Pijn tussen schouderbladen: symptomen, oorzaken & tips

Pijn tussen schouderbladen: symptomen, oorzaken & tips Pijn tussen de schouderbladen komt vrij vaak voor bij mensen die veel autorijden of langdurig aan de computer werken. Een verkeerde houding en overbelasting van de bovenrug zijn dan ook logische oorzaken van spanning en pijn tussen de schouders. Maar ook andere, ernstiger oorzaken kunnen aan de basis liggen van pijn tussen de schouderbladen. Rugproblemen of zelfs hartaandoeningen kunnen te maken hebben met die vervelende stekende pijn tussen de schouderbladen. Een schouderbrace dragen en indien nodig pijnstillers nemen kan verlichting van de klachten brengen. In ernstige gevallen is medische therapie vereist, waarbij een chiropractor onder meer met massage de geteisterde plek zal behandelen. Wat kan je doen tegen deze zeurende en soms stekende pijn tussen de schouders?

Overgang nek en rug

Pijn aan de bovenkant van de rug kan zich situeren tussen de twee schouderbladen. Je hebt dan last van een onaangenaam, gespannen en pijnlijk gevoel ongeveer in het midden van de plek tussen je schouders. Mensen die er last van hebben beschrijven deze pijn soms ook als "hoge rugpijn" of pijn onderaan de nek. Spanning en druk op deze plek kunnen je houding en je lichaamsbewegingen erg hinderen. Bij sommige mensen treedt de pijn alleen in bepaalde omstandigheden op (bijvoorbeeld stress), terwijl deze bij anderen chronisch is.

Symptomen

De pijn die optreedt tussen je schouders kan ervaren worden als een voortdurend aanwezige, zeurende pijn die erg gespannen aanvoelt. Het kan ook eerder om een krampachtige pijn gaan die soms vergeleken wordt met een spierkramp. Maar de pijn kan ook stekend zijn en als benauwend of beklemmend ervaren worden. Je hebt dan het gevoel dat er iets geblokkeerd zit dat pijn geeft en waardoor je je niet vrij genoeg kan bewegen. Sommige mensen krijgen in dat geval problemen om rustig te ademen. Hierdoor kan je last krijgen van een (paniekerig) gevoel van onrust. De pijn tussen de schouderbladen kan samengaan met pijn in de nek en pijn in de bovenrug.

Pijn tussen schouderbladen: oorzaken

Overbelasting bovenrug

De meest voorkomende oorzaak van pijn tussen de schouderbladen is een irritatie van de spieren op de bovenrug. Samengaand kunnen de gewrichten het moeilijker hebben om naar behoren te functioneren. Vaak liggen een verkeerde zithouding en overbelasting aan de basis van de pijn. Langdurig werk verrichten aan de computer of vaak met de auto rijden kunnen een constante spanning veroorzaken waardoor je zonder dat je het beseft pijn ontwikkelt. In dit geval heeft men ook vaak last van een stijve nek, wat erg vermoeiend kan zijn voor hoofd, schouders en nek.

Rugproblemen

Pijn tussen de schouders kan wijzen op problemen aan de rug zoals een hernia of blokkering van de tussenwervelschijf. Er kan een zenuw geblokkeerd zitten aan de bovenkant van de ruggewervel waardoor je een scherpe, zeurende pijn kan ervaren aan de bovenkant van de rug. Deze pijn kan mettertijd weer voorbijgaan maar ook weer terugkomen.

Hartproblemen

Pijn tussen de schouderbladen kan samengaan met pijn op de borst. In dat geval kan er sprake zijn van een hartprobleem, zoals angina pectoris. Er is een slechte doorbloeding van de bloedvaten naar het hart waardoor borstpijn kan uitstralen naar de rug. De patiënt kan dit ervaren als pijn tussen de schouders. Ook bij hartritmestoornissen kan er pijn tussen de schouders gevoeld worden.

Andere oorzaken

 • reflux
 • stress
 • maagproblemen
 • longproblemen
 • psychologische spanningen

Pijn tussen schouders: behandeling

Houding

In de eerste plaats dient men op zoek te gaan naar de juiste oorzaak van de pijn. Daarna is het zaak om die oorzaak weg te nemen, zoals bijvoorbeeld het vermijden van dezelfde houding op kantoor, of het oplossen van het rugprobleem. Een goede tip is om regelmatig ontspannende oefeningen te doen voor je nek, als je lang moet "computeren".

Pijnstillers

Aanvullend kunnen pijnstillers voorgeschreven worden om de pijnklachten te verlichten, denk bijvoorbeeld aan lichte pijnstillers als paracetamol of NSAID's. Deze laatste werken zowel ontstekingsremmend als pijnstillend.
Enkele voorbeelden van dergelijke pijnstillers:
 • Ibuprofen
 • Diclofenac (Voltaren)

Massage

Onderzoek door de arts moet meer duidelijkheid brengen over de behandeling, waarbij de hulp van de chiropractor vaak erg nuttig kan zijn, vooral bij problemen aan de wervels. Bij deze behandeling wordt heel gedetailleerd gekeken naar het specifieke probleem waarna een aangepaste therapie wordt voorgesteld. Massage van de getroffen plek kan hierbij erg nuttig zijn doordat de spieren losgemaakt worden en de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een massageolie die specifiek gericht is op nek en schouders. Tenslotte kan ook een massageapparaat helpen om de schouders soepeler en beweeglijker te maken.

Schouderbrace

Om de schouders wat meer ondersteuning te geven kan het dragen van een schouderbrace erg efficiënt zijn. Dankzij een schouderbrace kan de regio van schouders, nek en bovenrug genieten van meer stabiliteit. Dit zorgt voor meer flexibiliteit, wat maakt dat je je wat makkelijker kan bewegen en minder last hebt van een krampachtig, pijnlijk gevoel.
Enkele voorbeelden van efficiënte schouderbraces:
 • Bauerfeind Omoloc
 • Ligaflex Clavicula

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan het schouderblad: oorzaken van schouderbladpijnPijn aan het schouderblad: oorzaken van schouderbladpijnPijn aan het schouderblad kan komen door iets simpels als slapen in de verkeerde houding, maar het kan ook wijzen op een…
Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?Bij pijn op de borst, met uitstraling naar de arm, schouderbladen en kaken wordt al snel gedacht aan een hartinfarct. Ma…
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…

Omgaan met DementieDementie is een veel voorkomende aandoening bij ouderen. Het is zowel voor de oudere zelf, als voor de omgeving vaak moe…
Thorax-endometrioseThorax-endometrioseThorax-endometriose is endometriose in de borstkas. Baarmoederslijmvlies dat zich gewoonlijk in de baarmoeder bevindt, i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • http://gezondheid.excite.nl/pijn-tussen-schouderbladen.html
 • http://www.prettyhealthy.nl/pijn-tussen-schouders-schouderbladen-oorzaken-oplossingen/
 • http://www.gezondheidscentrumplato.nl/Welkom-bij-Chiropractie-Kes!/Klachten-chiropractor/Pijn-tussen-de-schouderbladen/ (bronnen geraadpleegd op 06/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.