Een zonnebank kopen: waar moet je op letten?
Wil je er constant met een vakantiebruin tintje bijlopen en overweeg je de aankoop van een zonnebank? Zonnebanken zijn er in vele uitvoeringen en hebben steeds meer mogelijkheden aan boord. Het aanbod aan zonnebank wordt steeds groter, zodat het niet gemakkelijk is om de voor jou meest geschikte zonnebank te kiezen. Een zonnebank kopen: waar moet je op letten? Deze tips helpen je!
Gezond bruinen
Naast vlug en gezond bruinen is het tegelijk heerlijk ontspannen onder de zonnebank. Een regelmatig bezoek aan de zonnebank is ook uitstekend om je reserve aan vitamine D tijdig aan te vullen. Je lichaam is immers niet in staat deze onmisbare vitamine zelf aan te maken. Dat kan het enkel onder invloed van het zonlicht. Het zal dan ook wellicht niemand verwonderen dat velen van ons met een ernstig tekort aan vitamine D kampen. Vooral kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zij die weinig of niet buiten komen hebben nood aan extra vitamine D, die zorgt voor een sterk beendergestel, gezonde tanden, een goede celgroei en celdeling en een sterker immuunsysteem. Voldoende vitamine D zorgt er tevens voor dat we ons goed voelen. Vitamine D beschermt ons tegelijk tegen osteoporose. Een aangepaste zonnebank doet dus meer dan je huid bruinen en dat maakt je keuze van de juiste zonnebank nog belangrijker.
Uitvoeringen
Zonnebanken zijn er in vele uitvoeringen, allemaal met hun specifieke eigenschappen, met hun voordelen maar ook hun nadelen. Aan jou om er de juiste uitvoering uit te pikken.
- Opvouwbare zonnehemel: is compact, gebruiksvriendelijk en gemakkelijke verplaatsbaar
- Zonnebankcombinatie: of schelpvormige zonnebank is ongetwijfeld de meest bekende en populairste uitvoering. Zo'n schelpvormige zonnebank bruint je volledig lichaam. Kies je voor dit model zonnebank, dan zal je wel over voldoende ruimte moeten beschikken. Deze soort zonnebank neemt immers al vlug heel wat plaats in.
- Mobiel solarium of zonnehemel: vooral geschikt voor diegenen die weinig plaats ter beschikking hebben. Zo'n mobiel solarium plaats je gemakkelijk over je bed en kan je na gebruik gemakkelijk weer opbergen. Zonnen onder zo'n mobiel toestel neemt wel meer tijd in beslag. Je kan immers slechts één lichaamsdeel tegelijk mee laten bruinen.
- Gezichtsbruiner: heel wat zonnebanken zijn uitgerust met een gezichtsbruiner. Tijdens het bruinen vraagt je gezicht extra aandacht. De huid van je aangezicht is dikker waardoor je gezicht langzamer bruint.
- Infrarood: zonnehemels worden steeds meer uitgerust met extra infraroodlampen, die voor een meer diepgaandere warmte zorgen.
- Lichaamskoeler: de meest comfortabele zonnebanken beschikken over het grootst aantal lampen en zijn zelfs uitgerust met een lichaamskoeler, die je lichaam in alle omstandigheden koel houdt.
Lampen
De kwaliteit van de lampen zijn doorslaggevend bij de keuze van je zonnebank. De meeste zonnebanklampen gaan gemiddeld zo'n vijf jaar mee. Zijn je lampen aan vervanging toe, dan zal je zonnebank minder vlug bruinen. Hogedruklampen gaan langer mee, gemiddeld zo'n 750 uren. De ultra-violette straling van de zon en van de zonnebanklampen bestaan uit zowel A als B stralen. De UV-B stralen bruiner vlugger en sterker, maar zijn ook oorzaak van zonnebrand. Toch zijn een kleine hoeveelheid van deze UV-B stralen onmisbaar om extra melanine, de kleurstof van je huid, aan te maken. Onder invloed van deze UV-B stralen zal je huid verdikken en daardoor maximaal beschermd zijn tegen de schadelijke UV-stralen. Verblijf je graag langer onder de zon(nebank) dan kies je best voor lampen met een lager UV-B percentage, bij voorkeur rond de één percent. Word je liever vlugger bruin, dan kies je voor een hoger UV-B percentage van zo'n 2,3 percent.
Vlugger en dieper bruinen
Voor een nog vlugger resultaat zijn sommige zonnebanken uitgerust met reflectoren die achter de bruiningslampen zijn geplaatst. Deze reflectoren zorgen er voor dat de UV-stralen die door de lampen achterwaarts worden gestraald, weerkaatst worden en op die manier niet nutteloos zijn. Op die manier is het bruiningsgebied gelijkmatiger en uitgebreider.
Zonnebank extra's
Sommige zonnebanken zijn uitgerust met handige extra's zoals:
- Hoogteverstelling: heel wat zonnehemels zijn in de hoogte verstelbaar. Dat vergroot hun gebruiksvriendelijkheid, zeker als je hen vanop verschillende bedden wil gebruiken.
- Afstandsmeter: een afstandmeter zorgt voor extra gebruiksvriendelijkheid. Deze regelt immers de afstand tussen je lichaam en de lampen voor een optimaal resultaat.
- Timer: zal je verwittigen wanneer je sessie op zijn einde loopt. Om gezond te bruinen mag je niet langer dan twintig minuten onder je zonnebank verblijven.
- Brillen: zorg voor een goede bescherming van je ogen tijdens het bruinen onder de zonnebank. Zorg daarom steeds voor een aantal UV-beschermbrillen. UV-stralen zijn schadelijk zijn voor je ogen.
- Veiligheidsschakelaar: kies voor een zonnebank die uitgerust is met een veiligheidsschakelaar. Die voorkomt dat je te lang onder je zonnebank ligt.