Chondroïtine- en glucosaminesupplementen: Indicatie

Chondroïtine- en glucosaminesupplementen: Indicatie Chondroïtine en glucosamine zijn natuurlijke stoffen die helpen bij de opbouw van kraakbeen. Chondroïtine en glucosamine zijn zeer veilige en effectieve manieren om gewrichtspijn te verlagen, sneller te herstellen van een fysieke inspanning of een letsel en de wondgenezing te verbeteren. Heel vaak zijn deze supplementen bruikbaar in plaats van NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen: ontstekingsremmers). Chondroïtine- en glucosaminesupplementen zijn veilig op lange termijn en in combinatie met andere medicijnen te gebruiken. De meeste gezondheidsvoordelen zijn te halen uit het innemen van beide supplementen, al zijn er af en toe interacties met medicijnen, komen sporadisch ook bijwerkingen tot stand en werken de supplementen wel niet voor alle patiënten even goed. Glucosamine en chondroïtine zijn verkrijgbaar in tablet-, capsule-, poeder- of vloeibare vorm.

Terminologie van supplementen

Chondroïtine

Chondroïtine is een natuurlijke stof die aanwezig is in het menselijk lichaam en een belangrijk onderdeel is van kraakbeen. De stof helpt bij het opbouwen van bindweefsel door het hele lichaam. Choindroïtine zorgt voor extra smering en flexibiliteit aan weefsel en gewrichten. Het supplement chondroïtine is beschikbaar in natuurlijke vorm, verkregen uit het kraakbeen van dieren (inclusief koeien, varkens of haaien) of is door de mens gemaakt. De vorm van chondroïtine gemaakt in laboratoriumomgevingen staat bekend als ‘chondroïtinesulfaat’, een combinatie van chondroïtine en minerale zouten die de absorptie helpen verbeteren. De supplementen met chondroïtine hebben veel verschillende namen, afhankelijk van de specifieke formule van het product. Voorbeelden hiervan zijn: chondroïtine glucosamine, glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat.

Glucosamine

Glucosamine is ook een natuurlijke ontstekingsremmende stof die aanwezig is in het menselijk kraakbeen en bindweefsel. Technisch gezien is glucosamine een aminosuiker die door het lichaam wordt geproduceerd en verspreid, waar het weefsel zich ook bevindt. Het is van nature overvloedig aanwezig in vloeistoffen die zich rond de gewrichten bevinden, maar het is ook verkrijgbaar in supplementvorm. De supplementen zijn geoogst van schelpen van schelpdieren of gemaakt in een laboratorium. Glucosaminesupplementen hebben dezelfde werking als chondroïtinesulfaat. De combinatie van chondroïtine en glucosamine vermindert de symptomen die gepaard gaan met verlies van collageen en kraakbeen, die te vinden zijn in de pezen, de gewrichten, de ligamenten, de huid en het spijsverteringskanaal.

Indicatie

Wanneer patiënten zowel chondroïtinesupplementen als glucosaminesupplementen samen innemen, biedt dit volgende voordelen:

Artrose

Chondroïtine helpt bij de behandeling van gewrichtspijn veroorzaakt door artrose. Deze aandoening is het meest voorkomende type artritis (gewrichtsontsteking) waarbij een afbraak van kraakbeen plaatsvindt. Dit gaat gepaard met toenemende gewrichtspijn. Chondroïtinesulfaat is inzetbaar voor de behandeling van pijn die gepaard gaat met artrose, vooral aan de knieën en handen. Ook bij reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) werken deze supplementen goed voor veel patiënten.

Herstel van letsel en fysieke inspanning

Chondroïtine is in combinatie met glucosamine nuttig na een lichamelijke inspanning of na een letsel. Het is dankzij de supplementen mogelijk om het kraakbeen goed te behouden, de pijn te verlagen, de fysieke functie te verhogen en de gewrichtsstijfheid te verminderen.

Verbeterde wondgenezing en huidgezondheid

Chondroïtine en glucosamine gebruiken patiënten ook om wonden, huidaandoeningen en een ontsteking van de huid te helpen genezen. Chondroïtine helpt het lichaam om collageen te produceren, wat essentieel is voor de gezondheid van de huid, de genezing van wonden en de bestrijding van de gevolgen van de huidveroudering. Ook bij patiënten met brandwonden die een huidtransplantatie nodig hebben, versnelt een gel met chondroïtine nuttig de genezing van de ontsteking.

Chondroïtine versus NSAID's (ontstekingsremmers)

NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) zijn inzetbaar voor de behandeling van chronische pijn en ontsteking als gevolg van verschillende aandoeningen. Vele patiënten ervaren bijwerkingen als gevolg van het gebruik van NSAID's, zoals spijsverteringsklachten. Chondroïtine werkt op dezelfde manier als NSAID’s voor het verminderen van botpijn of gewrichtspijn. Ook verbeteren de supplementen de functionaliteit, hoewel chondroïtine een langere werkzaamheid heeft dan NSAID’s. NSAID’s verminderen de pijn sneller (normaal binnen enkele weken), maar de effecten nemen gewoonlijk af, terwijl de effecten van chondroïtine en glucosamine aanhouden.

Bijwerkingen en waarschuwingen voor glucosamine en chondroïtine

Allergie

Glucosamine mag niet worden ingenomen door patiënten met een voorgeschiedenis van een allergie voor schaaldieren.

Bijwerkingen

Gerapporteerde bijwerkingen zijn onder meer maagklachten, darmproblemen (zoals een stinkende ontlasting) en een huiduitslag, maar deze bijwerkingen komen niet vaak voor.

Effectiviteit

Verder zijn de supplementen niet voor iedereen effectief. Ze zijn het meest nuttig bij langdurig gebruik en in combinatie met andere leefstijlfactoren, zoals een ontstekingsremmende voeding eten, voldoende lichaamsbeweging uitvoeren, rek- en strekoefeningen doen voor het uitoefenen van lichamelijke activiteiten en het verminderen van stress.

Af en toe interageren de supplementen met medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayAf en toe interageren de supplementen met medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

De supplementen zijn veilig te gebruiken in combinatie met de meeste medicijnen of andere voedingssupplementen. De patiënt bespreekt het supplementengebruik steeds met de arts, want meestal mag hij de gewone medicijnen niet stopzetten. Wel interageren chondroïtinesulfaten met bepaalde bloedverdunnende medicijnen. Ook verhoogt glucosamine de insulinespiegels bij patiënten met diabetes mellitus.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…
Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine wordt steeds meer gebruikt voor soepele gewrichten. Is het gebruik wel veilig? Kan iedereen zomaar beginnen…
Chondroïtine gebruiken voor soepele gewrichtenChondroïtine gebruiken voor soepele gewrichtenSoepele gewrichten zijn belangrijk om een actief leven te blijven leiden. Met ouderdom komen echter gebreken en het stij…

Potloodontlasting: symptomen en oorzaken smalle ontlastingPotloodontlasting: symptomen en oorzaken smalle ontlastingPotloodontlasting is de benaming van ontlasting dat de vorm heeft van een potlood. Het kan wijzen op een vernauwing van…
PSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testPSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testEen prostaatspecifieke antigeen (PSA)-test is een bloedonderzoek waarbij de PSA-waarden gemeten worden. De prostaatklier…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 juni 2018:
  • 6 Benefits Of Chondroitin & Glucosamine In Osteoarthritis, https://www.naturalarthritistreatments.net/osteoarthritis/6-benefits-of-chondroitin-glucosamine-in-osteoarthritis
  • Chondroitin Benefits for Osteoarthritis & Joint Pain, https://draxe.com/chondroitin/
  • Chondroitin Sulfate & Glucosamine: Side Effects, https://www.medicinenet.com/chondroitin_sulfate_and_glucosamine_side_effects/views.htm
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.