Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijn

Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijn Pijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt gedaan. Pijn bij het lopen of traplopen kan verschillende oorzaken hebben. Klachten kunnen zich voordoen in het hele been, de voeten, heupen of knieën. Met name de knieën geven vaak klachten bij het traplopen of lopen in heuvelachtige landschappen.

Pijnlijke knieën; pijn aan en/of in de knie

Pijn tijdens het traplopen kan verschillende oorzaken hebben. Het is altijd belangrijk om de oorzaak van een klacht te achterhalen, vooral bij klachten aan de knieën. De knie is een complex gewricht en schade door verkeerde voortbeweging of slijtage moet te allen tijde worden voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar soms kunnen we er niets aan doen bijvoorbeeld door een ongeluk of door ouderdom en natuurlijke achteruitgang van de gewrichten.

Pijnlijke knieën bij het traplopen

Omdat de knie een complex gewricht is kan er veel mee mis zijn. Een aantal voorbeelden van knieproblemen met als gevolg het niet goed kunnen traplopen zijn:

Patellofemoraal pijnsyndroom

Bij deze klacht wordt vooral pijn gevoeld rondom de knieschijf aan de voorkant van de knie. De klacht ontstaan vooral tijdens het traplopen, fietsen of het langdurig met gebogen knieën zitten. De klacht komt vooral voor bij pubers, maar kan op alle leeftijden ontstaan. De oorzaak van de klachten is irritatie van de verschillende structuren rondom de knieschijf en kan worden verholpen door rust en/of pijnstillers en/of oefeningen en/of operatie. Omdat de irritatie die de klachten veroorzaakt zeer veel verschillende oorzaken kan hebben is vaak veel onderzoek nodig. Er bestaan veel voorbeelden van patiënten die die al vele behandelingen hebben ondergaan, maar bij wie de klacht nog steeds aanwezig is.

Artrose aan de knie

Artrose is slijtage aan het kraakbeen van een gewricht kort; gewrichtsslijtage. Door het verdwijnen van het kraakbeen kunnen de botten niet meer soepel langs elkaar bewegen en kunnen pijnklachten ontstaan. Artrose aan de knie komt het meeste voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Artrose in de knie of knieën is zeer vervelend bij het traplopen en kan het bewegen van het kniegewricht op den duur zelfs onmogelijk maken. Artrose kan verschillende oorzaken van hebben denk bijvoorbeeld aan overgewicht, beschadiging aan de meniscus, verkeerde stand benen, ouderdom natuurlijke slijtage. Behandeling is erg lastig, pijnbestrijding is goed mogelijk, maar wordt vaak vervolgd door, indien mogelijk, het operatief plaatsen van een prothese. Er zijn wel nieuwe ontwikkelingen gaande die het mogelijk moeten maken dat het lichaam het kraakbeen zelf weer gaat herstellen/aanmaken.

De runners knee of lopers knie

Deze klacht ontstaat vaak tijdens het hardlopen vandaar de naam en geeft als klacht een stekende pijn in de knie tijdens het lopen of traplopen. Vaak zijn de klachten direct voelbaar na het lopen maar soms ontstaan de klachten ook pas de volgende dag. De behandeling van een runners knee of lopers knie vindt plaats door fysiotherapie. In uitzonderlijk gevallen is een operatie nodig.

Kniepijn door reuma

Reuma in de knieën komt veel voor bij reumapatiënten en wordt behandeld door het geven van pijnstillers en/of ontstekingsremmers. De pijn ontstaat doordat pezen, banden, kapsels en spieren in de knie gaan ontsteken en/of geïrriteerd raken. Door de pijn hebben vaak ook reumapatiënten moeite met lopen en/of traplopen.

Pijn aan de knie wat doen?

Bij pijn aan de knie is het altijd raadzaam de huisarts te bezoeken. Bovenstaande voorbeelden zijn maar een fractie van wat de oorzaken van knieklachten bij het traplopen of het lopen in heuvelachtige landschappen kunnen zijn.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constan…
Kniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn is een veelgehoorde klacht; het is immers de grootste en één van de meest gebruikte gewrichten van het lichaam.…
Eenvoudige tips tegen kniepijnEenvoudige tips tegen kniepijnKniepijn kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege spierpijn, een verzwikking of ove…

Een zonnesteek kan u vaak behoorlijk ziek makenEen zonnesteek kan u vaak behoorlijk ziek makenEen zonnesteek komt vaker voor dan u denkt. Vooral veel jonge mensen hebben het idee dat ze sterk genoeg zijn en hun hoo…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doenOorpijn: wat kun je er zelf tegen doenPijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake va…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.