Atypische depressie: Depressie met atypische kenmerken

Atypische depressie: Depressie met atypische kenmerken Vaak zorgt een depressie ervoor dat patiënten zich verdrietig voelen en niet genieten van het dagelijks leven. Een depressie met atypische kenmerken (atypische depressie) verwijst naar een depressieve toestand waarbij patiënten een verbeterde stemming ervaren wanneer ze plezierige gebeurtenissen tegenkomen. Dit type ernstige depressie is atypisch voor een klassieke depressie, waarbij stemmingsverbeteringen door positieve situaties meestal niet tot stand komen. Medicatie en psychotherapie verlichten de symptomen van deze psychische aandoening.

Oorzaken van atypische depressie

De precieze oorzaak van een atypische depressie is niet gekend anno oktober 2020, maar sommige onderzoekers geloven dat de psychische aandoening te wijten is aan belangrijke hersenverschillen (abnormale chemische neurotransmitters die signalen naar de hersenen en het lichaam dragen). Ook spelen erfelijke factoren mogelijk een rol bij de totstandkoming van een depressie met atypische kenmerken. Een depressie komt vaker tot stand bij patiënten waarvan de bloedverwanten ook lijden aan een depressie.

Alcoholmisbruik is een risicofactor voor een depressie met atypische kenmerken / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik is een risicofactor voor een depressie met atypische kenmerken / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren

In volgende omstandigheden maken patiënten meer kans op het ontwikkelen van een depressie met atypische kenmerken:

Deze patiënten hebben vaak ook een geschiedenis van een sociale fobie, een vermijdende persoonlijkheid en een geschiedenis van een lichamelijke dysmorfe stoornis.

Symptomen

Een atypische depressie is een subtype van een ernstige depressieve stoornis. De eerste tekenen zijn vaak reeds in de tienerjaren zichtbaar.

Gewone tekenen

Sommige symptomen van een atypische depressie zijn hetzelfde als deze van andere vormen van een depressie waaronder:

Ook atypische tekenen

Een atypische depressie kenmerkt zich echter ook door andere symptomen. Patiënten met een atypische depressie hebben ook één of meer van volgende symptomen.

Gevoeligheid voor afwijzing
Patiënten met een atypische depressie voelen zich vaak sterk gevoelig voor de afwijzing van anderen. Wanneer een patiënt lijdt aan een depressie met atypische kenmerken, merkt hij elke mogelijke afwijzing en verwacht hij in veel verschillende omstandigheden afwijzing. De patiënt voelt zich misschien afgewezen door de geliefde of vriend bij de minste hint dat ze iets niet 100% goedkeuren of accepteren. Dit leidt vaak tot sociale, relationele of beroepsmatige problemen.

Overmatig slapen komt voor bij een atypische depressie / Bron: Unsplash, PixabayOvermatig slapen komt voor bij een atypische depressie / Bron: Unsplash, Pixabay
Overmatig slapen
Patiënten met een atypische depressie slapen meer dan normaal (slaapzucht). Ze kunnen zich 's ochtends verslapen en gedurende de dag lange dutjes doen. Als een patiënt tien of meer uren per dag of twee uur meer dan normaal slaapt, wijst dit mogelijk op een depressie met atypische kenmerken.

Stemmingsreactiviteit
Stemmingsreactiviteit betekent dat een patiënt positief reageert op positieve gebeurtenissen, ook al is hij depressief. Terwijl een patiënt met een klassieke depressie zich slecht blijft voelen, wat er ook gebeurt, voelt een patiënt met een atypische depressie zich gelukkig wanneer er iets positief in zijn leven gebeurt.

Verhoogde eetlust en gewichtstoename
Een atypische depressie gaat meestal gepaard met een verhoogde eetlust. Als de atypische depressie lang genoeg aanhoudt, is het resultaat meestal een gewichtstoename.

Zware armen en benen
Een gevoel van zware armen en zware benen komt mogelijk tot uiting bij patiënten met een depressie met atypische kenmerken. Als dat gevoel van zwaarte minstens één uur per dag of langer voelbaar is, wijst dit mogelijk op de psychische aandoening.

Andere symptomen
Minder vaak voorkomende kenmerken van atypische depressie zijn:
 • een slecht lichaamsbeeld
 • eetstoornissen, zoals boulimie (oncontroleerbare vreetbuien en compenserend gedrag), vreetaanvallen, voedselbeperkingen
 • hoofdpijn
 • slapeloosheid

Diagnose en onderzoeken

Eerst voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. Hij stelt eveneens een aantal vragen over de gezondheid en medische geschiedenis van de patiënt. Dit is nodig om te weten te komen of de depressieve symptomen het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening. De arts bestelt mogelijk ook een uitgebreid bloedonderzoek waarbij hij eveneens de schildklierfunctie laat testen. Voorts krijgt de patiënt een grondig psychologisch onderzoek zodat de arts de een idee krijgt over de tekenen van een depressie, en zo ook een inzicht krijgt over de symptomen, gedachten, gevoelens en gedragspatronen. Ten slotte vergelijkt de arts de symptomen met de tekenen die opgelijst staan in het handboek voor de diagnose van psychische aandoeningen met name de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

Behandeling van psychische aandoening

Een atypische depressie reageert goed op (een combinatie van) medicijnen en psychotherapie.

De arts zet mogelijk medicatie in / Bron: Stevepb, PixabayDe arts zet mogelijk medicatie in / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) en andere antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) en tricyclische antidepressiva, zijn de belangrijkste medicijnen die een arts voorschrijft voor de behandeling van een depressie met atypische kenmerken. Het is echter mogelijk dat een patiënt een combinatie van medicijnen of verschillende soorten geneesmiddelen moet proberen voordat de meest effectieve resultaten voor de patiënt bereikt worden.

Psychotherapie

Psychotherapie, waarbij een patiënt de dialoog aangaat met een professional in de geestelijke gezondheidszorg over de aandoening en aanverwante problemen, is ook zeer effectief bij de behandeling van een depressie met atypische kenmerken. Tijdens psychotherapie leren patiënten manieren om hiermee om te gaan, waaronder:
 • manieren vinden om depressieve symptomen te verlichten
 • ongezonde gedachten of gedragingen identificeren en veranderen
 • realistische doelen stellen
 • relaties en ervaringen bespreken
 • verschillende coping- en probleemoplossende processen implementeren

Prognose van depressie met atypische kenmerken

Een atypische depressie is doorgaans chronischer met een gemiddeld eerder begin dan een klassieke depressie. Een verhoogd risico op zelfmoord en angststoornissen is aanwezig bij patiënten met een depressie met atypische kenmerken. Andere complicaties omvatten een gewichtstoename door een verhoogde eetlust, persoonlijke en werkrelatieproblemen als gevolg van gevoeligheid voor afwijzing en drugs-of alcoholmisbruik.

Lees verder

© 2019 - 2023 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Hoofdpijn: symptomen clusterhoofdpijn en aangezichtspijnHoofdpijn: symptomen clusterhoofdpijn en aangezichtspijnClusterhoofdpijn bestaat uit hevige aanvallen van hoofdpijn (vooral 's nachts). Ze komen in perioden (clusters) voor. De…
Atypische myopathie bij paardenAtypische Myopathie is een dodelijke spieraandoening die zich alleen voordoet bij paarden die dag en nacht in een wei st…
De invloed van een depressie op diverse levensgebiedenDe invloed van een depressie op diverse levensgebiedenEen depressie is een psychische aandoening die relatief vaak voorkomt. De meesten denken bij een depressie direct aan de…

Hersenetende amoebe: Infectie met Naegleria fowleriHersenetende amoebe: Infectie met Naegleria fowleriNaegleria fowleri is een vrijlevende bacterie-etende amoebe (eencellig organisme) die zich vooral in warm zoet water bev…
Pijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in de handpalm of handpalmen is een relatief veel voorkomende klacht. Veel mensen hebben last van pijnlijke handpal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
 • Geraadpleegd op 17 augustus 2019:
 • Atypical Depression Symptoms and Treatment, https://www.verywellmind.com/atypical-depression-actually-very-typical-1065182
 • Atypical depression, https://www.nchmd.org/education/mayo-health-library/details/CON-20369727
 • Atypical depression, https://www.psycom.net/depression.central.atypical.html
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What Is Atypical Depression?, https://www.betterhelp.com/advice/depression/what-is-atypical-depression/
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.