Wat te doen bij epilepsie
Ongeveer 1 op de 150 mensen in Nederland heeft een vorm van epilepsie. Lees hieronder over twee soorten aanvallen van epilepsie.
Wat te doen tegen epilepsie
Epilepsie
Als iemand een epilepsie aanval krijgt gaat er iets mis in de hersenen. De cellen in de hersenen geven in een rap tempo allerlei soorten informatie aan elkaar door en dat allemaal tegelijk. Zo wordt het één grote chaos in het hoofd. Die chaos kan in de hersenen voorkomen waar de bewegingscellen zitten (waardoor je met een aanval dus rare bewegingen gaat maken). De aanval kan iemand ook aan voelen komen, dit kan diegene merken doordat hij/zij door heeft dat er een rare beweging wordt maakt zoals op het hoofd krabben, of met de arm schokken.
De aanval hoeft niet per se voor te komen in rare bewegingen, maar het kan ook zijn dat iemand voor zich uit zit te staren. Op dat moment is de persoon die de aanval krijgt niet aanspreekbaar. Er bestaat ook een vorm die een chaos maakt van alle cellen in de hersenen tijdens een aanval. Iemand valt dan in één keer bewusteloos op de grond en gaat het hele lichaam gaat bewegen. Er kan op dat moment ook schuim uit de mond komen. Na een epilepsie aanval kan je vaak niet meer herinneren wat er is gebeurt.
Soorten epilepsievormen
Er zijn heel veel soorten vormen van epilepsie. Hieronder zijn 2 vormen beschreven:
Tonisch clonisch insult
Deze vorm van epilepsie komt het vaakst voor bij kinderen. Deze vorm verdwijnt als het kind de puberteit uit gaat. Je kan het bij je kind herkennen als hij/zij soms plotseling voor zich uit kan staren zonder dat je er contact mee kan te hebben. Het stopt dan plotseling alle activiteiten waar hij mee bezig was. Bij deze aanval kan het schokkende arm of hoofdbewegingen maken. Nadat een kind een aanval heeft gehad gaat het vaak gewoon weer verder waar het mee bezig was. Vaak weten ze dan niet dat ze een aanval hebben gehad.
Absences
Bij deze vorm van epilepsie valt iemand bewusteloos neer op de grond met als vervolg verstijving en schokkende bewegingen met het hele lichaam. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten. Tijdens een aanval verliezen sommige mensen de controle over hun blaas. Voordat mensen een aanval hebben, krijgen ze vaak een signaal door. Dit kan onder andere een rare geur zijn, of verandering van het gezichtsvermogen. Zo zijn er veel soorten signalen te noemen. Bij iedereen is het anders. Deze signalen kan iemand ongeveer een uur voor de aanval krijgen.
Onderzoek
Als je denkt van iemand dat diegene epilepsie zou kunnen hebben, kan je dit testen in het ziekenhuis. Er wordt dan een EEG scan gemaakt. Voordat deze scan gedaan wordt, gaat de arts je hoofd opmeten en puntjes zetten op je hoofd waar er gemeten moet worden. Dan worden er elektroden verbonden met de patiënt. De huid waar de elektroden komen wordt eerst schoongemaakt en dan worden ze vast geplakt met behulp van een speciale lijm. Dan wordt er via de elektroden de hersenen in het hoofd gemeten.
Als je graag een afspraak in het ziekenhuis wil maken om een EEG scan te laten maken, ga dan eerst naar je huisarts. Deze kan een doorverwijzingsbriefje voor je maken voor het ziekenhuis.