Triglyceriden verlagen met omega 3-supplement

Triglyceriden verlagen met omega 3-supplement Uit bloedonderzoek kan een verhoogd gehalte aan triglyceriden naar voren komen. Dit kan op den duur een ernstig gezondheidsrisico vormen. Het is daarom belangrijk de triglyceriden te verlagen. Omdat het triglyceridengehalte vaak verhoogd is door een te hoge calorie-inname vereist dit vaak een aanpassing van de levensstijl met minder vet- en koolhydraatrijk eten en meer bewegen. Dagelijks gebruik van een omega 3-supplement kan je daarbij het steuntje in de rug geven dat je nodig hebt om je verhoogde triglyceriden daadwerkelijk omlaag te brengen.

Verhoogd triglyceridengehalte aanpakken


Wat zijn triglyceriden?

Mogelijk heb je na bloedonderzoek van je huisarts of specialist vernomen dat je triglyceriden verhoogd zijn en dat het belangrijk is om hier iets aan te doen. Maar wat zijn triglyceriden precies? Triglyceriden zijn een soort vet dat aanwezig is in het bloed. Meer precies bestaat een triglyceride uit een glycerolketen waaraan drie ketens van vetzuren gebonden zijn. Voor een goede gezondheid zijn ze noodzakelijk maar een teveel aan triglyceriden kan juist schadelijk zijn en het risico op onder meer hart- en vaatziekten verhogen. Vaak hebben mensen met verhoogde triglyceridenwaardes ook een verhoogd cholesterol maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Men kan ook verhoogde triglyceriden hebben terwijl het cholesterol goed is.

Hoe ontstaat een verhoogd triglyceridengehalte?

Is een te hoog triglyceridengehalte geconstateerd dan is dit vrijwel altijd het gevolg van een te hoge calorie-inname. Wanneer je namelijk meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt dan worden deze in de vorm van triglyceriden opgeslagen in het lichaam. De bedoeling hiervan is dat zij kunnen dienen als energiebuffer. Spreek je deze echter niet aan door voldoende lichaamsbeweging dan blijven ze als het ware in het lichaam hangen. Dit komt tot uiting in de vorm van lichaamsvet, dat vaak wordt opgeslagen rond de buik en billen. De vetten die leiden tot een verhoogd gehalte aan triglyceriden zijn niet alleen de ongezonde vetten maar ook de gezonde vetten, alhoewel verzadigde vetten en transvetten er wel meer aan bijdragen dan bijvoorbeeld onverzadigde vetten. Het triglyceridengehalte kan tevens verhoogd worden door overmatige consumptie van koolhydraten en alcohol. Daarnaast kan een verhoging van het triglyceridenniveau een gevolg zijn van medicijngebruik. Dit zie je bijvoorbeeld bij diverse soorten pijnstillers, bètablokker, steroïden en plaspillen.

Normale triglyceridenwaarden

Artsen hanteren richtlijnen voor wat een normaal triglyceridengehalte is wanneer gesproken wordt van een verhoging. Deze waardes zijn als volgt:
  • Normaal: minder dan 150 mg per dl / 1,7 millimol per liter
  • Licht verhoogd: 150 tot 199 mg per dl / 1,8 tot 2,2 millimol per liter
  • Verhoogd: 200 tot 499 mg per dl / 2,3 tot 5,6 millimol per liter
  • Ernstig verhoogd: 500 mg per dl of hoger / 5,7 millimol per liter

De triglyceridenwaarden kunnen gemeten worden door een eenvoudig labonderzoek. Hiervoor is niet meer dan één buisje bloed nodig. Het is wel nodig dat nuchter bloed geprikt wordt. Men mag dan minstens 12 uur niets gegeten of gedronken hebben. Slechts een kleine hoeveelheid voedsel kan de waardes al enorm beïnvloeden. Degene die de bloedafname doet zal dan ook altijd nadrukkelijk vragen of je nuchter bent. Is dit niet het geval dan moet de bloedafname op een ander moment gepland worden.

Noodzaak tot het verlagen van triglyceriden

Heb je na bloedonderzoek te horen gekregen dat je triglyceriden verhoogd zijn dan gaat dit meestal gepaard met de boodschap dat hier iets aan gedaan moet worden. Een verhoogd triglyceridengehalte is namelijk een serieus gezondheidsrisico, net zoals bijvoorbeeld een te hoog cholesterol. Door een verhoging van de triglyceriden kan plaque ontstaan aan de binnenzijde van verschillende aderen en slagaderen. Dit kan ertoe leiden dat de aderwanden verharden (artherosclerose) en zelfs dichtslibben. Men krijgt daardoor een groter risico op een hartaanval of beroerte. Een sterke verhoging van het triglyceriden wordt tevens in verband gebracht met onder meer diabetes type 2, acute pancreatitis, hypethyreoïdie, perifere slagaderziekte (PAD), leverziekten, nierziekten en dementie.

Triglyceriden verlagen met behulp van een omega 3-supplement

Heb je te horen gekregen dat er een noodzaak bestaat tot het verlagen van je triglyceriden dan vereist dit niet zelden een aanpassing van de leefstijl, waarin vooral meer bewegen en het eten van minder vetten en suikers erg belangrijk is. Gebruik van een omega 3-supplement kan je daarbij dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt. De in veel vissoorten voorkomende omega 3-vetzuren hebben namelijk triglyceridenverlagende eigenschappen. Inname van 10 tot 15 gram visolie of krillolie is daarbij al voldoende. Een grootschalig onderzoek uit 2006, uitgevoerd aan het Tufts-New England Medical Center in Boston, toont aan dat een verhoging van de omega 3-vetzurenconsumptie middels de inname van een supplement de kans op een hartinfarct of beroerte door vaatproblemen aanzienlijk verlaagt (Wang. C. et al, 2006). Wetenschappers werden op het idee gebracht om het effect van de vetzuren uit vis op het triglyceridengehalte te meten doordat is gebleken dat de Inuit - wiens dieet voor een groot deel uit vis bestaat - over het algemeen zeer gezonde triglyceridegehaltes hebben. Doordat hun dieet tevens erg vetrijk is hebben zij overigens echter vaak wel een sterk verhoogd cholesterol. Overmatige consumptie van vis kan zodoende ook een negatief effect hebben.

Vis eten of een supplement?

De 10 tot 15 gram visolie die je nodig hebt om je verhoogde triglyceridenwaardes aan te pakken kun je ook halen uit vis zelf. Een portie zalm, makreel, sardines, ansjovis of haring van circa 250 gram is daarvoor bijvoorbeeld al voldoende. Zou je elke dag vis in deze hoeveelheid eten dan is de inname van een aanvullend supplement niet nodig. De meeste mensen eten echter niet elke dag vis of lusten het zelfs helemaal niet. Kies je voor gebruik van een omega 3-supplement dan kun je de dagelijkse dosis wel overslaan op de dagen dat je minimaal 250 gram verse vis eet.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een omega 3-supplement ten opzichte van het eten van verse vis is dat visoliën door moleculaire distillatie ontdaan worden van mogelijk aanwezige contaminanten. Door milieuverontreiniging bevat uit zee en rivieren gevangen vis namelijk niet zelden onder meer zware metalen. Dit risico bestaat niet bij omega 3-supplementen.

Welke soort omega 3-vetzuren zijn het beste?

Er bestaan diverse bronnen van omega 3-vetzuren. Je treft het bijvoorbeeld onder meer aan in plantaardige oliën zoals lijnzaad-olie, chiazaad-olie Sacha-Indi-olie. Het gaat hier echter om zogenoemde korte-keten vetzuren (ook wel ALA genoemd). Ben je op zoek naar een supplement met triglyceridenverlagende eigenschappen dan heb je iets nodig dat lange-keten omega 3-vetzuren bevat (ook wel EPA of DHA). Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar deze afkorting op een product. Dit tref je onder meer aan bij visolie- en krillolie-supplementen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Citrusflavonen en tocotriënolen: effect op cholesterolHet verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte is een belangrijk onderdeel van de preventie of behandeling van harten…
Verhoogde waarde triglyceriden verlagen zonder medicijnenVerhoogde waarde triglyceriden verlagen zonder medicijnenTriglyceriden zijn nauw verwant aan cholesterol. Het zijn vetten in het bloed die voor energie zorgen. Gewoon belangrijk…
Aderverkalking, vetten en voedingAderverkalking, vetten en voedingTriglyceriden zijn vetten die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren…
Cholesterol: oorzaken en gevolgenCholesterol: oorzaken en gevolgenCholesterol, een ieder heeft het en dit moet ook. Maar op welk punt spreek je van een slecht cholesterol niveau? En wat…

Mineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden…
Vitamines: soorten en noodzakelijke dagelijkse hoeveelheidVitamines: soorten en noodzakelijke dagelijkse hoeveelheidVitamines komen slechts in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken waardoor er ook maar weinig vitamines in het mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16825676 (Wang. C. et al, 2006)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563284/
  • https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol/triglyceriden/
  • https://www.webmd.com/cholesterol-management/tc/high-cholesterol-eating-fish-and-fish-oil-topic-overview
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren#Bronnen_voor_Omega_3-vetzuren
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.