Een gezichtsbruiner kopen

Een gezichtsbruiner kopen In de Nederlandse winter krijgen velen van ons een bleek gezicht, waardoor we er niet alleen witjes maar ook minder gezond en minder stralend uit gaan zien. Dat kan een reden zijn om een gezichtsbruiner aan te schaffen, waarmee je je teint in de winter wat kunt opfleuren en kleuren. Wat zijn de functie, eigenschappen en wijze van gebruik van een gezichtsbruiner?

Keuze voor een gezichtsbruiner of zonnebank

Veel zonnebanken hebben een ingebouwde gezichtsbruiner, waardoor je naast een gebruind lichaam ook een getint gezicht krijgt. Mensen die het niet nodig vinden om in de wintermaanden het hele lichaam te laten bruinen door onder de zonnebank te gaan liggen, maar wel graag een gezicht met een gebronsd kleurtje willen, kunnen dan ook beter kiezen voor een gezichtsbruiner. Door tijdens de wintermaanden je gezicht al wat te bruinen, bouw je tevens pigment op waardoor je bij de eerste echte zonnestralen eerder en mooier bruin wordt.

Mogelijkheden van een gezichtsbruiner

Een gezichtsbruiner is in feite een minizonnebank die speciaal geschikt is voor het gezicht. Omdat je gezicht een andere soort huid heeft dan de rest van het lichaam, is een gezichtsbruiner hier ook op aangepast. Een gezichtsbruiner is voorzien van een aantal UV-lampen. Deze UV-lampen geven ultraviolet licht af, net zoals de zon, en daardoor verkleurt je huid. Het aantal UV-lampen in combinatie met de grootte van de gezichtbruiner bepaalt hoe groot het gebied is wat betreken wordt, met andere woorden betekent dit dat je met een grotere gezichtsbruiner met voldoende lampen ook je schouders en decolleté mee kunt nemen. Ook zijn er gezichtsbruiners met aan beide kanten een deel wat je wat naar voren kunt klappen, waardoor de zijkanten van je gezicht ook mooier en egaler meekleuren.

De gezichtsbruiner en je huidtype

Er zijn zes verschillende huidtypes te onderscheiden voor wat betreft hoeveel UV-licht men kan verdragen. Deze huidtypes variëren van zeer licht tot negroïde. Afhankelijk van je huidtype kun je je een bepaalde tijd per keer mét bescherming aan de gewone zon blootstellen. Dit geldt ook bij het gebruik van een zonnebank of gezichtsbruiner. Daartoe zijn de betere gezichtsbruiners voorzien van een timer zodat je de gewenste tijd kunt instellen. Daarnaast beschikken betere gezichtsbruiners ook over enkele standen, zodat je de intensiteit kunt afstemmen op je huidtype. Wanneer je niet weet welk huidtype je hebt, vraag dit dan aan een deskundige zoals een huisarts, huidarts of goede schoonheidsspecialiste.

Gebruik een gezichtsbruiner verstandig

Volgens vele deskundigen kan het gebruik van een gezichtsbruiner of zonnebank gevaarlijk zijn voor je huid en leiden tot ernstige aandoeningen zoals huidkanker. Overigens geldt dit ook voor blootstelling aan gewoon zonlicht. Wil je toch gebruik maken van een gezichtsbruiner, doe dit dan verstandig en let op de volgende aandachtspunten:
  • Stem de tijd en intensiteit van de gezichtsbruiner af op je huidtype. Normaliter staat in de handleiding bij een gezichtsbruiner vermeld hoe lang en met welke intensiteit ieder huidtype ervan gebruik mag maken. Wanneer je niet over deze informatie beschikt, dan kun je voor een indicatie van hoe lang je met een bepaald huidtype van de gezichtsbruiner gebruik kunt maken, terecht op de website van bijvoorbeeld Kieskeurig.
  • Bescherm ook bij gebruik van een gezichtsbruiner je gezicht met speciale zonnebescherming creme.
  • Begin liever nog met een wat lagere dosis UV-licht en bouw deze op, dan dat je meteen begint met de dosis die je huidtype mag hebben. Je gezicht is natuurlijk vooral in de winter weinig UV-licht gewend.
  • Bescherm je ogen altijd met een speciaal beschermbrilletje, want het UV-licht is voor de ogen gevaarlijk.
  • Ga niet dichter met je gezicht bij de gezichtsbruiner zitten dan toegestaan is conform de handleiding. Wordt er bij jouw gezichtsbruiner niet aangegeven wat de minimale bruiningsafstand is, ga dan uit van minimaal 10 centimeter afstand.
  • Wanneer de UV-lampen een aantal uren gebruikt zijn, doen ze minder goed hun werk. Vervang deze op een gegeven moment in plaats van twee keer zo lang de gezichtsbruiner te gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zonnebank kopen: waar moet je op letten?Wil je er constant met een vakantiebruin tintje bijlopen en overweeg je de aankoop van een zonnebank? Zonnebanken zijn e…
Thuis onder de zonnebankThuis onder de zonnebankBen je op zoek naar een zonnebank of zonnehemel voor thuis? Om lekker te bruinen en te relaxen. In sommige gevallen kan…
Zonnebank kopen: Tips kopen zonnehemel of gezichtsbruinerEen eigen zonnebank of zonnehemel kopen is natuurlijk erg aanlokkelijk. Maar wat zijn nou precies de voordelen van een e…
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…

Een haarstyler kopenEen haarstyler kopenOm je haar echt in model te brengen of speciaal te stylen, kun je gebruik maken van een haarstyler. Er zijn naast de gew…
Ontharen met de epilady, epilator of epileerapparaatOntharen met de epilady, epilator of epileerapparaatNagenoeg alle dames ontdoen hun lichaam geregeld van ongewenste en/of overtollige beharing. De meest voorkomende lichaam…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.