Rubinstein-Taybisyndroom: Skeletaandoening

Rubinstein-Taybisyndroom: Skeletaandoening Het Rubinstein-Taybisyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening die vele orgaansystemen van het lichaam beïnvloedt. De primaire symptomen zijn een verstandelijke beperking, een opvallend gezicht, brede duimen, brede grote tenen en een vertraagde ontwikkeling. De behandeling is vooral ondersteunend en symptomatisch gericht. Jack Rubinstein en Hooshang Taybi beschreven in 1963 voor het eerst dit syndroom.

Synoniemen Rubinstein-Taybisyndroom

Diverse synoniemen zijn bekend voor het Rubinstein-Taybisyndroom (RSTS, RTS):
  • Brede Duim - Brede Grote Teen Syndroom
  • Michail-Matsoukas-Theodorou-Rubinstein-Taybisyndroom

Epidemiologie skeletaandoening

Deze skeletaandoening is zeldzaam. Naar schatting presenteert het syndroom zich bij 1 op 100.000 tot 300.000 pasgeborenen. De cijfers hiervan lopen erg uiteen. Voorts is er geen informatie bekend met betrekking tot de raciale voorliefde van het syndroom. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangetast.

Oorzaken en erfelijkheid aandoening

Mutaties in het CREBBP-gen zijn de oorzaak voor een aantal gevallen van het Rubinstein-Taybisyndroom. De overerving gebeurt op een autosomaal dominante wijze, waardoor één kopie van het gewijzigde gen in elke cel voldoende is om het syndroom te veroorzaken. In de meeste gevallen ontstaat de aandoening de novo. Hierbij is er geen familiale geschiedenis van het syndroom bekend. Soms is de oorzaak van het syndroom onbekend.

Symptomen van de ziekte

Het is per patiënt verschillend welke symptomen hij heeft, en in welke graad hij deze vertoont. Het Rubinstein-Taybisyndroom is een aandoening waarbij een patiënt veelal een kort gestalte heeft. Daarnaast is hij matig tot ernstig verstandelijk beperkt. Hij heeft eveneens karakteristieke gelaatstrekken. De ogen staan ver uit elkaar (hypertelorisme), de neusbrug is breed, snavelvormig of groot. De onderkaak is soms ongewoon klein (de medische term is "micrognathie"). Mogelijk is het hoofd abnormaal klein (microcefalie). De duimen en grote tenen zijn breed bij de patiënt. Mogelijk treden nog andere symptomen op zoals obesitas en afwijkingen aan de ogen (bijvoorbeeld hoge/gebogen wenkbrauwen, strabisme, hangende oogleden (ptosis), frequente ooginfecties door een verstopt traanafvoersysteem), aan het hart, de nieren, de urinewegen, de oren, het skelet, de huid en het gebit. Daarnaast hebben de meeste kinderen een vertraagde (psychomotorische) ontwikkeling. Zitten, kruipen, lopen, praten enzovoort verlopen trager.

Patiënten met deze aandoening hebben een verhoogd risico op goed- en kwaadaardige tumoren, waaronder sommige vormen van hersentumoren en lymfomen (kanker van lymfocyten). Leukemie komt eveneens vaker voor bij patiënten met het Rubinstein-Taybisyndroom.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose gebeurt aan de hand van de primaire uiterlijke kenmerken. Daarnaast maakt de arts röntgenfoto’s (radiografisch onderzoek) van de hand en een CT-scan of MRI-scan en een EEG om de elektrische activiteit van de hersenen te evalueren. Hij voert ook een ECG (echocardiogram) uit. De uiteindelijke diagnose gebeurt met een genetisch onderzoek. Soms gebeurt de diagnose heel snel na de geboorte bij een kind met ernstige karakteristieke symptomen, en soms gebeurt dit in de adolescentie wanneer de symptomen minder uitgesproken zijn.

Behandeling van de aandoening

De behandeling verloopt individueel en is multidisciplinair gericht. Er is geen effectief bewezen behandeling beschikbaar, en daarom verloopt de behandeling voornamelijk symptomatisch en ondersteunend. Logopedie, het aanleren van gebarentaal bij gehoorproblemen, ergotherapie en eventueel corrigerende chirurgische ingrepen zijn mogelijk.

Complicaties

In zeldzame gevallen leidt het Rubinstein-Taybisyndroom tot ernstige complicaties en levensbedreigende infecties. Baby's met een ernstige vorm van het syndroom overlijden meestal in de vroege jeugd. Respiratoire infecties en complicaties van aangeboren hartafwijkingen zijn belangrijke oorzaken van morbiditeit en mortaliteit tijdens het eerste levensjaar.

Prognose

In het algemeen zijn de overlevingskansen goed. In de literatuur verschijnen frequent rapporten over volwassenen met het Rubinstein-Taybisyndroom.

Contactroep

In Nederland is de Stichting Rubinstein-Taybi actief. De stichting zorgt voor lotgenotencontact, beantwoordt vragen, en behartigt de belangen van ouders en verzorgers van kinderen met het Rubinstein-Taybisyndroom. Een uitgebreide brochure over het syndroom is op de website te bekijken en downloaden.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rubinstein-Taybi syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingRubinstein-Taybi syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet Rubinstein-Taybi syndroom (RTS), ook bekend als dikke-duim-halluxsyndroom of syndroom van Rubinstein, is een erfelij…
Oculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogenOculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogenHypertelorisme is geen aandoening maar een symptoom van mogelijk een ziekte of syndroom. Het kenmerkt zich doordat de pa…
Verstandelijke beperkingVoor heel veel mensen is het verschil tussen een lichamelijke en een verstandelijke beperking niet altijd duidelijk. Ze…
Micrognathie: Kleine onderkaak door syndroom of aandoeningMicrognathie: Kleine onderkaak door syndroom of aandoeningMicrognathie is een symptoom waarbij een patiënt een zeer kleine onderkaak heeft. De onderkaak is met andere woorden vee…

Pijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuitPijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuitPijn in de kuit of kuitpijn duidt op pijnlijke kuitspieren. De kuit is het spiergebied dat zich bevindt aan de achter-bo…
Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies)Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies)Meesmann corneadystrofie is een zeldzame oogaandoening die het hoornvlies aantast. Deze aandoening kenmerkt zich door de…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/948453-overview#showall
  • http://ghr.nlm.nih.gov/condition/rubinstein-taybi-syndrome
  • http://www.aapos.org/terms/conditions/96
  • http://www.webmd.com/children/rubinstein-taybi-syndrome
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rubinstein-taybisyndroom
  • https://www.rtsyndroom.nl/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.