Wat te doen bij epilepsie

Wat te doen bij epilepsie Ongeveer 1 op de 150 mensen in Nederland heeft een vorm van epilepsie. Lees hieronder over twee soorten aanvallen van epilepsie.

Wat te doen tegen epilepsie


Epilepsie

Als iemand een epilepsie aanval krijgt gaat er iets mis in de hersenen. De cellen in de hersenen geven in een rap tempo allerlei soorten informatie aan elkaar door en dat allemaal tegelijk. Zo wordt het één grote chaos in het hoofd. Die chaos kan in de hersenen voorkomen waar de bewegingscellen zitten (waardoor je met een aanval dus rare bewegingen gaat maken). De aanval kan iemand ook aan voelen komen, dit kan diegene merken doordat hij/zij door heeft dat er een rare beweging wordt maakt zoals op het hoofd krabben, of met de arm schokken.

De aanval hoeft niet per se voor te komen in rare bewegingen, maar het kan ook zijn dat iemand voor zich uit zit te staren. Op dat moment is de persoon die de aanval krijgt niet aanspreekbaar. Er bestaat ook een vorm die een chaos maakt van alle cellen in de hersenen tijdens een aanval. Iemand valt dan in één keer bewusteloos op de grond en gaat het hele lichaam gaat bewegen. Er kan op dat moment ook schuim uit de mond komen. Na een epilepsie aanval kan je vaak niet meer herinneren wat er is gebeurt.

Soorten epilepsievormen

Er zijn heel veel soorten vormen van epilepsie. Hieronder zijn 2 vormen beschreven:

Tonisch clonisch insult

Deze vorm van epilepsie komt het vaakst voor bij kinderen. Deze vorm verdwijnt als het kind de puberteit uit gaat. Je kan het bij je kind herkennen als hij/zij soms plotseling voor zich uit kan staren zonder dat je er contact mee kan te hebben. Het stopt dan plotseling alle activiteiten waar hij mee bezig was. Bij deze aanval kan het schokkende arm of hoofdbewegingen maken. Nadat een kind een aanval heeft gehad gaat het vaak gewoon weer verder waar het mee bezig was. Vaak weten ze dan niet dat ze een aanval hebben gehad.

Absences

Bij deze vorm van epilepsie valt iemand bewusteloos neer op de grond met als vervolg verstijving en schokkende bewegingen met het hele lichaam. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten. Tijdens een aanval verliezen sommige mensen de controle over hun blaas. Voordat mensen een aanval hebben, krijgen ze vaak een signaal door. Dit kan onder andere een rare geur zijn, of verandering van het gezichtsvermogen. Zo zijn er veel soorten signalen te noemen. Bij iedereen is het anders. Deze signalen kan iemand ongeveer een uur voor de aanval krijgen.

Onderzoek

Als je denkt van iemand dat diegene epilepsie zou kunnen hebben, kan je dit testen in het ziekenhuis. Er wordt dan een EEG scan gemaakt. Voordat deze scan gedaan wordt, gaat de arts je hoofd opmeten en puntjes zetten op je hoofd waar er gemeten moet worden. Dan worden er elektroden verbonden met de patiënt. De huid waar de elektroden komen wordt eerst schoongemaakt en dan worden ze vast geplakt met behulp van een speciale lijm. Dan wordt er via de elektroden de hersenen in het hoofd gemeten.

Als je graag een afspraak in het ziekenhuis wil maken om een EEG scan te laten maken, ga dan eerst naar je huisarts. Deze kan een doorverwijzingsbriefje voor je maken voor het ziekenhuis.
© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epilepsie door hersenbeschadiging: symptomen en oorzakenEpilepsie door hersenbeschadiging: symptomen en oorzakenEpilepsie is een hersenaandoening waarbij er aanvallen ontstaan als gevolg van een tijdelijke verstoring van het elektri…
Epilepsie, epileptische aanvallenEpilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Epi…
Epilepsie, letterlijk een vallende ziekteEpilepsie is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen en jeugdige volwassenen, maar ook bij oudere patienten…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…

Orthoptie of recht kijkenOrthoptie of recht kijkenIedere dag maken we gebruik van onze ogen, ze zijn dus heel belangrijk. Voor een rechte oogstand is een goede samenwerki…
Een liesbreuk: wat is een liesbreuk?Een liesbreuk komt voor bij één op de tien mannen. Bovendien is een liesbreuk vaak familiair, het is dus een kwestie van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • ISBN; 9021000067 Medische Gezondheidsboek
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 01-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.