Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaam

Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lichaam heeft. Het verbrandt bijvoorbeeld een teveel aan vetten, bevordert de juiste groei, geeft het mineraal meer energie, verbetert het geestelijk welzijn en speelt het een rol bij het verkijgen van gezond haar en gezonde nagels, tanden en huid.

Jodium: de feiten

  • Twee derde van de jodium in het lichaam bevindt zich in de schildklier.
  • Aangezien de schildklier de stofwisseling controleert en jodium de schildklier beïnvloedt, kan een gebrek aan dit mineraal resulteren in trage geestelijke reacties, gewichtstoename en een tekort aan energie.
  • De jodiumbehoefte wordt per dag op 100 tot 300 mcg (microgram) geschat.
  • Jodium tekort: Schildklierproblemen (hypothyreoidie)

    De volgende gebreksziekten kunnen optreden: Krop (struma) en hypothyreoidie (onvoldoende werking van de schildklier).

    Voeding met jodium

    Welk voedingsmiddelen kun je het beste gebruiken om de jodiumbehoefte te dekken?
  • Kelp (lees hier meer over in het artikel over kelp)
  • Groenten die op een jodiumrijke grond worden gekweekt
  • Uien
  • en alle zeevoedsel
  • Aanvullingen jodium behoefte

    In de winkel is het mogelijk om in multimineraal- en vitaminesupplementen de behoefte aan jodium in doses van 0,15 mg aan te vullen. Deze zijn tevens verkrijgbaar bij de gangbare drogisten. Natuurlijke kelp is bijvoorbeeld ook een goede bron voor jodiumaanvullingen.

    Overdosering jodium

    Natuurlijke jodium heeft geen bekende vergiftigingsverschijnselen, hoewel jodium als geneesmiddel gevaarlijk kan zijn wanneer het incorrect wordt voorgeschreven.

    Is extra inname wel nodig voor u?

    Met uitzondering van kelp en de jodium die voorkomt in multi-mineraal- en multivitamine-preparaten, wordt over het algemeen geen extra aanvulling geadviseerd, tenzij op advies van uw dokter. Volgens het Nederlands Broodbesluit mogen bakkers uitsluitend jodiumhoudend zout gebruiken, waardoor de meeste mensen voldoende jodium binnenkrijgen.

    Rauwe kool
    Wanneer u dikwijls grote hoeveelheden rauwe kool eet, kan het zijn dat uw lichaam minder jodium opneemt dan u nodig hebt, omdat kool elementen bevat die een juiste opname van jodium verhinderen. Als dit op u van toepassing is, moet u overwegen een kelp-supplement te gebruiken.
    © 2007 - 2025 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Bronnen en referenties
    • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
    • Het groot vitaminen boek
    Reacties
    Kimberley Pex, 06-11-2011
    Ja, in brood zit jodium. Maar al die mensen met 'n granenallergie, 'n glutenallergie, of 'n probleem hebben met de koolhydraatvertering? Zij eten dus geen brood, krijgen dus niet hun broodnodige portie jodium binnen. 't Zit inderdaad ook in zout, maar massa's mensen mogen geen zout meer gebruiken voor hart en vaat ziekten en 'n hoge bloeddruk. Daardoor ontstaat dat jodiumtekort. Dus de struma zal wel weer oprukken, of jodium zal in 'n ander voedingsmiddel verwerkt moeten gaan worden, vraag me af wat… Vis is jodiumrijk, maar dat eet je niet iedere dag. Wat eet 'n mens iedere dag? Steeds meer voedselallergiën duiken op, dus 't wordt moeilijk.Reactie infoteur, 06-11-2011
    Beste Kimberley,
    Je hebt inderdaad een goed discussiepunt.
    Tja, ons eetgedrag is het laatste decennium flink veranderd en kan zoals jij aangeeft voor problemen zorgen. Ik deel jouw zorgen.
    Groet,
    Victor