Een liesbreuk: wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk komt voor bij één op de tien mannen. Bovendien is een liesbreuk vaak familiair, het is dus een kwestie van aanleg. Maar wat is een liesbreuk nu eigenlijk?
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk bij een man ontstaat wanneer het gaatje in de buikholte waar de zaadleider, de bloedvaten, de zenuw en een spierkokertje naar de zaadbal te wijd wordt. In dat geval kan het vet dat rondom de darmen zit uitstulpen. Bij een grotere liesbreuk kunnen de darmen zelfs naar buiten komen. Het grote gevaar van een liesbreuk is dat alles bekneld raakt en de patiënt enorme pijn krijgt.
Hoe krijg je de breuk?
Mensen die zwaar lichamelijk werk doen, hebben veel meer kans op een liesbreuk dan mensen die bijvoorbeeld zittend werk doen. Maar de aandoening zit ook vaak in de familie. Mannen hebben dan vaak broers die ook een liesbreuk hebben of hun vader heeft er eentje gehad.
De liesbreuk kan ook ontstaan omdat iemand vanaf de geboorte al een zwakke plek in de buikwand heeft. Hij kan ook ontstaan als de buikwand uitrekt als iemand bijvoorbeeld veel zwaarder wordt, veel en zwaar moet tillen of hard moet persen of hoesten. Daardoor komt er namelijk veel meer druk op de buikholte te staan, wordt de zwakke plek extra belast en komt een stukje darm met vet eerder door de wand heen. Mensen die roken hebben ook meer kans op een liesbreuk. De aandoening is te zien doordat er een verdikking optreedt in de liezen. Maar soms hebben mensen ook gewoon pijn en alarmeert ze dat. Een liesbreuk kan ook een wat branderig gevoel geven. Soms worden mensen ook misselijk als ze de aandoening hebben.
Hoe wordt een liesbreuk verholpen?
Er zijn twee methoden om een liesbreuk te verhelpen. Dit kan met:
- Een kijkoperatie
- Een reguliere operatie
De kijkoperatie
Bij een kijkoperatie worden eerst drie sneetjes in de buik gemaakt. Eentje daarvan is om met een cameraatje te kijken waar de chirurg is en wat hij moet doen, de andere twee zijn er voor om mee te snijden en om het weefsel mee vast te houden. Als de liesbreuk gevonden dan wordt er een matje van een soort gore-tex aan de binnenkant van de buik geplaatst. Dit lijkt op vitrage, maar het houdt in werkelijkheid de ingewanden tegen zodat ze niet meer uit kunnen stulpen. Wel wordt er voor gezorgd dat het “verkeer”naar de zaadbal gewoon door kan blijven gaan. Voordat er overigens echt wordt geopereerd brengt de chirurg eerst een soort ballon in. Die maakt ruimte voor de kijkoperatie zodat goed te zien is op het beeldscherm (de camera zend beelden uit naar een groot beeldscherm en met dat beeld opereert de chirurg). Bij een liesbreuk is op dat scherm te zien dat het gedeelte waar alle darmen en het vet zitten naar buiten komt. Het stukje waar dat gebeurt, is de liesbreuk. De chirurg legt dan de zaadleiders en bloedvaten aan de kant, zodat het matje dat inmiddels ook is ingebracht met het kijkapparaat kan worden uitgerold en op zijn plaats gelegd.
De moeilijkheid van een kijkoperatie
Een kijkoperatie is moeilijker dan een reguliere operatie, omdat de chirurg van buiten werkt en vanaf het scherm moet kijken wat hij doet. Bovendien ziet de inwendige mens er altijd anders uit. Zeker als iemand ouder wordt, verandert er veel in de buik. Bij een reguliere operatie hoeft de chirurg allen maar de huid, het onderhuids vetweefsel en de spieren in de gaten te houden nadat hij een incisie heeft gemaakt. Bij een kijkoperatie is dat moeilijker. Het gevaar zit onder andere in het omzeilen van belangrijke zaken als een slagader. Het been wordt van zuurstofrijk bloed voorzien door die slagader en die mag dus niet geraakt worden.
Als een kijkoperatie bij een liesbreuk niet lukt
Niet iedere liesbreuk en niet ieder mens leent zich voor een kijkoperatie. Soms wordt ook pas duidelijk dat een kijkoperatie niet kan als de chirurg al aan het kijken is. In dat geval wordt overgeschakeld en wordt de persoon in kwestie alsnog op de conventionele manier geopereerd.
Hoe lang duurt een kijkoperatie van een liesbreuk?
De kijkoperatie bij een liesbreuk duurt iets meer dan een uur. Bij een normale operatie houdt de patiënt aan zijn breuk een litteken van 8 centimeter over. Bij een kijkoperatie zijn de drie sneetjes samen nog geen 2,5 centimeter.
Onder narcose bij een liesbreuk?
Bij een kijkoperatie van een liesbreuk wordt de patiënt wel gewoon onder narcose gebracht. Na de ingreep wordt de wond gehecht met oplosbaar draad. Vervolgens worden er douchepleisters opgeplakt die een week moeten blijven zitten. Na de operatie gaat de patiënt naar de verkoeverkamer om bij te komen van de narcose. Daarna moet hij nog een tijdje op een gewone afdeling liggen. Na een kijkoperatie van een liesbreuk mag de patiënt normaal gesproken dezelfde dag nog naar huis.
Na de operatie
Na de operatie aan de liesbreuk moet iemand het nog wel een tijdje rustig aan doen. Elke operatie vergt namelijk van het menselijk lichaam, waarbij zeker de invloed van narcose niet onderschat moet worden.
Liesbreuk bij vrouwen
Ook vrouwen kunnen een liesbreuk krijgen, maar bij hen is dat percentage een stuk kleiner. Bij vrouwen komt de aandoening in 1 op de 100 gevallen voor, bij mannen bij 1 op de 10.
Geen klachten bij een liesbreuk
Soms zit een liesbreuk er al jaren. Een op de drie mensen heeft helemaal geen last van de aandoening en weet dus ook niet dat hij of zij ermee leeft.