Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?

Beenkrampen: oorzaken en wat te doen? Bij kramp trekken je spieren onwillekeurig krachtig samen en dit doet pijn. Kramp kan overal ontstaan en het kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verminderde bloedtoevoer, een tekort aan zouten en vocht, kou of hitte. Een veelvoorkomende krampsoort is beenkramp. Meestal betreft het de kuitspieren. Het kan komen door intensief sporten, maar ook door verkeerde voeding. Wat houdt beenkramp in, wat kan de oorzaak zijn en hoe kun je dit het beste behandelen?

Algemeen

Kramp is het plotseling en onwillekeurig samentrekken van een spier of een spiergroep. Kramp kan ook ontstaan buiten de willekeurige spieren om, zoals orgaanspieren. Het kan bijvoorbeeld ook in de maag of darmen ontstaan. Meestal betreft het kramp in een spier. Dit is te voelen als een sterke en grote krampbeweging waarbij de spier aanspant, dat meestal gepaard gaat met pijn. Op dat moment functioneert de spier niet. Kramp kan bij iedereen voorkomen en het kan optreden als gevolg van een zware fysieke inspanning, maar het kan ook tijdens de slaap ontstaan.

Beenkramp

Kramp krijgen in een been komt regelmatig voor. Bijna iedereen kan erover meepraten en weet hoe vervelend dit is. Meestal betreft het de kuitspieren en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. In de meeste gevallen komt beenkramp voor tijdens je slaap. Door de pijn en de spierspasmen word je wakker en je bent vervolgens even de controle over je beenspieren kwijt. Er zijn twee soorten van spierkrampen die je kunt krijgen:

  1. Idiopathische beenkrampen
  2. Secundaire beenkrampen

Soorten beenkrampen

Idiopathische beenkrampen zijn spasmen of krampen die je krijgt zonder aanwijsbare reden. Deze soort kramp komt ’s nachts het meeste voor. Het wordt gezien als de spier in een verkorte positie gestimuleerd wordt. Tijdens slapen is je been meestal iets opgetrokken, waardoor de kuitspier verkort is. Secundaire beenkrampen worden vooral gezien bij een lichamelijke inspanning of aandoening.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor het krijgen van kramp. Als je net na het eten gaat sporten, is de kans op het krijgen van kramp groter omdat je bloed vooral naar je maag en darmen gaat om het voedsel te verteren. Er blijft minder bloed in de benen achter en als je gaat sporten, dan hebben je benen juist meer bloed nodig. De spieren kunnen dan reageren door middel van kramp. Als je door overmatig zweten veel vocht en zouten verliest, kun je ook last krijgen van kramp. Vaak is er ook sprake van een te zware belasting van je spieren. Andere tekorten aan mineralen die kunnen leiden tot kramp zijn: magnesium of calcium. Verder kan een tekort aan suiker of vermoeidheid zorgen dat je krampen krijgt.

Nachtelijke kramp

Vooral een nachtelijke kuitkramp kan nog wel eens voorkomen. Het heeft niet altijd te maken met sporten of een voedingstekort. Het kan ook te maken hebben met geestelijke inspanning. Als je met een hoofd vol gedachten naar bed gaat, kan het zijn dat je niet ontspannen slaapt. Je gedachten gaan ’s nachts door en dat kan ervoor zorgen dat je spieren aanspant. Piekeren kan ook zorgen voor hevige dromen, waardoor de kans op het krijgen van kramp wordt vergroot. Het is beter om ontspannen je bed in te stappen.

Risicogroepen

Intensieve sporters lopen meer risico om beenkrampen te krijgen omdat de kans groter is dat ze hun spieren overbelasten. Uit onderzoek is gebleken dan 40 procent van de volwassenen met de leeftijd ouder dan 60 jaar gemiddeld drie per week last heeft van beenkrampen. Zwangere vrouwen lopen ook meer risico op het krijgen van beenkramp, met name tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Beenkramp kan bij iedereen voorkomen, bij alle leeftijden, zelfs bij kinderen. Er wordt geen verschil gezien tussen mannen en vrouwen.

Kramp behandelen

Wat veel mensen doen tijdens de kramp is het strekken van de betreffende beenspier. Door het stretchen voorkom je het samentrekken van de spier. In geval van kuitkramp kun je voorzichtig je tenen omhoog trekken. Als de spier is gestopt met samentrekken, is het prettig de spier wat te masseren. Dit draagt bij om de spier te ontspannen en het helpt tegen spierpijn. Mocht je overmatig hebben gezweet en een tekort hebben aan bepaalde stoffen, kun je dit het beste weer aanvullen. Zo kunnen sporters bijvoorbeeld een beker bouillon drinken of een sportdrankje tegen suikertekorten.

Beenkrampen voorkomen

Sporters kunnen van tevoren zorgen dat het gehalte aan zouten en suikers op peil is. Eet niet teveel, omdat dit weer bloed uit de spieren onttrekt naar het spijsverteringskanaal. Ook kan het helpen door de spieren te rekken voordat je gaat sporten om krampen te voorkomen. Als je overdag sport, wordt de kans op nachtelijk beenkrampen verminderd. Ook kun je voor het slapengaan wat rustige rekoefeningen doen. Zwangere vrouwen lopen meer risico op een magnesiumtekort. Zij kunnen er voor zorgen dat ze voldoende magnesium via de voeding binnenkrijgen. Magnesium komt voor in volkoren graanproducten, noten, zaden, donkergroene bladgroenten en bananen.

Medicatie

Meestal gaat de kramp vanzelf weer over en hoef je niet naar de huisarts. Als er een andere oorzaak is, bijvoorbeeld een leveraandoening, kan het zijn dat je baat hebt bij spierontspanners. Door een ziekte van de nieren kan er ook kramp ontstaan. Medicijnen worden alleen gegeven in uitzonderlijke gevallen. Als het gaat om een zwangere vrouw, dan zal de kramp in de meeste gevallen na de bevalling vanzelf weer verdwijnen.

Voedingsadvies

Kuitkramp wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan magnesium. In de westerse maatschappij zijn er verschillende factoren die het magnesiumgehalte in de voeding verslechteren. Door geraffineerde voeding gaat veel magnesium verloren. Een magnesiumtekort wordt vaak gezien in combinatie met vermoeidheid en een slecht bloed- en lymfecirculatie. Stress zorgt ervoor dat je lichaam extra magnesium nodig heeft. Leefwijze speelt hierbij een grote rol. Daarnaast kan voeding met veel vetten en suikers ervoor zorgen dat het lichaam moeilijker magnesium kan opnemen. Het eten van knoflook kan de kans op krampen verminderen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Magnesium bij spierkrampMagnesium bij spierkrampBij kramp trekken alle spiervezels uit een spiergroep zich ineens samen, wat kan leiden tot een zeer pijnlijke ervaring.…

Braken bij baby's: pylorusstenose (vernauwde maaguitgang)Braken bij baby's: pylorusstenose (vernauwde maaguitgang)Elke baby moet na het voeden wel eens overgeven. Als een baby pylorusstenose heeft, is er sprake van een maagaandoening.…
Zelfmoord: de oorzaken en signalenZelfmoord: de oorzaken en signalenJaarlijks plegen er ongeveer 1600 mensen in Nederland zelfmoord en doen 94000 mensen een poging waarvan 9200 personen in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
  • www.goedgezond.be
  • www.hoewerktmijnlichaam.nl

Reageer op het artikel "Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Trijntje, 07-09-2019 10:03 #12
Minstens twee maal in de week 's nachts zeer pijnlijke krampen in scheenbeen, kuit en enkel met uitstraling naar de voet die dan scheef trekt. Linkerbeen rechterbeen of beide tegelijk. Pfff… Ga dan altijd meteen uit bed en loop, bijna niet te doen zo'n pijn, richting de douche. Pak de douchekop en zet de kraan op 't warmst wat ik kan verdragen en sproei dan over m'n pijnlijke spieren. Benen afdrogen en dan nasprayen met perskindol. Dit is mijn remedie en 'k heb er écht baat bij, ook al is het dan maar tijdelijk. 'k Lig in ieder geval zonder pijn weer in bed en kan m'n slaap weer hervatten.

Ellen, 19-02-2019 01:39 #11
Heb erge kramp in scheen been, zie mijn voet een andere kant op draaien en er komt een gleuf in mijn scheenbeen. De pijn is niet te harden en duurt 1 tot 2 uur! wat kan ik hier aan doen?

A. M. Erkelens-Lamers, 08-03-2018 09:27 #10
Ik heb niet alleen kuitkrampen maar ik heb het overal in de benen, op de voorvoet over de enkels op de meest rare, plaatsen heb ik kramp en de meest pijnlijke zijn aan de binnenzijde van de dijbenen. ik gebruik ai magnesium, ik drink 2 liter water per dag en ik heb al jaren medicatie van mijn arts, Vanmorgen ben ik nog gevallen door de kramp in mijn boven voet en ik over de drempel viel omdat ik mijn voet niet goed had. Ik ben echt ten einde raad. mijn leeftijd is 78 jaar! O, ja ik heb het ook in mijn vingers.

Petra de Bruin, 24-09-2017 22:43 #9
Geachte heren.
Ik heb al een tijdje vreselijk last van kramp in mijn hele been, overdag, en ook 's nachts als ik op bed lig. Het is altijd mijn rechterbeen. Ik kan dan niks, weet dan niet wat moet doen en het been is dan erg koud. Het is niet elke dag maar wel paar keer per week en. Vooral 's nachts is het ergst. Weten jullie wat ik er aan kan doen. Ik ben een vrouw van 74 jaar.
Alvast bedankt Petra

Werner, 22-09-2017 21:07 #8
Ik heb elke dag enorme spierkrampen voornamelijk in onderbeen maar ook armen, nek, handen, vingers en schouders. Neem al jaren elke dag extra magnesium tablets zwaarste vorm, ook B-fact (vitaminen B) wietolie, enz. Niets helpt nog. Vandaag heeft de huisarts ook nog risperdal voorgeschreven en zou een zwaar medicament zijn. Heb het daarstraks al genomen maar heb net weer een zware aanval gehad van beenkrampen. Ik eet gezond, eet ook veel noten, drink meer dan voldoende water enz. Alle tips zijn welkom.
Groetjes Werner

Hofland, 15-02-2017 11:40 #7
Mijn vrouw en ik hebben al tijden geen kramp gehad maar vannacht werden we wakker met met kramp in de kuit allebei, gister avond pinda's gegeten uit een plastic bakje ven de hema luxury nut mix. Kan daar stoffen inzitten wat krampen veroorzaakt?
groet Maarten

Marian Janssen, 20-08-2015 09:54 #6
Krampen in onderbeen (scheenbeen) en voeten beide benen tegelijk. Blijft uren lang aanhouden. Kan haast niet meer lopen. En met geen mogelijkheid te stoppen door het aanspannen van mijn tenen. Heb wel vernauwing van ruggengraat en een hernia, weet niet of dit er mee te doen heeft. Wie heeft raad voor mij? Dank alvast. Reactie infoteur, 21-08-2015
Krijg je wel genoeg zouten binnen? Een tekort aan calcium of magnesium of door veel zweten kan er kramp ontstaan. Wanneer de hernia de bloedtoevoer naar de spieren in de benen belemmert, kan dat leiden tot kramp. Wellicht dat massege-therapie kan helpen.

Evert, 11-08-2015 15:29 #5
Ik sport niet, maar toch heb ik overal krampen in mijn lichaam, dat mn spieren opeens stijf trekken, ik heb dit overal in mijn lichaam, zelfs in mijn gezicht, maar de meeste keren komt het in mijn benen.

Anna, 22-04-2015 07:57 #4
Vol interesse artikel gelezen over kuitkramp. Bij mij is dit maar in EEN been( linker) mijn leeftijd is 68. Jaar
HEEL vervelend en pijnlijk. Eet gezond.vraag wat kan de oorzaak zijn? Heb wel in dit been halve knieprothese. Maar nooit last gehad is nm al10 jaar geleden! Groet AnnA. anna-r. Nl Reactie infoteur, 30-04-2015
Mensen boven de 60 hebben meer kans op het krijgen van beenkramp. Het kan ook in één been ontstaan. Er kunnen vele oorzaken zijn, bijvoorbeeld inspanning, spanning door stress, tekort aan bepaalde voedingsstoffen of veel zweten. Mocht u last blijven houden van de kramp, kunt u informeren bij de huisarts om de exacte oorzaak te achterhalen.

Ger, 16-10-2014 20:27 #3
Als ik te veel suiker eet, bijv. Na dagen niet te snoepen, en dan veel te snoepen in korte tijd, dan krijg ik hele erge krampen in mijn bovenbenen, kan iemand mijn ervaring delen.

Nel, 22-09-2014 18:52 #2
Ik heb regelmatig krampen in mijn bovenbeen zowel de voor als achterkant en mijn voeten soms ook mijn kuiten ik smeer regelmatig met paardenbalsem, de pijn word er niet echt minder van.wat zou ik er verder aan kunnen doen


Graag reactie. Reactie infoteur, 25-09-2014
Het kan helpen om even iets kalmer te doen en alleen lichte inspanning in doen. Misschien dat een massage kan helpen? Verder is een gezonde voeding en voldoende vocht drinken belangrijk.

Karine, 11-07-2014 13:10 #1
Alle dagen heb ik krampen in mijn voeten en kuiten, vooral tijdens het slapen. Ik smeer dagelijks mijn benen in met paardenbalsem en heb al dozen magnesium genomen, niets heeft baat. Zou er iets anders zijn?
Graag reactie en/of oplosssing. Reactie infoteur, 11-07-2014
Ik weet niet of je een bepaalde inspanning hebt gedaan dat het een vorm van spierpijn kan zijn. Misschien zijn de spieren toch wat overbelast. Ook kan een gebrek van zouten door bijvoorbeeld overmatig zweten of een tekort aan suiker kramp geven. Het kan vele oorzaken hebben. De pijnlijke plekken (laten) masseren kan verlichting geven. Als het niet vanzelf binnen een aantal dagen is verbeterd, zou ik een huisarts raadplegen.

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Spieren
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!