Epilepsie: de gevolgen en de invloed op je leven
Bij iemand met epilepsie ontstaat er een kortsluiting in de elektrische geleiding binnen de hersenen. Hierdoor ontstaat er een aanval, waarbij iemand tijdelijk het bewustzijn verliest of verminderd bewust is. Soms gaat het gepaard met spierkrampen en heftig schokken van het lichaam. Hoe de epilepsie verloopt en wat de invloed het heeft op het leven van iemand, is per persoon verschillend. Dat kan komen omdat er verschillende soorten epilepsie bestaan, maar ook ligt het aan de persoonlijkheid van iemand.
Als je epilepsie hebt
Iemand die lijdt aan epileptische aanvallen, heeft een stoornis in de elektrische geleiding in de hersenen. Hierbij kan iemand het bewustzijn helemaal even kwijt zijn, maar er zijn vormen van epilepsie waarbij iemand verminderd bewust is van zijn omgeving tijdens een aanval. Er niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden voor de epilepsie, soms kan erfelijkheid een rol spelen. Wanneer iemand een hersenbeschadiging heeft opgelopen door een ziekte, bijvoorbeeld door een hersentumor of hersenvliesontsteking, is de oorzaak vaak duidelijk. Ook het aantal aanvallen kan per persoon verschillend zijn.
Het is niet alleen de epilepsie
Er bestaan verschillende vormen van epilepsie. De gevolgen die dit heeft op je leven kunnen daarom ook verschillend zijn. Epilepsie heeft invloed op je leven, ook al kunnen de hoeveelheid aanvallen en vormen van aanvallen verschillen. Epilepsie is niet één aandoening, het gaat vaak om meerdere aandoeningen die gepaard gaan met epileptische aanvallen. Wanneer het gaat om een hersenbeschadiging, kan het zijn dat je naast epilepsie nog andere symptomen hebt. Omdat elk mens ander is, zal epilepsie voor ieder mens een andere invloed hebben op het leven.
De invloed op het leven
Epilepsie blijft vaak een deel van het leven. Als je nog aanvallen hebt, moet je er met alles wat je doet rekening mee houden. Ook als je al een tijd geen aanval hebt gehad of de aanvallen onderdrukt met medicijnen, zul je er altijd rekening mee moeten houden dat er toch een aanval kan komen. Sommige mensen moeten de rest van het leven medicijnen slikken om aanvallen te onderdrukken. Zij kunnen last hebben van bijwerkingen van de medicijnen. Het kan zijn dat je door de medicijnen een tijdje niet kunt autorijden. Bij vrouwen kan het invloed hebben op de anticonceptie en de kinderwens. Medicijnen kunnen namelijk schade toebrengen aan het ongeboren kind.
Andere klachten
Omdat de oorzaak van epilepsie vaak het gevolg is van een andere aandoening, kunnen er ook nog andere klachten zijn ontstaan. Zo kunnen er bij een hersenbeschadiging bijvoorbeeld nog motorische klachten zijn, waarbij je moeite hebt met bepaalde bewegingen. Ook kan het invloed uitoefenen op andere dingen, zoals het leervermogen of spraak. Een hersenbeschadiging kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan als gevolg van een letsel of ziekte.
Plek geven in het leven
Omdat de epilepsie waarschijnlijk altijd in je leven aanwezig zal blijven, zul je het een plaats moeten geven. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Er moet een bepaald evenwicht gevonden worden in het sociale leven, je werk, relaties en sporten. Om na te gaan welke invloed epilepsie heeft op je leven, kun je jezelf vragen stellen. Dat kan gaan over de epilepsie zelf, je leefstijl, karakter en omgeving.
Epilepsie
Heb je nog veel aanvallen? Als de aanvallen op vaste tijdstippen komen, bijvoorbeeld alleen ’s nachts, dan heeft het een ander effect op je wanneer je ze ook overdag krijgt. Als je een aanval voelt aankomen, kun je jezelf in veiligheid brengen. Sommige mensen kunnen na een paar uur na de aanval weer alles doen, terwijl anderen wel dagen rust moeten nemen.
Leefstijl
Als je alleen leeft, heeft het een andere invloed op je dan wanneer je in een gezin of met partner leeft. Als je anderen om je heen hebt, kunnen zij je in de gaten houden. Als je een baan hebt of voor kinderen moet zorgen, moet je oppassen dat je voldoende rust neemt. Vermoeidheid kan bij sommige mensen een aanval uitlokken. Als je bepaalde sporten doet zoals zwemmen, zul je altijd iemand moeten hebben die op je let.
Persoonlijkheid
Hoe ga je met de epilepsie om? Voor de een is het een ramp en de ander vindt het misschien minder erg. Sommigen gaan gewoon verder met hun leven en kijken naar alles wat ze wel kunnen, terwijl anderen er behoorlijk door van slag kunnen raken.
Omgeving
Je omgeving speelt ook een rol. Hoe reageren anderen op de aanvallen? Zijn anderen op de hoogte wat zij moeten doen als je een aanval krijgt? Het kan zijn dat je last hebt van bijwerkingen van je medicijnen. Een van de bijwerkingen is dat je wat trager kunt worden. Heeft kan invloed hebben op je omgeving, bijvoorbeeld op je werk.
Medicijnen afbouwen of niet
Wanneer het een tijd goed gaat, kan iemand een moment krijgen dat hij zich afvraagt of er niet afgebouwd kan worden met de medicijnen. Los van de medische kant, moet er wel goed naar gekeken worden. Iemand kan daardoor een groter risico hebben om een aanval te krijgen en kan bijvoorbeeld beter niet autorijden. Wanneer het afbouwen goed gaat, kan iemand minder last van bijwerkingen hebben. Wanneer een vrouw een kinderwens heeft, moet zij misschien haar medicijnen flink afbouwen om geen risico’s te nemen voor het ongeboren kind.
Aanpassingen
Als je de aanvallen alleen ’s nachts in bed hebt, kan het zijn dat je verder geen aanpassingen hoeft te doen in je leven. Er zijn ook mensen die elk moment van de dag een aanval kunnen krijgen, maar een gewoon normaal willen leven leiden. Misschien willen zij een paar veiligheidsmaatregelen treffen, zonder het gevoel te hebben dat ze als een kasplantje moeten leven. Voorbeelden van aanpassingen zijn een speciaal doorademkussen in bed, zodat je niet kunt stikken of het dragen van een helm als je gaat fietsen.
Lees verder