Het mineraal selenium is belangrijker dan je denkt

Het mineraal selenium is belangrijker dan je denkt Selenium is een heel belangrijk spoorelement dat ons, samen met andere vitamines en spoorelementen, kan beschermen tegen ziektes als hart- en vaatziekte, kanker en meer. Door verarming van de aarde komt selenium steeds minder voor in gewassen die we nodig hebben om gezond te zijn en te blijven. Dit vind zijn oorzaak in het feit dat er zoveel kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt waardoor gezonde voeding en een gezond voedingspatroon alleen, soms niet meer voldoende is om aan de dagelijkse hoeveelheid Selenium te komen die voor ons minimaal nodig is. Het lijkt erop dat aanvulling in vorm van een supplement soms onafwendbaar is.

Selenium

Selenium is evenals zink een spoorelement waarvan we maar heel weinig nodig hebben (daarom wordt het ook een spoorelement genoemd) maar dat ontzettend belangrijk is in de strijd tegen doodsoorzaak Nr 1 en 2. Namelijk: hart- en vaatziekten en kanker. Selenium beschermt de rode bloedlichaampjes en cellen tegen vrije radicalen. En ook voor de schildklier is selenium net als jodium van groot belang.

Selenium is belangrijk

Wat kan selenium dan allemaal voor ons betekenen?

  • Selenium vermindert de kans op luchtwegontstekingen en urinewegontsteking
  • Selenium vermindert de kans op een spontane abortus
  • Selenium verlaagt de kans op longkanker, prostaatkanker, dikke-darm en endeldarmkanker
  • Selenium vermindert de kans op hart-en vaatziekten
  • Verbetert de leverfunctie
  • Selenium in combinatie met vit.A en E helpt giftige effect van chemomiddel adriamycin tegen te gaan

Verder wordt een seleniumtekort in verband gebracht met ziektes als: Aids, verminderde vruchtbaarheid, artritis en psoriasis. In landen waar veel Aids voorkomt hebben mensen namelijk een heel laag seleniumniveau in het lichaam. Ook onder de cardiologen dringt steeds meer het begrip door dat een te laag seleniumniveau wel eens te maken kan hebben met hart- en vaatziekten.
Verder versterkt selenium het immuunsysteem aanzienlijk en werkt het ook ontstekingsremmend.

Zelfs bij een gezond voedingspatroon krijgen we niet altijd voldoende binnen

In vroeger tijden was het voldoende wanneer je voldoende verse voedingsmiddelen at. Dan kreeg je alle spoorelementen vanzelf binnen. Jammer genoeg is dat tegenwoordig niet meer zo normaal. Door het intensieve gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zitten er niet meer zoveel vitamines en mineralen in de verbouwde groenten, aardappels en fruit als vroeger het geval was. Daarom ook kan het voorkomen dat we, ondanks dat we toch een gezonde levensstijl aanhouden, we toch nog een tekort kunnen krijgen aan bepaalde stoffen zoals ook selenium. Dat geldt overigens ook voor zink, dat ook een zo belangrijk mineraal is. De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) bij ons in Nederland is volgens het voedingscentrum gesteld op 50 microgram voor de vrouw en 60 microgram voor de man. In andere landen houdt men een andere maatstaf aan. Hier heeft men het over 100 tot 200 microgram per dag. De waarheid zal waarschijnlijk wel in het midden liggen.

In welke voedingsproducten kunnen we selenium verwachten?

Selenium vind je vooral in schaal- en schelpdieren en in eigeel. Ook komt het voor in (maar wel in mindere hoeveelheden) graanproducten, volkorenbrood, vis, gevogelte en vlees. Maar, is geconstateerd, zelfs wanneer je deze voedingsmiddelen regelmatig eet komt de gemiddelde Nederlander toch nog steeds maar ongeveer uit op 67 microgram per dag. Dit is dus lang niet voldoende. Wel schijnt het zo te zijn dat paranoten goed zijn om het seleniumniveau omhoog te krijgen. Zelfs 1 à 2 noten per dag zou al voldoende zijn. Vaak denken mensen dat noten dikmakend zijn en natuurlijk, wanneer je er handenvol van zou eten is dit ook zo, maar daar staat tegenover dat noten gezonde vetten bevatten en eigenlijk in een dagelijks gezonde levensstijl thuishoren. Noten bevorderen de algemene gezondheid met een handje per dag. Niet meer en niet minder. Besluit je dan toch om een aanvulling in de vorm van een supplement te kopen, ga dan naar een natuur of reformwinkel. Let op het etiket om te zien of er voldoende selenium in zit. Selenium wordt het best in het lichaam opgenomen samen met vitamine E, houdt daar rekening mee.

Een teveel aan selenium

Een teveel aan selenium zal niet al te snel voorkomen behalve wanneer men via een supplement veel te hoge hoeveelheden gaat slikken en dat is natuurlijk niet te bedoeling. Een teveel aan selenium resulteert in: verlies van haar, nagels en tanden, huidbeschadigingen en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Houd je aan 50/60 microgram per dag. Maak een optelsom van de inname via voeding en als je dan tot slotsom komt dat je misschien toch wel te weinig selenium binnen krijgt denk dan eens na over een aanvulling via een supplement. Het allerbeste is natuurlijk om even via de huisarts te laten controleren hoe je vitamine-huishouding er voor staat. Dan kun je daar op handelen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Selenium: Tekort en supplementenSelenium is een mineraal dat zich bevindt in de bodem, maar van nature ook aanwezig is in water en sommige voedingsmidde…
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…

Het Bill-Clinton dieetHet Bill-Clinton dieetHoe komt het dat een slankere Bill Clinton (geboren in 1946) zich tegenwoordig beter voelt dan ooit? Wat motiveerde deze…
Gezond, snel afvallen en vet verbrandenGezond, snel afvallen en vet verbrandenBen je op zoek naar een snelle manier om gezond af te vallen? Je voelt je niet goed in je vel, bent niet tevreden met je…
Bronnen en referenties
  • www.vitamine-supplementen.pilliewillie.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.