Wondinfectie: Oorzaken en symptomen van wondinfecties

Wondinfectie: Oorzaken en symptomen van wondinfecties Wanneer ziekteverwekkers binnendringen in levend weefsel van een wond, ontstaat er een wondinfectie. Een infectie activeert de immuunreactie van het lichaam, wat leidt tot ontsteking en vervolgens weefselschade. Dit vertraagt het genezingsproces. Hoewel veel infecties vanzelf genezen, kunnen onbehandelde infecties ernstiger worden. Goede wondverzorging is daarom cruciaal om complicaties te voorkomen.

Epidemiologie

Wondinfecties komen regelmatig voor, vooral na chirurgische ingrepen of verwondingen waarbij de huid barrière is doorbroken. De incidentie varieert afhankelijk van de omgeving, het type wond en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Oorzaken van wondinfectie: Door opening in huid

Verdediging van de huid

Het huidoppervlak wordt beschermd door de zuurmantel, een dunne, zure film die door de talgklieren wordt geproduceerd. Deze zuurmantel helpt voorkomen dat ziekteverwekkers in het lichaam binnendringen. Hoewel ziekteverwekkers vaak een deel van de normale huidflora verdringen en zich op bepaalde plekken koloniseren, leidt dit meestal niet tot infectie en wordt er geen immuunrespons geactiveerd. Bij een gebroken huid of een verzwakt immuunsysteem kunnen micro-organismen echter de huid binnendringen of zich in de wond nestelen, wat een infectie kan veroorzaken.

Vaak door stafylokokkenbacteriën

Een geïnfecteerde wond is een wond die door bacteriën of andere micro-organismen is gekoloniseerd, wat kan leiden tot vertraagde genezing of verslechtering van het uiterlijk van de wond. De meeste geïnfecteerde wonden worden veroorzaakt door bacteriën die deel uitmaken van de normale huidflora of door bacteriën van andere lichaamsdelen of uit de omgeving. De meest voorkomende bacterie die wondinfecties veroorzaakt is Staphylococcus aureus / MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus), maar ook andere stafylokokken zoals Staphylococcus epidermidis kunnen infecties veroorzaken. Andere bacteriën zoals Streptococcus pyogenes (streptokokkeninfectie), Enterococci, en Pseudomonas aeruginosa kunnen eveneens tot wondinfecties leiden.

Risicofactoren van wondinfecties

Overgewicht verhoogt de kans op een wondinfectie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht verhoogt de kans op een wondinfectie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Aandoeningen

Mensen met een slecht functionerend of verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico op wondinfecties. Bepaalde aandoeningen leiden tot moeilijk te genezen wonden en verhogen het risico op infectie, vooral wanneer er sprake is van slechte bloedcirculatie. Diabetes mellitus (suikerziekte), spataderen, ondervoeding, obesitas (zwaarlijvigheid), perifere vaatziekten en de ziekte van Raynaud verhogen het risico op geïnfecteerde wonden.

Omgevingsfactoren

Verminderde mobiliteit of immobiliteit kan bijdragen aan het ontstaan van wondinfecties. Onvoldoende bedekking van wonden of een slechte wondreiniging kan ervoor zorgen dat bacteriën gemakkelijker de gebarsten huid binnendringen, wat leidt tot infecties. Roken kan eveneens bijdragen aan het ontstaan van geïnfecteerde wonden. Ook bepaalde medicijnen kunnen de wondgenezing vertragen of verhinderen, wat het risico op infectie vergroot. Medicijnen die vaak bijdragen aan vertraagde wondgenezing zijn:

Symptomen van geïnfecteerde wonden

Wondinfecties kunnen optreden bij diverse soorten wonden, zoals schrammen, dierenbeten, snijwonden, prikwonden, incisies (chirurgische insnijdingen), drukwonden, en brandwonden van verschillende ernst. De symptomen van een wondinfectie omvatten:

Daarnaast komt er vaak etterend pus uit de wond, dat troebel, geel of groen van kleur kan zijn. Rond de wond ontstaat vaak een warme plek en de wond kan een onaangename geur verspreiden. Veranderingen in de grootte en kleur van de wond kunnen optreden. Niet-specifieke symptomen zoals verlies van eetlust, malaise (algemeen ziek gevoel), misselijkheid, braken, vermoeidheid, een gebrek aan energie, en een afname van de glykemische controle bij diabetici kunnen ook optreden.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen die wijzen op een ernstige wondinfectie zijn onder meer toenemende roodheid en zwelling die zich snel verspreidt, hevige pijn, koorts boven de 38°C, koude rillingen, en tekenen van sepsis zoals snelle ademhaling en een snelle hartslag. Deze symptomen vereisen onmiddellijk medisch ingrijpen.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert verschillende onderzoeken uit om het type wondinfectie te bepalen, wat essentieel is voor een effectieve behandeling:
  • Antimicrobiële gevoeligheidstests
  • Bacteriële cultuur
  • Bloedcultuur
  • Gramkleuring
  • Schimmelcultuur

Behandeling van geïnfecteerde wonden

Voorkomen is beter dan genezen

Het is cruciaal om het risico op wondinfecties te minimaliseren, vooral bij risicopatiënten. Een snelle en juiste wondreiniging vermindert de biologische belasting. Na een operatie krijgen patiënten vaak antibiotica om de kans op wondinfecties te verkleinen.

Antibiotica zijn nodig / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica zijn nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Antibiotica en wondverzorging

De arts beoordeelt of de infectie systemisch is of beperkt tot het wondgebied. Systemische infecties vereisen vaak orale antibiotica. Gelokaliseerde infecties worden behandeld met lokale (op de huid aangebrachte) antibiotica. Het verwijderen van pus of dood weefsel kan nodig zijn om de wondgenezing te bevorderen en de effectiviteit van antibiotica te verbeteren. Antimicrobiële en zilververbanden kunnen helpen om de biologische belasting te verminderen. Goede wondverzorging is essentieel voor het voorkomen van infecties en het versnellen van de genezing.

Bloedcirculatie verbeteren

Het verbeteren van de bloedcirculatie kan het risico op wondinfecties verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging en het ophogen van de wonden of ledematen bevorderen een goede bloeddoorstroming.

Leefstijladviezen

Tijdens de behandeling moeten patiënten bovendien een gezonde voeding volgen (rijk aan fruit en groenten), voldoende vocht drinken, stoppen met roken en zorgen voor een gezond gewicht.

Medicatie

Als bepaalde medicijnen bijdragen aan een wondinfectie, kan het nodig zijn om deze onder toezicht van een arts te staken. De arts kan alternatieve medicatie voorschrijven indien nodig.

Prognose

De prognose voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is variabel en hangt af van verschillende factoren zoals de ernst van de symptomen, de leeftijd van de patiënt, en hoe snel na het begin van de symptomen de diagnose wordt gesteld en de behandeling wordt gestart. Sommige patiënten herstellen volledig binnen zes maanden tot een jaar, vooral wanneer de diagnose snel wordt gesteld en de behandeling tijdig begint. Bij adolescenten is het vooruitzicht vaak beter; ongeveer 75% van hen herstelt na twee tot drie jaar. Echter, bij volwassenen kan het herstelproces langer duren en is volledige genezing zeldzamer. Ongeveer één op de vier patiënten ontwikkelt een ernstige, invaliderende vorm van CVS, waardoor ze vaak niet in staat zijn om hun huis te verlaten of om te werken. CVS-symptomen kunnen fluctueren, met periodes van verbetering gevolgd door terugvallen, vaak getriggerd door fysieke of emotionele stress. Hoewel sommige patiënten aanzienlijke verbetering ervaren, voelen anderen zich mogelijk nooit meer zoals voor de ziekte begon.

Complicaties

Wondinfecties zijn de meest voorkomende ziekenhuisinfecties bij chirurgische patiënten. Ze kunnen leiden tot langdurige ziekenhuisopnames en hogere kosten. Ernstige complicaties van geïnfecteerde wonden zijn onder andere:

Preventie

Er zijn anno augustus 2024 geen bewezen methoden om chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) volledig te voorkomen. Echter, bepaalde maatregelen kunnen het risico op het ontwikkelen van de aandoening verlagen of de ernst van de symptomen verminderen. Vroegtijdige interventies, zoals stressmanagement, het handhaven van een gezonde levensstijl, en het vermijden van overmatige fysieke of mentale belasting, kunnen bijdragen aan het minimaliseren van het risico. Regelmatige medische controles om andere aandoeningen uit te sluiten, het opbouwen van een ondersteunend sociaal netwerk en het zoeken naar hulp bij psychische klachten kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van ernstige episodes of terugval. Voor mensen die al CVS hebben, is het belangrijk om hun symptomen goed te monitoren en activiteiten zorgvuldig te plannen om overbelasting te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eschara: Donkere vlekken (dood weefsel) op wonde op huidEschara: Donkere vlekken (dood weefsel) op wonde op huidEen wonde oplopen is normaal, zoals de hand verbranden tijdens het koken of van een fiets vallen. Het lichaam tracht ste…
Voetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voetVoetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voetSommige patiënten kampen met een infectie aan de voet, wat kan voortkomen uit verschillende oorzaken zoals blaren, diabe…
Wondzorg: Negatieve druktherapie of vacuumtherapieNegatieve druktherapie, of vacuümtherapie, is een opkomend fenomeen binnen de wondzorg. Het basisidee van het systeem is…
Vibrio-infectie: Bacteriële infectie op huid, in buik of oorVibrio-infectie: Bacteriële infectie op huid, in buik of oorVibrio-bacteriën zijn bacteriën die van nature voorkomen in kustwateren. Sommige soorten van deze bacteriën kunnen bij m…

Gezwollen voeten: oorzaken en symptomen van dikke voetenGezwollen voeten: oorzaken en symptomen van dikke voetenGezwollen voeten kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals overbelasting, warmte of zwangerschap. Er kan sprake zijn…
Insectenbeet en insectensteek: symptomen en behandelingInsectenbeet en insectensteek: symptomen en behandelingVooral in de zomer kun je getroffen worden door een insectenbeet of een insectensteek. Insecten zoals bijen, mieren, vlo…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 mei 2019:
  • How to recognize and treat an infected wound, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325040.php
  • Geraadpleegd op 30 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Infected Wounds, http://www.woundsource.com/patientcondition/infected-wounds
  • Wound infection, http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/wound-infection/
  • Wound infection, https://www.dermnetnz.org/topics/wound-infections/
  • Wound infection, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/wound-infection
  • Wound Infection: Causes, Treatment And Complications, https://www.healthable.org/wound-infection-causes-treatment-and-complications/
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.