Sambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstand

Sambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstand Sambucol is een kruidenpreparaat en voedingssupplement. Wil je de kans op griep en verkoudheid verkleinen dan is het belangrijk dat je weerstand goed op orde is. Naast goed eten en goed slapen kun je je weerstand een boost geven door gebruik van voedingssupplementen. Een voedingssupplement dat gebruikt kan worden voor het ondersteunen van het immuunsysteem is vlierbessenextract. Sambucol vlierbessenextract is verkrijgbaar als siroop, capsules, pastilles, bruistabletten en kauwtabletten en bestaat tevens in speciale doseringen voor kinderen.

Sambucol ter ondersteuning van de weerstand


Wat is Sambucol?

Bron: TBIT, PixabayBron: TBIT, Pixabay
Sambucol is een kruidenpreparaat en voedingssupplement op basis van vlierbessenextract, dat gebruikt kan worden ter ondersteuning van de weerstand. Het product - dat verkrijgbaar is als siroop, capsules, pastilles, bruistabletten en kauwtabletten - bevat geen kleurstoffen of smaakstoffen. De producten zijn glutenvrij en geschikt voor vegetariërs.

Effecten van vlierbessenextract op de gezondheid

Ouderen weten het misschien nog wel van vroeger: had je last van een verminderde weerstand dan was vlierbessensap een van de remedies van voorkeur. Vlierbessenstruiken kwamen vroeger meer voor dan nu en veel mensen plukten de bessen zelf om er sap van te maken of de besjes zo te eten. Dit gebruik is wat in onbruik geraakt en men denkt bij een weerstandsbevorderend middel wellicht niet meer als eerste aan vlierbessenextract maar toch zijn er nog veel mensen die erbij zweren.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van vlierbessenextract. Lang niet alle gezondheidsclaims over vlierbessenextracten bleken in wetenschappelijke studie overeind te blijven. Zo is wel beweerd dat het kan beschermen tegen aids en de ziekte van Alzheimer, maar hiervoor is geen onomstotelijk bewijs gevonden. Wel is bewezen dat vlierbessenextract een positieve uitwerking heeft op het immuunsysteem en als zodanig de kans op het oplopen van griep of een verkoudheid kan verkleinen. Hoe het werkingsmechanisme van vlierbessen in elkaar zit is anno 2019 nog niet exact bekend maar in wetenschappelijke publicaties zijn enkele aanknopingspunten terug te vinden. Zo wordt gesuggereerd dat vlierbessen:
 • De productie van cytokine verhogen (Yesilada c.s., 1997)
 • De opname van antioxidanten verbeteren en oxidatieve stress voorkomen (Youdim c.s., 2000)
 • Virussen onderdrukken (Roschek c.s., 2009)

Minder griep en verkoudheid onder vliegtuigpassagiers

Interessant is een Australische studie uit 2016 waarbij onderzoekers het effect van vlierbessenextract op de gezondheid van mensen die per vliegtuig reisden onderzochten. Reis je regelmatig met het vliegtuig dan zul je wellicht weleens gemerkt hebben dat je niet met zo'n lekker gevoel het vliegtuig uitstapt. De droge lucht die tijdens lange vluchten vele malen wordt rondgepompt is uiteraard minder gezond dan gewone buitenlucht en dit kan zijn weerslag hebben op je gezondheid. De Australische onderzoekers namen een testgroep van 312 reizigers waarvan de helft een vliesbessenextract slikte en de andere helft fungeerde als placebogroep. In de periode na de reis rapporteerden mensen die het extract geslikt hadden significant minder dagen met griep en verkoudheidsverschijnselen dan de groep die een placebo geslikt had (in totaal 57 ten opzichte van 117). Tevens was het zo dat de mensen die het extract geslikt hadden en toch griep of een verkoudheid hadden gekregen op een scoreschaal hun symptomen als een stuk minder ernstig aanduidden dan zij die een placebo hadden geslikt en ziek waren geworden (247 ten opzichte van 583) (Tiralongo c.s., 2016).

Verschillende producten van Sambucol

Sambucol is verkrijgbaar in verschillende variaties, waaronder siroop, capsules, pastilles, bruistabletten en kauwtabletten. Ook zijn er doseringen speciaal voor kinderen en extra hoog gedoseerde capsules en siroop. Van Sambucol zijn de volgende producten beschikbaar (2019):
 • Sambucol Vlierbessen siroop Original 120 ml en 230 ml
 • Sambucol Vlierbessen siroop voor kinderen
 • Sambucol Kauwtabletten voor kinderen
 • Sambucol Weerstand Bruistabletten Suikervij
 • Sambucol Extra Defence siroop
 • Sambucol Immuno Forte capsules 30 st
 • Sambucol Pastilles 20 st

Verkrijgbaarheid

De producten van Sambucol zijn in Nederland verkrijgbaar bij diverse drogisterijen, natuurwinkels, reformwinkels en webshops. Drogisterijen hebben mogelijk maar één of enkele van de hierboven genoemde productvarianten in het assortiment. Ben je op zoek naar een andere productvariant dan kun je het beste online kijken waar deze beschikbaar is of het product via internet bestellen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol met vlierbessenextract is een voedingssupplement en kruidenpreparaat met een geconcentreerde formule. Sambucol…
Vlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheidVlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheidVlierbessensiroop is gemaakt van vlierbessen, die groeien aan de vlierbessenstruik. Deze struik groeit snel en je ziet z…
Vlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griepVlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griepIn het najaar en met het komen van kou en regen komen ook de verkoudheden, virussen en de griep weer bij velen van ons t…
Behandeling tegen griep: antigrippine gebruiken tegen griepBehandeling tegen griep: antigrippine gebruiken tegen griepBehandeling tegen griep met antigrippine tabletten. Helpt het? Antigrippine tabletten bevatten de werkzame stoffen parac…

Nattokinase: gebruik ter voorkoming van hart- en vaatziektenNattokinase: gebruik ter voorkoming van hart- en vaatziektenNattokinase is een enzym met gezondheidsbevorderende eigenschappen. Nattokinase - dat gemaakt wordt door de toevoeging v…
Solidago voor een goede vochtbalans en tegen blaasontstekingSolidago voor een goede vochtbalans en tegen blaasontstekingSolidago of guldenroede is een plant die gebruikt kan worden voor het in stand houden van een goede vochtbalans en bij h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sambucol, (bewerkt)
 • http://sambucol.nl/vlierbessen-voor-je-weerstand/
 • http://www.ethnoherbalist.com/benefits-of-elderberry-black-elderberry-syrup-for-colds/
 • http://www.mdpi.com/2072-6643/8/4/182 (Tiralongo c.s., 2016)
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9324006 (Yesilada c.s., 1997)
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10962205 (Youdim c.s., 2000)
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19682714 (Roschek c.s., 2009)
 • Afbeelding bron 1: TBIT, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.