Lecithine gebruiken bij galstenen en hoog cholesterol

Lecithine gebruiken bij galstenen en hoog cholesterol Lecithine is een fosfolipide die in elke lichaamscel voorkomt. Suppletie met lecithine kan raadzaam zijn bij een verhoogd cholesterol. Dit kan helpen voorkomen dat cholesterol zich afzet aan de vaatwanden van de bloedvaten. Het verlagen van het cholesterol is bovendien een belangrijk wapen in de strijd tegen het ontstaan van galstenen. Galstenen ontstaan namelijk regelmatig als gevolg van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Lecithine-supplementen zijn verkrijgbaar in capsules, poeder en granulaat en zijn over het algemeen niet duur.

Lecithine


Over galstenen

Galstenen of cholelithiasis zijn steentjes die zich kunnen bevinden in de galblaas of de buisjes van het galsyteem. De stenen worden gevormd uit gal en bestaan voor het grootste gedeelte uit cholesterol. Daarnaast komen er in galstenen ook kalkzouten en de afvalstof bilirubine voor. Ongeveer 30% van de bevolking krijgt in ieder geval eens in zijn leven te maken met galstenen, vaak pas op hogere leeftijd. In veel gevallen veroorzaken deze overigens geen problemen en is geen behandeling noodzakelijk.

Het komt helaas wel voor dat de stenen gaan zwerven en in de afvoerende galgang naar de darmen terecht komen. Hier veroorzaken ze dan al gauw een blokkade, wat tot hevige pijn met galkolieken kan leiden. De pijn kan gevoeld worden in de bovenbuik, rug en bij de schouderbladen en kan tevens leiden tot geelzucht. Kenmerkend is dat de pijnen verergeren na het eten van vetrijk voedsel. Dit komt doordat gal wordt aangesproken om het vet te verteren. Hierbij trekt de galblaas samen, wat aanwezige galstenen richting de galwegen kan stuwen. In zeldzame gevallen kunnen galstenen een ontsteking van de galblaas (cholecystitis) veroorzaken. Wanneer galstenen problemen geven dan kunnen deze operatief worden verwijderd. Tevens wordt vaak gekozen voor het geheel verwijderen van de galblaas. Zonder galblaas kan men prima leven.

Oorzaken van galstenen

De precieze oorzaak van galstenen is niet bekend. Wel hebben onderzoekers kunnen achterhalen dat enkele factoren de kans op het ontstaan van galstenen vergroten. Dit zijn de volgende factoren:
  • Een verhoogd cholesterol
  • Overgewicht
  • Erfelijke factoren
  • Een infectie

Galstenen voorkomen met lecithine door invloed op cholesterol

Aan erfelijke factoren kan men natuurlijk niets doen en ook het oplopen van een infectie is vaak een geval van pech. Overgewicht is een breder probleem waar veel mensen in Nederland tegen vechten en dat een breed scala aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om goed op het gewicht te blijven letten. Een verhoogd cholesterol is vaak ook gebonden aan iemands levensstijl maar het kan ook erfelijk bepaald en lastig te bestrijden zijn. Iets dat kan helpen om aan cholesterol gerelateerde galstenen te voorkomen is het gebruik van een lecithine-supplement.

Lecithine is een vetachtige stof (fosfolipide) die door het lichaam wordt aangemaakt en die tevens gewonnen wordt uit met name sojabonen en zonnebloempitten. Het komt voor in elke lichaamscel van het menselijk lichaam. Omdat het door het lichaam zelf wordt aangemaakt is het vaak niet nodig om het extra als supplement in te nemen. Dit wordt anders wanneer je last hebt van een verhoogd LDL-cholesterol en dit wilt verlagen.

De kracht van lecithine zit hem erin dat het kan helpen voorkomen dat cholesterol zich vastzet aan de vaatwanden van bloedvaten. Cholesterol is normaal een in water oplosbare stof. Wanneer het zich in gal bevindt, lost het dankzij lecithine echter niet op. De lecithine houdt het cholesterol als het ware 'in oplossing'. Een kanttekening hierbij is dat er geen keihard wetenschappelijk bewijs is voor deze functie. In de natuurgeneeskunde en natuurdiëtetiek wordt echter veel gebruikgemaakt van lecithine om het cholesterol te verlagen.

Overige gezondheidsvoordelen

Aan lecithine worden daarnaast nog enkele andere gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou het helpen het geheugen en concentratievermogen te verbeteren, de huid verstevigen, de zenuwen beschermen en menstruatieklachten verminderen. Het gebruik van lecithine wordt daarnaast vaak aangeraden aan zwangere vrouwen omdat veel van de voedingsmiddelen die bij een zwangerschap vermeden dienen te worden juist rijk zijn aan lecithine. Het risico bestaat daarom dat je ineens veel minder lecithine binnenkrijgt in vergelijking met je normale dieet.

Supplementen met lecithine kopen

Supplementen met lecithine zijn in granulaat-, poeder- en capsulevorm verkrijgbaar, onder meer van de merken Optimax, Mattisson, Orthica, Nova Vitae, NOW, Bloem, Natufood en Nutrivian. Hierbij kan een keuze gemaakt worden tussen lecithine gewonnen uit soja en lecithine gewonnen uit zonnebloempitten. Voordeel van laatstgenoemde is dat het gaat om een niet-genetisch gemodificeerd product. Het is tevens de beste keuze voor mensen met een soja-allergie. Lecithine wordt daarnaast ook veel gebruikt in combinatie met knoflookextract, dat tevens veel gebruikt wordt ter bestrijding van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Lecithine-supplementen zijn over het algemeen niet duur: voor nog geen 10,- heb je al een verpakking met 100 capsules of 400 gram poeder of granulaat (2020).
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galstenen en voedingsupplementenVerschillende factoren zoals voeding en overgewicht kunnen de aanmaak van galstenen bevorderen. Een aangepaste voeding e…
Lecithine, voedsel voor de hersenenLecithine, voedsel voor de hersenenLecithine is een wasachtige stof die tegenwoordig vaak wordt verkregen uit sojabonen. Lecithine komt voor in alle lichaa…
Last van galstenenLast van galstenenWist u dat veel mensen galstenen hebben? Galstenen hoeven geen klachten te geven, maar als ze klachten geven kunt u er b…
Galstenen, symptomen en behandelingGalstenen, symptomen en behandelingEen galsteen is een steen die zich in de galblaas of in de afvoerbuis hiervan bevindt. De meeste mensen met galstenen er…

Voedingsmiddelen die vet verbranden: vet afbreken in lichaamVoedingsmiddelen die vet verbranden: vet afbreken in lichaamEr zijn verschillende voedingsmiddelen die vet verbranden. Welke voeding stimuleert vetverbranding? Je stofwisseling een…
5-MTHF: de beste keuze voor een foliumzuur-supplement5-MTHF: de beste keuze voor een foliumzuur-supplementFoliumzuur is een populair vitaminesupplement, zeker onder zwangere vrouwen. Het heeft echter ook gezondheidsvoordelen v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juhansonin, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.mlds.nl/ziekten/galstenen/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/galstenen/item32838
  • https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1972113490001a.pdf
  • http://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-gallstones-prevention
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.