ontsteking en overmatig gebruik. Hardlopers krijgen vaker te maken met een peesplaatontsteking. Veel voorkomende klachten zijn hielpijn, pijn bij het ontwaken die geleidelijk verergert bij het lopen en staan en stijfheid in de hiel of bal van de voet. Een patiënt stopt met de uitlokkende activiteiten zodat de voet kan genezen. Verder zijn ondersteunende schoenen of steunzolen nuttig om de druk op de boog te verminderen.

Platvoeten

Platvoeten veroorzaken bij de meeste patiënten geen problemen, maar soms ontstaat wel boogpijn in de boog, andere delen van de voet, de benen, de enkels en de rug. Steunzolen of ondersteunende schoenen ondersteunen de voetboog.

Posterior tibiale peesdisfunctie (PTTD)

De achterste (posterior tibiale pees verbindt één van de kuitspieren met het binnenste deel van de voet. Posterior tibiale peesdisfunctie is een voetafwijking die resulteert uit een gewonde of ontstoken pees. Wanneer geen steun geboden kan worden aan de voetboog door de peesproblemen, ervaart een patiënt daar pijn. Deze pijn is meestal voelbaar tijdens het hardlopen en dit in het binnenste deel van de enkel en de achterkant van de kuit. De pijn verdwijnt zodra een patiënt stopt met hardlopen. Een enkelbrace of speciaal ontworpen steunzolen corrigeren PTTD.

Stressfracturen

Stressfracturen treden op als gevolg van herhaald overmatig gebruik dat uiteindelijk leidt tot een scheurvorming in het bot. Stressfracturen gaan meestal gepaard met pijn die verergert bij toenemende activiteit. Het bot heeft rust nodig bij een stressfractuur. Voorts krijgen patiënten tot mogelijk het advies om tijdelijk met krukken of een orthopedische looplaars te lopen.

Tarsaal tunnel syndroom

Wanneer druk ontstaat op een zenuw die langs de binnenkant van de enkel loopt (scheenbeenzenuw), veroorzaakt dit tintelingen, brandende pijn die vaak uitstraalt in de voetboog, hiel of tenen, gevoelloosheid en/of een gevoel van spelden en naalden. De pijn van het tarsaal tunnel syndroom is erger wanneer een patiënt lange tijd hardloopt of rechtstaat en is vaak voetpijn 's nachts ook erger.

Tendinitis (peesontsteking)

Een ontsteking van de pezen die langs de voet lopen, resulteert eveneens in pijn in de boog. De twee meest getroffen pezen die leiden tot boogpijn, zijn de tibialis posterior en de peroneale pezen. Deze pezen beginnen in het been, lopen achter de enkel en lopen vervolgens naar de onderkant van de voet. Beide pezen zijn belangrijk voor voet- en enkelbewegingen.

Over de pijnklachten

Een patiënt voelt milde tot ernstige pijn in de voetboog zelf, maar sommige patiënten voelen ook pijn in andere gebieden, zoals de bal van voet, de benen, de bovenkant van de voet, de enkels, de heupen, de hiel, de knieën en/of de rug. Sommige patiënten voelen s morgens de ergste pijn. De meeste patiënten ervaren echter ergere pijnklachten tijdens activiteiten, waaronder staan. Verder voelen patiënten soms ook brandende gevoelens in de voetboog.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
Eerst volgt een medische geschiedenis en vraaggesprek met de patiënt. De arts onderzoekt vervolgens de voet, de manier van ze lopen en andere factoren om het onderliggende probleem vast te stellen. Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de arts naar tekenen van een zwelling, gevoeligheid en pijn, een ontsteking en misvormingen. Verder test hij de balans, de coördinatie, het gevoel en spierspanning en de reflexen.

Diagnostisch onderzoek
Mogelijk zet de arts beeldvormende onderzoeken in, zoals een röntgenfoto's, een CT-scan, een MRI-scan en/of een echografie.

Dankzij de resultaten van de beeldvormende onderzoeken en het lichamelijk onderzoek, is de arts meestal in staat de oorzaak van de pijn te achterhalen en een behandeling op te stellen om de pijn te verlichten.

Behandeling van voetboogpijn

Zelfzorg

Enkele zelfzorgmaatregelen verlichten de pijn. Een patiënt stopt of vermindert met de activiteit die de boogpijn verergert. Verder mag hij ijs op de voetboog en andere gevoelige gebieden aanbrengen om de zwelling te minderen. Het ijspak moet wel eerst gewikkeld zijn in een doek. Sokken dragen is een ander verstandig advies; patiënten lopen best niet op blote voeten rond. Het dragen van geschikte schoenen is eveneens belangrijk. Verder mag de patiënt vrij verkrijgbare pijnstillers nemen zoals ibuprofen. Tot slot zijn er een paar verschillende oefeningen en technieken om pijn te verlichten en de boog minder kwetsbaar te maken, zoals de voet strekken, de kuiten strekken, voetmassage met een roller of bal, Tot slot is een goede voetgezondheid belangrijk.

Professionele behandeling

Bij ernstige of terugkerende pijn of pijn die uitstraalt naar andere gebieden, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en een geschikt behandelplan. Volgende (combinatie van) behandelingen zijn dan mogelijk:
 • chirurgie
 • cortisoninjecties
 • een brace
 • een gips
 • fysiotherapie
 • nachtspalken
 • voorgeschreven orthesen, ondersteunende schoenen of steunzolen
 • voorgeschreven pijnstillers (niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen)

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn onder de voetPijn onder de voetPijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loo…
Platvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden…
Holvoet, oorzaak en symptomenHolvoet, oorzaak en symptomenEen holvoet is het tegenovergestelde van de platvoet. De wreef bij de holvoet ligt beduidend hoger. Hierdoor ontstaan er…
Platvoeten, oorzaak en verhelpenPlatvoeten, oorzaak en verhelpenDat een baby met platvoeten geboren wordt, is een feit. Het voetgewelf of de voetboog is bij baby's nog niet ontwikkeld.…

Pijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in de handpalm of handpalmen is een relatief veel voorkomende klacht. Veel mensen hebben last van pijnlijke handpal…
Zenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenZenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenEen zwelling onder de huid die gevoelig is voor druk, of die tintelingen of zelfs verlamming veroorzaakt, betreft in de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
 • Geraadpleegd op 17 augustus 2019:
 • Arch Pain / Arch Strain, https://www.foot.com/foot-conditions/arch-pain-arch-strain/
 • Causes and treatments for pain in the arch of the foot, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325953.php
 • Causes of Arch Pain, https://www.verywellhealth.com/arch-pain-causes-and-treatment-of-foot-discomfort-2549410
 • Causes of Pain in the Arch of the Foot and Stretches and Treatments to Improve Recovery, https://www.healthline.com/health/pain-in-arch-of-foot
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Pain In The Arch Of The Foot, https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot/foot-arch-pain
 • Tarsal Tunnel Syndrome, https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot/heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome
 • The 3 Most Common Causes of Arch Pain and How to Fix It, https://www.runnersworld.com/health-injuries/a24474074/foot-arch-pain/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.