5-MTHF: de beste keuze voor een foliumzuur-supplement

5-MTHF: de beste keuze voor een foliumzuur-supplement Foliumzuur is een populair vitaminesupplement, zeker onder zwangere vrouwen. Het heeft echter ook gezondheidsvoordelen voor wie niet zwanger is. Overweeg je een dergelijk supplement te gaan gebruiken dan kun je het beste kiezen voor 5-MTHF. Dit is het eindproduct dat het lichaam maakt van oraal ingenomen foliumzuur. Door 5-MTHF te gebruiken hoeft het lichaam niet eerst een omzettingsproces te doorlopen. Bovendien heeft 5-MTHF een langere halfwaardetijd en is het metabolisch actiever dan foliumzuur.

5-MTHF en foliumzuur


Over foliumzuur

Foliumzuur of folaat (ook wel bekend als vitamine B11) behoort tot de meest gebruikte vitaminesupplementen. Dit komt met name doordat veel vrouwen extra foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap. Foliumzuur komt niet voor in voedsel maar folaat wel. Dit is een groep van pteroglutamaatverbindingen die dezelfde vitaminewerking hebben als foliumzuur. Het foliumzuur dat als voedingssupplement op de markt is is in werkelijkheid pteroylmonoglutaminezuur (PMG). Dit komt niet van oorsprong in de natuur voor. Foliumzuur is de meest geoxideerde vorm van folaat en daarmee tevens de meest stabiele vorm van de vitamine. Na inname zet het lichaam de stof om in tetrahydrofolaat, vermits voldoende andere vitaminen, mineralen en aminozuren voorradig zijn om tot deze omzetting te komen. Hiervoor zijn onder meer vitamine B2 en B3, zink en serine nodig.

De rol van foliumzuur in het lichaam

Foliumzuur is in het lichaam als co-enzym betrokken bij verschillende belangrijke processen in de stofwisseling. Zo is het onder meer betrokken bij de synthese van rode bloedcellen, de vorming van erfelijk materiaal in het lichaam, de omzetting van aminozuren, de vorming van hemoglobine en de afbraak van proteïnen. Het is daarnaast vooral bekend als voedingssupplement dat gebruikt wordt door zwangere vrouwen. Dit komt doordat foliumzuur een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de baby. Bovendien verkleint het de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, een hazenlip of het neurale-buisdefect (NBD).

Waarom een foliumzuur supplement innemen?

Voor de aanvoer van voldoende foliumzuur zijn we afhankelijk van ons voedsel want het wordt niet door het lichaam zelf geproduceerd. Het zijn vooral de groene groenten en citrusvruchten die rijk zijn aan foliumzuur. Het komt tevens voor in gist en bepaalde soorten orgaanvlees. Het nadeel van groenten en fruit als natuurlijke bron van foliumzuur is helaas dat dit type redelijk onstabiel is. Veel van de kracht ervan gaat verloren tijdens de opslag en bereiding van voedsel. In sommige groente- en fruitsoorten gaat het gehele gehalte aan foliumzuur al binnen enkele dagen na de oogst verloren onder invloed van licht en warmte.

Volg je de adviezen van het Voedingscentrum op dan zou je per dag 250 gram groente en twee stuks fruit moeten eten. Niet alleen is het zo dat nagenoeg niemand dit haalt, ook wanneer je het wel haalt krijg je vaak alsnog onvoldoende foliumzuur binnen. Om die reden is het raadzaam om dit tekort aan te vullen middels de inname van een supplement.

Wat is 5-MTHF?

5-MTHF of 5-methyleen-THF is de belangrijkste van de tetrahydrofolaatverbindingen. Je zou het zo kunnen zien dat waar foliumzuur een basisproduct is, 5-MTHF een eindproduct is. Het lichaam zet foliumzuur via een aantal ingewikkelde processen om in 5-MTHF en kan het in die vorm aanspreken. Neem je een 5-MTHF-supplement in dan kan het lichaam die omzettingsstappen overslaan en direct putten uit de bron van 5-MTHF. De stof heeft bovendien een langere halfwaardetijd en is metabolisch actiever dan foliumzuur. Om deze reden is 5-MTHF de beste keuze wanneer je een foliumzuur-supplement wilt gaan gebruiken. Het is ook wel bekend onder de gepatenteerde naam Quatrefolic.

5-MTHF wordt ook wel gebruikt door patiënten met onder meer kanker, astma, psoriasis of reuma die behandeld worden met methotrexaat, een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt en ontstekingen remt. De inname van foliumzuur naast dit medicijn vermindert namelijk de kans op bijwerkingen. Omdat inname van 5-MTHF het meest effectief is wordt meestal gekozen voor deze vorm.

Verkrijgbaarheid 5-MTHF

Wanneer je weet dat 5-MTHF de beste keuze is op het gebied van foliumzuur-supplementen, waarom gebruikt dan niet iedereen die extra foliumzuur wil innemen 5-MTHF? Naast onbekendheid met het middel is de belangrijkste reden hiervoor gelegen in de kosten. Het supplement is namelijk in vergelijking met gewone foliumzuur-supplementen - die ook vaak van huismerken verkrijgbaar zijn - aan de dure kant. 5-MTHF is onder meer verkrijgbaar van de merken Vitals, Thorne en Sanacore bij verschillende (online) drogisterijen.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foliumzuur en folaat: tekort aanvullen met supplementFoliumzuur en folaat: tekort aanvullen met supplementFoliumzuur en folaat zijn de synthetisch en niet-synthetische vormen van wat we vroeger vitamine B11 noemden. Deze stoff…
Vitamine B11: groenten en fruit voor voldoende foliumzuurVitamine B11: groenten en fruit voor voldoende foliumzuurFoliumzuur is een onmisbare vitamine uit het B-complex. Het speelt een grote rol bij de groei van cellen en de weefselvo…
Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkFoliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkHet is al een tijd bekend dat de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een spina bifida (open ruggetje) en een…
Zwangerschap en vitamineZwangerschap en vitamineJe bent zwanger en mensen zeggen tegen je dat je nu 'mag eten voor twee'. Dat is dus niet nodig. Waar je wel op moet let…

Lecithine gebruiken bij galstenen en hoog cholesterolLecithine gebruiken bij galstenen en hoog cholesterolLecithine is een fosfolipide die in elke lichaamscel voorkomt. Suppletie met lecithine kan raadzaam zijn bij een verhoog…
Gebromeerde plantaardige olie - Schadelijk additiefGebromeerde plantaardige olie - Schadelijk additiefGebromeerde plantaardige oliën (ook wel E443 genoemd) worden gebruikt in de voedselindustrie als additief. Additieven wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx
  • http://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-folaat-5mthf.php
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.