Pijnbestrijding bij pijnlijke en stijve gewrichten

Pijnbestrijding bij pijnlijke en stijve gewrichten Veel mensen met een gewrichtsziekte hebben te maken met pijnlijke en stijve gewrichten. De pijn kan variëren van scherpe pijn, of een bonzende, zeurende, brandende pijn. Ieder mens ervaart de pijn op een verschillende manier. Deze pijn kan ervoor zorgen dat u niet meer de dingen doet, die u graag zou willen doen. Helaas is het vaak zo dat mensen met een gewrichtsziekte weten dat de pijn niet zomaar weggaat. U zult dus met de pijn moeten omgaan. Omgaan met pijn is iets persoonlijks, daarom moet u zelf kijken welke pijnbestrijding u prettig vindt. Er zijn verschillende technieken en methodes die u kunt toepassen als pijnbestrijding voor pijnlijke en stijve gewrichten

Inhoud


Pijnbestrijding

Een behandeling voor pijn heeft vaak meerdere doelen. Zo is pijnbestrijding op de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de pijn minder of minder hevig wordt. Maar ook de gevolgen van pijn en het ermee leren omgaan is onderdeel van de pijnbestrijding. Pijnbestrijding kan bestaan uit verschillende vormen, zoals
  • Medicijnen, zoals paracetamol, ibuprofen, corticosteroïden.
  • Blokkades, bijvoorbeeld een zenuwblokkade in het lichaam.
  • Neurostimulatie, bijvoorbeeld een TENS-behandeling (hierbij worden de zenuwen geprikkeld met elektrische schokjes).
  • Therapieën, bijvoorbeeld fysiotherapie, gedragstherapie.

Professionele hulp

In de gezondheidszorg zijn er verschillende mensen die u kunnen helpen met pijnbestrijding. Zij kunnen speciale methoden en technieken gebruiken om u te helpen met de pijnbestrijding en ermee om leren te gaan, zoals:
  • Huisarts; deze arts wordt als eerste bezocht als er sprake is van klachten en hij zorgt dan voor een doorverwijzing naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut of een andere specialist.
  • Anesthesioloog; deze arts houdt zich bezig met het blokkeren van de zenuwen.
  • Reumatoloog; dit is een arts die speciaal is opgeleid om mensen met reuma te helpen met pijnbestrijding.
  • Ergotherapeut; dit is geen arts, maar doet wel aan medische behandelingen. Hij helpt bij de dagelijkse handelingen en helpt bij het gebruik van hulpmiddelen
  • Fysiotherapeut; deze begeleidt de mensen met speciale lichamelijke oefeningen, zodat ze minder pijn hebben. Ook zorgt een fysiotherapeut voor behandelingen in de vorm van massage of warmte- en koudebehandelingen
  • Psychiater; deze arts stelt bepaald gedrag vast en behandelt het.
  • Psycholoog; dit is een professionele deskundige op het gebied van de innerlijke beleving (emoties) en het menselijk gedrag. Door middel van bijvoorbeeld psychotherapie en ontspanningsoefeningen kunnen mensen met een gewrichtsziekte behandeld worden.

Wat kunt u zelf doen aan pijnlijke en stijve gewrichten

U kunt zelf ook aan pijnbestrijding doen. Als u last heeft van pijnlijke en stijve gewrichten kunt u ze zelf behandelen door middel van koude of warme behandelingen. U kunt kiezen wat u het prettigst vindt. Maar er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Als u al last heeft van warme en gezwollen gewrichten dan is het af te raden om hier een warme behandeling op toe te passen. De pijn en de zwelling kunnen dan namelijk erger worden. Kiest u in dat geval liever voor een verkoelende behandeling. En als u last heeft van een slechte bloedcirculatie of een gevoelsstoornis, dan is deze vorm van pijnbestrijding ook niet geschikt. Kiest u dan voor andere vormen om de pijnlijke spieren en gewrichten te behandelen.

Koude behandelingen

Bij acute opvlammende pijn kunt u door het gebruik van koude pakkingen de pijn verzachten. De voordelen van een koude pakking is dat het een verdovend effect geeft en het vermindert spierkrampen. Een koude behandeling kunt u doen door ijszakken op de pijnlijke spieren of gewrichten te leggen. Doe dit niet meteen op de huid zelf. Breng eerst een laagje olie aan op uw huid en leg hier dan een vochtige doek over. Leg vervolgens hier de ijszak over en plaats er dan een paar droge doeken over. Zo isoleert u de kou.

Massage

Een koude behandeling direct op de huid aanbrengen kan door het gebruik van een koude massage. U masseert dan met ronde bewegingen de ijszak over uw huid. Doe dit ongeveer vijf tot zeven minuten. Probeer tijdens het masseren een klein beetje druk uit te oefenen, maar zodanig dat het niet pijn doet. Houd de ijszak niet stil, zolang het in contact is met uw huid. Houd de kleur van uw huid goed in de gaten. Bij kleurveranderingen, zoals een witte huid, moet u direct stoppen met de behandeling. Stop de behandeling ook als uw merkt dat u geen gevoel meer heeft op de behandelde plek.

Warme behandelingen

Een warmtebehandeling is een prettige manier om pijn bij zere spieren en gewrichten te verlichten. Dit kan op verschillende manieren, zoals een warme pakking, infraroodlamp, warm water of een warm bad. Bij de apotheek zijn pakkingen te verkrijgen waarin een soort gel zit. Deze pakkingen zijn speciaal gemaakt om ze te gebruiken bij pijnlijke en stijve spieren en gewrichten. Ze kunnen dus ook veilig warm gemaakt worden in bijvoorbeeld warm water of in de magnetron. Nadat de pakking dan goed warm is, kunt u ze gebruiken. Leg hiervoor eerst een droge doek op de plek die u wilt verwarmen, doe dan de warme pakking erop en bedek deze dan weer met een paar droge doeken, zodat de warmte geïsoleerd blijft. U kunt zelf bepalen hiermee hoe warm u het wilt. Hoe minder de warme pakking bedekt is met handdoeken, hoe warmer het is. Houd wel goed uw huid in de gaten. Bij een rode of witte vlekken is huid goed verwarmd. Stop dan met de behandeling om blaren of verbranding te voorkomen.

Warm water of een bad

Een van de meest snelle manier om uw lichaam warm te maken is door middel van een warm bad of een warme douche. Neemt u wel de tijd hiervoor en zorg ervoor dat u minimaal 15 minuten in bad of onder de douche blijft. Vindt u het prettig om aan wisselbaden te doen, zorgt u er dan voor dat er een bak met koud water naast u staat. Zo kunt u uw pijnlijke gewrichten eerst in koud water leggen, om ze vervolgens in warm water te leggen. Deze wisselbaden van warm en koud water zijn vooral prettig voor mensen die reumatoïde artritis hebben. Maar kan voor iedereen gebruikt worden die last heeft van pijnlijke en stijve gewrichten.

Infrarood licht

De stralen van het infrarood licht zorgen ervoor dat het lichaam warmte opwekt, zonder dat de omgeving warm wordt. Dit gebeurt door energie af te geven aan ons lichaam, zodat er bepaalde moleculen in ons lichaam in beweging komen die warmte opwekken. Deze stralen zorgen voor een betere doorbloeding van de huid en de weefsels onder de huid. Er zijn speciale infraroodlampen te verkrijgen. Deze zijn zeer eenvoudig in gebruik. Plaats de lamp dichtbij en houd uw pijnlijk spieren en gewrichten onder de lamp, ongeveer 25 tot 50 cm van de lamp af. Het licht schijnt dan op uw huid en uw lichaam neemt deze straling op en zorgt voor een plaatselijke opwarming.

Professioneel

U kunt ook voor professionele warmtebehandeling kiezen, zoals een warm paraffinebad. Dit is een apparaat waarin vloeibare paraffinewax wordt opgewarmd en het wordt meestal gebruikt voor handen en voeten. Uw fysiotherapeut kan tijdens een paraffinebad gebruik maken van ultrageluid of korte golven, zodat de warmte diep in het lichaam kan doordringen.

Controle over de pijn

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat u controle hebt over de pijn. Beheerst u de pijn, dan kunt u er ook eenvoudig mee om gaan. Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om u weerbaarder te maken tegen de pijn, maar er zijn nog meer behandelingen om ervoor te zorgen dat u de pijn van spieren en gewrichten zo prettig mogelijk kunt beheersen. Dit kan zowel lichamelijk door het gebruikt van bijvoorbeeld een massage, maar u kunt ook op een geestelijke manier bezig zijn om controle te krijgen over de pijn, bijvoorbeeld door het gebruik van spierontspanningsoefeningen of het volgen van gedragstherapie.

Massage

Het masseren van pijnlijke en stijve gewrichten kan zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning, maar bovenal helpt een massage door plaatselijk de pijn en zwelling te verminderen. Er zijn masseurs of fysiotherapeuten die extra gespecialiseerd zijn in gewrichtsziekten. Maar u kunt het ook zelf doen of een familielid, maar dan moet u wel met een aantal zaken rekening houden:
  • De massage moet gestopt worden als u pijn krijgt.
  • Als u een gewricht heeft dat erg pijnlijk en gezwollen is, masseert u dan de spieren die er omheen liggen
  • Gebruik tijdens de massage een olie of een lotion, zodat uw handen soepel en zacht over uw huid kunnen bewegen.
  • Kiest u ook voor de afwisseling van warmte- en koudemassage.

Injecties

Speciale injecties met corticosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen gebruikt worden om pijnlijke en gezwollen gewrichten te verminderen. Voornamelijk bij een acute ontstoken gewricht kan uw arts kiezen voor deze vorm. Mensen met een slijmbeursontsteking krijgen ook vaak een injectie met een ontstekingsremmer toegediend. Deze injecties kunt u niet te vaak krijgen, hoogstens 1 tot 2 keer per jaar, omdat bij te veel gebruik de schade aan uw gewrichten sneller kan toenemen.

Gedragstherapie

Het doel van deze therapie is dat u gaat ontdekken hoe u op pijn reageert en hoe u daar eventueel verandering in kan brengen. Het is ook de bedoeling dat u uw manier van leven op sommige vlakken verandert, waardoor u uw leven mét pijn beter onder controle heeft. Gedragstherapie kan op veel vlakken voordelen opleveren, zoals:
  • Duidelijk uw prioriteiten stellen.
  • Pijn herkennen, begrijpen en accepteren.
  • Leren hoe u op stress reageert en hieraan werken of mee omgaan.
  • Op een goede manier om kunnen gaan met een veranderend leefpatroon.

Spierontspanningsoefeningen

Deze oefeningen worden heel veel gebruikt om lichaam en geest te laten ontspannen en rust te geven. Daarnaast helpt het om op een goede manier met pijn om te gaan. De beste plek om thuis aan ontspanningsoefeningen te doen is een rustige ruimte waar u zich op uw gemak voelt en waar u ongestoord deze oefeningen kunt doen. U kunt deze oefeningen doen op bed, op de grond of op een ligstoel. Gaat u ontspannen zitten of liggen en sluit uw ogen. Zorg dat uw lichaam echt ontspannen is. Concentreert u zich nu op een bepaalde spier of gewricht, bijvoorbeeld om te beginnen bij de voeten en span deze aan voor 5 tot 10 seconden. Concentreer u op deze spanning en laat dan weer los. Focus vervolgens op een andere spiergroep of ander gewricht bijvoorbeeld de kuiten en doe hetzelfde. Ga zo uw hele lichaam langs. Concentreren, aanspannen en weer loslaten. Als u dit regelmatig doet wordt de spanning in uw lichaam minder en kunt u eventuele opkomende pijn stabiel houden of zorgen dat deze minder wordt.

Lees verder

© 2016 - 2025 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnPijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnDe winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mens…
Kniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn is een veelgehoorde klacht; het is immers de grootste en één van de meest gebruikte gewrichten van het lichaam.…
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…
De anatomie van de handWe gebruiken onze handen elke dag zonder er bij na te denken. Toch is het uniek wat wij, als mensheid, kunnen uitvoeren…

Mitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklepMitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklepDe belangrijkste opgave van het hart is het om zuurstofrijke bloed vanuit de longen terug in het lichaam te pompen. Het…
Difterie: Bacteriële infectie van keel en luchtwegenDifterie: Bacteriële infectie van keel en luchtwegenDifterie is een besmettelijke en meestal toxische slijmvliesontsteking van de keel en de luchtwegen. Bacteriën scheiden…
Bronnen en referenties
  • Boek Gewrichtsziekten - ISBN 9789066553095
  • https://www.thuisarts.nl/gewrichtsklachten/ik-heb-last-van-mijn-gewrichten
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/behandeling
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.