Hyaluronzuur: Gezondheidsvoordelen vochtvasthoudende stof

Hyaluronzuur: Gezondheidsvoordelen vochtvasthoudende stof Hyaluronzuur komt van nature voor in het menselijk lichaam. De heldere, kleverige stof werkt is vooral in de huid aanwezig maar ook in het bindweefsel en de ogen. De natuurlijke stof werkt als een magneet voor vocht, waardoor de weefsels voldoende vochtig en gesmeerd blijven. Hyaluronzuur is verkrijgbaar als een supplement, maar de stof is eveneens verwerkt in op de huid toegepaste serums, gels, gezichtsmasker, oogdruppels en injecties. Deze zijn meestal veilig en bieden tal van voordelen voor de gezondheid. Ze verlichten bijvoorbeeld de klachten die gepaard gaan met droge ogen en verbeteren de gezondheid van de huid, de gewrichten en de botten.

Synoniemen van hyaluronzuur

Bekende synoniemen voor hyaluronzuur zijn:
 • hyaluronaat
 • hyaluronan

Verbeterde gezondheid van de botten en gewrichten

Tussen de ruimte van de botten wordt ook hyaluronzuur aangetroffen. De stof werkt als een soort kussen. Ze zorgt er voor dat de gewrichten goed gesmeerd blijven, zodat de botten niet tegen elkaar slijpen en geen gewrichtspijn tot stand komt. Supplementen van hyaluronzuur zijn nuttig voor patiënten met artrose, een reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen waarbij een slijtage van de gewrichten optreedt. Vooral patiënten met knieartrose zijn gebaat met de hyaluronzuursupplementen. De arts zet soms ook injecties met deze stof in die hij dan direct injecteert in de gewrichten voor het verminderen van pijn.

Verbeterde gezondheid van de huid

De eigen huidcellen produceren op natuurlijke wijze hyaluronzuur in een poging het vochtgehalte te handhaven. Maar door de huidveroudering, bepaalde omgevingsfactoren (zoals blootstelling aan UV-straling) en bepaalde producten die dagelijks op het gezicht worden gesmeerd, dalen de niveaus van hyaluronzuur. De natuurlijke stof is een boost voor de huidgezondheid.

Antioxiderende eigenschappen

Hyaluronzuur biedt antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat de stof werkt als een schild tegen vrije radicalen waar we geen controle over hebben, zoals vervuiling en andere agressieve chemicaliën en omgevingsfactoren.

Jonger uitziende huid

Naarmate mensen verouderen, vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur die de huidcellen produceren en gebeurt de celvernieuwing veel langzamer. Op dat moment ontstaan sneller fijne lijntjes, kraaienpootjes, rimpeltjes (ook diepere) en een ruwe huidtextuur. Mensen die graag een jeugdige teint willen behouden, kunnen hyaluronzuur zeker in de dagelijkse huidverzorging tegen de huidveroudering opnemen.

Natuurlijk vochtinbrengend middel

De natuurlijke stof hyaluronzuur is een ware boost voor de huidgezondheid. Het molecuul houdt duizend keer zijn gewicht in water vast om niet alleen al dat vocht in de huid vast te houden, maar ook om te voorkomen dat al het vocht in de lucht verdampt. Wanneer mensen hyaluronzuur lokaal toepassen, zorgt dit voor een betere huidbevochtiging. De stof werkt met andere woorden als een uitstekend vochtinbrengend middel. Een voldoende vochtige huid voelt superzacht en fluweelachtig aan en oogt stralend. Daarnaast behoudt de huid de elasticiteit en zijn de tekenen van de veroudering op de huid minder zichtbaar.

Voor elk huidtype

Hyaluronzuur werkt tevens voor elk huidtype, zelfs een gevoelige huid, een vette huid of een huid waarop snel een huiduitslag ontstaat.

Verminderde klachten van droge ogen

Door een verminderde traanproductie of snel verdampende tranen, kampen mensen met droge ogen. Dit oogprobleem, dat vaak optreedt bij ouderen, is te verhelpen met oogdruppels met hyaluronzuur. De stof houdt namelijk vocht vast waardoor de ogen voldoende gesmeerd blijven. Oogdruppels met hyaluronzuur gebruikt de arts eveneens vaak tijdens een oogoperatie. Deze verminderen een oogontsteking en bevorderen de wondgenezing.

Verminderde klachten van interstitiële cystitis

Vrouwen kampen af en toe met interstitiële cystitis (pijnlijk blaas syndroom). De oorzaken van de ontsteking van de blaaswand zijn niet bekend anno januari 2020. Bekende tekenen zijn buikpijn, een gevoelige buik en een frequente en dringende plasdrang. De arts plaatst een blaaskatheter met hyaluronzuur waardoor de pijn en de urinefrequentie vermindert. De stof herstelt de schade aan het blaasweefsel.

Verminderde klachten van zure reflux

Bij zure reflux komt de maaginhoud in de keel terecht, hetgeen zorgt voor pijn en schade aan de slokdarmbekleding. Een combinatie van hyaluronzuursupplementen, chondroïtinesulfaat en een zuurreducerend medicijn is inzetbaar voor het verminderen van de tekenen van zure reflux. Hierdoor verminderen de klachten meer dan wanneer mensen alleen een maagzuurremmer nemen. De beschadigde slokdarmbekleding kalmeert waardoor de patiënt sneller herstelt. Anno januari 2020 zijn echter nog meer wetenschappelijke onderzoeken nodig rond dit thema.

Versnelde wondgenezing door natuurlijke stof hyaluronan

Hyaluronzuur reguleert ontstekingswaarden wanneer er een huidletsel is ontstaan. De stof waarschuwt het lichaam dat het meer bloedvaten in het getroffen huidgebied moet bouwen. Wanneer hyaluronzuur wordt toegepast op een huidwond, vermindert de grootte van het letsel en de pijn sneller dan wanneer een persoon niets toepast op de huid. Verder heeft de stof antibacteriële eigenschappen. Wanneer een patiënt bijgevolg hyaluronzuur (serum of gel) toepast op een open wonde, vermindert de kans op wondinfecties.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyaluronzuur goed tegen rimpels, tegen artrose en droge huidHyaluronzuur goed tegen rimpels, tegen artrose en droge huidWat is hyaluronzuur? Hyaluronzuur is belangrijk om vocht in de huid vast te houden. Ook speelt Hyaluronzuur een grote ro…
Hyaluronzuur wat is het precies?Hyaluronzuur wordt telkens meer gebruikt in de cosmetica branche. Als we ouder worden maken we steeds minder hyaluronzuu…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Hyaluronzuur - Cosmetica, injecties, supplementenHyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van het bindweefsel dat tot dertig keer zijn volume aan water kan vasthouden…
Steken in het hart: oorzaken en behandeling van hartstekenSteken in het hart: oorzaken en behandeling van hartstekenNogal wat mensen hebben wel eens last gehad van een steek in het hart in zeer verschillende situaties. Deze sensatie hoe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
 • Geraadpleegd op 16 januari 2020:
 • 10 Benefits of Hyaluronic Acid, https://www.cosmedica-skincare.com/pages/10-benefits-of-hyaluronic-acid
 • 7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid, https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything You Need To Know About Hyaluronic Acid, https://www.harpersbazaar.com/beauty/skin-care/a25573129/hyaluronic-acid-for-skin-benefits-uses/
 • HYALURONIC ACID, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid
 • The Health Benefits of Hyaluronic Acid Supplements, https://www.verywellhealth.com/hyaluronic-acid-supplements-89465
 • What Is Hyaluronic Acid And How Does It Work?, https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a35378/what-is-hyaluronic-acid-and-how-does-it-work/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.