Pseudomonas, bacterie bij wondinfecties en taaislijmziekte

Pseudomonas, bacterie bij wondinfecties en taaislijmziekte Pseudomonos is een bacteriegeslacht. Bepaalde soorten van dit geslacht veroorzaken ziekten bij bomen en planten. Sommigen zijn nuttig en worden ingezet in de chemische industrie of in de medische wereld. De bacterie pseudomonas aeruginosa kan ernstige infecties bij de mens veroorzaken. Vooral bij open wonden en brandwonden ontstaat er gevaar voor infectie. Patiënten met taaislijmziekte kunnen uiteindelijk ademhalingsfalen vertonen. In beiden gevallen kan de patiënt in korte tijd overlijden. Deze bacterie wordt dan ook tot de ziekenhuisbacteries berekend vanwege de resistentie tegen antibiotica.

Wat is pseudomonas?

Pseudomonas is een geslacht van bacteriën. Het zijn gramnegatieve, staafvormige bacteriën die algemeen in de bodem voorkomen. Ze veroorzaken bij planten, dieren en mensen infecties of sterfte.
  • Pseudomonas syringae veroorzaakt bacteriekanker bij steenvruchten en kastanjebomen. Er ontstaan verdikkingen op de stam en de takken, waarna bladeren afvallen en takken sterven.
  • Pseudomonas fluorescens kan ziekte bij de mens veroorzaken, maar wordt ook gebruikt bij de behandeling van oog-en ooraandoeningen en huidziekten.
  • Pseudomonas stutzeri wordt vooral gebruikt om verontreinigde stoffen uit tetrachloorkoolstof (tetra of vlekkenwater) te halen.
  • Pseudomonas denitrificans wordt gebruikt om nitraat uit afval te halen. Deze bacterie speelt een rol bij de vorming van vitamine B12 in voeding.

Pseudomonas aeruginosa, ziekenhuisbacterie

Over het algemeen is de bacterie pseudomonas aeruginosa ongevaarlijk. Toch wordt het een ziekenhuisbacterie genoemd. Een ziekenhuisbacterie is een bacterie die veel in ziekenhuizen voorkomt en verschillende soorten antibiotica kan weerstaan. Daardoor is deze bacterie moeilijk te bestrijden. Door veelvuldig gebruik van antibiotica of door verkeerd gebruik bouwen bacteriën resistentie op tegen antibiotica. De bacteriën zijn dan ongevoelig geworden voor antibiotica en worden niet meer door dit middel geremd in hun groei of worden ze niet gedood.

Wondinfectie

P. aeruginosa is vooral bekend vanwege de ernstige wondinfecties die de bacterie kan veroorzaken. Vooral bij brandwonden kan de bacterie toeslaan. Brandwonden ontstaan door verbranding van de huid. Dit kan ontstaan door een warmtebron (vuur, grote hitte), hete gassen of vloeistoffen of chemisch bijtende middelen. Maar ook contact met elektriciteit of wrijving van de huid met een ruw oppervlak kan brandwonden veroorzaken. De eerste schade ontstaat al wanneer de huid gedurende langere tijd boven de 42 graden wordt verhit. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder lange tijd nodig is om een brandwond te veroorzaken.

Bacteriën dringen makkelijke en brandwond binnen omdat dit een open wond is. Dit is moeilijk te vermijden. De bacterie P. aeruginosa kan een wondinfectie veroorzaken waarbij er blauw gekleurd etter ontstaat. Het is moeilijk om te bacterie te bestrijden vanwege de resistentie tegen antibiotica.

Orgaaninfectie

Bacteriën die via de open wond het lichaam binnendringen, kunnen via de bloedsomloop in organen terecht komen. Daar veroorzaken ze infectie van de organen. Dit heeft als gevolg dat organen minder goed functioneren en zelfs uitval kunnen vertonen. Dit kan fatale gevolgen hebben.

Taaislijmziekte en de bacterie

De bacterie wordt ook gevreesd bij mensen met taaislijmziekte. Bij deze ziekte is geproduceerd slijm vrij taai. Vooral in de longen, de lever, de maag, de darmen en de alvleesklier wordt er taai slijm geproduceerd. Vaak krijgen patiënten last van bronchitis (infectie van de luchtwegen) of longontsteking. Een infectie met de bacterie zorgt ervoor dat het slijm in de longen veranderd in een biofilm. Dit is een laag slijm dat vol zit met de bacterie, waarbij het slijm door de bacterie zelf wordt geproduceerd. Hierdoor werken medicijnen niet meer. Als gevolg hiervan zal de ademhaling uiteindelijk tot stilstand komen.

Behandeling

Patiënten met taaislijmziekte kunnen elkaar besmetten met de bacterie. Maar ook in ziekenhuizen komt de bacterie voor. Het is daarom belangrijk om bij zowel taaislijmziekte als bij brandwonden de hygiëne hoog te houden. Open wonden dienen zo snel mogelijk gesloten te worden. Behandeling zal hier dan ook op gericht zijn, middels afdekken, versnelde wondgenezing of huidtransplantatie. Behandeling richt zich op hoge dosering of sterke antibiotica. In sommige gevallen is het mogelijk om hiermee te bacterie te bestrijden.

Helaas is het niet altijd mogelijk de bacterie te bestrijden. Bij patiënten met taaislijmziekte is een infectie met pseudomonas aeruginosa dan ook vaak de doodsoorzaak, doordat er ademhalingsfalen optreedt. In sommige gevallen is een longtransplantatie nog mogelijk. Bij patiënten met brandwonden of open wonden kan de bacterie zich via het bloed verspreiden en organen aantasten. Ook hier kan de dood intreden door uitval van de organen. Behandeling is in dit stadium vaak moeilijk. De meest sterke antibiotica werken dan niet.

In ziekenhuizen komt de bacterie veel voor door interne besmettingen, maar ook doordat de bacterie zo moeilijk uit te roeien is. Patiënten die gevoelig zijn voor besmetting moeten daarom liefst geïsoleerd verblijven, zodat besmetting met de bacterie zo min mogelijk plaats kan vinden. Toch kan de bacterie zich ook middels luchtroosters, verpleegkundig personeel of bezoek verspreiden. Artsen als ook patiënten dienen hier waakzaam voor te zijn.
© 2014 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hygiëne bij taaislijmziekte – wat is nodig en wat niet?Hygiëne bij taaislijmziekte – wat is nodig en wat niet?Taaislijmziekte (ook wel bekend als cystic fibrosis of mucoviscidose) is een ernstige, chronische ziekte die vooralsnog…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Groene nagels: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieGroene nagels: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieEen groene nagel kan worden veroorzaakt door twee soorten micro-organismen, te weten de bacterie Pseudomonas aeruginosa…
Soorten antibiotica: polymyxine B/colistine (Polytrim)Soorten antibiotica: polymyxine B/colistine (Polytrim)Polymyxine B en colistine worden onder andere gebruikt bij infecties die worden veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa.…

Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Epilepsie in combinatie met een baanEpilepsie in combinatie met een baanAls je aan epilepsie lijdt, kan dat gevolgen hebben als je op bent naar een baan. Wanneer je al een baan hebt en epileps…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriekanker
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_aeruginosa

Reageer op het artikel "Pseudomonas, bacterie bij wondinfecties en taaislijmziekte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Caroline, 01-06-2019 20:17 #5
Ik heb deze bacterie vorig jaar gehad in n wond op mijn onderbeen. In korte tijd zijn het 3 grote, diepe open wonden geworden. Een open been noemen ze het dan. Eerst is er in het ziekenhuis met antibiotica geprobeerd te bestrijden (amoxicilline en flucloxacilline). Toen de uitslag er was dat het om Pseudemonas aeruginosa, heb ik de laatste antibioticakuur wel af moeten maken, maar werd er meteen gestart met behandelen met azijnzuur. Azijnzuur op alle 3 de wonden met doordrenkte gazen en daarna nog wat extra erop. Zeer, zeer pijnlijk, 2 keer per week met het vervangen van de zwachtels werd er weer azijnzuur op de wonden gedaan. Het brand verschrikkelijk, maar… na een aantal weken nam de stank af en werd de kleur onderin de wonden beter! Later kreeg ik nieuwe huidrandjes aan de wonden… wat een prachtig gezicht! Zelf ben ik direct met de start van de antibiotica begonnen met probiotica en heb ik alle snelle koolhydraten uit m'n voeding geschrapt. Na zo'n 2 maanden was de bacterie verslagen!

Aartje, 30-01-2018 19:34 #4
Lig nu al 3 weken in Spanje met pseudomona aeruginosa in Imed Benidorm. Ben wel astma patiënt. Infusen gestopt, aderen verstopt.
Hoe kan dit nu zo heftig zijn, goed ziek en benauwd, gaat nu langzaam beter, met heel veel pillen, hoelang duurt dit? Mag je vliegen?

Francisca, 17-02-2017 16:16 #3
Bij mij is de bacterie ontdekt door een natuurgenezer die werkt met bioresonantietherapie. Ik had al langer klachten aan de blaas. Bovengenoemde therapie is totaal niet belastend en werkt zonder medicatie. Ik ben geen fan van medicatie en al helemaal niet van antibiotica ivm het onderuit halen van je gehele weerstand. De therapie werkt perfect en verwijdert de infectie tot aan de bron.

Ileen Tang, 14-10-2016 20:21 #2
Ik heb enkele protheses in mij, en heb voor de tweede keer Pseudominas, en zou graag willen weten in hoe verre dit invloed heeft op mijn protheses. En ook hoor ik dat het een moeilijke te bestrijden bacterie is, en dat het restistent is voor antibiotica, klopt dit? Ik heb nu voor 10 dagen Ciprofloxacine, wat vind je van deze antibiotica?

Graag hoop ik gauw een antwoord te krijgen op mijn vragen.

Alvast hartelijk dank
Mevrouw Ileen Tang

Jolanda Groenhuizen, 16-11-2015 10:06 #1
Ik zou heel graad advies willen, over de bacterie pseudonomas. Deze bacterie heb ik nu voor de 2e maal aan mijn duimnagel. Daarbij heb ik ook een bacterie in mij (namelijk een totale knie protheses ook voor de 3e maal). In januari wordt ik opgegenomen, er wordt een punctie en er wordt weer weefsel afgenomen en op kweek gezet. Ik ben bezorgd en niet een klein beetje ook. Heeft deze bacterie ook effect op mijn protheses, ik heb een discusprothese in mijn rug! Woensdag naar mijn huisarts! Dankjewel voor het lezen van deze noodoproep!

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 24-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!