Thuis onder de zonnebank

Thuis onder de zonnebank Ben je op zoek naar een zonnebank of zonnehemel voor thuis? Om lekker te bruinen en te relaxen. In sommige gevallen kan het ook meehelpen om een 'winterdip' te voorkomen of te verminderen. Maar teveel zonnen doet je geen goed. In dit artikel een aantal nuttige tips bij de aanschaf en het gebruik van de zonnebank.

Zonnebank of zonnehemel?

Wanneer je op zoek gaat naar een zonnebank voor thuis zijn er een aantal zaken waarover je je moet buigen. Wil je bijvoorbeeld een zonnebank of een zonnehemel? Een zonnebank is een bank met boven en onder lampen. Je ligt er echt in. Bij een zonnehemel heb je alleen aan de bovenkant lampen, en zul je dus een bed nodig hebben om de hemel boven te zetten. Ook zijn er inklapbare zonnehemels op de markt, bijvoorbeeld de verschillende typen 'Sunmobiles' van Philips of de inklapbare zonnehemels van Hapro. Deze kun je vrij eenvoudig inklappen tot een klein pakket en hem aan de kant zetten. Zo heb je geen extra bed nodig, maar kun je de hemel gewoon in je slaapkamer gebruiken.

Heb je de keuze voor het type gemaakt dan kun je nog bedenken of je een gezichtsbruiner belangrijk vindt. Er zijn zowel zonnebanken als zonnehemels met ingebouwde gezichtsbruiners op de markt. Ook zijn er zonnebanken met collageen. Collageen wordt door je huid geproduceerd om hem elastisch en stevig te houden. Na je 25e neemt de aanmaak van collageen geleidelijk af, waardoor de huid veroudert. Dankzij de collageen lichttherapie oplossingen blijft je huid jong en vitaal.

Nieuw of tweedehands?

Goed, de keuze is gemaakt. Dan nu de vraag of je een nieuwe of gebruikte zonnebank of -hemel wilt kopen. In webwinkels als bijvoorbeeld Neckermann en Wehkamp of gespecialiseerde webwinkels kun je nieuwe zonnebanken en -hemels bestellen. Een nieuwe zonnehemel begint al snel bij zo'n 400 à 500 euro en een nieuwe zonnebank bij zo'n 1300 euro. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een gebruikte. Deze zijn in sommige webwinkels te verkrijgen en natuurlijk op advertentiesites zoals Marktplaats. Een voordeel van kopen bij een winkel of webwinkel is dat je garantie hebt en vaak de juiste onderdelen nog bij kunt bestellen indien dat nodig is.

Bij het kopen op sites als Marktplaats moet je er rekening mee houden dat je geen garantie meer hebt. Wanneer je de zonnebank of -hemel op gaat halen, zorg er dan voor dat je hem werkend kunt zien. Kijk of alle lampen het doen, ook die van de eventuele gezichtsbruiner. Is er een bodycooler (ventilator) aanwezig test die dan ook. Bekijk of de acrylplaten geen barsten bevatten. Bedenk je ook goed hoe je de bank of hemel gaat vervoeren. Een zonnebank de trap op en af krijgen is nog een hele klus!

Onder de zonnebank

Heb je de bank of hemel eenmaal staan dan kan het zonnen beginnen! Belangrijk is het om te weten wat voor huidtype je hebt. Net als met de echte zon zul je je duur van het zonnen hierop aan moeten passen.

Er zijn 4 verschillende huidtypen:
  • Huidtype 1: Erg gevoelig, verbrandt altijd, wordt niet bruin
  • Huidtype 2: Gevoelig, verbrandt snel, kan wel bruin worden
  • Huidtype 3: Normaal, kan wel verbranden, wordt goed bruin
  • Huidtype 4: Goed bestand, verbrandt zelden, wordt snel diepbruin

Heb je huidtype 1, dan is het niet verstandig om onder de zonnebank te gaan. Voor de ander huidtypen geldt: bouw een kuur langzaam op. Geef je huid kans om te herstellen: houd daarom minimaal 48 uur tussen twee behandelingen aan. Vertrouw niet alleen op de timer, maar luister naar je lichaam. Gaat je huid prikken, ga dan gelijk onder de bank vandaan. Kies de zonnebank die bij je past, dus niet een te sterke wanneer je een gevoelig huidtype hebt.

Bij één zonsessie in onder de zonnebank (of buiten in de zon) mag je een maximale dosis van 1 MED (Minimale Erytheem Dosis)(erytheem = roodheid) UV krijgen. Zo kun je optimaal zonnen zonder dat je verbrandt. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om het zonnen te beperken tot 100 MED per jaar. Wil je ook nog ruimte overhouden voor de echte zon, dan is het verstandig hooguit 50 zonnebanksessies per jaar te doen.

Zonnebankschema

In onderstaand schema vind je de ideale tijden om een zonnebankkuur op te bouwen, er vanuit gaande dat je twee à drie keer per week onder de zonnebank gaat. Ondanks het volgen van dezelfde opbouwende tijden kan het eindresultaat binnen eenzelfde huidtype toch verschillen.

Huidtype 2Huidtype 3Huidtype 4
Week 18 minuten12 minuten16 minuten
Week 28 - 12 minuten12 - 16 minuten16 - 20 minuten
Week 312 minuten16 minuten20 minuten
Week 412 - 16 minuten16 - 20 minuten20 - 24 minuten
Week 516 minuten20 minuten24 minuten
Week 616 - 20 minuten20 - 24 minuten24 - 28 minuten
(= 1 MED)(= 1 MED)(=1 MED)

Omdat je MED-waarde door een onbestraalde huid wordt bepaald, stijgt deze na meerdere zonsessies, waardoor je ook langer (in de zon of) onder de zonnebank moet liggen. Dit verklaart het toenemend aantal minuten in bovenstaand schema van de opbouwende bezonningstijden.
© 2013 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…
Zonnebank kopen: voordelig?Een eigen zonnebank is ideaal voor iedereen die graag een bruin kleurtje heeft, maar waar welke keuzemogelijkheden heb j…
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Zonnebank kopen: Tips kopen zonnehemel of gezichtsbruinerEen eigen zonnebank of zonnehemel kopen is natuurlijk erg aanlokkelijk. Maar wat zijn nou precies de voordelen van een e…

Beauty: Body ButtersBeauty: Body ButtersDe body butters doen het goed de laatste jaren, steeds beter eigenlijk. Maar toch denken veel mensen bij body butter aan…
Tips voor gezonde krullenKrullend haar wordt gezien als een van de mooiste haarstructuren, maar vergt daarbij wel heel wat zorg. Pluis, droge pun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 43965, Pixabay
  • www.zonnestudio-amsterdam.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 21-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.