Epilepsie in combinatie met een baan

Epilepsie in combinatie met een baan Als je aan epilepsie lijdt, kan dat gevolgen hebben als je op bent naar een baan. Wanneer je al een baan hebt en epilepsie krijgt, kan het zijn dat je jouw beroep niet meer kunt uitoefenen, of niet meer alle taken. Als je solliciteert, moet je dan aangeven dat je epilepsie hebt en hoe gaat het als je ziek wordt of ontslagen wordt? Als je met epilepsie toch graag wilt werken, zoek dan een beroep waarbij het niet erg is dat je aan epilepsie lijdt. Zorg dat je collega’s op de hoogte zijn zodat ze weten wat ze moeten doen als je een aanval krijgt.

Algemeen

Epilepsie is een ziekte waarbij er een storing is in de elektrische geleiding in de hersenen. Dit ontstaat aanvalsgewijs en kan zich op verschillende manieren uiten. Soms is iemand alleen maar even afwezig, alsof hij aan dagdromen is, maar het kan ook zijn dat iemand op de grond valt en hevig begint te schokken. Het ontstaat vanuit één of meerdere delen uit de hersenen. Vaak gebruikt iemand medicijnen, waardoor de aanvallen minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Epilepsie heeft een grote invloed op het leven, vooral wanneer je een aanval niet voelt aankomen.

Op zoek naar werk

Als je regelmatig een aanval hebt, vraag je jezelf misschien wel af of je kunt werken. Over het algemeen is het mogelijk om (parttime) te blijven werken. Als je dan op zoek gaat naar werk, komen er misschien wel allerlei vragen, zoals:

  • Moet ik mijn epilepsie melden tijdens een sollicitatiegesprek?
  • Zo niet, wanneer moet ik dan wel vertellen?
  • Welke beroepen kan ik uitoefenen?
  • Mogen ze mij een baan weigeren vanwege mijn epilepsie?
  • Hoe moet het als ik ziek word?
  • Kunnen ze mij ontslaan?

Welk beroep

Niet alle beroepen zijn geschikt wanneer je epilepsie hebt, zoals een beroep waarbij je een voertuig bestuurt zoals taxi- en buschauffeur, piloot of vrachtwagenchauffeur. Ook beroepen die een extra risico vormen zoals politieagent, bouwvakker of verzorgende beroepen (verpleging) zijn meestal ongeschikt. Zorg dat je zelf een goed beeld hebt van wat je mogelijkheden zijn. Mocht je ergens vragen over hebben, kun je dit overleggen met je neuroloog of verpleegkundige.

Solliciteren

Als je solliciteert, hoef je niet direct te vertellen dat je epilepsie hebt. Je bent waarschijnlijk bang dat het de kans op het vinden van een baan verkleint als je het aangeeft. De Wet op medische keuringen bepaalt dat een werkgever niet naar je gezondheid mag vragen, tenzij je aanvallen een direct gevolg hebben voor de baan waarop je solliciteert. Wanneer je bijvoorbeeld les geeft aan kinderen, mag je niet verzwijgen dat je epilepsie hebt. Als er geen directe relatie bestaat tussen je functie waarop je solliciteert en je epilepsie, hoef je het niet te vertellen. Toch zijn er werkgevers die vragen stellen over je gezondheid. Houd hier rekening mee tijdens als voorbereiding op het gesprek. Je kunt een heldere toelichting geven over je epilepsie en de nadruk leggen op wat je wel kunt, maar je kunt het ook verzwijgen en aangeven dat de vraag te persoonlijk is.

Als je bent aangenomen

Je hebt de baan gekregen en nog niets verteld over je epilepsie, dan is het aan te raden het wel aan te geven kort nadat je bent begonnen. Dit is vooral belangrijk wanneer er ook een kans is dat je overdag een aanval kunt krijgen. Houd er rekening mee dat je collega’s de aanvallen misschien wel eng vinden en bevooroordeeld zijn. Geef voldoende informatie die duidelijk is en geef aan wat je collega’s kunnen doen bij een eventuele aanval.

Als je al een baan hebt

Het kan zijn dat je epilepsie krijgt en al een baan hebt. Afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, wordt bekeken of je dezelfde baan of taken kunt behouden. Het kan zijn dat je door de aanvallen nog maar een deel van je werkzaamheden kunt uitvoeren. Misschien moet je een deel van je taken overdragen naar een collega en kun jij andere taken weer naar je toe trekken. Overleg dit met je werkgever. Als je de oude baan niet meer kunt doen, dan is je werkgever verplicht een andere baan voor je te zoeken. De arbodienst kan hierbij een adviserende rol spelen. Het verloopt niet altijd even soepel, zorg ervoor dat je deskundige hulp krijgt.

Ziekteverzuim

Sommige mensen moeten zich ziek melden als ze een aanval hebben gehad. Het kan zijn dat ze een periode minder of zelfs helemaal niet kunnen werken. Mocht je verzuim langere tijd duren, dan is je werkgever verplicht om je maximaal twee jaar lang door te blijven betalen. Als je na geruime tijd toch weer je werk kunt hervatten, kun je je oude baan terugkrijgen. Als er na twee jaar nog geen mogelijkheden zijn voor re-integratie, zal dat vaak leiden tot ontslag. Je mag alleen ontslagen worden als het UWV een ontslagvergunning heeft afgegeven of als een kantonrechter het arbeidscontract heeft ontbonden. Soms vinden beide partijen een overeenstemming, dan wordt er gebruik gemaakt van een beëindigingsovereenkomst. Als je geconfronteerd wordt met een ontslag, schakel dan juridisch advies in.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een epilepsie aanval?Wat te doen bij een epilepsie aanval?Epilepsie of ook wel vallende ziektegenoemd, komt in Nederland redelijk vaak voor. Ongeveer 90.000 mensen in Nederland h…
Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
De soorten en behandeling van de hersenaandoening epilepsie30 op de 100,000 mensen in Nederland hebben de hersenaandoening epilepsie. Het klinkt misschien heel weinig, maar dit be…
Wat te doen bij epilepsieWat te doen bij epilepsieOngeveer 1 op de 150 mensen in Nederland heeft een vorm van epilepsie. Lees hieronder over twee soorten aanvallen van ep…

Pseudomonas, bacterie bij wondinfecties en taaislijmziektePseudomonas, bacterie bij wondinfecties en taaislijmziektePseudomonos is een bacteriegeslacht. Bepaalde soorten van dit geslacht veroorzaken ziekten bij bomen en planten. Sommige…
Prolactinoom: symptomen, diagnose en behandelingProlactinoom: symptomen, diagnose en behandelingEen prolactinoom is een goedaardige tumor in de hypofyse die ervoor zorgt dat er een buitensporige hoeveelheid prolactin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Zelfzorgboek epilepsie. ISBN 9789086480715
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.