Wat doen tegen spierpijn? Oorzaken, symptomen, behandeling
Pijn aan de spieren kan erg vervelend zijn, vooral omdat het je bewegingen erg kan bemoeilijken. Vaak ligt een verkeerde lichaamshouding aan de oorzaak van pijnklachten, die zich uiten in een zeurende pijn en/of een stijf gevoel. Vooral spierpijn in de benen komt vaak voor, denk bijvoorbeeld aan sporters die te maken hebben met overbelasting van de beenspieren. Een verzachtende spiergel of -balsem kan doorgaans soelaas bieden, eventueel in cominatie met (ontstekingsremmende) pijnstillers. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van spierpijn en welke tips kunnen helpen bij de behandeling ervan?
Pijn aan de spieren
De spieren zijn onmisbaar voor een goed functioneren van het lichaam: ze zorgen er immers voor dat we ons kunnen voortbewegen. Pijn aan de spieren of
myalgie zorgt er dan ook meteen voor dat onze ledematen zich moeilijker kunnen bewegen. Vermits we overal in het lichaam spieren hebben (ook het hart is een spier), kunnen we spierpijn ook overal voelen. Spierpijn kan in veel gevallen vanzelf voorbijgaan, maar spierproblemen kunnen ook chronisch zijn. Het meest frequent is spierpijn in de benen.
Symptomen spierpijn
Myalgie of spierpijn heeft doorgaans te maken met een beschadiging van de weefsels van de spieren. De hevigheid van de pijn hangt af van de mate waarin de weefsels zijn beschadigd. Patiënten spreken soms van een
zeurende pijn, samengaand met een stijf of verdoofd gevoel in de spier. Ook de plaats van de spier in het lichaam is belangrijk voor de mate van pijn. De pijn zal verschillen naargelang de spier dieper of oppervlakkiger in het lichaam gelegen is.
Oorzaken spierpijn
Lichaamshouding
Er zijn veel beroepen waar mensen lang in dezelfde houding zitten, denk maar aan een baan op kantoor of een baan waarbij je veel in de wagen zit. Hierbij gaat je lichaam automatisch een houding aannemen die het gemakkelijkst is, maar daarom niet altijd effectief. Door lang in dezelfde positie te zitten kan je bijvoorbeeld makkelijk rugpijn, schouderpijn of nekpijn ontwikkelen.
Overbelasting
De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is overbelasting. Stel je hebt de hele dag klusjes gedaan in huis waarbij je steeds dezelfde beweging met je armen en handen hebt gemaakt. Hierdoor heb je je spieren zodanig op de proef gesteld dat je tegen de avond last zal krijgen van spierpijn, bijvoorbeeld aan armen, rug en schouders. In dat geval heb je baat bij een goede slaap en veel rust, waarna de pijn zal verdwijnen.
Overmatig sporten
Sporten is goed voor je lichaam, zolang je niet overdrijft. Bij het teveel of te intensief gebruiken van je spieren zal er melkzuur in de spierweefsels ontstaan. Dit zijn een soort van afvalstoffen die door de spieren bij lichaamsbeweging afgevoerd moeten worden. Door lang te sporten geef je de spieren weinig tijd om dit weg te werken, waardoor je pijn zal krijgen. Ook hier is maat houden en rusten de boodschap.
Aandoeningen en ziekten
Spierpijn kan ook onderdeel uitmaken van een groep van symptomen van ziektes of aandoeningen. Zo kan spierpijn voorkomen samengaand met pijn aan de gewrichten, zoals bijvoorbeeld bij
reuma. Ook bij fibromyalgie en CVS (chronischevermoeidheidssyndroom) speelt spierpijn een grote rol. Maar ook bij de volgende aandoeningen kan spierpijn optreden:
- griep
- keelontsteking
- longontsteking
- verkoudheid
- spanningshoofdpijn
Behandeling spierpijn: tips
Warm of koud?
Een mogelijkheid is om de spierpijn te verzachten door een warm bad te nemen en ook daarna de spieren warm te houden. Ook kan je een warme zalf aanbrengen op de huid. Bij een plotse spierpijn die erg plaatselijk is, bijvoorbeeld bij een kneuzing, kan je ijs op de gehavende plek houden. Dit kan tijdelijk de pijn verzachten.
Rust
De belangrijkste tip tegen spierpijn is eenvoudigweg het nemen van rust. Door goed te rusten kan de spier zich sneller herstellen. Je kan zelf aanvoelen wanneer bewegen nog te pijnlijk is en je spier nog niet aan veel actie toe is. Geleidelijk aan zal er echter beterschap optreden en kan je de getroffen spier weer gebruiken zoals voorheen.
Pijnstillers
Bij aanhoudende pijn behoren ook
pijnstillers tot de mogelijkheden. Zowel klassieke pijnstillers (paracetamol) als non-steroïdale ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) kunnen nuttig zijn om de spierpijn te verzachten.
Enkele
voorbeelden van NSAID's die kunnen helpen tegen spierpijn zijn:
- Ibuprofen
- Nurofen
- Voltaren
Spiergel
Sommige NSAID's kunnen in geval van spierpijn ook nuttig zijn in de vorm van een gel, crème of balsem. Een spiergel kan helpen om de bloedcirculatie in de getroffen spier te bevorderen waardoor de klachten zullen verminderen. Een pijnstillende gel kan de pijn heel plaatselijk bestrijden, wat het voordeel heeft dat er geen orale inname nodig is. Hierdoor kan je maag gevrijwaard worden van de mogelijke belastende inwerking van het medicijn.
Enkele
voorbeelden van crèmes of gels tegen spierpijn zijn:
- Ibuprofen Pro Fit Gel
- Voltaren Emulgel
- Weleda Spierbalsem
Lees verder