Fitzpatrick-huidtypering: Verschillende huidtypes
In de bevolking zijn diverse huidtypes te vinden, die worden ingedeeld volgens de Fitzpatrick-huidtypering (Fitzpatricks classificatie). Deze classificatie, ontwikkeld door Thomas B. Fitzpatrick in 1975, biedt waardevolle informatie over hoe de huid reageert op zonlicht, de mate van verbranding en het bruinen door de zon. Dit is cruciaal voor dermatologen (huidartsen) om het risico op huidkanker te bepalen. Blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen kan de huid beschadigen, wat kan leiden tot voortijdige huidveroudering of huidkanker. Het is van groot belang om schade door de zon te vermijden en de huid regelmatig te controleren op vroege tekenen van huidkanker, ongeacht het huidtype.
Fitzpatrick Huidtype 1 en 2
Type 1
Mensen met huidtype 1 hebben meestal lichtblauwe, lichtgrijze of lichtgroene ogen en natuurlijk blond of rood haar. Hun huid is ivoorkleurig voordat ze worden blootgesteld aan zonlicht. Na blootstelling aan de zon verbranden deze personen altijd en vervellen ze. Ze hebben geen neiging om te bruinen en krijgen vaak te maken met
sproeten.
Type 2
Personen met huidtype 2 hebben vaak blauwe, grijze of groene ogen en natuurlijk blond haar. Hun huid is licht van kleur voordat ze aan
zonlicht worden blootgesteld. Ze verbranden gemakkelijk en vervellen vaak, en hun bruining is beperkt. Dit huidtype kan ook sproeten vertonen op de zonblootgestelde delen van het lichaam.
Bescherming tegen de zon is noodzakelijk voor alle huidtypes. /
Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayGrotere kans op huidkanker
Een huid met weinig melanine is minder goed beschermd tegen de
ultraviolette stralen van de zon, wat resulteert in een verhoogd risico op
zonnebrand (rode, pijnlijke huid door zonblootstelling). Melanine is een donkerbruin pigment dat in de huid, het haar en de irissen aanwezig is en zorgt voor een bruine kleur in reactie op UV-stralen. Personen met huidtypes 1 en 2 lopen een hoger risico op
huidkanker, zoals een
melanoom, en een versneld
veroudering van de huid. Het is daarom essentieel om extra voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Altijd zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger gebruiken
- Beschermende kleding dragen bij langdurige blootstelling aan de zon
- Directe zonblootstelling vermijden
- Een hoed met een brede rand dragen
- Een zonnebril dragen die schadelijke UV-stralen blokkeert
- Indien mogelijk in de schaduw blijven
Zelfs bij het volgen van deze richtlijnen is het belangrijk om zichzelf maandelijks te controleren op eventuele afwijkingen.
Fitzpatrick Huidtype 3, 4, 5 en 6
Type 3
Personen met huidtype 3 hebben meestal hazelnootkleurige of bruine ogen en van nature donkerblond of lichtbruin haar. Hun huidskleur varieert van lichtwit tot goudkleurig (licht getint). Ze verbranden af en toe en bruinen matig. Sproeten kunnen aanwezig zijn.
Type 4
Huidtype 4 wordt gekenmerkt door een olijfkleurige tot bruine huid, bruin of zwart haar en donkerbruine ogen. Personen met dit huidtype verbranden zelden, maar bruinen vaak goed. Sproeten komen minder vaak voor bij dit huidtype.
Type 5
Personen met huidtype 5 hebben een bruine tot donkerbruine huid, donkerbruine ogen en van nature donkerbruin of zwart haar. Ze verbranden bijna nooit door zonblootstelling en bruinen altijd goed. Sproeten komen zelden voor. Een hoog melaninegehalte zorgt ervoor dat hun huid sneller bruinen in plaats van te verbranden.
Type 6
Huidtype 6 wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte huid, zwartachtig bruine ogen en zwart haar. Dit huidtype vertoont geen sproeten, verbrandt nooit en bruine altijd donker.
Iets lager risico op huidkanker
Mensen met huidtype 3 tot 6 hebben nog steeds een risico op huidkanker, hoewel dit risico lager is dan voor mensen met huidtype 1 of 2. Het is echter nog steeds belangrijk om zonnefilter te gebruiken en de huid goed te beschermen. Voor huidtype 3 tot 6 zijn de volgende voorzorgsmaatregelen aanbevolen:
- Beschermende kleding dragen bij langdurige blootstelling aan de zon
- Blootstelling aan de zon beperken en monitoren
- Een hoed met een brede rand dragen
- Een zonnebril dragen die UV-stralen blokkeert
- Zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger gebruiken
Ook bij deze huidtypen is het belangrijk om zichzelf maandelijks te controleren op abnormaliteiten. Let op donkere plekken op de huid, vooral op de handpalmen of voetzolen, aangezien deze kunnen wijzen op een melanoom.
Tips voor alle huidtypen
Het gebruik van zonnebanken en kunstmatig UV-licht is schadelijk voor alle huidtypes. Personen die zonnebanken gebruiken vóór hun 35e levensjaar hebben 75% meer kans op het ontwikkelen van een melanoom. Het is daarom raadzaam om zonnebanken te vermijden.
Alarmtekens voor huidkanker
Bij de volgende tekenen is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen:
- Afscheiding uit een moedervlek
- Verandering in uiterlijk van de moedervlek ten opzichte van andere moedervlekken
- Bloedende moedervlek
- Toenemende grootte van een moedervlek
- Jeukende of tintelende moedervlek
- Verandering van kleur van een moedervlek (bijvoorbeeld van bruin naar zwart)
- Verandering in textuur (ruw of verdikt) van een moedervlek
- Ontwikkeling van een verhoogde plek of knobbeltje in het midden van een moedervlek
- Vlekkerige omtrek van een moedervlek
- Ontstaan van nieuwe moedervlekken
Door regelmatig toezicht te houden op de gezondheid van de huid en door voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen mensen met elk huidtype hun risico op huidkanker verminderen en de algehele huidgezondheid bevorderen.
Lees verder