Handpalmpijn: Oorzaken van pijn in handpalm of handpalmen

Handpalmpijn: Oorzaken van pijn in handpalm of handpalmen Pijn in de handpalm is het gevolg van schade door een acuut letsel aan de botten, gewrichten of zenuwen van de hand. De handen dienen als hulpmiddelen om contact te maken met de rest van de wereld, dus wanneer een patiënt kampt met handpalmpijn, heeft dit invloed op de dagelijkse taken. Bekende oorzaken zijn het overmatig gebruik van de handpalmen, de veroudering en huidziektes, maar tal van andere aandoeningen leiden tot een pijnlijke handpalm. De doffe, scherpe of stekende pijn in de handpalm is constant, al verergert deze soms ook bij beweging. Soms neemt de pijn ook af na verloop van tijd, bijvoorbeeld bij een letsel. Verder ervaren patiënten aan één handpalm of beide handpalmen pijn. Veel behandelingen en adviezen zijn beschikbaar om de handpalmpijn te verlichten.

Oorzaken van pijn aan handpalm

Artrose

Artrose gaat veroorzaakt een ontsteking, zwelling en verbuiging van de gewrichten. De gewrichten in het midden en de uiteinden van de vingers en de duimbasis zijn het vaakst getroffen. Pijn is de meest voorkomende klacht van handartorse.

Carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom is een aandoening die ontstaat door de compressie van de medianuszenuw (zenuwcompressie) die door een structuur loopt die in de pols aanwezig is (carpale tunnel). Het leidt tot een gevoel van pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de handen en vingers. Het carpaletunnelsyndroom ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd met symptomen die ís nachts vaak erger zijn.

Fenomeen van Raynaud

Bij een fenomeen van Raynaud ontstaat een vernauwing van de bloedvaten die de perifere gebieden van het lichaam voeden, zoals de neus en de vingers. De aandoening resulteert in een verkleuring, verdoving en pijn in het getroffen gebied. Door koude temperaturen verergeren de symptomen.

Ganglion

Een ganglion is een goedaardige met vloeistof gevulde bobbel die zich meestal ontwikkelt langs pezen of gewrichten van de polsen of handen. De locatie verstoort soms de gewrichtsbewegingen. Meestal veroorzaakt de cyste geen pijn, maar sommige patiënten ervaren wel pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte.

Huidziekten

De huid op de handen komt dagelijks in contact met veel verschillende ziekteverwekkers. Ze zijn daarom vatbaar voor inflammatoire huidaandoeningen die het onderliggende weefsel mogelijk breken, waardoor de patiënt sneller een infectie krijgt. Allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie) veroorzaken soms ook een huidreactie, waardoor deze ontstoken raakt. Dit komt bijvoorbeeld voor bij contactdermatitis.

Infecties

Lokale en systemische bacteriële infecties leiden mogelijk tot handpalmpijn of pijn in de handen. Schimmelinfecties en virale infecties veroorzaken wel niet vaak een pijnlijke handpalm.

Jicht

Jicht is een aandoening die gewrichten en het bewegingsapparaat aantast. Het is een vorm van inflammatoire artritis (gewrichtsontsteking) veroorzaakt door een teveel aan urinezuur. Urinezuur is het product van metabolische processen. Wanneer purines worden gemetaboliseerd, creëren ze urinezuur, dus een purinerijke voeding zorgt voor een teveel aan urinezuur en draagt bij aan jicht. Jicht veroorzaakt naast pijn en zwelling aan grote teen mogelijk ook ernstige handpijn en pijn aan de handpalmen.

Letsel

De meest voor de hand liggende oorzaak van handpalmpijn en handbeschadiging is een letsel. Een verwonding leidt tot botbreuken of een dislocatie (ontwrichting). Een oppervlakkige verwonding van de huid leidt tot hevige pijn. Een acuut letsel resulteert vaak in een ontsteking en gevoeligheid in het getroffen gebied.

Lupus

Lupus is een auto-immuunziekte die vaker voorkomt bij vrouwen. De aandoening tast mogelijk elk lichaamsdeel aan. Gewrichtspijn in de pols en vingers die leidt tot pijn in de hand of handpalm is één van de mogelijke symptomen.

Problemen met de bloedsomloop

Handen hebben een constante bloedtoevoer nodig voor een goede werking. Aandoeningen zoals een perifere arteriële ziekte beperken vaak de bloedtoevoer naar distale ledematen zoals de handen en benen, hetgeen dan leidt tot een pijnlijke handpalm. Vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten als gevolg van een infectie, verwonding of auto-immuuntoestand. Deze bloedvataandoening leidt eveneens tot handpalmpijn.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die resulteert in de vernietiging van cellen die de gewrichten begrenzen en ondersteunen. Dit leidt vaak tot pijn en ontsteking in de handen. De pijn aan de handen en handpalmen is meestal kloppend of pijnlijk van aard en is erger in de ochtend.

Spierkrampen

De handen zijn samengesteld uit veel verschillende spieren die constant worden gebruikt. Pezen, verbonden met botten, helpen om vingers te bewegen en de grip te verbeteren. Het overmatig gebruik van deze handstructuren leidt tot spierkrampen die leiden tot pijnontwikkeling in de handpalm.

Tenosynovitis

Tenosynovitis is een mogelijke bron van pijn aan de handpalm. Hierbij ontstaat een ontsteking van de vezelige omhulling rond de pees van het aangetaste gewricht. De pijn komt tot stand als de pezen van de pols of vingers ook getroffen zijn.

Trigger finger

Een trigger finger kenmerkt zich door het klikken of vergrendelen van een pees wanneer de aangesloten vinger of duim naar de handpalm buigt. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid van de hand.

Ziekte van Quervain

De ziekte van Quervan kenmerkt zich door een zwelling en verdikking van de omhulling van de pezen van de duim. Dit leidt tot pijn in de pols en de hand. Deze aandoening verschilt van tenosynovitis, omdat een ontsteking niet de oorzaak is.

Symptomen geassocieerd met handpalmpijn

De symptomen van een pijnlijke handpalm hangen af van de onderliggende aandoening of het onderliggend probleem.

Neuromusculaire problemen

Neuromusculaire symptomen die gepaard gaan met handpalmpijn:

Trauma

Traumatische symptomen die gepaard gaan met handpalmpijn omvatten:

Andere symptomen

Andere mogelijke symptomen die gepaard gaan met pijn aan de handpalm zijn:

Behandeling voor pijn in handpalm

Bescherming tegen koude
Tijdens koude tijden van het jaar kunnen blootgestelde handen leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten. Investeren in wollen handschoenen van goede kwaliteit verhelpt deze situatie. Als het dragen van handschoenen in de buitenlucht niet mogelijk is, wrijft de patiënt eenvoudigweg in de handen en creëert hij wrijving om wat warmte te genereren.

Corticosteroïde injecties
Corticosteroïde injecties verminderen ontstekingen en pijn. Soms verlicht hierdoor chronische pijn tot één jaar lang. De pijn vermindert ook bij volgende injecties.

Massagetechnieken
Dankzij zachte massage van het getroffen gebied vermindert de pijnlijke handpalm. Het is ook mogelijk om kokosolie te gebruiken om het massageproces te ondersteunen.

Medische hulp
Als een patiënt een ernstige handblessure heeft opgelopen, is het aanbevolen om een arts of de spoedeisende hulp op te zoeken. Als een patiënt is gebeten door een dier, is irrigatie van de wonde nodig om schadelijke bacteriën uit de wonde te verwijderen, evenals het gebruik van antibiotica als voorzorgsmaatregel.

Pijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay
Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)
NSAIDís zijn vrij verkrijgbare geneesmiddelen die pijn en zwelling verminderen (pijnstillers). Het langdurig gebruik van deze geneesmiddelen leidt echter tot leverschade en verhoogt zelfs het risico op hartaanvallen. NSAIDís in de vorm van een topische (op de huid aangebrachte) oplossing vormen minder risico dan via de mond ingenomen medicatie.

Oefeningen
Het langdurig gebruik van een computertoetsenbord en muis heeft pijn in de handpalmen en polsen tot gevolg. Door de handpalmen en handspieren regelmatig uit te rekken, verlicht de pijn in de handpalm. De patiënt maakt cirkelvormige bewegingen met de pols en strekt individuele vingers uit met de hulp van de andere hand om dit te bereiken.

Ondersteuning voor handpalm
Strakke elastische banden met een klittenband rond de handpalm ondersteunen de handpalm, waardoor het risico op spierpijn wordt verminderd. Door de handpalmsteun is het ook mogelijk om de handpalm te beschermen tegen fysieke stress.

Spalk
Het aanbrengen van een spalk stabiliseert de positie van de vinger, duim of pols. De patiënt draagt dit wekenlang per keer om de beweging te beperken en het genezingsproces te ondersteunen.

Warmte en koude
Warmte is een goede therapie voor de verlichting van stijfheid, terwijl koude effectief is voor het verminderen van pijn.

Prognose

De pijn aan de handpalm is behoorlijk vervelend voor veel patiënten. Bescherming van de handen vlak voor het uitvoeren van mogelijk schadelijke activiteiten, bespaart een patiënt onnodige pijn en verdriet. Soms is stress op de handspieren echter onvermijdelijk, maar dankzij de mogelijke behandelingen en tips lukt het vaak om de pijn aan de handpalm aan te pakken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenPijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenHeb je last van een zeurende, tintelende, stekende of irriterende pijn in de hand of pols? Wat kunnen de oorzaken zijn?…
Pijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in handpalm: oorzaken en symptomen pijnlijke handpalmenPijn in de handpalm of handpalmen is een relatief veel voorkomende klacht. Veel mensen hebben last van pijnlijke handpal…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Contractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingContractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingEen Dupuytren-contractuur is een handmisvorming die meestal geleidelijk ontstaat. De aandoening treft een laagje weefsel…

Schilferige huid: Oorzaken van schilferende huidgebiedenSchilferige huid: Oorzaken van schilferende huidgebiedenSommige patiënten kampen met een schilferende huid. Dit is vaak het gevolg van en droge huid. Maar wanneer vrij verkrijg…
Neurogene darm: Ongewild verlies stoelgang door zenuwschadeNeurogene darm: Ongewild verlies stoelgang door zenuwschadeBij een neurogene darm verliest de patiënt de normale darmfunctie als gevolg van een zenuwprobleem. Patiënten met deze a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Truthseeker08, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 december 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Pain in palm of hand: Palm pain causes and treatment, https://www.belmarrahealth.com/pain-palm-hand-palm-pain-causes-treatment/
  • Palm Pain - Symptoms, Causes, Treatments | Healthgrades.com, https://www.healthgrades.com/symptoms/palm-pain
  • Palm Pain (Inside of Hand) Ė Causes and Other Symptoms, https://www.healthhype.com/palm-pain-inside-of-hand-causes-and-other-symptoms.html
  • What Can Cause Pain in the Palm of the Hands?, https://www.epainassist.com/hands/what-can-cause-pain-in-the-palm-of-the-hands
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.