Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichten

Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichten Glucosamine wordt steeds meer gebruikt voor soepele gewrichten. Is het gebruik wel veilig? Kan iedereen zomaar beginnen met slikken?

Glucosamine

Glucosamine is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. De stof wordt gebruikt voor de opbouw en onderhoud van gewrichtskapsels,pezen,kraakbeen en andere bindweefsels.

Glucosamine supplementen bij pijnlijke/stijve gewrichten

Glucosamine supplementen worden gebruikt door mensen met pijnlijke en stijve gewrichten. Onderzoek heeft echter nog niet aangetoond dat het werkelijk helpt. Glucosamine zou een pijnstillende werking hebben die vooral merkbaar is bij artrose in de knie. Aangeraden wordt om een product te kiezen met een dagdosering van 1500 mg glucosaminesulfaat,deze sterkte wordt ook gebruikt tijdens wetenschappelijk onderzoek.

Bijwerkingen/aandachtspunten

Aangezien glucosamine een lichaamseigen stof is komen bijwerking niet vaak voor. Mogelijke klachten kunnen maag/darmklachten zijn zoals:
  • misselijkheid
  • maagzuur
  • constipatie
  • diarree

Bent u allergisch voor schaaldieren?

Glucosamine wordt gemaakt uit de schaal van schaaldieren. Aangezien al het vlees wordt verwijderd is de kans klein op een allergische reactie. Toch moet u hier wel rekening mee houden als u glucosamine wilt gaan gebruiken.

Heeft u diabetes?

Bij normaal gebruik van een glucosamine supplement is aangetoond dat dit geen effect heeft op de werking van insuline. Wel bleek dat bij gebruik van glucosamine per infuus dat de werking van insuline verstoord werd. Daarom wordt aangeraden om tijdens het gebruik van een glucosamine supplement regelmatig uw bloedsuiker te meten. Dit om alle risico's uit te sluiten.

Verhoging cholesterolgehalte

Uit onderzoek is gebleken dat in een aantal gevallen het cholesterol gehalte steeg. Heeft u al een verhoogd cholesterolgehalte dan kunt u het beste tijdens het gebruik van glucosamine na een tijdje uw cholesterol gehalte laten meten. Als u stopt met de glucosamine dan zal uw cholesterolgehalte dalen (als de glucosamine verantwoordelijk was voor de stijging).

Gebruik bij een (ernstig) verstoorde nierfunctie

Kaliumchloride stabiliseert glucosaminesulfaat. In de supplementen zit een bepaalde hoeveelheid kalium. Bij mensen met een (ernstig) verstoorde nierfunctie kan een verhoogde kaliuminname nadelige effecten hebben. Wilt u toch glucosamine supplementen gebruiken? Raadpleeg dan uw arts.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn geen studies gedaan naar het gebruik van glucosamine tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het gebruik afgeraden als u zwanger wilt worden of zwanger bent.

Gebruik door kinderen of jongvolwassenen (-18)

Er is geen onderzoek gedaan naar het gebruik door kinderen of jongvolwassenen. Het wordt daarom afgeraden om glucosamine te gebruiken als u jonger bent dan 18 jaar.

Gebruik van glucosamine met antibiotica of kaliumsparende diuretica

Glucosamine beïnvloed de werking van bepaalde antibiotica. Als u glucosamine wilt gaan gebruiken en u krijgt ook een bepaalde antibiotica of penicilline voorgeschreven raadpleeg dan eerst uw arts.

Als u een kaliumsparende diuretica gebruikt dient uw kaliuminname beperkt te zijn. Aangezien in een glucosaminesupplement een bepaalde hoeveelheid kalium zit moet u voor gebruik eerst met uw arts overleggen.

Voor meer informatie:

© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Chondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine en glucosamine zijn natuurlijke stoffen die helpen bij de opbouw van kraakbeen. Chondroïtine en glucosamine…

Vitaminen, wat doet het met je?Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Niet alleen omdat we voedsel nodig hebben om gezond te blijven en omdat…
Het vitamine ABCHet vitamine ABCVitaminen, we kunnen er niet onderuit. Ieder lichaam heeft ze nodig, of we nu jong of oud zijn, groot of klein, donker o…
Bronnen en referenties
  • Reumafonds
  • Wikipedia
Reactie

M. C. M. Blank-Petrs, 30-09-2007
Bondig artikel, duidelijk. Ik ben op zoek naar allergische reactie op glucosamine. Heb een heel gezwollen gezicht, oog en neuspartij, denk door dit medicijnen. Werkt zeer goed op de gewrichten! Reactie infoteur, 16-02-2008
Allergische reacties bij glucosamine kan ook komen doordat er schaaldieren in kunnen verwerkt zijn. misschien daar allergisch voor? tevens kunnen er altijd reacties komen op hulpstoffen etc, het is dus moeilijk te bepalen waar het aan ligt. maar als na inname van glucosamine een gezwollen gezicht etc ontstaat is dus duidelijk dat het een allergie betreft en zou ik dit niet meer innemen!

Laura (36 artikelen)
Laatste update: 19-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.