Chondroïtine gebruiken voor soepele gewrichten

Chondroïtine gebruiken voor soepele gewrichten Soepele gewrichten zijn belangrijk om een actief leven te blijven leiden. Met ouderdom komen echter gebreken en het stijver en strammer worden van de gewrichten hoort daarbij. Aandoeningen als artrose en osteoartritis kunnen het bewegingsapparaat verder beperken. Gebruik van een supplement op basis van chondroïtine kan helpen om de gewrichten soepel te houden. Het helpt namelijk om de kraakbeenafbraak te remmen, de aanmaak van nieuw kraakbeen te stimuleren en de gewrichten beter te smeren zodat je deze weer soepeler kunt bewegen. Vaak wordt het in een supplement gecombineerd met glucosamine.

Inhoud


Wat is chondroïtine?

Chondroïtine of chondroïtinesulfaat is een belangrijk bestanddeel van de tot de polysacchariden behorende glycosaminoglycanen. Deze stof komt voor in weefsels in het menselijk lichaam die rijk zijn aan collageen zoals het kraakbeen, het bindweefsel, de botten, de pezen en de huid. Chondroïtine wordt door het lichaam zelf aangemaakt, echter wanneer er sprake is van artrose, osteoartritis of stramme en stijve gewrichten dan kan aanvulling middels een supplement een positieve invloed op de gewrichten hebben. Zo helpt het de kraakbeenafbraak te remmen, de aanmaak van nieuw kraakbeen te stimuleren en de gewrichten beter te smeren zodat je deze weer soepeler kunt bewegen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van chondroïtine door de jaren heen heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Waar het ene onderzoek leidde tot de conclusie dat het niet of nauwelijks effect heeft (zie bijvoorbeeld D.O. Clegg c.s., 2006), kwamen bijvoorbeeld Belgische onderzoekers van de Universiteit van Luik in 2007 tot de conclusie dat het juist wel een positief effect heeft op gewrichtsproblemen (O. Bruyere c.s., 2007).

Combinatie met glucosamine

Chondroïtine in supplementen wordt vaak gecombineerd met glucosamine. De naam van dit middel klinkt velen wellicht bekender in de oren. Glucosamine is ook een van de bouwstenen van kraakbeen. Het heeft een ontstekingsremmende werking en kan pijnklachten als gevolg van gewrichtsslijtage verminderen doordat het de aanmaak van hyaluronzuur stimuleert. Hyaluronzuur of hyaluronan is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof) en werkt als smeermiddel bij gewrichtsbewegingen. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is om een voldoende gehalte van deze gewrichtsvloeistof in de gewrichten te hebben om soepel te kunnen blijven bewegen.

Een belangrijk voordeel van het gebruik van glucosamine is dat het gebruik van pijnstillers erdoor vaak kan worden afgebouwd. De glucosamine zorgt dat je minder anti-inflammatoire geneesmiddelen hoeft te gebruiken omdat gewrichtsontstekingen afnemen. Middelen als ibuprofen, naproxen en diclofenac kunnen een zware belasting zijn voor de maag en darmen terwijl dit niet het geval is bij glucosamine. Gebruik je pijnstillers op recept, overleg dan altijd over de afbouw van medicijngebruik met je behandelend arts.

Combinatie met andere middelen

Andere middelen die naast glucosamine vaak gecombineerd worden met chondroïtine zijn MSM (methylsulfonylmethaan) en mangaan. MSM is een organisch gebonden zwavel dat weefsels hun vorm en stevigheid geeft en kan worden ingezet bij pijn en ontstekingen van het bewegingsapparaat. Omdat het een licht bloedverdunnend effect heeft wordt gebruik in combinatie met bloedverdunners op recept afgeraden.

Mangaan is een stof die een rol speelt bij de synthese van een aantal van de bouwstenen van het bindweefsel en de botten. Gebruik ervan wordt afgeraden wanneer je last hebt van levercirrose of een ijzertekort. Bij een ijzertekort wordt de opname van mangaan verhoogd waardoor het gevaar bestaat van mangaanstapeling met een averechtse werking tot gevolg.

Wie mag chondroïtine gebruiken?

Er is geen wisselwerking van chondroïtine met bestaande geneesmiddelen bekend. Het is daarom dus geen probleem om dit supplement te gebruiken in combinatie met medicijnen. Omdat er geen onderzoek is gedaan naar de invloed van chondroïtine op een zwangerschap wordt afgeraden om het te gebruiken wanneer je zwanger bent of zwanger probeert te worden.

Het gebruik van chondroïtine door kinderen wordt afgeraden. Er is geen onderzoek gedaan naar gebruik van dit supplement door jonge kinderen. Veiligheidshalve geldt daarom het advies om met inname te wachten tot nadat je bent 'uitgegroeid'.

Supplementen zijn gewoon verkrijgbaar bij de (online) drogist. Er is dus geen recept voor nodig.

Hoe wordt chondroïtine ingenomen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chondroïtine ligt tussen de 800 en 1200 mg, verdeeld over twee of drie innamemomenten per dag. Wanneer je hiervan onvoldoende effect merkt dan is het beter om de chondroïtine te gaan combineren met glucosamine in plaats van de dosis chondroïtine te verhogen. Volg bij inname altijd de instructies uit de bijsluiter.

Hoe snel merk je het effect?

Wanneer je een supplement gaat gebruiken op basis van chondroïtine of chondroïtinesulfaat (al dan niet gecombineerd met glucosamine) dan duurt het een maand tot twee maanden voordat het effect merkbaar zal zijn. Het is namelijk een langzaam werkend middel.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine wordt steeds meer gebruikt voor soepele gewrichten. Is het gebruik wel veilig? Kan iedereen zomaar beginnen…
Chondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine en glucosamine zijn natuurlijke stoffen die helpen bij de opbouw van kraakbeen. Chondroïtine en glucosamine…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…

Uitzaaiingen in de lymfeklieren: symptomen en behandelingUitzaaiingen in de lymfeklieren: symptomen en behandelingWat zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren en hoe ziet de behandeling eruit? Soms breken kankercellen af van de tumor in d…
Uitzaaiingen in de hersenen: symptomen hersenmetastasenUitzaaiingen in de hersenen: symptomen hersenmetastasenUitzaaiingen in de hersenen of hersenmetastasen zijn het gevolg van een tumor die ergens anders in het lichaam is ontsta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WolfgangBantz, Pixabay
  • http://www.orthokennis.nl/nutrienten/chondro%C3%AFtine
  • http://www.orthokennis.nl/nutrienten/glucosamine
  • http://www.glucosamine-info.nl/content/chondroitine
  • https://www.glucosamine.com/nl/chondroitine-8#usage
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chondroitin_sulfate
  • http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/DSH/glucosamine.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16495392?dopt=Abstract (D.O. Clegg c.s., 2006)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17658908 (O. Bruyere c.s., 2007)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.