Fitzpatrick-huidtypering: Verschillende huidtypes

Fitzpatrick-huidtypering: Verschillende huidtypes In de bevolking zijn diverse huidtypes te vinden. De classificatie hiervan verloopt via de Fitzpatrick-huidtypering (Fitzpatricks classificatie) die ontwikkeld werd in 1975 door Thomas B. Fitzpatrick. Dit is nuttig omdat een dermatoloog (huidarts) hierdoor informatie krijgt inzake de huidreactie op de zon, de mate van verbranding en het bruinen door de zon. Dit is belangrijk omdat een dermatoloog hiermee het risico op huidkanker kan bepalen. Uv-blootstelling van de huid beschadigt namelijk de huid wat aanleiding geeft tot een vroegtijdige huidveroudering of huidkanker. Het vermijden van schade door de zon helpt het risico op huidkanker te verminderen. Het is altijd belangrijk om zichzelf maandelijks te controleren op eventuele vroege tekenen van huidkanker, ongeacht het huidtype.

Fitzpatrick huidtype 1 en 2

Type 1

Personen met dit huidtype hebben lichtblauwe, lichtgrijze of lichtgroene ogen en natuurlijk blond of rood hoor. Ze hebben tevens een ivoorkleurige huid voor de blootstelling aan de zon. Wanneer deze personen blootgesteld zijn geweest aan de zon, verbranden en vervellen ze altijd, bruinen ze niet en krijgen ze te maken met sproeten.

Type 2

Blauwe, grijze of groene ogen en natuurlijk blond haar zijn kenmerkend bij personen met huidtype twee. Voor blootstelling aan zonlicht hebben ze een lichte huidskleur. Zich verbranden en vervelling komen vaak voor. Ze bruinen bovendien slecht. Vaak zijn ook sproeten aanwezig op de aan de zon blootgestelde gebieden.

Bescherming tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBescherming tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Grotere kans op huidkanker

Wanneer de huid weinig melanine heeft, is deze weinig beschermd tegen de ultraviolette stralen van de zon, waardoor zonnebrand (rode, pijnlijke huid door blootstelling aan de zon) snel optreedt. Melaninepigment is een donkerbruin pigment dat zich in het haar, de huid en de irissen bevindt. Dit zorgt voor een bruine kleur in huidskleur in reactie op de ultraviolette zonnestralen. Wanneer een huid snel verbrandt, verhoogt dit het risico op huidkanker zoals een melanoom, maar ook op een snelle veroudering van de huid. Personen met deze huidtypes moeten bijgevolg extra voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf tegen de schadelijke zonnestralen te beschermen alsook om de huid een jonger uiterlijk te geven:
  • altijd zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger dragen
  • beschermende kleding dragen als de persoon langere tijd in de zon staat
  • blootstelling aan de zon vermijden
  • een hoed met een brede rand dragen
  • een zonnebril dragen die schadelijke uv-stralen blokkeert
  • in de schaduw zitten of lopen indien mogelijk

Zelfs door het naleven van deze tips is het noodzakelijk om zichzelf regelmatig (één keer per maand) te controleren op eventuele afwijkingen.

Fitzpatrick huidtype 3, 4, 5 en 6

Type 3

Type drie kenmerkt zich doordat personen hazelnootkleurige of bruine ogen hebben met van nature donkerblond of lichtbruin haar. De huidskleur is donkerwit à goudkleurig (licht getint). Af en toe bruinen ze en zijn tekenen van verbranding aanwezig. De huid bevat mogelijk sproeten.

Type 4

Bij Fitzpatrick huidtype 4 hebben personen een olijfkleurige tot bruine huid, bruin of zwart haar en donkerbruine ogen. Na blootstelling aan de zon verbranden ze niet maar bruinen ze wel vaak. Sproeten komen niet zo vaak voor bij dit huidtype.

Type 5

Personen met Fitzpatrick huidtype 5 hebben een bruine of donkerbruine huid, donkerbruine ogen en van nature donkerbruin of zwart haar. Bijna nooit lijden ze aan verbranding door blootstelling aan de zon. Ze bruinen ook altijd en hebben zelden sproeten. Wanneer de huid een hoog melaninegehalte bevat, gaat de huid sneller bruinen in plaats van te branden.

Type 6

Type 6 kenmerkt zich door een donkerbruine tot zwarte huid, bruinachtige zwarte ogen en natuurlijk zwart haar. De zonreactie van dit huidtype is: nooit sproeten, geen verbranding en altijd een donkere kleur krijgen.

Iets kleiner risico op huidkanker

Als een persoon een huidtype 3 tot 6 heeft, lopen ze nog steeds het risico huidkanker te krijgen. Het risico is echter lager dan voor mensen met huidtypen 1 of 2.

Het is nog steeds belangrijk voor mensen met huidtypen 3 tot 6 om regelmatig zonnefilter te gebruiken. Om hun huid te beschermen, zou een persoon met huidtype 3 tot 6:
  • beschermende kleding dragen als de persoon langere tijd in de zon staat
  • blootstelling aan de zon bewaken en beperken
  • een hoed met een brede rand dragen
  • een zonnebril dragen die uv-stralen blokkeert
  • zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger dragen

Ook bij deze huidtypen is het nodig om zichzelf maandelijks te controleren op abnormaliteiten. Verder is het essentieel dat mensen met deze huidtypering uitkijken naar een donkere plek op de huid van de handpalmen of de voetzolen, daar dit mogelijk wijst op een melanoom.

Tips voor alle huidtypen

Het gebruik van zonnebanken en kunstmatig uv-licht is schadelijk voor alle huidtypen. Personen die deze voor 35-jarige leeftijd gebruiken, hebben 75% meer kans op het ontwikkelen van een melanoom. Het is bijgevolg verstandig om zonnebanken te vermijden.

Alarmtekens voor huidkanker

Bij volgende tekenen is het belangrijk om een arts te raadplegen:
  • een afscheiding uit de moedervlek
  • een ander uiterlijk van de moedervlek dan op andere plekken
  • een bloedende moedervlek
  • een groter wordende moedervlek
  • een jeukende of tintelende moedervlek
  • een van kleur wijzigende moedervlek (van bruin naar zwart)
  • een veranderende textuur (ruw of verzwering) van een vlek
  • een verhoogde plek of een brok in het midden ontwikkelt
  • een vlekkerige omtrek van een moedervlek
  • nieuwe moedervlekken

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Zonnebrand (verbranden)Zonnebrand (verbranden)Als je verbrandt krijg je een rode pijnlijke reactie op de huid. Dit ontstaat wanneer de huid teveel UV-straling (ultrav…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Een gezichtsbruiner kopenEen gezichtsbruiner kopenIn de Nederlandse winter krijgen velen van ons een bleek gezicht, waardoor we er niet alleen witjes maar ook minder gezo…

Candida auris (Japanse schimmel): ZiekenhuisinfectieCandida auris (Japanse schimmel): ZiekenhuisinfectieCandida auris (Japanse schimmel) is een zeldzame vorm van een Candida-schimmelinfectie die vooral patiënten met een zwak…
Seniele gluteale dermatose: huidafwijking bij de bilspleetSeniele gluteale dermatose: huidafwijking bij de bilspleetSeniele gluteale dermatose (SGD) is een veel voorkomend probleem bij oudere, vermagerde, fragiele, relatief immobiele ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Deadwinter, Pixabay
  • Geraadpleegd op 18 januari 2018:
  • Bepaling van het huidtype volgens de Fitzpatrick classificatie, http://www.huidenuiterlijkblog.nl/huid/huidindeling-volgens-fitzpatrick/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fitzpatrick skin phototype, https://www.dermnetnz.org/topics/skin-phototype/
  • Huidtypen, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidtypen/
  • THE FITZPATRICK SKIN TYPE AND WHY YOU SHOULD KNOW IT, https://beautifullyalive.org/fitzpatrick-skin-type/
  • Welk huidtype heb jij?, https://www.kanker.be/kankerpreventie/slimmer-de-zon/welk-huidtype-heb-jij
  • Which Fitzpatrick skin type are you?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320639.php
  • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.