Pijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuit

Pijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuit Pijn in de kuit of kuitpijn duidt op pijnlijke kuitspieren. De kuit is het spiergebied dat zich bevindt aan de achter-bovenzijde van het onderbeen, tussen de knie en de enkel. Er zijn twee grote kuitspieren: de tweekoppige kuitspier en de lange kuitspier. Pijn in de kuit kan ervaren worden als zeurende pijn of stekende pijn, en kan gepaard gaan met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Pijn in de kuit kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken van kuitpijn zijn lichamelijke activiteit, overbelasting of een verrekte spier. De behandeling van een pijnlijke kuit is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Rust, het toepassen van een icepack, het nemen van een ontstekingsremmend medicijn, verlichten de meeste oorzaken van kuitpijn. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts. De huisarts kan onderzoeken wat de oorzaak is van pijn in de kuit en een diagnose stellen. Op basis daarvan zal de arts een behandeling inzetten ter verlichting van de pijn.
Pijnlijke kuiten / Bron: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke kuiten / Bron: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Pijn in de kuit

Je loopt over straat, genietend van de frisse lucht, wanneer je ineens een scherpe pijn in je kuit voelt. Het begint subtiel, alsof je been even protesteert tegen de lange dag, maar al snel voelt het alsof een knoop zich vastzet in de spieren. Je stopt, probeert even te rekken, maar de pijn blijft hardnekkig hangen. "Wat is dit nu weer?" vraag je jezelf af, terwijl je voorzichtig verder strompelt, bang om de pijn nog erger te maken. Kuitpijn kan op de meest onverwachte momenten toeslaan en hoewel het vaak onschuldig is, kan het soms wijzen op iets wat meer aandacht nodig heeft.

Kuitpijn is een veelvoorkomende klacht die uiteenlopende oorzaken kan hebben, van eenvoudige spiervermoeidheid tot meer serieuze aandoeningen zoals trombose. De kuitspier is verantwoordelijk voor bewegingen zoals lopen, rennen en springen, waardoor hij dagelijks onder grote druk staat. Het is dus niet verrassend dat er soms iets misgaat. In dit artikel nemen we je mee door de meest voorkomende oorzaken van kuitpijn, en wat je kunt doen om verlichting te vinden.

Medisch-anatomische beschrijving van de kuit in relatie tot pijnklachten

Anatomie van de kuit

De kuit, een schijnbaar eenvoudige spiergroep die ons dagelijks helpt bij elke stap die we zetten, is in werkelijkheid een complex en krachtig systeem. Deze spieren werken in harmonie met pezen, botten en zenuwen om onze bewegingen te coördineren en ons lichaam stabiel te houden. Wanneer pijn in de kuit optreedt, kan dit wijzen op een probleem in één of meerdere van deze anatomische structuren.

De kuit bestaat uit twee grote spiergroepen, samen bekend als de triceps surae. Deze spieren zijn essentieel voor het strekken van de voet bij het lopen, springen en rennen.

Gastrocnemius
Dit is de grootste en meest oppervlakkige spier van de kuit. Hij heeft twee ‘koppen’ die aan de achterkant van het bovenbeen beginnen en via de achillespees aan de hiel zijn verbonden. De gastrocnemius is verantwoordelijk voor de kracht die je gebruikt bij activiteiten zoals rennen en springen.

Soleus
De soleus ligt onder de gastrocnemius en speelt een grote rol bij het handhaven van de houding, vooral tijdens langdurig staan. De spier helpt ook bij het strekken van de voet, maar is actiever bij rustige activiteiten zoals wandelen of staan.

Achillespees
De achillespees is de sterkste pees in het lichaam en verbindt zowel de gastrocnemius als de soleus met de hiel. Deze pees speelt een cruciale rol bij het overbrengen van de kracht van de kuitspieren naar de voet, wat beweging mogelijk maakt.

Zenuwen en bloedvaten
De kuit wordt van bloed voorzien door de arteria tibialis posterior en de arteria peronea, terwijl de beweging en sensaties worden gecontroleerd door de nervus tibialis. Deze zenuw stuurt signalen naar de kuitspieren om samentrekkingen te regelen, terwijl het ook sensaties uit de voet naar het centrale zenuwstelsel overbrengt.

Fysiologie van de kuit

De kuitspieren hebben twee belangrijke functies in ons dagelijkse leven: beweging en stabilisatie.

Beweging
Elke keer dat je voet van de grond komt, werken de kuitspieren samen om de enkel te strekken, waardoor je afzetkracht krijgt. Dit is vooral belangrijk bij rennen, springen of traplopen. De gastrocnemius genereert de meeste kracht tijdens explosieve bewegingen, terwijl de soleus vooral actief is bij rustige, constante bewegingen zoals wandelen of staan.

Stabilisatie
De soleus is vooral verantwoordelijk voor het handhaven van de stabiliteit van het onderbeen tijdens het staan en lopen. Zonder deze spier zou het moeilijk zijn om balans te houden, vooral op een ongelijk oppervlak. De kuitspieren spelen ook een belangrijke rol in het terugpompen van bloed vanuit de onderbenen naar het hart, waarbij ze als een soort pomp fungeren tijdens het lopen.

Kuitpijn in relatie tot de anatomie en fysiologie

Kuitpijn kan ontstaan door een probleem in een van de structuren van de kuit, en de oorzaak kan variëren van spiervermoeidheid tot serieuze aandoeningen zoals een spierscheur of trombose.

Spierblessures
Spierverrekkingen of -scheuringen zijn een veelvoorkomende oorzaak van acute kuitpijn. Dit gebeurt wanneer de gastrocnemius of soleus overbelast raakt of plotseling wordt uitgerekt tijdens een krachtige beweging zoals springen of sprinten. Een scheur in de spiervezels leidt tot zwelling, pijn en spierstijfheid, wat de beweging beperkt.

Achillespeesblessures
Pijn aan de achterkant van de kuit, vooral rond de hiel, kan wijzen op een probleem met de achillespees. Achillespeesontsteking (tendinitis) is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers en mensen die veel springen. Dit kan leiden tot ontsteking, zwelling en pijn. In ernstige gevallen kan de achillespees scheuren, wat onmiddellijke pijn en verlies van mobiliteit veroorzaakt.

Kuitkrampen
Kuitkrampen worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekkingen van de spieren, die plotseling en pijnlijk kunnen zijn. Deze krampen kunnen ontstaan door overbelasting, uitdroging, een onevenwicht in elektrolyten (zoals kalium of magnesium), of zelfs als gevolg van neurologische aandoeningen. Ze komen vaak voor tijdens inspanning of 's nachts en kunnen van enkele seconden tot minuten duren.

Diepveneuze trombose (DVT)
DVT treedt op wanneer een bloedstolsel zich vormt in een diepe ader, meestal in de kuit. Dit kan ernstige pijn, zwelling en een zwaar gevoel in het been veroorzaken. DVT is een potentieel gevaarlijke aandoening omdat het bloedstolsel naar de longen kan reizen en een longembolie kan veroorzaken. DVT vereist onmiddellijke medische aandacht.

Spataderen
Wanneer de kleppen in de aderen van het been verzwakt zijn, kan bloed zich ophopen, wat leidt tot spataderen. Dit veroorzaakt een zwaar gevoel en pijn in de kuiten, vooral na langdurig staan. Hoewel spataderen vaak een cosmetisch probleem zijn, kunnen ze in sommige gevallen ook pijn en ongemak veroorzaken.

Kuitpijn door zenuwproblemen
Soms kan kuitpijn worden veroorzaakt door irritatie of beknelling van de zenuwen die naar de kuitspieren leiden. Dit kan het gevolg zijn van rugproblemen, zoals een hernia, die druk uitoefenen op de zenuwen die naar het been lopen. Dit veroorzaakt uitstralende pijn in de kuit en zelfs gevoelloosheid of tintelingen.

Epidemiologie

Kuitpijn is een van die ongemakken die op het eerste gezicht simpel lijken, maar waarvan de statistieken en risicofactoren een fascinerend verhaal vertellen. Iedereen, van de actieve hardloper tot de rustige wandelaar, kan op enig moment pijn in de kuit ervaren. Maar wie krijgt er nu eigenlijk het vaakst last van, en welke factoren spelen daarbij een rol? Laten we eens een duik nemen in de cijfers en verschillen, van Nederland en België tot wereldwijd.

Wie krijgt kuitpijn? Mannen, vrouwen, kinderen en volwassenen
Kuitpijn komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar de verdeling verschilt enigszins afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen zien we dat:

  • Mannen vaker last hebben van kuitpijn door overbelasting en sportgerelateerde letsels. Mannen nemen vaker deel aan high-impact activiteiten zoals voetbal, hardlopen en krachttraining, wat hun risico op spierverrekking of een gescheurde kuitspier vergroot.
  • Vrouwen, vooral op latere leeftijd, ervaren vaker kuitpijn als gevolg van slechte bloedsomloop, spataderen of hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap. De verhoogde druk op de benen kan spataderen verergeren, wat pijn in de kuit veroorzaakt.
  • Kinderen kunnen last hebben van kuitpijn door groeipijnen of actieve bezigheden, zoals intensief sporten. Groeipijnen komen vooral 's nachts voor en treffen kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud, waarbij de benen, en met name de kuiten, een van de meest getroffen plekken zijn.
  • Volwassenen, vooral naarmate ze ouder worden, krijgen vaker te maken met aandoeningen zoals trombose, een slechte doorbloeding of spiervermoeidheid door verminderde flexibiliteit. Oudere volwassenen zijn daarnaast gevoeliger voor krampen, wat vaak optreedt in de kuiten.

Kuitpijn wereldwijd: een probleem zonder grenzen
Hoewel kuitpijn wereldwijd voorkomt, zijn er opvallende verschillen tussen landen en regio’s. Zo hebben inwoners van sommige landen vaker te maken met specifieke oorzaken, zoals diepveneuze trombose (DVT) of spierletsel, afhankelijk van leefstijl, gewoontes en zelfs klimaat:

  • Wereldwijd is spierpijn in de kuiten een van de meest voorkomende klachten bij sporters. Studies tonen aan dat tot wel 40% van de hardlopers op enig moment spier- of gewrichtsproblemen in de benen, inclusief de kuiten, ontwikkelt.
  • Diepveneuze trombose komt vooral veel voor in ontwikkelde landen, waar een zittende levensstijl vaak de norm is. Lange periodes van inactiviteit, zoals reizen of langdurig zitten achter een bureau, verhogen het risico op bloedstolsels die zich in de kuit kunnen vormen.
  • Ontwikkelingslanden zien vaak andere oorzaken van kuitpijn, zoals infecties (bijv. malaria) of ondervoeding, die spierkrampen en spierzwakte kunnen veroorzaken. Deze factoren zorgen voor pijn die voortkomt uit een gebrek aan voedingsstoffen zoals kalium en magnesium.

Nederland en België: een regio vol verschillen
In Nederland en België komen de oorzaken van kuitpijn sterk overeen, maar de cijfers laten subtiele regionale verschillen zien:

  • Nederland heeft een hogere incidentie van sportgerelateerde kuitblessures, vooral onder de actieve bevolking. Fietsen en hardlopen zijn in Nederland populaire manieren om fit te blijven, maar deze activiteiten dragen ook bij aan een verhoogd risico op spierverrekking of -scheuring. Ongeveer 25% van de blessures bij hardlopers in Nederland betreft de onderste ledematen, inclusief de kuiten.
  • België heeft relatief hogere aantallen gevallen van diepveneuze trombose, vooral bij ouderen. Dit wordt toegeschreven aan een vergrijzende bevolking, maar ook aan een mogelijk iets hoger aantal rokers en mensen met een zittende levensstijl. Spataderen komen hier ook vaker voor, vooral bij vrouwen boven de 50, die meer last hebben van bloedsomloopproblemen in de benen.

Regionale verschillen in kuitpijn
De geografische verschillen in kuitpijn zijn niet altijd dramatisch, maar sommige regio's lopen meer risico door bepaalde factoren:

  • Noord-Amerika en Europa: Hier komen blessures door sporten zoals hardlopen, skiën en andere impactvolle activiteiten vaak voor. Daarnaast is de incidentie van DVT relatief hoog vanwege sedentaire levensstijlen en lange werktijden zittend achter een bureau.
  • Zuid-Amerika: In landen als Brazilië en Argentinië komen spierkrampen door uitdroging vaker voor, vooral tijdens de zomermaanden waarin temperaturen vaak extreem hoog zijn.
  • Afrika: In bepaalde delen van Afrika zijn infectieziekten zoals malaria een belangrijke oorzaak van kuitpijn, naast ondervoeding, die leidt tot spierkrampen en verzwakking.

Cijfers en weetjes
  • In Nederland heeft ongeveer 10% van de volwassenen wel eens last van kuitpijn, vooral als gevolg van sportblessures of spiervermoeidheid.
  • In België wordt jaarlijks bij 1 op de 1000 mensen diepveneuze trombose vastgesteld, vaak met pijn in de kuit als een van de eerste symptomen.
  • Wereldwijd komen krampen in de benen, inclusief de kuiten, bij 60% van de volwassenen voor, vooral 's nachts. Dit percentage stijgt naarmate mensen ouder worden, waarbij tot wel 80% van de 60-plussers last heeft van nachtelijke spierkrampen in de benen.
  • Sporters hebben tot 40% kans op een blessure aan de onderste ledematen, waarbij de kuiten een van de meest getroffen spieren zijn. Vooral bij hardlopers en voetballers komt pijn in de kuit regelmatig voor.

Symptomen pijnlijke kuit

Pijn in de kuit(en) kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Oorzaken van pijn in de kuit

Stijf gevoel in kuit door spierstijfheid

Spierstijfheid is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de kuit. Als gevolg van overbelasting kun je last krijgen van een stijf gevoel in een van de kuiten of beide kuiten. Dit kan bijvoorbeeld optreden na langdurig staan, een lange wandeling, waarbij je al dan niet heuvel op en af hebt gelopen. Of je bent gaan hardlopen en hebt daarbij de overgang gemaakt naar een andere ondergrond of je bent van loopschoenen veranderd.

Spierverrekking

Een spierverrekking kan voorkomen in de kuitspieren en duidt op een blessure die wordt veroorzaakt door de overmatige uitrekking van spiervezels. Tijdens lichamelijke inspanning kunnen spieren overbelast worden. Een spierverrekking in de kuitspier gaat vaak gepaard met het voelen van een plaatselijke, pijnlijke verharding bij het aanspannen van de kuitspier.

Zweepslag van de kuit

Een zweepslag of coup de fouet vindt vaak plaats in de musculus gastrocnemius of tweekoppige kuitspier. Bij een een zweepslag scheurt de kuitspier (gedeeltelijk). Dit zorgt voor een plotselinge, hevige pijn in de kuit bij een afzet met lopen of springen. Je kunt niet meer lopen. Je hebt het gevoel alsof je een klap tegen de kuit hebt gehad van een zweep, vandaar de benaming 'zweepslag'.

Trombosebeen

Een trombosebeen (diepveneuze trombose of DVT) betekent dat er zich een bloedklonter heeft gevormd in een van de diepe aders. Deze aders liggen tussen de spieren. Een trombosebeen kan veroorzaakt worden door een beschadiging van de ader als gevolg van bijvoorbeeld een operatie, botbreuk of spierblessure (tijdens sporten). Doordat de aders in het been ervoor zorgen dat het bloed wordt afgevoerd naar het hart, kan door een bloedstolsel het bloed niet meer goed worden afgevoerd. Er ontstaat stuwing, waardoor je been opzwelt, rood en pijnlijk wordt. Bel met deze klachten je huisarts.

Wondroos

Wondroos is een acute huidinfectie rond of bij een wond(je). Bacteriën zijn de boosdoeners. Het ontstaat als gevolg van een geïnfecteerde wond of huidaandoening (waardoor er een kloofje of wondje is ontstaan in de buurt ervan). De huid wordt ter plaatse rood, pijnlijk, warm en dik en soms zie je ook blaasjes.

Gordelroos

Gordelroos of herpes zoster is een virale infectie door het waterpokkenvirus in het verzorgingsgebied van één zenuw. Hierdoor blijft de ontsteking aan één kant van het lichaam. In een gedeelte van de huid krijg je last van pijn en rode vlekken die blaasjes worden.

kniekuilcyste / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comkniekuilcyste / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Kniekuilcyste

Een kniekuilcyste, ook wel bekend als Bakerse cyste, duidt op een kleine, vaak pijnloze zwelling of uitstulping met vocht in de knieholte. Vaak wordt het veroorzaakt door een onderliggende aandoening in de knie. Als deze cyste knapt omdat er te veel spanning op staat, loopt er vocht in de kuit waardoor deze dik en rood wordt.

Oedeem

Bij oedeem zit er vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht van de aan- en afvoer van vocht. Hierdoor kun je naast zwelling, pijn krijgen. Het wordt vooral gezien bij onvoldoende beweging in combinatie met vaatproblemen. Oedeem kun je herkennen doordat er een deukje in de huid achterblijft als je met een vinger in de huid drukt.

Hernia in de rug

Een hernia duidt op een tussenwervelschijf die is gaan uitpuilen. Wanneer deze uitstulping tegen een zenuw aandrukt, kun je (flinke) klachten krijgen als pijn in één bil, been of voet. Je hebt ook meer pijn in bepaalde houdingen, zoals (rechtop) staan of liggen op de rug of de aangedane zijde. Je kunt ook last hebben van een doof gevoel, tintelingen en minder kracht in het been aan de kant waar de hernia zit.

Kuitkrampen / Bron: ABHMKDE, PixabayKuitkrampen / Bron: ABHMKDE, Pixabay

Pijn in kuit door kuitkrampen

Nachtelijke kuitkrampen zijn 's nachts optredende pijnlijke spierkrampen in de kuit. Het gaat om een scherpe pijn die gevoeld wordt in de kuit of in de voet en meestal treedt het 's nachts op tijdens de slaap. Grofweg 2 procent van de Nederlanders heeft hier wekelijks last van.

Etalagebenen

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een vaatziekte, waarbij de slagaderen in je been zijn vernauwd, wat ontstaat door slagaderverkalking (atherosclerose). Het gevolg is dat de aderen te weinig zuurstof kunnen aanvoeren voor de spieren die je gebruikt bij het lopen. Als je loopt krijg je klachten als pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je been. Als je even stilstaat of gaat zitten, verdwijnen deze klachten binnen 10 minuten.

Neurogene claudicatio intermittens

Neurogene claudicatio intermittens vindt plaats wanneer de zenuwen die naar de benen gaan, worden samengeknepen, waardoor hun vermogen om met de onderbenen te communiceren wordt beïnvloed. Het staat ook wel bekend als het syndroom van Verbiest. Het ontstaat als er een vernauwing in de lumbale wervelkolom aanwezig is (het spinale kanaal is vernauwd). Naast pijn in de kuiten kun je last krijgen van:
  • pijn tijdens het lopen
  • pijn na langdurig staan
  • pijn die ook voorkomt in de bovenbeen / dijen, onderrug of billen
  • pijn die gewoonlijk verbetert wanneer je voorover leunt

Je kunt bij neurogene claudicatio intermittens ook kuitpijn ervaren in rust.

Achillespeesontsteking

De achillespees is een taaie, vezelige band die de kuitspier verbindt met het hielbeen. Als je kuitspieren bijzonder strak zijn, kan dit extra druk op de achillespees veroorzaken. Dientengevolge kun je last krijgen van pijn in de kuiten. De pees kan gaan ontsteken en de ontsteking bevindt zich vaak enkele centimeters boven de aanhechting op het hielbeen, maar een ontsteking ter plaatse van de aanhechting van de pees komt ook regelmatig voor. Een achillespeesontsteking ontstaat bijna altijd door overbelasting.

Compartimentsyndroom

Het compartimentsyndroom is een pijnlijke aandoening die kan optreden in de kuitspier, meestal nadat je een trauma of ernstig letsel hebt opgelopen. Het is een verstoring van de bloedtoevoer door zwelling binnen een 'compartiment' in het lichaam, wanneer overtollig bloed of vocht zich ophoopt onder taaie weefsels in het lichaam die niet erg goed kunnen rekken. Deze vloeistof plaatst extra druk op de zenuwen en bloedvaten in het onderbeen, veroorzaakt pijn, zwelling, gevoelloosheid en tintelingen. Een andere vorm van compartimentsyndroom is het chronische of exertionele compartimentsyndroom. Dit type treedt op wanneer je pijn ervaart tijdens het sporten.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is een aantasting van de zenuwen als gevolg van diabetes. Het regelmatig hebben van hoge bloedsuikerspiegels kunnen de zenuwen van het lichaam beschadigen, meestal beginnend met de handen en voeten. Soms kan het tintelen en gevoelloosheid en ongemak veroorzaken dat uitstraalt naar de kuitspieren.

Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking duidt op een ontsteking van de peesplaat die zich doorgaans openbaart door een scherpe of zeurende pijn in de hiel. Het is mogelijk dat de enkelgewrichten, voetgewrichten en de kuitspieren een rol spelen bij de totstandkoming van een peesplaatontsteking. Te strakke kuitspieren of stijve enkel- en voetgewrichten zorgen voor extra belasting van de peesstructuur, wat klachten kan geven.

Pijn in de kuiten door spataderen / Bron: Zlikovec/Shutterstock.comPijn in de kuiten door spataderen / Bron: Zlikovec/Shutterstock.com

Spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen in de benen, die ontstaan als de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Middelgrote spataderen veroorzaken jeuk, kramp, pijn in je kuiten, een zwaar gevoel in je benen, warme benen, vermoeide benen, etc. Factoren die bijdragen aan spataderen zijn onder meer:
  • leeftijd
  • een familiegeschiedenis van spataderen
  • hormonale schommelingen
  • zwangerschap
  • zwaarlijvigheid
  • gebrek aan beweging

Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ischias

Ischias duidt op pijnklachten die vanuit de rug uitstralen naar de achterzijde van het been, waaronder de kuit. Het komt door een irritatie of ontsteking van de grote zenuw (nervus ischiadicus) die van de lage rug via de heup naar de voet loopt.

Botinfectie

Een botinfectie in het onderbeen kan leiden tot doffe en constante kuitpijn, roodheid en zwelling.

Breuk van onderbeenbot

Een botbreuk of breuk in één van de beenderen in het onderbeen (scheenbeen of kuitbeen) veroorzaakt mogelijk (constante) kuitpijn. Ook beenmisvorming en zwelling kunnen dan aanwezig zijn.

Oedeem in voet en been met lekkage van lymfevocht via een wondje / Bron: Lost Mountain Studio/Shutterstock.comOedeem in voet en been met lekkage van lymfevocht via een wondje / Bron: Lost Mountain Studio/Shutterstock.com

Andere oorzaken

Er zijn nog enkele minder bekende oorzaken van kuipijn::

  • Arteriële obstructie (acute arteriële occlusie): Een plotselinge afsluiting van een slagader in het been kan hevige pijn in de kuit veroorzaken. Dit vereist onmiddellijke medische hulp.
  • Perifeer arterieel vaatlijden (PAD): Dit is een chronische aandoening waarbij de slagaders in de benen vernauwd zijn door atherosclerose, wat leidt tot een verminderde bloedtoevoer en pijn tijdens inspanning.
  • Cholesterolembolie: Een zeldzame oorzaak waarbij kleine stukjes cholesterol losraken en in de kleine bloedvaten van de benen vastlopen, wat ernstige pijn kan veroorzaken.
  • Sikkelcelanemie: Deze genetische bloedziekte kan pijn in de spieren, inclusief de kuiten, veroorzaken door verstoppingen in de bloedvaten die de spieren van zuurstof voorzien.
  • Poplitea entrapment syndroom: Dit is een zeldzame aandoening waarbij de slagader in de knieholte wordt ingeklemd door omringende spieren of pezen, wat pijn veroorzaakt tijdens inspanning.
  • Tendinopathie van de hamstrings: Een aandoening van de pezen van de hamstrings, die vanuit de knie doorlopen naar de kuit, kan pijn in de kuit veroorzaken.
  • Chronisch compartimentsyndroom: Hoewel je al het acute compartimentsyndroom hebt genoemd, is de chronische vorm ook een belangrijke oorzaak van kuitpijn bij inspanning, vooral bij atleten.
  • Verstopping van lymfevaten (lymfoedeem): Een blokkade in de lymfevaten kan zwelling en pijn in de kuit veroorzaken, vergelijkbaar met oedeem.

Huisarts raadplegen

Alarmsymptomen

Schakel direct medische hulp in als je vermoedt dat er sprake is van diepveneuze trombose ( DVT), wat betekent dat er zich een bloedklonter heeft gevormd in een van de diepe aders. De symptomen van DVT bestaan uit pijn, zwelling en warmte in het aangedane been. Andere alarmsymptomen zijn:
  • tekenen van een infectie, waaronder koorts, roodheid en warmte
  • gezwollen been dat bleek of koel aanvoelt
  • een verwonding of trauma met een misvorming van het onderbeen
  • plotselinge extreme zwelling in de benen

Afspraak maken met de huisarts

Sommige oorzaken van een pijnlijke kuit rechtvaardigen een bezoekje aan de huisarts tijdens normale kantooruren, waaronder:
  • pijn tijdens het lopen
  • onverklaarde beenzwelling
  • spataderen die erg pijnlijk zijn
  • symptomen die na een paar dagen zelfzorg niet beter worden

Als je je zorgen maakt over hinderlijke of aanhoudende pijn in de kuit, is verstandig om een afspraak met je huisarts te maken.

Overleg met de arts bij pijn in de kuit / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts bij pijn in de kuit / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Je huisarts zal allerlei vragen stellen over je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om het euvel te verhelpen. Als de arts vindt dat het probleem ernstiger is, kan musculoskeletale echografie zinvol zijn. Echografie geeft direct zichtbare informatie over de aandoening en de exacte locatie van de musculoskeletale pijnklachten. Een echografie zou het volgende kunnen identificeren:
  • etalagebenen (claudicatio intermittens)
  • achillespeesontsteking (tendinitis achillis)
  • diabetische neuropathie
  • peesplaatontsteking
  • diepe veneuze trombose

Compressiekousen / Bron: DinoDerm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Compressiekousen / Bron: DinoDerm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Behandeling van een pijnlijke kuit

De behandeling van een pijnlijke kuit hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Of het nu gaat om een blessure, overbelasting of een andere aandoening, iedere situatie vraagt om een gerichte aanpak. Laten we eens dieper ingaan op de mogelijkheden.

Eerste hulp bij letsel of overbelasting

Wanneer de pijn in de kuit voortkomt uit een blessure of overbelasting, kan de zogenoemde PRISH-methode (Protectie, Rust, IJs, Compressie en Hoogte) uitkomst bieden:

  • Bescherming: Het belangrijkste is om de aangedane spieren te beschermen tegen verdere schade. Dit kan door een doekverband, spalk of immobilisatiesysteem aan te brengen op de voet, enkel of kuit. Hiermee geef je de spieren de kans om goed te herstellen en verdere overbelasting te voorkomen.
  • Rust: Neem voldoende rust en vermijd het gebruik van de kuitspier meer dan noodzakelijk. Door de belasting te verminderen, kunnen de spieren genezen. Dit betekent soms dat het beter is om tijdelijk minder te lopen of andere sporten even stil te leggen.
  • IJs: Koudetherapie helpt ontstekingen en pijn te verminderen. Gebruik hiervoor een koud kompres of ijs gewikkeld in een doek. Breng dit ongeveer 15 minuten per keer aan en herhaal dit meerdere keren per dag, vooral in de eerste dagen na de blessure.
  • Compressie: Het inwikkelen van de kuit met een elastisch, strak verband of het dragen van een compressiekous kan helpen om zwelling te beperken. Zorg wel dat de druk niet te sterk is, want dat kan juist de bloedsomloop belemmeren.
  • Hoogte: Leg het aangedane been hoog op kussens wanneer je zit of ligt. Door de kuit hoger dan het hart te plaatsen, verbetert de bloedsomloop en neemt de zwelling af.

Andere behandelopties afhankelijk van de oorzaak

Een pijnlijke kuit kan veel verschillende oorzaken hebben, en elk vraagt om een specifieke behandeling:

  • Spierspasmen of krampen: Spierkrampen in de kuit worden vaak behandeld met het verhogen van de vochtinname en het corrigeren van elektrolyten zoals magnesium en kalium. Daarnaast kan het rekken van de kuitspier verlichting geven tijdens een krampaanval.
  • Diepe veneuze trombose (DVT): Een ernstige oorzaak van kuitpijn is een bloedstolsel in een diepe ader. In dit geval is medische behandeling noodzakelijk. Dit kan bestaan uit bloedverdunners om de vorming van stolsels te voorkomen of een trombolyse om het stolsel op te lossen. Soms is een ziekenhuisopname nodig voor verdere monitoring.
  • Slagaderverkalking of perifeer arterieel vaatlijden: Wanneer de bloedtoevoer naar de spieren beperkt is, kan dit leiden tot pijnlijke krampen, vooral bij inspanning. De behandeling bestaat vaak uit leefstijlaanpassingen zoals stoppen met roken, meer bewegen, en gezonde voeding. In sommige gevallen worden vaatverwijdende medicijnen voorgeschreven om de doorbloeding te verbeteren.
  • Ontstekingen: Ontstekingen van de kuitspier of omliggende pezen kunnen behandeld worden met ontstekingsremmende medicatie zoals NSAID's. Daarnaast kunnen fysiotherapie en aangepaste oefeningen helpen om de spierfunctie te herstellen zonder verdere irritatie.

Fysiotherapie en revalidatie

Wanneer de acute fase voorbij is, kan fysiotherapie van grote waarde zijn voor een goed herstel. Een fysiotherapeut kan helpen met het versterken van de kuitspier, het verbeteren van de mobiliteit en het corrigeren van eventuele bewegingspatronen die tot overbelasting hebben geleid. Hierdoor verklein je de kans op herhaling en bouw je kracht en stabiliteit op.

Leefstijl en preventie

Het voorkomen van nieuwe klachten begint bij een actieve en gezonde leefstijl. Regelmatige rek- en strekoefeningen kunnen helpen om de spieren soepel te houden. Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en niet door de pijn heen te gaan. Voorkom overbelasting door voldoende rustdagen in te lassen en draag goed ondersteunend schoeisel, vooral bij sportieve activiteiten.

Een pijnlijke kuit hoeft niet blijvend te zijn. Door een zorgvuldige en doelgerichte behandeling kun je de klachten effectief verminderen en je algehele mobiliteit verbeteren.

Prognose van kuitpijn

De prognose van kuitpijn is sterk afhankelijk van de oorzaak en de tijdige behandeling ervan. In het geval van een acute blessure of overbelasting is de prognose over het algemeen gunstig, mits er snel wordt ingegrepen en de PRISH-methode goed wordt gevolgd. Meestal kan iemand binnen enkele weken tot maanden volledig herstellen, afhankelijk van de ernst van de blessure.

Bij meer chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden of diepe veneuze trombose, is de prognose afhankelijk van de behandeling en leefstijlveranderingen. Met de juiste medische zorg en aanpassingen in leefstijl kunnen veel patiënten hun klachten goed onder controle houden en de kans op complicaties verkleinen. Fysiotherapie, medicatie en aanpassingen in leefgewoonten spelen hierbij een essentiële rol.

In sommige gevallen, zoals bij terugkerende spierspasmen of chronische ontstekingen, kan het nodig zijn om een langdurig behandelplan te volgen om de klachten te beheersen en toekomstige episodes te voorkomen. Een proactieve benadering met aandacht voor preventie, zoals het versterken van de spieren en een gezonde leefstijl, draagt bij aan een betere prognose en kwaliteit van leven.

Voldoende water drinken om pijn in de kuiten te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken om pijn in de kuiten te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie van kuitpijn

Met de volgende maatregelen kun je mogelijke voorkomen dat je pijn in de kuiten krijgt. Een van de belangrijkste maatregelen om kuitpijn te voorkomen, is een goede warming-up en het rekken van de spieren. Rekken voor en na alle trainingen (cooling-down) helpt de kuiten om te herstellen en te versterken, waardoor pijn en letsel wordt voorkomen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te rusten tussen de trainingen om de spierreparatie en -groei te vergemakkelijken. Voldoende (water) drinken is ook belangrijk. Gehydrateerd blijven is een andere belangrijke manier om kalfspijn te voorkomen. Dit komt omdat uitdroging direct bijdraagt aan spierkrampen. Andere maatregelen zijn:
  • Geleidelijk meer bewegen. Bouw de training geleidelijk op, bijvoorbeeld door hardlopen af te wisselen met wandelen.
  • Het drinken van een sportdrankje of het nemen van een supplement die kalium, magnesium en calcium bevat, voorkomt eveneens spierkrampen.
  • Gebruik van alcohol en cafeïne beperken.
    Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
  • Een gezond gewicht behouden.
  • Gewicht verliezen bij overgewicht of obesitas.
  • Medicijnen innemen zoals voorgeschreven door de arts of de bijsluiter.
  • Regelmatig onderzoek laten doen naar diabetes en een te hoog cholesterolgehalte.
  • Stoppen met roken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsZweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsVoel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen?…
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Kuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitKuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitDe kuit bevindt zich aan de achterkant van het been, net onder de knie. De kuit bestaat uit drie spieren: de gastrocnemi…
Pijn in scheenbeen na lopen, hardlopen of sportenPijn in scheenbeen na lopen, hardlopen of sportenPijn in scheenbeen na hardlopen of sporten? Scheenbeenklachten zijn courante overbelastingsblessures bij vooral hardlope…

Takayasu arteritis: Zeldzame ontsteking van de bloedvatenTakayasu arteritis: Zeldzame ontsteking van de bloedvatenTakayasu arteritis is een zeldzame ontstekingsziekte van de grote slagaders. Bij Takayasu arteritis veroorzaakt de ontst…
Rubinstein-Taybisyndroom: SkeletaandoeningRubinstein-Taybisyndroom: SkeletaandoeningHet Rubinstein-Taybisyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening die vele orgaansystemen van het lichaam beïnvloedt. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Melodia plus photos/Shutterstock.com
  • Fysiotherapie Middelburg. Wat is musculoskeletale echografie? https://www.fysiotherapie-middelburg.nl/nl/musculoskeletale-echografie (ingezien op 6-5-2019)
  • Healthline. Calf Pain Causes and Treatments. https://www.healthline.com/health/calf-pain (ingezien op 6-5-2019)
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/149941-kuitkrampen-kramp-in-kuit-tijdens-slapen-wat-te-doen.html
  • https://www.thuisarts.nl/pijn-in-kuit/ik-heb-pijn-in-mijn-kuit
  • http://www.hardloop.net/meest-voorkomende-hardloopblessure-kuitblessure/
  • http://www.runnersweb.nl/Gezondheid/Anatomie/Kuitspieren.htm
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 16-10-2024)
  • Medical News Today. What causes calf muscle pain? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321446.php (ingezien op 6-5-2019)
  • Ocon. Achillespeesontsteking. https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/achillespeesontsteking (ingezien op 6-5-2019)
  • Afbeelding bron 1: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 3: Alila Medical media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: ABHMKDE, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Zlikovec/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: Lost Mountain Studio/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: DinoDerm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 10: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 11: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reactie

Ton Ruigrok van der Werve, 24-05-2017
Ik heb in beide kuiten veel pijn en ik kan moeilijk lopen, waardoor ik mijn voeten niet kan afwikkelen. Ik hoop dat u raad weet.

met vriendelijke groet Ton Ruigrok van de Werve. Reactie infoteur, 28-05-2017
Het is belangrijk om uw klachten door de huisarts te laten beoordelen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.