Wat als je een blaasontsteking hebt?

Wat als je een blaasontsteking hebt? Een blaasontsteking is een veel voorkomende ontsteking wanneer bacteriën via de opening van de urinebuis zich verspreiden naar de urinewegen. Een blaasontsteking is een lagere urineweginfectie. Als je het niet behandeld kan de infectie zich verspreiden naar de nieren en in sommige gevallen leiden tot het uitvallen van de nieren en zelfs de dood.
Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Vrouwen en jonge kinderen hebben vaker blaasontsteking

Het schijnt zo te zijn dat een blaasontsteking veel vaker voorkomt bij vrouwen en kinderen onder de twee jaar. Vrouwen hebben vaker een blaasontsteking dan mannen, dit komt doordat de urinebuis van de vrouw veel korten is dan die van de man. Simpelweg door de kortere afstand kunnen de bacteriën sneller bij de blaas komen.

De symptomen van een blaasontsteking

The symptomen van een blaasontsteking bij jonge kinderen zijn diarree, koorts en minder of geen eetlust. Bij oudere kinderen kunnen de symptomen verschillen. Dan zie je symptomen als pijn in de onderrug, constant overgeven en pijn in de onderbuik. Bij volwassenen zijn de symptomen weer anders, namelijk koorts, bloed in de urine, vies ruikende urine en constant het gevoel hebben dat je moet plassen. Dit zijn enkel een aantal van vele symptomen die het meest voorkomen.

Bron: Zela, RgbstockBron: Zela, Rgbstock

De behandeling van de blaasontsteking

Als je eenmaal een blaasontsteking hebt zul je dat snel moeten genezen. De huisarts zal dit vaak behandelen met een antibiotica. De blaasontsteking neemt meestal in de eerste twee dagen van de behandeling juist toe. Daarom zal een huisarts altijd een antibioticakuur geven van minimaal een week tot tien dagen. Deze kuur moet je dan ook in z’n geheel afmaken, ook als je jezelf halverwege de kuur weer beter voelt! Omdat een blaasontsteking is veroorzaakt door een bacterie is het zeer belangrijk om de complete antibioticakuur af te maken. Dit voorkomt dat de blaasontsteking weer direct terugkomt. Mocht de blaasontsteking weer direct terugkeren zou je wel eens naar het ziekenhuis moeten en een antibiotica krijgen voor meerdere weken om uitval van de nieren te voorkomen. Je zal ook heel veel water moeten drinken om de bacteriën uit je lichaam te verwijderen. Het is belangrijk om geen koffie en alcoholische dranken te nuttigen en ook roken is slecht tijdens deze periode.

Het voorkomen van een blaasontsteking

Wacht niet totdat je eenmaal een blaasontsteking hebt die je weer moet verhelpen door antibiotica tot je te nemen. Hieronder lees je een aantal tips om een blaasontsteking te voorkomen. Tevens kun je deze TEST doen om online te onderzoeken of je een blaasontsteking hebt.

  • Drink genoeg water, zeker acht tot tien glazen gedurende de dag
  • Ga vaker onder de douche in plaats van in bad
  • Ga niet continu naar het toilet, maar ga pas als je echt moet
  • Verschoon bij een baby minimaal elke vier uur de luier
  • Draag katoenen ondergoed
  • Zorg voor een goede hygiëne
  • Plas na het vrijen
  • Houd de urine zuur
  • Gebruik cranberry pillen
  • Plas de blaas helemaal leeg

De juiste vitamines die helpen bij een blaasontsteking

Er zijn een aantal vitaminen die erg goed helpen tegen een blaasontsteking. Dit zijn de vitamine C, Vitamine A, Vitamine E, Zink en Cranberrysap.

Vitamine C

Vitamine C verminderd het risico op het ontwikkelen van een blaasontsteking en blaaskanker bij rokers en alcoholisten.

Vitamine A

Vitamine A stimuleert het immuunsysteem van de mens. Het is belangrijk dat je niet teveel van deze vitamine moet innemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit ernstige gevolgen kan hebben. Het kan een verhoogt risico creëren van kanker in de longen, blaas, maag en prostaat. Vitamine A wordt opgeslagen in de lever en de vetcellen in het lichaam en kunnen een te hoog giftig niveau bereiken. Neem daarom niet meer dan de voorgeschreven dosering.

Bron: Melodi2, RgbstockBron: Melodi2, Rgbstock
Vitamine E
Vitamine versneld het herstellen van een wond en versterkt het immuunsysteem.

Zink

Zink heeft een grote invloed op het vermogen van het lichaam om ziektes te voorkomen.

Cranberrysap

Cranberrysap helpt voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt en bescherm de nieren. Het is altijd goed om dit te drinken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

Artritis: RugpijnArtritis: RugpijnArtritis kan invloed hebben op elk gedeelte van je lichaam, maar heel aantal gedeeltes van je lichaam kunnen niet zo bes…
Pijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijnPijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijnPijn in handen of een pijnlijke hand kan zeer vervelend zijn en interfereren met je dagelijkse bezigheden. Je kunt last…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xymonau, Rgbstock
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.consumed.nl
  • www.beslist.nl
  • Afbeelding bron 1: Mzacha, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Zela, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Melodi2, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.