Solidago voor een goede vochtbalans en tegen blaasontsteking

Solidago voor een goede vochtbalans en tegen blaasontsteking Solidago of guldenroede is een plant die gebruikt kan worden voor het in stand houden van een goede vochtbalans en bij het bestrijden van terugkerende blaasontstekingen. In de natuurgeneeskunde wordt gedacht dat het gebruik van Solidago goed is voor het spoelen van de nieren en blaas. Dit voorkomt en verhelpt de afzetting van stoffen waardoor de kans op het ontstaan van nierstenen kleiner wordt. Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van Solidago bij een blaasontsteking. Wanneer het in aanvulling op antibiotica wordt gebruikt dan verkleint het de kans dat de blaasontsteking terugkeert.

Gebruik Solidago of guldenroede


Het belang van een goede vochtbalans

Het is belangrijk om een goede vochtbalans te hebben. Je krijgt vocht binnen via eten en drinken en scheidt vocht uit door te plassen, ontlasting te hebben, te transpireren en adem te halen. Doorgaans zorgt het lichaam er zelf voor dat de vochtbalans goed blijft. Hierin bestaat een natuurlijk evenwicht, dat hoofdzakelijk wordt geregeld door de nieren. Is de vochtbalans verstoord dan kan dit tot diverse gezondheidsklachten leiden. Bij een teveel aan vocht kunnen handen, voeten en gezicht opgezwollen raken en kan men last krijgen van benauwdheid. Ook een tekort aan vocht kan voor problemen zorgen. Men kan dan onder meer last krijgen van de volgende klachten:
 • De regeling van de lichaamstemperatuur raakt verstoord
 • Voedingstoffen worden onvoldoende door het lichaam getransporteerd
 • Afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd
 • De darmen krijgen onvoldoende vocht waardoor harde ontlasting en obstipatie ontstaat
 • Haar, nagels en huid drogen uit
 • Het energieniveau en de conditie nemen af
 • Verhoogde kans op het ontstaan van nierstenen

Verstoring vochtbalans bij ziekte

Wanneer je ziek bent kan de vochtbalans verstoord raken. Dit komt doordat men dan vaak minder vocht binnenkrijgt wegens een gebrek aan eetlust. Tegelijk gaat wel veel vocht verloren door koorts, dunne ontlasting, overgeven en overmatig transpireren. Daarnaast zullen veel mensen merken dat ze tijdens periodes van ziekte veel 'vocht vasthouden', wat zich uit in dikke enkels en onderbenen. De nieren kunnen de ontwikkelingen in het lichaam dan niet meer bijhouden.

Ook na een operatieve ingreep kan er een probleem met de vochtbalans ontstaan. Vaak krijgt men dan vocht toegediend via een infuus, maar het kan voorkomen dat het vocht sneller het lichaam inkomt dan het dit kan verwerken. Dit kan leiden tot het opzetten van de handen en het gezicht en benauwdheid. Om er zeker van te zijn dat dit soort problemen tijdig gesignaleerd worden, wordt bij mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis de vochtbalans vaak bijgehouden. Op een formulier moet men dan invullen hoeveel vocht men binnenkrijgt. Tevens wordt de urine opgevangen zodat de hoeveelheid kan worden nagemeten. Krijgt men te veel of te weinig vocht binnen dan kan worden ingegrepen.

Verstoring van de vochtbalans zonder ziekte

Ook wanneer men niet ziek is kan een probleem met de vochtbalans ontstaan. Uiteraard kan dit voorkomen wanneer men onvoldoende eet en drinkt. Het kan echter ook een probleem worden voor mensen die overmatig transpireren. Dit kan door een lichamelijke oorzaak komen maar kan ook gewoon veroorzaakt worden door het warme weer.

Gebruik Solidago in de natuurgeneeskunde

Solidago - ook wel guldenroede genoemd - is een plantengeslacht uit de composietenfamilie. De plantjes hebben veelal gele bloemen en komen vooral voor in Noord-Amerika. Ook in Nederland kunnen echter enkele soorten worden aangetroffen. De wetenschappelijke naam Solidago komt van het Latijnse solidus = stevig en ago = maken. Deze naam is terug te voeren op het feit dat de plant al eeuwenlang wordt gebruikt als remedie tegen nierproblemen, en dan met name problemen bij de regulering van de vochtbalans. Het gaat dan met name specifiek om de soort Solidago virgaurea.

In de natuurgeneeskunde wordt het gebruik van Solidago of guldenroede aangeraden om overtollig vocht af te voeren door de doorstroming van urine in de nieren en blaas te stimuleren. Gedacht wordt dat het bovendien de afzetting van restmateriaal in de nieren en blaas kan voorkomen en verwijderen waardoor de kans op de vorming van nierstenen of blaasstenen verkleind wordt.

Solidago verkleint de kans op terugkeer blaasontsteking

Wetenschappelijk bewijs is er voor het feit dat Solidago heilzaam kan zijn voor mensen die vaak last hebben van een blaasontsteking en andere urineweginfecties. Italiaans onderzoek uit 2013 heeft uitgewezen dat het gebruik van Solidago naast antibiotica tegen een blaasontsteking de kans op terugkeer van de infectie verkleint. In een studie waaraan 164 proefpersonen deelnamen bleek dat de groep patiënten die Solidago gebruikte naast een antibioticakuur 2,5 keer minder te maken kreeg met een terugkeer van de blaasontsteking dan mensen die alleen antibiotica gebruikten (Frumenzio, E. c.s., 2013).

Verkrijgbaarheid solidago

Solidago of guldenroede kan op verschillende manieren worden ingenomen. Het is verkrijgbaar in druppels die aan water kunnen worden toegevoegd maar ook in capsule- of tabletvorm. Het is onder andere verkrijgbaar van merken als Bonusan, Cruydhof, Nova Vitae, Zonnegoud, Sanopharm en Vsm. Van A. Vogel is Solidigo Complex in druppelvorm verkrijgbaar, waaraan diverse andere stoffen zijn toegevoegd die heilzaam zijn voor blaas en nieren waaronder Betula pendula, Equisetum arvense, Juniperus communis en Ononis spinosa. Van guldenroede kan ook thee getrokken worden. Gedroogde hele of gemalen bladeren van de guldenroede zijn verkrijgbaar van Jacob Hooy.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking en de pilVele vrouwen herkennen het, blaasontsteking. Het is erg vervelend en komt nooit gelegen. Het is misschien vreemd maar de…
Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?Een blaasontsteking is niet alleen een vervelend, maar meestal ook een erg pijnlijke aandoening die vooral vrouwen treft…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…

Sambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstandSambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstandSambucol is een kruidenpreparaat en voedingssupplement. Wil je de kans op griep en verkoudheid verkleinen dan is het bel…
Sytrinol: alternatief voor statines bij hoog cholesterolSytrinol: alternatief voor statines bij hoog cholesterolSytrinol is een supplement gemaakt uit de extracten van citrusvruchten en palmvruchten, dat gebruikt kan worden wanneer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hansbenn, Pixabay
 • https://www.mst.nl/dbs/folder/PI-009855
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=8731&fuseaction=art
 • https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/4-facts-goldenrod-kidney-health/#1
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Guldenroede
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24399121 (Frumenzio, E. c.s., 2013)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.