Bultjes op de neus: Oorzaken van knobbeltjes op de neus

Door een aantal aandoeningen en een aantal omgevingsfactoren komen kleine tot grote bultjes, knobbeltjes, puistjes of zweren op de neus tot stand. Deze zijn tijdelijk van aard, of zijn zonder behandeling permanent aanwezig. Verder zijn ze vleeskleurig of hebben ze een verschillende kleur. Ze ontstaan verder overal op de neus. Enkele zelfzorgmaatregelen zijn nuttig, maar in bepaalde situaties is een medische behandeling vereist zodat één of meer bultjes op de neus verdwijnen.

Allergieën en zweren op de neus

Sommige mensen reageren allergisch op pollen of bepaalde aerosolsprays en neussprays. Hierdoor ontstaan neuszweren wat resulteert in pijnlijke, meestal vleeskleurige bultjes op de neus.

Bacteriële infectie en bultjes op de neus

Stafylokokken en andere bacteriën bevinden zich overal op het menselijk lichaam, waaronder in de huid van de neus. Deze veroorzaken normaal gezien geen pijn of andere klachten, maar wanneer schade ontstaat aan het neusslijmvlies (pulken of droog, koud weer) ontstaat een ideale broeihaard voor de bacteriën. De bacteriën gaan hierdoor groeien waardoor pijnlijke bobbeltjes op de neus tot stand komen. Antibiotica vormen de steunpilaar voor de behandeling van een bacteriële infectie.

Demodex en puistjes op de neus

Demodex, een soort mijt die vaak voorkomt in talgklieren, veroorzaakt bij een aantal patiënten roze puistjes op de neus. De huid is voorts grover, dikker en bedekt met tuberkels (knobbeltjes die bestaan uit afgestorven cellen, bindweefsel, lymfocyten en reuzencellen). Antimijtcrèmes elimineren deze mijt. Bij patiënten met hardnekkige of ernstige mijt, zet de arts orale (via de mond ingenomen) capsules of tabletten in.

Dermatitis en bobbeltjes op de neus

Dermatitis is een aandoening waarbij een allergische reactie ontstaat door contact met chemische stoffen en oplosmiddelen in cosmetica, geurstoffen, rubber en latexproducten. Dermatitis op de neus veroorzaakt rode bultjes en een gezwollen neus.

Geneesmiddelen en neusbultjes

Een bijwerking van sommige geneesmiddelen zijn neusbultjes, al zijn deze puistjes ook soms aanwezig op het gezicht of zelfs het hele lichaam. De arts of dermatoloog adviseert de patiënt over eventuele alternatieve geneesmiddelen.

Gezichtsverzorging en neusknobbeltjes

Bepaalde gezichtsverzorgingsproducten resulteren in irritatie en jeuk aan de neus, waardoor sneller bultjes ontstaan. Het is belangrijk om de juiste cosmetica te kiezen voor de huid. Dit is mogelijk met een staaltje of tester in de winkel.

Hormonale veranderingen

Acne (een ontsteking van de talgklieren) is een huidaandoening die sneller verschijnt bij hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit. Sommige van deze hormonen doen de talgklieren meer talg produceren. Daardoor verstoppen de poriën van de huid, hetgeen leidt tot bultjes of mee-eters (kleine zwarte bultjes) op de neus.

Koortsblaasjes

Het herpesvirus veroorzaakt mogelijk koortsblaasjes. Deze ontstaan sneller bij patiënten met een zwak immuunsysteem. De patiënt presenteert zich hierbij vaak met witte puistjes op de neus. Wanneer de puistjes openbarsten en de vloeistof hieruit wegloopt, dan heeft dit het uiterlijk van een neuszweer. Meestal ontstaan de letsels op de neusvleugels en onderaan de neus.

Neuscysten

Neuscysten zijn een pijnlijke, rode gezwelletjes die zich diep in de huid neus bevinden. Ze komen vaker voor bij mensen die andere neusaandoeningen hebben zoals sinusitis (ontsteking van de neusbijholten).

Neuspiercing

Een piercing in de neus leidt mogelijk tot een wonde. Wanneer veel hersteltijd nodig is om van dit wondje te genezen, krijgen bacteriën de kans om in de wonde binnen te dringen, hetgeen zorgt voor zweervorming. Bovendien verschijnt mogelijk een geïnfecteerde bult rond de neuspiercing.

Rhinophyma

Rhinopyhma is de bekendste oorzaak van grote, rode bultjes op de neus. De talgklieren op het gezicht vergroten hierdoor. De weefsels op de neus groeien langzaam gedurende meerdere jaren, waardoor uiteindelijk een bolachtige verschijning van de neus tot stand komt, beter bekend als een 'knolneus'. Vaak ontstaat deze knolneus als gevolg van de huidziekte rosacea. Deze aandoening zorgt voor een verlaagd zelfbeeld. Een neuscorrectie is vaak nodig.

Stress

Overmatige stress doet heeft vaak bultjes en knobbeltjes op het hele gezicht als gevolg. De puistjes verschijnen op de neus, maar soms ook rond de mond. Door stress loopt het hormonale evenwicht schade op. De hormonale veranderingen zetten op hun beurt de talgklieren aan om meer talg te produceren, waardoor de poriën van de gezichtshuid verstoppen. Voldoende lichaamsbeweging vermindert stress en voorkomt uitbraken. Goede fysieke activiteiten zijn yoga, meditatie, qigong en tai chi, maar een gewone wandeling werkt eveneens ontspannend.

Voeding

Een gebrek aan vitamine A in de voeding (vitamine A-deficiëntie) leidt mogelijk tot puistjes en bultjes op het lichaam, inclusief op de neus. Vitamine A is essentieel voor een stabiele huid. De symptomen verergeren tevens door een vette en suikerrijke voeding. Een voeding met veel groenten zoals kool of broccoli is wel goed voor het behoud van de huid. Koffie- en cafeïneproducten verergeren eveneens huidaandoeningen zoals acne. Kruidenthee is een betere optie. Het vleesverbruik moet beperkt zijn, en tevens opteren mensen beter voor vlees dat organisch is en vrij is van hormonen en antibiotica. Het drinken van veel water verwijdert giftige stoffen uit het lichaam. Acht tot tien glazen water per dag drinken is aanbevolen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandelingPukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandelingEen pukkeltje of puistje in de neus kan irriterend en pijnlijk zijn en voor veel ongemak zorgen. Vaak is het pukkeltje h…
Bultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingBultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingEen bultje op de neus kent vele mogelijke oorzaken. Bij een huidkleurig bultje of knobbeltje op de neus gaat het vaak om…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…

Auto-immune hepatitis: Leverontsteking door eigen lichaamAuto-immune hepatitis: Leverontsteking door eigen lichaamAuto-immune hepatitis, soms ook geschreven als Ďauto-immuun hepatitisí, is een aandoening waarbij het eigen lichaam ervo…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 oktober 2017:
  • Bump on nose, http://www.topix.com/forum/med/dermatology/TTBJJI77TIU3JDRIF
  • Bumps on Nose, not Acne, Pimples, Bridge, Under Skin, Side, Causes, Fibrous Papule, Treat, http://www.healtreatcure.org/bumps/bumps-on-nose-not-acne-pimples-bridge-under-skin-sides-causes-treatment/
  • Bumps on Nose: causes & Get Rid of Bumps in Few Days, https://www.healthacnetreatment.com/causes-of-bumps-on-nose/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Demodex folliculitis, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/demodex-folliculitis/
  • How to Get Bumps on Nose to Go Away, http://www.livestrong.com/article/267470-how-to-get-bumps-on-nose-to-go-away/
  • Nose Bumps Causes Including Small, Big, Painful, Hard Inside and on Nose Bridge, https://www.bestcures.org/nose/bumps-on-nose/nose-bumps-causes-including-small-big-painful-hard-inside-nose-bridge/
  • Pimples on nose, https://noskinproblems.com/pimples-on-nose/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.