Acne bij pasgeborenen: Rode of witte bultjes op gezicht baby

Acne bij pasgeborenen: Rode of witte bultjes op gezicht baby Sommige baby’s krijgen bij of kort na de geboorte te maken met de huidaandoening acne. Bij deze huidaandoening ontstaat een ontsteking van de talgklieren als gevolg van hormonale veranderingen of door een schimmelinfectie. Baby’s met acne hebben witte of rode bultjes op de huid. In de meeste gevallen verdwijnt de huidaandoening vanzelf, of zijn de symptomen te verhelpen met enkele zelfzorgmaatregelen. Is dit niet het geval, dan is een medische behandeling nodig. Via enkele preventieve maatregelen is het tot slot mogelijk om het risico op het ontwikkelen van de chronische huidziekte te minimaliseren.

Epidemiologie van acne bij pasgeborenen

Circa één op de vijf pasgeboren baby’s heeft acne (neonatale acne of babyacne).

Soorten: Neonatale acne of babyacne

Neonatale acne

Er zijn twee verschillende soorten acne, afhankelijk van de leeftijd van de baby. Neonatale acne verschijnt wanneer een baby tot drie maanden oud is en is volkomen normaal. Meestal verdwijnt deze vorm van acne spontaan bij het ouder worden.

Babyacne

Als de baby ouder is dan drie maanden, is sprake van babyacne. Hierbij heeft de baby grotere rode, verhoogde vlekjes of puisten. Babyacne blijft langer aanwezig dan neonatale acne. De klachten zijn vaak ook ernstiger. Een behandeling is dan ook nodig om littekens te voorkomen. In tegenstelling tot neonatale acne, is babyacne wel een voorspeller van huidproblemen op latere leeftijd.

Oorzaken van acne bij baby’s

Artsen weten anno oktober 2020 niet precies wat de oorzaak is van babyacne, volgende mogelijke oorzaken worden gesuggereerd:
  • een ontsteking veroorzaakt door gist op de huid van de baby
  • overstimuleerde talgklieren in de huid van de baby, veroorzaakt door tijdens uw zwangerschap in contact te komen met hormonen in de placenta

Risicofactoren

Hormonen en schimmels dragen bij aan de totstandkoming van acne bij baby’s.

Hormonen

Bij pasgeborenen zijn hormonen vaak de oorzaak vaal acne. Aan het einde van de zwangerschap dringen de hormonen van een moeder binnen in de placenta en stimuleren ze de talgklieren van de baby, wat leidt tot puistjes op de huid. Voor baby's ouder dan drie maanden veroorzaken de eigen hormonen een overgroei van de talgklieren.

Schimmels

De Malassezia-schimmel, een veelvoorkomend schimmeltype dat huidoppervlakken koloniseert, veroorzaakt soms een ontstekingsreactie bij pasgeborenen, hetgeen resulteert in acne bij pasgeborenen.

Symptomen: Rode of witte bultjes op gezicht

Meestal ontwikkelt babyacne zich twee tot vier weken na de geboorte. De baby heeft kleine rode of witte bultjes op de huid, soms gevuld met pus, die mogelijk overal op het lichaam verschijnen. Bij de meeste baby's zijn het gezicht (wangen, neus en voorhoofd) en de romp aangetast. Soms verdwijnen de huidletsels vanzelf; soms hebben ze een behandeling nodig. De huidaandoening is meer uitgesproken als de baby het warm heeft of kieskeurig is, of als zijn huid geïrriteerd is door speeksel of een stof die een beetje ruw is of in een sterk wasmiddel is gewassen. Veel baby's ontwikkelen ook kleine witte bultjes op de neus, de kin of de wangen, hetgeen bekend staat als ‘milia’.

Diagnose en onderzoeken

De arts diagnosticeert babyacne op het zicht; bijkomende onderzoeken zijn niet nodig.

Behandeling

De babyhuid is erg gevoelig, dus het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met een baby met acne. De behandelingen voor acne voor adolescenten of volwassenen werkt niet voor baby’s. De puistjes mogen niet opengebroken worden; zo verhoogt het risico op een huidinfectie. Het gezicht van de baby moet schoon en vochtig genoeg blijven. Hiervoor gebruikt de ouder een geurloos, hypoallergeen vochtinbrengend middel zodat de huid soepel en gezond blijft. Voorts is het gebruik van een luchtbevochtiger aanbevolen. Acne verergert namelijk door droge lucht. Een kinderarts geeft verdere aanbevelingen of schrijft medicijnen voor, zoals Retin-A of een middel dat benzoylperoxide bevat. Ernstige babyacne die onbehandeld blijft, verhoogt namelijk het risico op acnelittekens.

Prognose

Acne bij pasgeborenen verschijnt op elk moment in de eerste drie maanden van het leven van de baby, maar verdwijnt gewoonlijk na drie maanden. Babyacne houdt meestal een paar aan en verdwijnt vanzelf, maar soms blijft het ook langer aanwezig. Als de symptomen gedurende enkele maanden consequent aanwezig zijn, is het belangrijk om een kinderarts te raadplegen om de behandelingsopties voor babyacne te bespreken.

Preventie van ontsteking van talgklieren in huid

Het is niet mogelijk om neonatale acne te voorkomen. Wel is het vaak wel mogelijk om een toekomstige huiduitslag en huidproblemen te voorkomen. Het gebruik van hypoallergene producten (shampoos, wasmiddelen, …) irriteert de huid niet. Chemicaliën die kunstmatige geurstoffen vormen veroorzaken namelijk snel huidirritatie. Verder moeten ouders het kind voorzichtig wassen met lauw water en niet scrubben. Scrubben veroorzaakt verdere huidirritatie en verergert eventuele huidproblemen. De huid voorzichtig vegen en daarna zachtjes afdrogen is de beste optie. Een baby moet regelmatig gebaad worden, want anders hopen vuil en olie zich op in de huidporiën en verergeren ze acne-uitbraken, net zoals bij volwassenen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babyacne (acne bij baby): symptomen, oorzaak en behandelingBabyacne (acne bij baby): symptomen, oorzaak en behandelingBabyacne of babypuistjes komen vaak voor. Acne komt vaak voor tijdens de puberteit, maar pasgeboren baby’s kunnen ook kl…
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Erythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum is een veel voorkomende huidaandoening die bij pasgeborenen in de eerste levensuren of na één tot drie…
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…

Droge huid: Oorzaken en behandeling van uitgedroogde huidDroge huid: Oorzaken en behandeling van uitgedroogde huidEen droge huid is een huidprobleem dat personen in verschillende mate treft. Het is meestal geen ernstig symptoom, maar…
Sickbuildingsyndroom: Reeks symptomen door gebouwSickbuildingsyndroom: Reeks symptomen door gebouwHet sickbuildingsyndroom (SBS, sick building syndrome) is een aandoening waarbij patiënten een reeks symptomen hebben di…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 3 oktober 2020:
  • FAQ: What Is Baby Acne?, https://www.pampers.com/en-us/newborn-baby/care/article/baby-acne
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2018:
  • Baby acne, https://www.babycenter.com/0_baby-acne_72.bc
  • Baby Acne: Causes, Treatments, and More, https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne
  • Baby acne: De oorzaak en wat is eraan te doen?, https://www.zozwanger.nl/baby-acne-oorzaak-behandelen/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/diagnosis-treatment/drc-20369885
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880
  • The 411 on Baby Acne (and How to Treat It), https://www.thebump.com/a/treating-baby-acne
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.