Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheid

Je hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke tips om hoesten, verstopte neus of keelpijn tegen te gaan.

De rode zonnehoed

Verhoog je weerstand of immuniteit voor een verkoudheid of griep door het innemen van echinacea-extract. Het extract is afkomstig van de rode zonnehoed, een vaste plant die groeit in Noord-Amerika. Tien dagen lang, driemaal per dag een half theelepeltje van het extract innemen is voldoende om uw weerstand te verhogen.

Water drinken

Wanneer je verkouden bent of griep hebt is het aangeraden zoveel mogelijk te drinken. Geen prik of koffie, maar veel ijskoud water of vruchtensap. Koude dranken verzachten de pijn in je keel, ze mogen zelfs even in het vriesvak gelegen hebben en al lichte ijsvorming vertonen.

Warme dranken

Thee onttrokken uit tijm samen met andere Provençaalse kruiden leent zich uitstekend tegen verkoudheid en griep. Ook gemberthee met citroensap en honing is een goed middel. Hete melk met salie en honing smaakt wat minder maar is eveneens werkend. Behalve thee zijn ook groentebouillon en kippensoep aan te raden bij griep of verkoudheid. Deze warme drankjes maken de luchtwegen vrij en vertragen de voortplantingssnelheid van het virus.

Wrijf olie

Wrijf je voorhoofd, keel, neusholten, borst en rug in met olie. Hiervoor mag je gewone olie voor keuken gebruik nemen; sla- olijf- of zonnebloemolie. Leg je daarna rustig neer en slaap een beetje, na een kwartier zijn de holtes in uw hoofd open.

Vlierbessensiroop

Om griep te voorkomen, of wanneer u reeds de griep hebt kunnen drie eetlepels vlierbessensiroop per dag u helpen. Vlierbessensiroop is goed voor de keel bij een verkoudheid. Het helpt de koorts te onderdrukken bij griep. Van de bladeren kan u ook thee maken maar dat werkt eerder bloedreinigend. Ook van de bloemen kan thee gemaakt worden, deze verhogen uw weerstand.

Eet appels

Dat fruit, en in het bijzonder appels, gezond is hoeft niemand u natuurlijk te vertellen. Maar wist u ook dat appels u kunnen helpen in het bestrijden van de griep? Bepaalde stoffen in appels helpen ons te beschermen tegen het griepvirus. Deze stoffen zitten trouwens ook in uien. De aanwezigheid van quercetine en antioxidant zorgt voor een ontstekingswerende eigenschap waardoor het griepvirus moeilijker kan uitpakken.

Gorgelen

Bij verkoudheid en keelpijn kan ook een warme gorgeldrank soelaas bieden. Een mengeling van saliethee en zeezout verzacht de keelpijn en bevordert de genezing. Salie bevat samentrekkende bestanddelen die pijn tijdelijk wegnemen, zeezout ontsmet en reinigt.

Vitamine C

Vitamine C helpt niet wanneer je reeds de griep hebt, maar verhoogt wel je weerstand wanneer je gezond bent. Zo ga je het oplopen van het virus tegen. Deze vitamine kan je voornamelijk vinden in citrusvruchten zoals citroen, mandarijn en sinaasappel of in aardappelen.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van griepSymptomen van griepNummer één reden van ziekteverzuim onder werknemers is de griep. Hiermee is het de meest voorkomende ziekte. De ziekte i…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…

Trombolyse: behandelingen van herseninfarct binnen 4,5 uurMensen die worden getroffen door een herseninfarct zouden direct moeten worden behandeld met Trombolyse. Trombolyse is d…
Gezonde of ongezonde stress?Gezonde of ongezonde stress?Voor meer balans in het dagelijkse leven is het van belang te weten in hoeverre stress, die u ervaart gezond of ongezond…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.