Blaasontsteking: antibiotica of gewoon cranberry?

Blaasontsteking: antibiotica of gewoon cranberry? Een blaasontsteking kan bestreden worden met antibiotica. Dit is echter niet altijd nodig. Vaak kun je ook van een blaasontsteking afkomen door een aantal eenvoudige tips op te volgen zoals veel drinken en goed uitplassen. Daarnaast kun je het herstelproces ook bespoedigen door gebruik te maken van een op cranberry gebaseerd product. Cranberry's bevatten namelijk proanthocyanidinen, die helpen om bacteriën van de blaaswand los te weken. Dit is geen fabeltje maar wordt juist vaak door de huisarts geadviseerd.

Remedies bij een blaasontsteking


Hoe herken je een blaasontsteking?

Mensen die in het verleden vaker een blaasontsteking of urineweginfectie hebben gehad herkennen de symptomen vaak direct. Bij vrouwen komt het veel vaker voor dan bij mannen omdat zowel de plasbuis als de afstand tot de anus bij hen korter is. Bacteriën (vaak uit de darmen) komen op die manier eerder via de vagina in de urinewegen en blaas terecht. Bij een blaasontsteking is de E.coli bacterie vaak de boosdoener. Deze gaat zich hechten aan de blaaswand en veroorzaakt daar dan een ontstekingsreactie.

Symptomen van een blaasontsteking zijn onder ander de volgende:
  • Veel moeten plassen, vaak in kleine beetje
  • Loze of continue aandrang
  • Een prikkend of branderig gevoel bij de vagina
  • Stinkende of sterk ruikende urine
  • Troebele urine
  • Soms lichte tot matige buikpijn of zijpijn
  • Soms verhoging (geen koorts)

Een blaasontsteking kan eenvoudig worden aangetoond. Denk je hier last van te hebben dan kun je bij de huisarts een potje ochtendurine langs brengen met de vraag of deze op een urineweginfectie getest kan worden. De eerste uitslag is dan vaak al binnen een half uur bekend. Voor de test wordt namelijk gebruik gemaakt van teststrips die snel een uitslag geven. Bij twijfel kan de urine ook nog onder de microscoop gelegd worden om bacteriën op te sporen. Meestal wordt de urine daarna ook nog op kweek gezet om meer duidelijkheid te krijgen over de soort bacterie. Als een medicijn moet worden voorgeschreven om de ontsteking te behandelen dan geeft de kweek een goede indicatie van het soort medicijn dat het beste gebruikt kan worden.

Blaasontsteking: gebruik je antibiotica of niet?

Er zijn bepaalde soorten antibiotica die specifiek worden gebruikt bij urineweginfecties. Het meest voorgeschreven antibioticum bij een blaasontsteking is Nitrofurantoïne. Daarnaast worden ook de antibiotica Norfloxacine, Pipemidinezuur, Levofloxacine, Trimethoprim en Ciprofloxacine voorgeschreven om een ontsteking van de blaas of urinewegen te bestrijden.

Niet iedereen is echter happig op het gebruik van farmaceutische middelen om een blaasontsteking te lijf te gaan. Als je lichaam zelf in staat is om de ontsteking te verdrijven dan geniet dit natuurlijk de voorkeur. Een blaasontsteking is ook nog eens bij uitstek het type ontsteking waarmee je lichaam zelf kan afrekenen, ondersteund door enkele natuurlijke producten.

Eem argument dat spreekt voor het gebruik van een antibioticum is dat je niet wilt dat de ontsteking escaleert. Een verwaarloosde blaasontsteking kan namelijk leiden tot een nierbekkenontsteking (pyelonefritis). Dit kan voorkomen wanneer bacteriën weten via de blaas weten door te dringen tot in het nierweefsel. Dit gaat meestal gepaard met koorts en hevige pijnklachten en vereist altijd behandeling met een antibioticakuur.

Zelf afrekenen met een blaasontsteking: tips

Kies je ervoor om geen antibioticakuur te gebruiken, let dan op de volgende tips:
  • Drink veel (minimaal 2 liter per dag)
  • Stel het plassen niet onnodig uit
  • Pers altijd alle laatste druppels uit
  • Maak gebruik van cranberryproducten

Cranberry

Wie denkt aan een blaasontsteking en de behandeling daarvan denkt vaak ook meteen aan cranberry's. Dit is niet voor niets. Cranberry's of veenbessen bevatten naast vitamine C ook proanthocyanidinen. Deze voorkomen hechting van bacteriën aan de blaaswand en helpen om reeds gehechte bacteriën van de blaaswand los te weken. Het is tevens belangrijk om daarbij veel water te drinken zodat de blaas goed gespoeld kan worden.

Roter Cystiberry

Wil je de blaasontsteking effectief bestrijden dan kun je Roter Cystiberry gebruiken. Een capsule Roter Cystiberry bevat sterk geconcentreerd cranberry-extract. In de meeste gevallen verhelpt dit de klachten binnen 48 uur. Wel is het belangrijk het kuurtje van vijf dagen vol te maken om te voorkomen dat de ontsteking snel weer terugkeert. Heb je vaker deze blaasklachten dan kun je Roter Cystiberry ook preventief gebruiken. Je neemt dan dagelijks één capsule in plaats van twee. Roter Cystiberry is verkrijgbaar bij de drogist en via diverse webshops.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Blaasontsteking (urineweginfectie)Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het pl…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…

Eerste hulp bij hypoglykemie en hyperglykemieEerste hulp bij hypoglykemie en hyperglykemieBij diabetes mellitus is de suikerstofwisseling verstoord. Daarbij maakt men onderscheid tussen wat vroeger juveniele di…
Gillespie-syndroom: Afwijkingen aan ogen en bewegingGillespie-syndroom: Afwijkingen aan ogen en bewegingDe primaire symptomen van het uiterst zeldzame Gillespie-syndroom zijn een gedeeltelijke aniridie (een gedeeltelijke iri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking
  • http://www.allesoverurologie.nl/vrouwen/urineweginfecties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/blaasontsteking/blaasontsteking-haal-een-5-daagse-kuur-bij-de-drogist
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/cranberrys-tegen-blaasontsteking/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.