Ibuprofengel: crème tegen spier- en gewrichtspijn

Ibuprofengel: crème tegen spier- en gewrichtspijn Overbelasting is een probleem dat verschillende spier- en gewrichtsklachten kan opleveren. Door spieren en gewrichten overmatig te gebruiken kunnen vervelende symptomen ontstaan zoals spierkramp, ontsteking van het gewricht, en zwelling van de huid. Een efficiënt middel om deze problemen te behandelen is Ibuprofengel. Deze vaak gebruikte crème werkt niet alleen ontstekingsremmend maar ook pijnstillend. Doordat Ibuprofengel plaatselijk wordt toegediend is deze niet belastend voor de maag, en dit in tegenstelling tot Ibuprofen in pilvorm. Bij welke problemen kan Ibuprofengel gebruikt worden en welke bijwerkingen zijn er mogelijk?

Spier- en gewrichtspijn

Iedereen die vaak aan sport doet krijgt wel eens te kampen met spier- en gewrichtspijn. Lichaamsbeweging is in de eerste plaats gezond maar kan bij overbelasting vervelende gevolgen met zich meebrengen. Maar ook zonder aan sport te doen kan je je spieren of gewrichten overbelasten, met name door continu dezelfde bewegingen te maken. Spier- en gewrichtspijnen kunnen in dat geval alarmsignalen zijn dat je lichaam moet rusten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een spierkramp of een ontsteking van het overbelaste gewricht. Vaak treedt een ontsteking op aan gewrichten die langdurig zijn gebruikt in eenzelfde beweging, denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de elleboog bij tennis, of een ontsteking van het kniegewricht bij jogging.

Gebruik Ibuprofengel

Huid

Ibuprofen is een geneesmiddel dat behoort tot de niet-steroïde ontstekingsremmers of NSAID's. Ibuprofen werkt niet alleen ontstekingsremmend maar ook pijnstillend. Behalve als pilletje is ibuprofen ook verkrijgbaar als gel of crème. Ibuprofengel wordt aangebracht op de huid waarbij de getroffen plek wordt ingesmeerd. Op die manier werkt Ibuprofengel plaatselijk in tegen de ontsteking en de pijn. Wel moet je erop letten de gel niet aan te brengen wanneer de huid beschadigd is, zoals bij een wonde. Na het insmeren van de huid met Ibuprofengel ervaar je doorgaans een aangenaam, verkoelend gevoel op de getroffen plek.

Aandoeningen

Ibuprofengel kan onder meer effectief zijn bij spierpijn en spierkramp. Door de getroffen spier in te smeren (bv. de kuit) kan de spier minder pijnlijk worden en sneller herstellen. Bij gewrichtsontstekingen kan Ibuprofengel de zwelling afremmen en de pijn stillen. Ook wanneer bij overbelasting vocht in de knie ontstaat kan deze crème soelaas bieden, net als bij ontstekingen van de pezen rond het gewricht (bv. tendinitis). Daarnaast kan Ibuprofengel ook deel uitmaken van de behandeling van kneuzingen, verzwikkingen en artrose.

Zwanger

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap wordt het afgeraden om Ibuprofengel te gebruiken. De gel kan schadelijk zijn voor het kind en verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Wil je de crème in de eerste helft van je zwangerschap gebruiken dan doe je dit het best enkel na overleg met je behandelende arts. Borstvoeding geven vormt geen probleem als je Ibuprofengel gebruikt, zolang je er rekening mee houdt dat het kind niet in contact komt met de crème.

Voordelen Ibuprofengel

Werking

In de eerste plaats heeft Ibuprofengel het voordeel dat het ontstekingsremmend werkt. Een zwelling van de huid op het getroffen gewricht zou na enkele dagen al moeten verminderen, en na een tiental dagen volledig verdwenen moeten zijn. Daarnaast heeft de gel ook een pijnstillend effect dat haast onmiddellijk optreedt. Bovendien vormt deze crème ook geen probleem als het gaat om wisselwerkingen met andere geneesmiddelen.

Maag sparend

Bijkomend voordeel van Ibuprofengel is dat het heel plaatselijk kan werken, waardoor het maagdarmstelsel gespaard wordt. In het algemeen zijn NSAID's zoals Ibuprofen relatief belastend voor de maag waardoor een orale inname zelden vrij is van bijwerkingen. Doordat je Ibuprofengel insmeert op de huid wordt dit probleem vermeden.

Bijwerkingen Ibuprofengel

Door de lokale toediening op de huid zijn er bij Ibuprofengel aanzienlijk minder bijwerkingen mogelijk dan bij een orale inname van ibuprofen. De mogelijke neveneffecten van Ibuprofengel situeren zich vooral op het vlak van overgevoeligheid van de huid voor dit product. Zo kan er huidirritatie ontstaan op de plaats waar de huid werd ingesmeerd, net als jeuk en uitslag. In zeer zeldzame gevallen kan de nierwerking verminderen, waarbij plassen moeilijk wordt en de urine een donkere kleur heeft. Belangrijk hierbij is wel te vermelden dat dit heel uitzonderlijk is en enkel optreedt bij het insmeren van grote oppervlakken van de huid.

Merknamen

De prijs van een tube Ibuprofengel is afhankelijk van de hoeveelheid (mg) ervan. Anno 2020 is een kleine tube al te koop voor een prijs van ongeveer 5 à 6 euro. Ibuprofengel is verkrijgbaar onder verschillende merknamen, zoals onder meer:
 • Healthypharm Ibuprofengel
 • Midalgan Cooling gel
 • Pro-fit Sportsgel
 • Advil gel
 • Teva gel

Lees verder

© 2017 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…

Waarom de zon goed voor je isWaarom de zon goed voor je isMensen worden via allerlei media maar ook onderling veelvuldig gewaarschuwd voor het vertoeven in de zon. De zon kan sle…
Het Dunning-Krugereffect: zelfoverschattingHet Dunning-Krugereffect: zelfoverschattingHet Dunning-Krugereffect is een psychologisch fenomeen. Hierbij heeft men te maken met een sterk gevoel van zelfoverscha…
Bronnen en referenties
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/ibuprofen-op-de-huid?product=advil-gel
 • https://www.24pharma.be/media/blfa_files/2765162.pdf
 • https://www.kruidvat.nl/kruidvat-soepele-spieren-en-gewrichten-gel/p/2179934
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1111
 • https://www.24pharma.be/geneesmiddelen/botten-gewrichten.html
 • http://geneesmiddelenbulletin.com/artikel/ibuprofen-spierwrijfmiddel/ (bronnen geraadpleegd op 06/06/2017).
Reactie

Angelique, 28-08-2018
Kan Iboprufengel ook helpen bij pijn bij een frozen shoulder? Reactie infoteur, 29-08-2018
Beste Angelique,

De behandeling van frozen shoulder kan onder meer bestaan uit paracetamol, cortisone, fysiotherapie en NSAID's zoals ibuprofen. Ibuprofen is een ontstekingswerend én pijnstillend middel en een gel met deze stof kan dus zeker zijn nut hebben bij een frozen shoulder.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.