Gewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieën

Gewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieën Pijn is erg vervelend en zeer ongewenst. Pijn in de gewrichten is extra erg omdat gewrichten elke dag gebruikt moeten worden bij de meest dagelijkse bezigheden. Soms kan pijn in gewrichten het lopen belemmeren. Denk dan aan gewrichtspijn in de vingers en knieën. Ook pijn in de heupen en enkel zijn veelvoorkomend. Als laatste ondervinden veel mensen pijn in de schouders en polsen. Waar komt gewrichtspijn vandaan en hoe laat je het verdwijnen? Lees hier over pijn in je gewrichten.

Pijn in de knieën: gewrichtspijn

De knieën zijn erg belangrijk voor ons. Zonder knieën ben je immobiel. De knieën zijn erg sterk en kunnen wel tegen een stootje, toch ondervinden veel mensen bij het bewegen pijn in de knieën. Door een te grote belasting kunnen knieën vroegtijdig slijten. Slijtage in de knieën komt dan ook veel voor bij mensen, vooral van middelbare tot hoge leeftijd. Ook sport is een veelvoorkomende aanzetter tot pijn in de knieën. Een jumpers knie (springersknie), een ontsteking in je knie, komt bijvoorbeeld veel voor bij mensen die veelvuldig joggen.

Pijn in de schouders

Ook de schouders kunnen bij mensen veel pijn opleveren. Sommige mensen zijn hun schouder liever kwijt dan rijk. Natuurlijk kun je de schouders niet missen. Ook in de schouders vindt vaak slijtage plaats. Vooral bij mensen met een hogere leeftijd is de slijtage vaak dusdanig dat bewegen vermoeilijkt wordt. Sporten ondervinden echter de meeste problemen aan de schouders. Vooral mensen die tennis beoefenen kunnen last krijgen van een normale schouderbeweging. De schouder kan dan op slot komen te staan. Bewegen is dan vermoeilijkt. Een bevroren schouder (frozen shoulder) is een kwaal dat ook niet sporters treft. Bij extreme gevallen moet er geopereerd worden.

Pijn in de vingers: artrose

Vingers zijn ontzettend belangrijk. Bij alles wat je vastpakt zijn je vingers nodig. Vooral voor de kleinere handbewegingen zijn vingers erg belangrijk. Mensen met stramme en moeizame vingers laten vaak kleine, fijne voorwerpen vallen. Artrose komt regelmatig voor bij vooral oudere mensen, echter vindt men artrose ook steeds meer bij mensen met overgewicht. Artrose betekent dat het kraakbeen in de hand is veranderd. Stijfheid in handen en pols worden dan gevoeld. Vaak verergert het niet bewegen van de handen juist de klachten. Er wordt daarom ook aangereden om licht tot matig te bewegen met de handen en vingers bij artrose, ondanks de pijn. De pijn kan natuurlijk worden verzacht met pijnstillers.

Pijn in de vingers: carpaal tunnel syndroom

Weliswaar niet direct pijn dat door slijtage wordt veroorzaakt, toch erg vervelend en pijnlijk. Bij het carpaal tunnel syndroom zit een zenuw bekneld in het polsgewricht. De zenuw wordt nervus medianus genoemd en bij beschadiging of beknelling wordt een pijn in handen, vingers en in het polsgewricht gevoeld. De pijn kan zelfs helemaal naar de schouders uitstralen.

Pijn in de heupen: coxalgie

Pijn in de heup wordt ook wel coxalgie genoemd. Een slijmbeursontsteking is vaak de oorzaak van pijn in je heup. Een ontsteking aan de slijmbeurzen is erg pijnlijk maar gaat bij veel rust vaak weer vanzelf over. Toch kan een slijmbeursontsteking ook chronisch worden. De meeste mensen die pijn ondervinden in de heupen hebben dat opgelopen door een overbelasting. Ook is artrose (slijtage) weer te noemen. Als de artrose te ernstig wordt kan men overwegen om te opereren.

Pijn in de ribben: pijn in je borstkas

Mensen hebben behoorlijk wat ribben maar niet alle ribben zijn gelijk. De eerste zeven paar ribben zitten vast aan je borstbeen. De ribben die volgen (8, 9 & 10) zitten aan de bovenste ribben vast. Er zijn ook ribben die helemaal nergens aan vastzitten. Deze ribben worden ook wel zwevende ribben genoemd. Bij sommige mensen staan deze zwevende ribben behoorlijk ver naar buiten. Dit betekent dat je een soort bult ziet ter hoogte van je zwevende rib. Je borstkas is erg elastisch en kan krimpen en uitzetten maar er zijn grenzen. Ook je ribben kunnen problemen ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen. Ademhalen kan bij een ontstoken ribben (de aanhechtingen) dan erg pijnlijk zijn. Ook gekneusde ribben zijn erg pijnlijk. Kneuzen zorgt er voor dat ademhalen weer erg pijnlijk wordt. Vooral wanneer de longen lucht toelaten (je longen worden groter) moeten de ribben zich uitzetten. Mensen die een kneuzing hebben opgelopen ervaren het uitzetten van de longen als extreem pijnlijk. Sterke pijnmedicatie kan verlichting bieden.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…
Artrofibrose: Overmatige littekenvorming in gewrichtArtrofibrose: Overmatige littekenvorming in gewrichtArtrofibrose (arthrofibrosis) is een zeldzame aandoening waarbij overmatig littekenweefsel gevormd wordt in een gewricht…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Pijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenPijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenHeb je last van een zeurende, tintelende, stekende of irriterende pijn in de hand of pols? Wat kunnen de oorzaken zijn?…
Gezondheid: BotontkalkingGezondheid: BotontkalkingVeel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken ‘botontkalking’ of met een mooi woord ‘osteoporose’. Ondanks dat het r…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.